Чому Всемогутній Бог не видаляє зло від людей?

Поняття про добро і зло відомо багатьом людям. Здатність відрізняти ці моральні категорії є вродженою. Такий же вродженої є любов до добра, усвідомлення того, що життя в добрі це нормальний стан людського існування.

Такий же вродженої є любов до добра, усвідомлення того, що життя в добрі це нормальний стан людського існування

Докази цього положення такі: Про свої позитивних життєвих моментах людина не буде говорити, так як про негативні. Ніхто не буде скаржитися на хороше життя, сумувати про своє благополуччя, з надією очікувати гіршої долі і вважати, що життя у злі це нормальний стан людини. Кожна людина підсвідомо прагне до кращого, найгірше для себе людина не вибере. Ця внутрішня установка «на нормальність добра» говорить про те, що для оптимального розвитку, існування людини потрібна добра атмосфера. «І побачив Бог, що це добре» (Бут. 1:25). Ці слова прозвучали щодо створеного світу, до створення людини. Людина була поставлена ​​в ці хороші умови і ці умови сприймалися ним як норма.

Звідки ж з'явилося зло? На небі в середовищі ангелів, відбулося опір Богу. Найближчий до Бога ангел став проти його волі. І звідси походить зло: цей ангел, порахувавши, що володіє неймовірними здібностями, використовуючи які він може стати як Бог, став, однак, віддалятися від Бога. Але, так як все в світі живе і існує завдяки Богу, то відступаючи від свого Бога, втративши зв'язок з Богом, ангел, так би мовити, перекрив собі кисень і став харчуватися тими залишками повітря, які у нього залишилися. Для того, щоб цього ангела брати нові порції повітря, йому необхідно звертатися до того, хто їх може дати: до Бога. Однак по гордості і зробленому першого кроку (відсторонення від Бога) це майже неможливо. Чим далі в тих, тим більше дров. У кого можна ще отримати цей ковток повітря? Від людини, в якого при творінні Бог вдихнув дихання життя (Бут. 2: 7). З часів гріхопадіння, коли ангел, одягнувшись в змія, спокусив людину, пообіцявши йому те, про що він сам мріяв, але ще не досяг (стати Богом), людина повіривши і схиливши свою волю до цього ангела зі злою волею, придбав цю навичку. З тих пір людина іноді і слухає цього злого ангела, якого називають противником (по грец. «Сатана»), або наклепником (по грец., Дияволом, той, який говорить двояко, тому що спотворив слова Бога, обмовив Його). Злому ангелу це вигідно, тому що чужими руками він загрібає жар своїх забаганок, не маючи сили в собі самому і черпаючи їх через людину від Бога.

Бог є добро, якщо він створив такий світ, про який ми читаємо на початку книги Буття. І це були нормальні природні умови існування людини. Зло, це віддалення від Бога, яке вдруге по відношенню до створеного світу, привнесене і невластивий йому, що не походить від добрих намірів Бога.

Зло сприймається людиною, як щось таке, від чого необхідно віддаляться і що взагалі не має права бути. Проте, прояви зла ми спостерігаємо в цьому світі і вважаємо це ненормальним.

Зі Святого Письма ми дізнаємося про те, що зло з'явилося як результат спротиву Богові, тобто початок зла лежить в волі, яка може направити всі сили істоти до зла або до добра і розвивати відповідно в тому чи іншому напрямку.

Чим більше людина грішить, тим більше розмитими стають його уявлення про кордон між моральними категоріями добра і зла. Чітку межу між добром і злом людина визначає залежно від своєї гріховності. Зло це віддалення від добра. Чим менше добра, тим більше зла в людині, як в деякому посудині. Отже, чим благородніше і винищує справедливішого людина, тим гостріше він відчуває межу між добром і злом.

Зло не має сенсу саме по собі. Чим сильніше духом людина, тим більше він бачить неспроможність зла. Воно не має всередині себе джерела для просування своїх цілей, такого джерела, який має добро. Джерело добра в Бога, а джерело зла, тільки в злій волі.

Зло є похідним від добра і може проявлятися, тільки паразитуючи на добро. Зло не родить добро, як тінь не може дати світла, до утворення тіні призводить брак світла. Доказом того, що зло не існує саме по собі, є внутрішнє усвідомлення того, що будь-яка збоченість походить від неправильного розпорядження добрими навичками якостями. За еталон, точку відліку ставлять чесноти. Краса це добро, а потворність це зло, недолік краси. Навряд чи хтось скаже навпаки. Що потворність це добро, а краса, це зло, недолік каліцтва. Цей вислів буде виглядати перевертишем, сарказмом, уїдливим жартом, неправильним уявленням про добро і зло.

Неправильне радикальне уявлення про добро і зло, є наслідком глибокого і невпинного, бездумного напрямки своєї волі до зла. Кожен може вмістити ту міру добра, на яку він здатний. Однак часто людина виявляється здатний вмістити більше зла, на добро залишається менше місця. Попросту людина не впускає в себе добро, а зло приходить само.

Якщо врахувати, що зло паразитує на добро, інакше воно не зможе проявлятися, то, отже, зло проявляється, в міру збідніння добра в людині. У творі «Про Божественних іменах» кажучи про ім'я Бога «Добро» автор пише: «А зла, повністю від Добра відпали, ні в більш, ні менш благих не буває. А то, що частково благо, почасти таки не благо, бореться з якимсь благом, але не з Добром в цілому. І таке зберігається завдяки причетності до Добра ... Якщо ж Добро піде зовсім, чи не буде абсолютно нічого ні доброго, ні змішаного, ні злого-в-власному-сенсі-слова »1 З цього випливає, що в самому страшенному грішника гріх паразитує на добро, інакше, на потьмареному образі Божому. А якщо так, то є надія на виправлення, вдосконалення в Добре цього грішника. Якби в людей не було ресурсів, які дав йому Бог, і волі яку людина на жаль направляє в сторону від Бога, то ніяке зло не прищепилося б в ньому.

Зло є привнесене, а не вроджена якість людини. Однак навик ухилятися від Бога, проявляти зло, з часів першого гріхопадіння настільки увійшов в звичку, укорінився і видресирував волю людини, що того вже здається не в силах жити без проявів зла. Апостол Павло так свідчить про це: «Бо знаю, що не живе в мені, цебто в тілі моїм, добре; бо бажання лежить у мені, але щоб виконати добре, того не знаходжу. Доброго, якого хочу, не роблю, а зле, якого не хочу, роблю. А коли роблю те, чого не хочу, вже не я це виконую, але живе в мені гріх »(Рим. 7: 18-20). Тут у наявності чітке усвідомлення того, що гріх в глибині своєї людина робити не бажає. Гріхом може бути все, що полонить людини і залишає важкий осад. Однак на глибинного людини, накладається воля, яка може вести людину від добрих намірів. Таким чином, здійснювати або здійснювати зло - залежить від волі людини.

Якщо людина довгий час, покликаний вивертами диявола, направляє самого себе в сторону зла, поступово полюси міняються, і в сприйнятті цієї людини відбувається підміна понять: руйнівний його зло стає добром, а добро, творить, стає злом. Так людина непомітно для себе, руйнується.

Наявність правильного уявлення про добро і зло, проходження добру є для людини запорукою природного існування, до якого він призначений. Будь-яке використання «не по інструкції» загрожує такими збоями, які можуть залишити рани, що кровоточать на все життя.

Якщо зло погано і Бог всемогутній, чому він не може створити для людини умови, зручні для життя, згідні для його існування? Але Він одного разу створив такі умови, однак людина по своїй волі не зміг жити в цих умовах. А Бог, давши свободу людині, яка не порушує її. «Шкодити природі, не властиво Промислу» 2. Промисел ж все прояви зла направляє на благо людині. У всьому дії Бога є Його невпинне піклування про нас.

Протоієрей Андрій Ухтомський,
кандидат богослов'я,
викладач КДА

Звідки ж з'явилося зло?
У кого можна ще отримати цей ковток повітря?
Якщо зло погано і Бог всемогутній, чому він не може створити для людини умови, зручні для життя, згідні для його існування?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация