Чому Бог не дає дітей?

Останнім часом бездітних сімей стає все більше і більше. Чому? На це питання відповідає настоятель Троїцького собору міста Яхрома Московської області ієрей Максим Брусов.

- Батюшка, у вас є діти?

- Троє. Поки що. Два хлопчики і дівчинка.

- Зараз все більше і більше сімей, де хочуть, але не можуть стати батьками. Що ви їм порадите?

- По-перше, не втрачати надію. По-друге, не сидіти склавши руки, діяти.

- Як діяти?

- Зрозуміло, що в першу чергу необхідно розібратися в медичному аспекті проблеми, не забуваючи при цьому і про духовний бік. Причин бездітності подружжя може бути багато - і медичного характеру, і морального. Часто трапляється, що причина в «помилку молодості» - аборт, який, як шлагбаум, перекриває дорогу жінці до материнства.

У людському організмі все ж взаємопов'язане: і тілесне здоров'я, і ​​духовне. Якщо жінка, яка зробила аборт, до сих пір в цьому не розкаялася, її положення в життя нестійке, небезпечне. За словами псалмоспівця Давида, діти є «спадщина від Господа; нагорода від Нього - плід лона ». І позбувшись дитини, жінка переступає певну межу.

- Значить, бездітність є покарання за аборт?

- Господь ніколи не карає, ми самі себе караємо. Чи не Бог віддаляється від людини, а ми віддаляємося від Бога. Господь дуже терпляче, довго чекає від нас щирого каяття в гріхах. Ті, хто зміг зрозуміти це - мудрі. А хто до сих пір не зрозумів - недалекоглядні.

Я знаю одну жінку, яка багато років хотіла завагітніти. Але був за нею гріх. І вона вирішує взяти малюка з Будинку дитини. Поки документи оформляли, поки те та се, - привезли нарешті дитини, радіють, клопочуть. А через кілька місяців вона дізналася, що вагітна. Бачите, як мудрий Господь? І життя нещасного сироти влаштував, і подружжя за добру справу віддячив.

Я думаю, що якщо чоловік або дружина не здатні до зачаття дитини, а терапевтичні і хірургічні методи лікування безпліддя не допомагають, їм потрібно зі смиренням прийняти своє бездітність як особливе життєве улаштування. А можна спробувати усиновити дитину, звичайно, тільки з обопільної згоди обох.

- Але не всі можуть зважитися на такий відповідальний крок.

- Звичайно, не всі. І добре, що не всі. Прийомні діти вимагають подвигу, а до подвигу готові тільки дуже рішучі люди.

Багатьох чоловіків і жінок призводить до Бога ця біда - безпліддя. Знову, як не дивуватися Божої мудрості? Адже було б все в їх сім'ях добре, прийшли б вони в храм? Навіщо? А в такій біді часто згадують про Бога. Починають вперше в житті замислюватися про своє життя, приходять в храм.

До мене якось підійшла молода ще прихожанка. Син одружився, а діток вже три роки немає. Запитує, ніж вона може допомогти синові і невістці. Запропонував їй 40 днів читати акафіст Казанської Божої Матері. Вона спочатку зніяковіла - жінка ділова, головний бухгалтер солідної фірми. Але зважилася. Як вона потім розповідала, розмови з подругами скоротила до мінімуму, телевізор не включала. Читала рівно 40 днів.

Що ви думаєте? Незабаром прийшла урочиста і щаслива - чекаємо двійню! Тепер їм уже років зо три - Микола і Сергій. Бачите, ця жінка не хандрити, Бога не вінілу, стала працювати ... А головне, вірила, що її праця принесе добрий плід.

- Батько Максим, але ж є сім'ї, де не хочуть заводити дитину, а він народжується, а інші хочуть, але Бог не дає. Чому?

- Не варто озиратися на інших. Жити треба своїм життям, тому як відповідати перед Богом треба буде за свої справи, а не за чужі. При цьому варто прийняти і зрозуміти всім серцем слова святого Іоанна Златоуста: «хто навчився дякувати Богові за свої хвороби, той недалекий від святості».

Сказане не означає, що лікар або хворий не повинні докладати сил для боротьби з недугою. Але коли людські засоби вичерпані, християнину варто згадати, що сила Божа здійснюється в людській немочі і що в глибинах своїх страждань він здатний зустрітися з Христом, котрий узяв на Себе наші немочі і хвороби.

У будь-якому випадку треба ставитися до ситуації з довірою. Чи не битися головою об стінку, а чекати. І працювати.

- Батько Максим, я знаю, в Троїцькому соборі, де ви настоятель, є дивовижна ікона ...

- Ви маєте на увазі образ святого Симеона Афонського? Ось, до речі, хороший приклад, як треба працювати. На святій горі Афон у монастирі Хіландар зростає виноградна лоза, посаджена ще в XII столітті самим святим Симеоном. Дивно, але вона до цих пір плодоносить і творить чудеса. В цей монастир пишуть з усього світу, просять допомоги при безплідді. Ченці висилають тим, хто просить три сушених виноградинки і маленьку гілочку лози плюс правило, як треба приймати цю святиню і молитися.

Одна подружня пара, наші парафіяни, отримала з Афона лист з цією святинею. Зробили все, як написано в «інструкції», і вимолили дочку. На знак подяки святому Симеону замовили велику його ікону, ту саму святиню - гілочку лози - вставили в ікону. Тепер до нас помолитися біля цієї ікони приїжджають звідусіль.

- А кому ще можна молитися про дарування дітей?

- Звичайно, праведним Йоакима і Анни, батьків Пресвятої Богородиці. Адже вони дуже довго були бездітними, але сподівалися на Бога. Старець Паїсій Святогорець називає цих святих самої безпристрасно подружньою парою. У його книзі «Сімейне життя» ось що написано: «Замір каже мені, що Христос прийшов би на землю і раніше, якби раніше на землі з'явилася чиста, цнотлива подружня пара, якими були святі Йоаким і Анна». Вони не турбувалися, чи не нервували, вони чекали.

І батьки святого Іоанна Хрестителя, пророк Захарія і Єлизавета теж до старості не мали дітей. І теж не нарікали, вірили. Їм теж потрібно молитися. Так що помічників багато. Головне, привчати себе жити повноцінним духовним життям.

- Але ж і серед віруючих, хто і в храм ходить, і пости дотримується, є бездітні, вони-то що не так роблять?

- Я знаю людину, яка сама свідомо відмовився від створення сім'ї тільки тому, що дуже любить дітей. Парадокс? Як рахувати. Ця людина очолює один з прославлених дитячих притулків в Хабаровську. Звуть його Олександр Геннадійович Петринін. У це складно повірити, але у нього більше 900 хрещеників. За кожного з них він молиться, переживає.

Хіба це не його діти? Хіба він не буде відповідати за них перед Богом? Все своє життя ця людина служить Господу через чужих дітей. Таких людей, здатних до справжньої, жертовної любові, небагато.

А уявіть, одружився б він, здобув би двох-трьох дітлахів. А ці, кинуті, сироти при живих батьках - з ними, що було б? А так вони під наглядом. Олександр Геннадійович виховує їх в вірі, водить в храм, причащає.

Або взяти, наприклад, ченців. Бог не дав їм дітей. Можна так сказати. Але Він поставив їх на найголовніше служіння - на молитву. І вони моляться, щоб Бог напоумив наших дітей, щоб Бог дав дітей тим, хто їх не має. Афонські монахи розсилають по всьому світу шматочки лози, щоб жінки пізнали радість материнства, а чоловіки реалізували себе як батьки. Так що Бог не дає дітей з дуже багатьох причин.

- Батько Максим, що б ви порадили нашим читачам?

- Стикаючись з такою проблемою, як безпліддя, кожен православний християнин повинен покластися на Всеблагого волю Божу. І пам'ятати, що сенс нашого життя не обмежується тільки цим земним життям. Земне життя наша є лише приготування до життя вічного. Не варто забувати і те, що Богу було угодно страждання зробити засобом порятунку і очищення. Воно може бути дієвим для кожного, хто переживає його зі смиренням.

Порадити можу ще й чекати - але діяльно. Чому б, наприклад, бездітним парам не допомогти найближчого дитячому будинку? Або багатодітній родині? Або сусідському неприкаяному дитині? Поле для подібного роду діяльності в Росії величезна.

Нехай навіть мала буде ваша лепта, але ж Господь у серце дивиться. І якщо побачить Він чистоту і безкорисливість вашої допомоги, в боргу не залишиться. У Бога всього багато. І ще: пам'ятайте про одне, Господь не помиляється і не запізнюється ніколи. А все, що Він робить, Він робить на благо і на спасіння самої людини.

Онлайн (дистанційний) тренінг сімейних відносин

(8

голосів: 4.5 out of 5)

Чому?
Батюшка, у вас є діти?
Що ви їм порадите?
Як діяти?
Значить, бездітність є покарання за аборт?
Бачите, як мудрий Господь?
Знову, як не дивуватися Божої мудрості?
Адже було б все в їх сім'ях добре, прийшли б вони в храм?
Навіщо?
Що ви думаєте?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация