Чому ти встаєш і йдеш до церкви, хоча так хочеться поспати довше

  1. Яке щастя, що ти прийшов
  2. Але те, що ти робиш, твої вчинки - це дуже важливо. Це твоя боротьба, твій подвиг, і ти тут співпрацівниками...
  3. Знову і знову повертайся до Бога в обійми
  4. А ви намагаєтеся. І намагайтеся далі! Прикладайте зусилля. З'являється спокуса - борись. Старайся,...
  5. Якщо ти не підпорядкувати своє «я», то почнеш сам йому підкорятися
  6. Ніхто не дорікає тебе в тому, що ти не робиш нічого великого або складного. Але нехай Господь бачить,...
  7. Якщо людина все одно падає, не потрібно його «добивати»
  8. Я кажу, що якщо ти бачиш, як людина, після всіх старань, все одно падає, не потрібно його «добивати»....

Покажи хоч щось. Перестань постійно себе виправдовувати: «Не можу, не встигаю ...» Добре, сьогодні не зміг. А коли зможеш? Як кожен день робити хоча б малий подвиг заради Христа - розповідає архімандрит Андрій (Конанос).

Яке щастя, що ти прийшов

Покажи хоч щось

Архімандрит Андрій Конанос

Знаєте, що завжди радує мою душу? Коли вранці в неділю, по дорозі в храм, я зустрічаю на автобусній зупинці людей, які також їдуть до церкви. Їх завжди трохи - адже це дуже ранню годину, шостій ранку, неділя ... Особливо відрадно зустрічати їх взимку, коли холодно.

А ще завжди радісно, ​​коли люди заходять в храм поставити свічку. Коли я, повернувшись до віруючих в розкритих Царських вратах, кажу «Мир всім!» І в цей момент бачу, як двері храму також відкриваються і входить людина, бере свічку, запалює її перед іконою, підносячи молитву.

І ще - коли людина підходить взяти просфору.

Для чого все це я говорю зараз?

Пам'ятаю, одній людині, що прийшов на службу, я так і сказав:

- Яке щастя, що ти прийшов! Так радісно бачити твою ревність, старанність, смирення і подвиг!

Адже це насправді працю і подвиг - коли жертвуєш своїм комфортом, затишній теплій постіллю (а влітку навпаки - прохолодою кондиціонера), щоб піти в храм.

А цей чоловік сказав мені у відповідь:

- Що ви, отче! Я стільки грішу і ніяк не можу виправитися! Ви ж знаєте!

- Але це твоя боротьба, - відповів я. - Зусилля, яке ти робиш над собою - це твоя десятина, твоя жертва.

Дійсно: ти встаєш і йдеш до церкви, хоча так хочеться поспати довше; або незважаючи на літню спеку, коли взагалі неможливо ні про що думати. А може бути, напередодні ти пізно ліг - але тим не менше все одно встаєш і йдеш до храму. Це - твоя жертва, і вона дуже значима, дуже цінна.

З цього моменту вирішення питання про твоє спасіння цілком в руках Бога. І Він неодмінно дарує тобі цю можливість і пошле благодать і сили для подальшої боротьби, для смирення. Він дасть можливість змінитися, позбутися від пристрастей, що терзають тебе; Він зніме всі твоє напруга, допоможе перестати лаятися і більше любити. Коли? Він знає, коли. Мені це невідомо. Може бути, вже сьогодні, може бути - завтра або через кілька днів, місяців ... Бог знає.

Але те, що ти робиш, твої вчинки - це дуже важливо. Це твоя боротьба, твій подвиг, і ти тут співпрацівниками Бога.

«Господи, я теж вношу свою лепту в великий задум порятунку моєї душі. У мене немає нічого особливого, у мене взагалі нічого немає. Я можу дати тобі тільки своє добрий намір, благе і - трохи старанності. Тільки це".

Тільки це

Фото: Гурій Балаянц

Знову і знову повертайся до Бога в обійми

Святі мученики віддавали за Христа своє тіло. Їх убивали, мучили - відрубували руки, ноги, кидали в вогонь, негашене вапно, різали, вішали ... Тисячі тортур! У ті часи таке практикувалося. І Господь допускав такі страждання, кров і сльози ...

Ми сьогодні інші християни, набагато менш серйозні. Але і сьогодні Господь дивиться на нашу працю. Сьогодні Він не закликає нас проливати за Нього кров (по крайней мере, поки що - не знаю, що буде потім). Зараз Богу не потрібно від нас щось виняткове, надмірне і героїчне, як бувало, коли люди віддавали за Нього життя.

Йому потрібно зовсім небагато. І я бачу, що ви даєте Йому це. Прекрасно, молодці! Тому я і не лаю вас на сповіді - просто не можу! Адже одна справа, коли людина грішить, а інша - коли не хоче докладати навіть найменших зусиль. Гріх властивий всім людям. Але якщо при цьому немає старанності - це дійсно проблема.

А ви намагаєтеся. І намагайтеся далі! Прикладайте зусилля. З'являється спокуса - борись. Старайся, напрягайся, рухайся вперед, борись - а не погоджуйся з легкістю на гріх. Побори трохи!

Нехай в результаті ти не стримаєшся, хай не впораєшся, почнеш кричати, лаятися і нервувати - все це можна зрозуміти.

Але продовжуй намагатися - знову і знову. Знову і знову повертайся до Бога в обійми, і Він скаже тобі: «Я знову прощаю Тебе! Знову забуваю, знову люблю, знову допомагаю стати краще. Досить бачити, що ти намагаєшся, додаєш зусилля. Нехай і трохи ».

Але якщо навіть трохи намагатися не виходить - як же бути?

Якщо ти не підпорядкувати своє «я», то почнеш сам йому підкорятися

Розповім вам одну історію з Патерика. Читаєте Патерик?

Один чоловік прийшов до Антонія Великого за порадою: як краще трудитися. І святий сказав у відповідь:

- Нехай твоїм подвигом будуть такі-то молитви - в такий-то час доби.

- Не можу, отче!

- Не можеш? Добре, тоді кожен день читай Євангеліє.

- Ні не можу!

- Ну, а ти зробиш йому по два-три поклони.

- Але це дуже важко, у мене хвора спина!

- Тоді подавай милостиню.

- Нема грошей.

І тут святий Антоній сказав ченцеві, який перебував поблизу:

- Звари цій людині каші, він хворий!

Не можеш того, не можеш цього ... Що ти взагалі можеш? Ти хворий, дорогий мій? Кажу тобі одне - це важко, кажу інше - неможливо.

Я не вимагаю від тебе подвигів. Чи не наполягаю, щоб ти їхав на Афон і жив там, трудився п'ятсот днів в році. Там рідко коли їдять рослинну олію, по кілька днів взагалі утримуються від їжі або їдять раз на день; постійно кладуть поклони - а Великим постом і вдвічі більше. А ти - що ти робиш? Ходиш в храм?

Я почав з цього, тому що ходити в храм найлегше. Вклади свою частинку подвигу, роби хоч щось - потрошку.

Ніхто не дорікає тебе в тому, що ти не робиш нічого великого або складного. Але нехай Господь бачить, син мій, хоча б твоє розташування, благе, хоча б трохи любочестя з твого боку!

Як вчив старець Паїсій: «Трохи любочестя, дитино!»

Покажи хоч щось. Перестань постійно себе виправдовувати: «Не можу, не встигаю ...» Добре, сьогодні не зміг. А коли зможеш? Наступної неділі зможеш? «Ну, не знаю, може бути». Ти розумієш, що насправді тобі просто не хочеться робити над собою зусилля? Але якщо ти не підпорядкувати собі своє «я», то почнеш сам йому підкорятися. І коли це станеться, тобі буде дуже важко, життя стане кошмаром, біди обрушаться на твою голову ... Забудь своє «я», щоб знайти Господа. Забудь, і тоді неодмінно знову знайдеш його - знаєш, де? В обіймах Бога. Подобається така думка? Я «вкрав» її у старця Паїсія. Якщо забудеш своє «я», то знайдеш його в обіймах Христа.

Фото: www.simbeparhia.ru

Забудь своє «я», і тоді знайдеш його в любові Христової. Вся твоє життя зміниться. Перестань думати цілими днями про себе - так ти розпускаєш себе. Ти боїшся найменшого дискомфорту, найменшого утруднення - боїшся не виспалися, втомитися, замерзнути ... Стривай, але ж попереду - стільки щастя! Бог дарує нам рай! Дарує - значить, що б ти не робив, нагорода все одно дістається даром. Але потрібно хоча б простягнути руки назустріч дарів Господа. Твій подвиг полягає саме в цьому - розкрити обійми, щоб дати Богу можливість обдарувати тебе.

Якщо людина все одно падає, не потрібно його «добивати»

Пам'ятайте, ми говорили, що наша передача - як для тих, хто живе в подвиг, так і для тих, хто немає. Нас слухають і початківці, хто тільки вступив на цей шлях, і ті, хто постійно трудиться. Однак подвижникам слід ще більше трудитися - щоб мати смирення серед своїх численних подвигів. Для цього необхідно додати ще один подвиг, а саме: молитися за тих, хто не трудиться.

Уявляєте, яке цей смиренність - не спати, молячись, наприклад, про тих, кого мучить безсоння, хто не може заснути! І при цьому не заздрити тим, хто вже спить, а говорити: «Господи, я не сплю, молячись Тобі - по дві, три години вночі, - але прошу Тебе: даруй спокійний, мирний, солодкий сон тим, хто зараз хоче заснути і не може ». Це великий подвиг - помагайте, але з любов'ю до інших. Так в подвиг буде любов і єдність з усіма, а не самовдоволене почуття власної унікальності, коли людина думає: «Я не такий, як усі! Я особливий - а може бути, і взагалі вже злегка святий ... »

Як правильно ставилися до подвигу святих отців! У них була величезна любов, смиренність і простота по відношенню до інших. Наприклад, авва Пімен, стовп подвижництва. Його молитва була воістину вогненної. Коли він підносив руки, люди бачили, як його пальці перетворюються в язики полум'я, випромінюючи світло. Все його тіло належало молитві. Вогняної молитві! І ось одного разу, коли авва Пімен присів трохи відпочити, він побачив, що монах поруч ось-ось засне. І святий не став штовхати, будити його ( «Прокидайся, ти ж християнин! Прокидайся ж!»), А поклав його голову собі на плече, а потім і на коліна.

Знаєш, для чого? Щоб втомленому ченцеві було зручніше спати. І після цього він почав молитися вдвічі сильніше - за себе і за сплячого. Красиво? Так. І додати нічого. Це називається добрість. Людина суворий до себе і поблажливий до інших. Поблажливий не в тому сенсі, що закликає всіх розслабитися, кажучи: «Це не гріх, нічого страшного, робіть що хочете, грішите спокійно». Я зовсім не це маю на увазі. Думаю, ви розумієте, про що я. Буває, що люди розуміють щось неправильно - кажеш їм одне, а вони чують інше. Але мені здається, ви все вірно розумієте.

Саме тому я і говорив, що важливо бути чесним по відношенню до себе. Чесний не той, хто говорить: «Аборт - це не гріх! Перелюбство - не гріх! Куриш - нічого страшного! »Це не чесність, а духовна розслабленість і стирання кордонів - коли ніде немає нічого поганого і все можна. Я так не кажу.

Я кажу, що якщо ти бачиш, як людина, після всіх старань, все одно падає, не потрібно його «добивати». Потрібно показати любов до нього, поблажливість, співчуття, розуміння.

Це і є справжня аскеза, подвиг, приношення себе Церкви.

Це і є справжня аскеза, подвиг, приношення себе Церкви

Фото: www.simbeparhia.ru

А ми що робимо? Нічого! Здіймає руки і хвалимося: «Господи! Коли Ти обділяє всіх Своїми дарами, ми не позіхали, ось нам і пощастило! »Відразу згадую, як один учень поскаржився мені:

- Коли Господь роздавав людям розум, я все прогавив!

- Неправда, - заперечив я. - Ти помиляєшся. У кожного є свої таланти, і кожен може добитися успіху. Ти теж розумний. Може бути, у тебе не виходить вирішувати складні завдання, тому ти не станеш вченим, фізиком, математиком, але атестат отримати ти зможеш. А потім вступиш до якогось вузу і успішно його закінчиш. Знайди в собі талант.

джерело

Переклад Єлизавети Терентьевой для порталу "Православіє і світ"

А коли зможеш?
Для чого все це я говорю зараз?
Коли?
Але якщо навіть трохи намагатися не виходить - як же бути?
Читаєте Патерик?
Не можеш?
Що ти взагалі можеш?
Ти хворий, дорогий мій?
А ти - що ти робиш?
Ходиш в храм?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация