Чому на іконах ніхто не посміхається?

Ніколи не бачила, щоб святі на іконах зображувалися усміхненими. Хіба вони не посміхалися? Посміхатися гріх? Юлія

Юлія

Ірина Костянтинівна Язикова, мистецтвознавець, завкафедрою християнської культури Біблійно-богословського інституту св. апостола Андрія, викладач Коломенської духовної семінарії

Відповідає Ірина Язикова, мистецтвознавець, завкафедрою християнської культури Біблійно-богословського інституту св. апостола Андрія, викладач Коломенської духовної семінарії:

- Шановна Юліє. Посміхатися, безумовно, не гріх. Але посмішка - це природна емоція, можна сказати, земна емоція. І, може бути, це краще, що є на землі, особливо якщо це чиста усмішка дитини, добра посмішка матері, щира посмішка одного. Але ікона говорить нам про надприродне, це образ іншої, зміненій реальності, образ Царства Небесного.

Святі зображуються на іконах в молитовно-споглядальний стан, вони виходять після стояння перед Богом лицем до лиця, вони осяяні Його світлом. Посмішка - це емоція, тобто, реакція душевна, а вираз неземного стану - це вже прояв духовної природи.

Ікона не портрет, це перетворений ідеальний образ людини, і тому тут недоречний психологізм, активна міміка, вираз будь-яких афектів. У іконописної термінології особа іменується ликом, оскільки він являє не природне стан людини, а його перетворену природу. І тому лик на іконі повинен бути як прозора гладь води, в якій відбивається лик Христа.

Апостол Павло пише про мету християнського життя: «Діти мої, я знову в муках народження, доки не відіб'ється в вас» (Гал. 4:19). А Спаситель говорив так: «Хто бачив Мене, бачив і Отця» (Ін.8: 14), так само і святий на іконі представляє не тільки самого себе, але через нього і разом з ним ми стоїмо Христу. Словом, сенс і зміст ікони вельми далеко від того, що допустимо в портретах, реалістичних, авангардних або будь-яких інших.
Звичайно, це не означає, що будь-яка емоція з ікони повинна бути вигнана. Емоція виражається в іконографії через жест - радісно-благословляє жест архангела Гавриїла в іконі «Благовіщення» або молитовний, підняті до неба руки в образі Божої Матері-Оранти, або притиснута до щоки рука як вираз страждання, так зображується Богоматір у Хреста і т.д. Але зауважимо, що лики при цьому пишуться байдужими, спокійними, ясними.

У клеймах житійних ікон, де зображується земний шлях святого, допустимі емоційніші образи, та й то в стриманій манері.

Найважливіше значення в іконі мають очі. На древніх іконах їх писали крупно, як би широко розкритими. Відомий вислів «очі - дзеркало душі» як не можна краще підходить до ікони. В очах також міститься емоційний ключ образу. Порівняйте кілька різних ікон Спасителя, і ви побачите, що на одних він милостивий, на інших грізний, на третє уважний, на четверте відчужений і т.д. Акцент на очах створює ефект, ніби не ви дивитеся на ікону, а вона - на вас. Але це не емоція, а саме погляд. Не випадково, видатний сучасний іконописець архімандрит Зінон каже, що в іконі писати треба не очі, а погляд.

І, нарешті, емоційну насиченість дає світло в іконопису. Чому фрески та ікони Феофана Грека описують як драматичні, насичені енергією, тому що у нього дуже інтенсивний світло, немов підриває матерію зсередини. Навпаки, Андрій Рубльов характеризується як тихий, ясний, спокійний, споглядальний, тому що у нього немає світлових ефектів, сполохів, енергійних відблисків, а світ рівно заливає поверхню ікони, м'яко лягає на гірки і тканини одягу, осяває внутрішнім сяйвом лики. При цьому зауважимо, що вираз ликів обидва майстри пишуть без всяких зовнішніх емоцій. Ви не побачите в класичній іконопису ні Візантії, ні Русі усміхнених облич, тому що це лики тих, до кого ми звертаємо молитви. Та й у другорядних персонажів активних емоцій майже немає, хоча до них пред'являються менш жорсткі вимоги.

Отже, підсумуємо. На іконах ніхто не посміхається не тому, що посміхатися гріх або що Царство Небесне понуро, а тому що ікона є одкровення не тільки про Бога, але про людину, і людська природа в святих розкривається набагато більш глибоко, ніж ми звикли її сприймати в нашому повсякденному світі.

Чому ікони не посміхаються

Шотландці, на відміну від англійців, люди дуже живі і багато в чому на нас схожі, тому рідко бесіди закінчувалися тільки обумовленими темами. Лекції - інша справа. Тут особливо наочно виявилася різниця між протестантами і католиками. Перші були старанні, не запізнювалися, акуратно вели записи, задавали в'їдливі запитання. З другими я відчував себе як вдома, в Росії. Після лекцій католикам залишалося відчуття, що я намагався сіяти проти вітру.

Хіба вони не посміхалися?
Посміхатися гріх?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация