Чи живуть християни в страху перед пеклом

  1. Християни - люди, які викуплені від пекла
  2. Церква - це ковчег порятунку, і на борту вам нема чого боятися - хіба що можливості впасти за борт.
  3. Справа не в нестачі ласки у Бога - Його милість безмірна, а тому, що грішника можна позбавити від пекла,...
  4. Бог доведе справу нашого спасіння до кінця
  5. Етика Нового Завіту - це не етика страху
  6. Тобто християнин думає не «якась біда, зараз я зроблю щось не так і Бог відправить мене в вогонь незгасний»,...

Чому християнське життя не може будуватися на страху перед пеклом - розмірковує Сергій Худієв.

Християни - люди, які викуплені від пекла

Чому християнське життя не може будуватися на страху перед пеклом - розмірковує Сергій Худієв

Сергій Худієв

Час від часу я читаю, як атеїсти заявляють, що «можуть бути моральними людьми і без страху перед пеклом». При цьому мається на увазі, що для християн мотив поводитися добре - саме страх перед вогнем незгасним, уготований дияволу і ангелам його. Насправді це не так - а як саме, ми зараз і поговоримо.

Отже, є певна карикатурне уявлення про християнське життя. Згідно з ним, Бог уважно доглядає за тобою і обов'язково покарає, якщо зробиш щось не те. Втім, ти в будь-якому випадку зробиш щось не те, тому пекло тобі гарантований. Ось і ходи прибитий в очікуванні небесної кари і роби все, що велить Церква, в надії (ймовірно, марною) якось відкрутитися.

Деякі зовнішні саме так і уявляють собі християнську етику, гірше того, іноді це зустрічається і серед віруючих людей - хоча швидше рідко, людина з таким нездоровим типом релігійності або змінює його на більш здоровий, або іде, оскільки довго так не вийде.

Християни - це люди, які викуплені від пекла.

Церква - це ковчег порятунку, і на борту вам нема чого боятися - хіба що можливості впасти за борт.

Якщо неправда буде допущена в рай

Але, щоб прояснити це, нам доведеться коротко нагадати про те, що таке загибель і порятунок. Люди створені Богом для того, щоб розділити Його вічне життя і вічну радість, але відпали від Бога в гріх. Гріх, опір волі Божій, є джерелом всіх людських нещасть - від розпалися шлюбів до світових воєн. Причому гріх - це не просто окремі егоїстичні, жорстокі або безвідповідальні вчинки, це глибока псування, яка себе в цих вчинках висловлює. Ми, християни (як і більшість культур в світі) віримо, що людська особистість продовжує існувати після фізичної смерті. Це, само по собі, дуже добре і втішно - тому що ми створені для вічного щастя.

Але це також означає, що гріх робить нас нещасними не тільки в цьому житті - але і за її межами. Він відкидає нас від Бога "до зовнішньої темряви». Він, гріх, залишає нас за воротами Небесного Єрусалима. Як говориться в останній книзі Біблії, «блаженні ті, що творять заповіді Його, щоб мати право на дерево життя, і ввійти в місто воротами. А поза - пси і чарівники, і розпусники, і душогуби, і ідолопоклонники, і кожен, хто любить та чинить неправду »(Об'явл. 22: 14,15).

Це звучить надзвичайно лякає - і тут, і в інших місцях Писання - і в наші дні часто викликає протести. Бог, раз Він є Бог любові, повинен всіх пустити в Небесний Град! Проблема в тому, що рай, в який вільно допущені грішники, тут же перестане бути раєм. Люди з великим успіхом влаштовують собі (і один одному) пекло на землі. І якщо вони не зміняться найглибшим чином, вони влаштують пекло скрізь, де з'являться.

Якщо невірність Богу (чарівники і ідолопоклонники), егоїстичне прагнення використовувати інших заради самоублаженія (розпусники), ненависть і прагнення завдавати страждань (вбивці), та й взагалі будь-яка неправда буде допущена в рай - він перестане бути раєм. Ви точно не захочете в такий рай потрапити - тому, що це, насправді, і буде пекло.

Справа не в нестачі ласки у Бога - Його милість безмірна, а тому, що грішника можна позбавити від пекла, тільки глибоко змінивши.

Він не потрапить в рай, якщо просто відкрити перед ним ворота. Він принесе пекло з собою. Тому ворота будуть закриті. Відкривати їх перед пеклом - пеклі не допоможе, а рай погубить.

Навіть нескінченна милість Божа не може зробити так, щоб рай наповнився нерозкаяним лиходіями - і залишився раєм.

Бог доведе справу нашого спасіння до кінця

Тому Бог робить щось інше. Він приходить в наш світ в особі людини, Ісуса з Назарета. Через Свою смерть і Воскресіння Господь Ісус дарує нам спокутування гріхів і нове життя, в яку ми входимо покаянням і вірою. Він створює Церква, яка викладає віруючим встановлені Їм Таїнства.

Він створює Церква, яка викладає віруючим встановлені Їм Таїнства

Фото: Анастасія Студзенек / sreda.org

Через Церква людей досягає Його прощення і Його благодать - надприродна допомога, яка змінює їх зсередини, поступово перетворюючи з пекельних - в райських жителів. Це довгий і важкий процес, в різних людей він відбувається по-різному - в великих святих ми вже бачимо виразне присутність раю, в звичайних віруючих - поки просто виправлення життя і розрив з грубими гріхами. Остаточно позбавлені гріха ми будемо тільки за порогом цього життя.

Але Святе Письмо обіцяє, що взявшись за нас, Бог доведе справу нашого спасіння до кінця. Ми можемо на Нього покладатися. Тому переживання християнської віри - це переживання приголомшливою милості і благодаті. Бог знаходить і рятує глибоко заблукали і зіпсованих людей, і робить це з чистою, незаслуженої ласки. Як говорить апостол Павло, «бо й самі ми були колись нерозумні, неслухняні, зведені, служили різним пожадливостям та задоволень, жили в злобі і заздрості, були бридкі, ненавиділи один одного».

Етика Нового Завіту - це не етика страху

«А коли з'явилась благодать та людинолюбство Спасителя нашого, Бога, Він нас спас не з діл праведности, що ми їх учинили, а з Своєї милости через купіль відродження й обновлення Духом Святим, Якого Він щедро вилив на нас щедро через Ісуса Христа, Спасителя нашого, щоб ми, оправдані Його благодаттю, ми згідно з надією спадкоємцями життя вічного »(Тит. 3: 3-7).

Тобто християнин думає не «якась біда, зараз я зроблю щось не так і Бог відправить мене в вогонь незгасний», а «яка велика радість і втіха, що Бог перехопив мене по дорозі в пекло, простив, прийняв і тепер веде мене в рай".

Етика Нового Завіту - це не етика страху. Це етика відданості і подяки. Як говорить Спаситель, «якщо ви Мене любите, Мої заповіді» (Ін. 14:15). Христос відкупив нас і зробив нас підданими Свого Царства. Ми громадяни небесного Єрусалима і повинні вести себе, виходячи з цього факту. Як говорить апостол Павло, «отже, зодягніться, як Божі вибранці, святі та улюблені, у щире милосердя, доброту, смиренність, лагідність, довготерпіння, терплячи один одного, і прощайте, якщо хто на кого оскарження як Христос простив вас, так і ви »(Кол. 3: 12,13). Християни повинні вести себе як люди, яким уготований рай - тому що він їм дійсно уготований.

Так, іноді корисно злякатися - коли людина знаходиться в сильній небезпеки впасти за борт. Приховувати і того не будемо, що якщо ви за бортом - вам необхідно якомога швидше зійти на борт. Але християнське життя не будується - і не може будуватися - на страху перед пеклом.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация