Чому танцював цар Давид? - Клайв Льюїс (+ Аудіо)

Рубрика Правміра - «Читання на кожен день посту» - це проповіді, слова і глави з книг кращих мислителів, богословів і проповідників. Аудіобесід на 10-20 хвилин, супроводжувані текстом - можна встигнути прослухати навіть побіжно. Ми відбираємо короткі і глибокі фрагменти, щоб у кожного була можливість хоча б 10 хвилин в день подумати про головне. https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2014/12/05_Krasota_Gospodnja.mp3

Прийшла пора поговорити про речі більш веселих. Якщо слово «веселий» здається вам недоречним, значить, ви особливо потребуєте що псалми можуть дати більше за інші книги.

Ми знаємо, що Давид танцював перед ковчегом. Танцював він так самозабутньо, що одна з його дружин (яка була сучаснішою, але чи не краще його) вирішила, що він ставить себе в смішне становище.

Давид про це не думав. Він радів Господу. Тут ми згадаємо, що іудаїзм був однією з древніх релігій. Це означає, що «зовнішністю» своєї він більше скидався на язичництво, ніж на ту скутість, ту обережність, ту шанобливу приглушеність, яка пов'язана у нас зі словом «релігійний».

В одному сенсі це відокремлює його від нас. Ми б не змогли бути присутніми при древніх обрядах. Всі храми на світлі, від прекрасного Парфенона до святого храму Соломонова, були священними бійнями (навіть іудеї не можуть до цього повернутися, вони не будують храму і не відновлюють всеспалення). Але і тут все не так просто: в храмах пахло кров'ю, пахло і смаженим м'ясом. У них було не тільки страшно, в них було затишно і святково.

У дитинстві я думав, що Єрусалимський храм був як би кафедральним собором, а синагоги - парафіяльними церквами. Це не так. Те, що відбувалося в синагогах, було зовсім не схоже на те, що відбувалося в храмі. Там збиралися, вчили, тлумачили Закон, зверталися до народу (див .: Лк 4:20; Дії. 13:15). У храмі здійснювали жертвоприношення; саме в ньому служили Ягве.

Наші церкви - спадкоємиці і храму і синагог: проповідь сходить до синагоги, таїнства - до храму. Іудаїзм без храму покалічений, неповний; християнським же храмом може стати сарай, палата, кімната, поле.

Іудаїзм без храму покалічений, неповний;  християнським же храмом може стати сарай, палата, кімната, поле

Я найбільше люблю в псалмах саме те, через що танцював Давид. «Це» не так чисто і не так глибоко, як любов до Бога, якої досягли великі містики і святі новозавітних часів. Я їх не порівнюю, я порівнюю радість Давида і старанне «ходіння до церкви». При такому порівнянні вона дивує і безпосередністю, і силою. Читаючи, ми заздримо їй і сподіваємося нею заразитися.

Радість ця була зосереджена в храмі. Іноді поет розрізняє ту любов до Бога, яку ми, як це не небезпечно, назвали б «духовної», і любов до храмах. Це треба зрозуміти правильно.

На відміну від греків, юдеї не були схильні до аналізу і логіці (власне, з давніх народів тільки греки відрізнялися цієї схильністю). На відміну від нас, вони не могли б розділити тих, хто поклоняється в храмі Бога, і тих, хто насолоджується «прекрасної службою», музикою, красою.

Найближче ми підійдемо до їх сприйняття, якщо уявимо собі благочестивого селянина, який прийшов до церкви на Різдво. Я маю на увазі благочестивого, тобто не того, хто, ніколи не причащаючись, тільки на Різдво і ходить, - то язичник, який чи данина Невідомому по великим річним свят.

Мій селянин - християнин. Але він не зможе відокремити свої релігійні переживання від тієї радості, яку дали йому зустріч з безліччю знайомих, прекрасна музика, спогади про таких же службах в дитинстві і очікування святкового обіду. Все це єдине в його душі.

Ось це, тільки ще сильніше, відчували стародавні, особливо - іудеї. Вони були селянами. Вони ніколи не чули про святі, про музику, про землеробство окремо від релігії або про релігію, відокремленої від них. Звичайно, це загрожувало їм певними небезпеками, а й давало переваги, яких у нас немає.

Наприклад, коли псалмопевец каже, що бачив Господа, це нерідко означає, що він побував в храмі. Ми сильно помилимося, якщо скажемо: «А, він просто бачив свято!» Краще сказати: «Якби ми там були, ми побачили б свято». У псалмі 67 ми читаємо:

«Бачили Походи Твої, Боже, бачено, походи Бога мого, царя мого у святині. Попереду йшли співаки, позаду грають на інструментах, в середині діви з бубнами »(25-26).

Якби там був я, я б побачив музикантів і дівчат з бубнами, а окремо, «в іншому плані», я б «відчув» (або не відчув) присутність Божу. Старовинні люди такого поділу не відав. Точно так же, якби нинішній чоловік захотів

«Перебувати ... в домі по всі дні свого життя, щоб я міг оглядати Господню» (26: 4),

то це були б різні бажання; у псалмопевца ж, як я підозрюю, це повторення, паралелізм.

Коли вони стали більш здібні і до абстракції, і до аналізу, таке єдність розпалася. Тоді, і тільки тоді, обряд міг стати заміною Богу або навіть суперником. Коли ми сприймаємо його окремо, він може відокремитися і зажити своїм, злоякісної життям. Маленький дитина не відрізняє релігійного сенсу Великодня або Різдва від їх святкового вигляду.

Один дуже маленький хлопчик написав пісню, яка починалася так: «Яйця пофарбували, Христос воскрес». На мій погляд, він проявив і благочестя, і поетичне чуття. Але хлопчик побільше такого не вигадає. Він відділить одне від іншого і, якщо вже відділив, змушений буде поставити щось на перше місце. Якщо він поставить «духовне», яйця зможуть і надалі викликати в ньому великодні почуття. Якщо ж поставить «святкове», воно дуже скоро стане просто святковим столом.

У якийсь період іудаїзму, а може бути - тільки у окремих іудеїв, сталося щось схоже. Обряди стали відрізнятися від зустрічі з Богом. Але це, на жаль, не означає, що роль їх зменшилася - вона могла і збільшитися. Обряд міг стати угодою з жадібним богом, якому на щось потрібні купи кістяків, і він без них милості не зробить. Гірше того, можна вважати, що Богові зовсім тільки обряд і потрібен і тому треба ретельно його виконувати, не звертаючи уваги на Його заклики до суду, милості і вірі.

Для жерців обряди стануть важливі тим, що це - їхній хліб, їх справа, з яким пов'язано і суспільне і економічне їх положення. Вони будуть удосконалюватися в цій справі. Звичайно, в самому іудаїзмі є противага. Таке ставлення до обряду невпинно викривають пророки, і навіть в Псалтиря - в збірнику храмових пісень - є псалом 49, в якому Господь каже, що храмові служби не мета, і висміює язичницькі уявлення про Його любові до смаженого м'яса:

«Якби був Я голодний, то не сказав би тобі».

Я уявляю іноді, як Він каже деяким нашим священикам: «Якби Я захотів послухати музику або вникнути в тонкощі західного обряду, то, чесне слово, обійшовся б і без тебе». Небезпеки ці так відомі, що немає потреби довго про них говорити. Я хочу звернути вашу увагу на інше - на ту радість, якої нам (у всякому разі, мені) не вистачає.

Радість про Бога дуже сильна в псалмах і пов'язана - тісніше, чи ні - з храмом, серцем іудаїзму. Псалмоспівці в порівнянні з нами було майже нема за що любити Бога. Вони не знали, що Він пропонує йому вічне блаженство; не знали, що має вмерти, щоб це блаженство для них відвоювати. Але вони так люблять Його, так до Нього тягнуться, як люблять Його і тягнуться до Нього тільки кращі з християн або, можливо, тільки християни в кращі свої хвилини. Їх тяга до «красі Господньої» сильна, як фізична спрага. Без Нього їх душі висихають, як земля без води (див. Пс. 69). Вони говорять про Бога:

«Ти відвідуєш землю та поїш її ... напуває борозни її ... розм'якшується її краплями дощу, поблагословив їх свій урожай її» (64: 10-11).

Душа їх нудиться, як пташка без гнізда (83: 3-4), і

«Один день у дворах Твоїх, аніж тисяча» (83:11).

Я назвав би це саме спрагою або алканів, а не «любов'ю». Слова «любов до Бога» відразу викликають в пам'яті слово «духовна» з усіма тими значеннями, якими воно, на жаль, обросло.

У стародавніх поетів було менше важливості і менше смирення (я б навіть сказав - менше здивування), ніж в нас. Почуття, про який я кажу, було веселим і простим, як природне, навіть фізичне бажання. Вони радіють і тріумфують (9: 3). Вони славлять Бога на гуслях (42: 4), на арфі та гуслах (56: 9), вони

«Радісно співають Богу» і беруть для цього бубон,

«Цитрі приємній із гуслами» (80: 2-3).

Але музики ім мало, їм потрібен шум. Їм треба, щоб плескали руками всі народи (48: 2), щоб кимвали були звучними і гучними (150: 5), щоб веселилися численні острови (96: 1) - місця чужі і завжди далекі для іудеїв, що не знали мореплавання.

Я не пропоную вам відродити цю буйну спрагу. По-перше, її відродити і неможливо, тому що вона не вмирала; тільки шукати її треба не у нас, англікан, а у католиків, православних, Армії Спасіння. Ми занадто прихильні доброму смаку. Однак буває вона і у нас, у деяких, іноді. Але головна причина не в тому: юдеї не знали, а християни знають, як

«Бо викуп їхніх душ дорогий» (48: 9).

Християнське життя починається смертю - ми хрестимося в смерть Христову; наше свято неможливий без ламається Тіла і проливається Крові. У нашому богослужінні є трагічна глибина, якої у іудеїв не було. Наша радість повинна бути такою, щоб їй не суперечити.

Але все це не применшує нашого обов'язку псалмів (у всякому разі, коли я їх читаю, я відчуваю себе в боргу). Ми знаходимо там релігійний досвід, що ставить в центр Бога; бачимо, як людина просить у Бога тільки Його Самого, тільки Його присутності, радісного і відчутного до межі.

Але радість ця йшла і по іншому руслу.

Клайв Стейплз Льюїс. «Краса Господня», глава з книги «Роздуми про псалмах» .

аудіофайли надані «Бібліотекою Переказ»

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация