Церква і астрологія: як ставляться один до одного

  1. Церква і астрологія - чи можна їх об'єднати?
  2. Реклама астрологів
  3. Біблія про чародіїв
  4. Праця або злочин, любов або егоїзм
  5. Промисел Божий

Зміст статті

Як ставляться один до одного Церква і астрологія? Чи можна поєднувати віру в Бога і віру в торжество планет? Детальніше про це в нашій статті!

Церква і астрологія - чи можна їх об'єднати?

Чому Церква негативно ставиться до астрології? Коротко сказати, тому що визнання влади зірок над нашим життям суперечило б двом важливим істинам нашої віри - людської вільної волі і Божому провидінню. Детально про це - Сергій Худієв.

Нещодавно ще одна відома людина - про який, крім іншого, було відомо, що він православний - розповів про своє знаку зодіаку і тому, як він впливає на його життя. Справа звичайна - майже в кожній газеті друкується гороскоп, щоб баранці, скорпіони і козероги могли дізнатися, що день прийдешній їм готує. Знайомлячись, люди запитують «а хто ви за знаком зодіаку», (сподіваюся, не баран - гороскоп не радить мені мати справу з баранами!), А на екранах телевізорів час від часу є загадкові особистості, таємничими голосами сповіщає як дехто пророцтва - втім , пророцтва не збуваються ніколи, що не заважає загадковим особистостям віщати далі з тим же таємничим видом.

Реклама астрологів

Цікаво, що астрологи процвітають - і в змозі оплачувати дорогу рекламу. Люди готові не тільки прислухатися до їхніх порад - але готові і платити за них. З іншого боку, багатьох засмучує, коли їм кажуть, що захоплення астрологією несумісне з православною вірою.

Давайте розглянемо це трохи докладніше. У стародавньому світі астрологія користувалася величезною популярністю. Це почасти зрозуміло - для людей, які вели сільське господарство, було дуже важливо проводити роботи вчасно, сіяти занадто рано або занадто пізно могло означати голодну смерть. Природним календарем, з яким люди звірялися, були зірки - і їм здавалося очевидним, що раз такі важливі рішення, як сівба та жнива, треба визначати за зірками, то це потрібно віднести і до інших важливих дій - вступу в шлюб, військовим походам і тому подібного. Здавалося, що раз так важливо сіяти і орати по зірках, за ними стоять якісь могутні божества, з волею яких треба узгодити всі свої справи.

При дворах східних владик важливе місце займали, як ми б зараз сказали, «експерти», які повинні були визначати сприятливі або несприятливі часи для тих чи інших дій. Деякі історики навіть відзначають, що таким чином складалося свого роду колегіальне управління - досвідчені провіщує могли утримати молодого і гарячого царя від поспішних дій, посилаючись на «несприятливі ознаки».

Біблія про чародіїв

Біблія згадує про такі «експертів» і говорить про їх порожнечі і марність. Пророк говорить про загибель Вавилона:

«Ставай же з своїми закляттями та з безліччю чарів своїх, якими ти мучилася від юнацтва свого, може, допомогти, може ти настрахаєш. Ти стомлена кількости рад своїх, нехай же стануть небес і звіздарі провіщує кожного місяця, і врятують тебе від того, що має на тебе. Ось вони, як солома: огонь їх попалить, - не врятують своєї душі з руки полум'я, це не жар, щоб погріти себе, ані полум'я, щоб сидіти перед ним. Такими стали для тебе ті, з якими співпрацювала ти з ними, ворожбити твої від юнацтва твого. Кожен буде блудити на свій бік; ніхто не рятує тебе »(Іс. 47: 12-15).

В наші дні астрологія змінилася мало - хіба що основний акцент робиться не на прогнозах подій державного масштабу, а на надання індивідуальних консультацій. Як Вам слід себе вести, якщо ви - баран? А якщо хочете взяти людину на роботу, що Вам може сказати дата його народження? А в який день краще укласти угоду або лягти на операцію?

Чому ж все це погано з точки зору Православ'я? Ми, православні люди, віримо в дві реальності, несумісні з передбаченнями - у вільну волю людини і в промисел Божий . Почнемо з вільної волі.

Читайте також - Цілительки і ворожки - чому люди йдуть до них?

Вільна воля означає, що ми самі - автори наших рішень. Зрозуміло, ми стикаємося з різними впливами, добрими і поганими, ми володіємо певними вродженими рисами - наприклад, хтось по натурі людина флегматичний, а хтось, навпаки, темпераментний, але рішення, які ми приймаємо перед лицем усіх цих впливів, повністю наші. Вони не зумовлені чимось ще - генами або зірками.

Праця або злочин, любов або егоїзм

Людина сама вибирає свій шлях в житті - праця або злочин, любов або егоїзм, старанність або лінь, віру або опір. І то, до чого він прийде в своєму житті - а головне, в вічності - визначається рішеннями, які він приймає. Якою людиною він буде, який характер у собі розвине - теж результат його рішень.

Ці рішення - а, отже, і їх наслідки - не визначаються зірками, генами або соціальним оточенням. З вільною волею пов'язані такі принципові для нашої віри поняття, як гріх і покаяння . Коли ми каємося - а це абсолютно необхідно для нашого вічного спасіння - ми визнаємо, що ми згрішили і потребуємо прощення. Це саме ми брали неправильні рішення і здійснювали неправильні вчинки, не якась сила за нас, будь то зірки або щось інше, привела нас в цю точку в нашому житті. Ми згрішили, ми винні, ми потребуємо того, щоб прийняти прощення і допомогу для того, щоб виправити наші шляхи.

І ми можемо прийняти рішення їх виправити - ми не зовсім не зумовлені зірками, щоб грішити далі, ми можемо в будь-який момент звернутися до Бога і стягнути Його прощення і допомоги. Наше життя може змінитися, ми можемо різко розвернутися і залишити все гороскопи в дурнях.

Промисел Божий

Інша необхідна складова нашої віри - промисел Божий. Ми віримо, що Бог направляє все, що відбувається до визначеним Їм цілям, так що все, що відбувається в світі - і в житті конкретних людей - буде звернено до вічного блага і порятунку вірних. Це переживання Промислу Божого знаходить відображення, наприклад, в 138 псалмі:

«Господи! Ти випробував мене і знаєш.

Ти знаєш, коли я сідаю та вставання Ти розумієш здалека.

Дорогу мою та чи - Ти лежання моє, і все путі мої знаєш.

Ще немає слова на язиці, - Ти, Господи, знаєш те.

Ззаду і спереду Оточив Ти мене, і полегшує на мені руку Твою.

Дивне знання [Твоє], - високе воно, я його не подолаю!

...

Не сховались від Тебе кістки мої, коли я творимо був в таємниці, утворюємо був у глибинах землі.

Зародка бачили очі Твої, до книги Твоєї записані всі дні, призначені для мене, коли жодного з них ще не було »

Бог володіє всевіданням, тобто повним і безпомилковим знанням про все, в тому числі про всі актах вільного произволения людей, ангелів чи демонів. Бог знає - завжди знав - що я пишу цю статтю, і що Ви її читаєте. Наші вчинки визначаються нами, а не Богом, вони повністю вільні - але для Бога, що знаходиться поза часом, вони вже здійснені і включені в Його задум.

У книзі Діянь апостольських розповідається про те, як апостоли, зіткнувшись з ворожістю влади, звернулися до Бога з такою молитвою:

«Владико, що небо і землю і море і все, що в них!

Ти устами батька нашого Давида, раба Твого, сказав Духом Святим: Чого люди бунтуються, а народи задумують марне?

Повстали царі земні, і збираються старші докупи на Господа та на Христа Його.

Бо справді зібралися в місці оцім проти Отрока Святого Твого Ісуса, що Його намастив Ти, Ірод та Понтій Пилат із поганами та з народом Ізраїлевим,

щоб зробити те, що рука Твоя й воля Твоя »

(Деян.4: 24-28).

Богоборцями, звичайно, і не думають про виконання волі Божої - Ірод і Пилат переслідують свої цілі і, звичайно, вони переслідують їх самі, Бог не змушує і не змушує їх діяти таким чином. Але в підсумку вони зроблять саме те, «що рука Твоя й воля Твоя».

Читайте також - Про забобони

Це можна порівняти з сеансом одночасної гри з всюдисущим гросмейстером - кожен з гравців робить ходи сам, з власної волі, виходячи зі своїх власних цілей і задумів, але всезнання гросмейстера призведе до того, що партія буде розвиватися саме так, як він намітив, і призведе саме до того результату, який він визначив.

Воля Божа жодним чином не може бути підпорядкована розташуванню зірок; Бог - Творець цих зірок, а не слуга ім. Наше майбутнє, як і говорить псалмоспівець, в Його руках. Тому Церква завжди негативно ставилася до астрології; вже одне з найбільш ранніх настанов у вірі, «Вчення Дванадцяти Апостолів», говорить: «Не будь ні птіцегадателем, позаяк (птіцегаданіе) веде до ідолослужіння, ні заклинателем, ні астрологом, ні чарівником, що не бажай дивитися на це, бо від усього цього народжується ідолослужіння ».

Наше життя визначається не зірками - але Творцем зірок.

Ви прочитали статтю Церква і астрологія. Можливо, Вас зацікавлять і інші статті:

Церква і астрологія - чи можна їх об'єднати?
Чи можна поєднувати віру в Бога і віру в торжество планет?
Церква і астрологія - чи можна їх об'єднати?
Чому Церква негативно ставиться до астрології?
Як Вам слід себе вести, якщо ви - баран?
А якщо хочете взяти людину на роботу, що Вам може сказати дата його народження?
А в який день краще укласти угоду або лягти на операцію?
Чому ж все це погано з точки зору Православ'я?
Ти устами батька нашого Давида, раба Твого, сказав Духом Святим: Чого люди бунтуються, а народи задумують марне?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация