Дари волхвів прибувають в Москву

  1. «Ми поклоняємося не золото, Смирнов і ладану»
  2. «Смс» від Бога
  3. Христос прийшов до всіх
  4. «Побачите vip-пропуск - сміливо кличте поліцію!»
  5. Волхви: хто, скільки, звідки?
  6. Графік принесення Дарів волхвів в межі Руської Православної Церкви

6 січня 2014 року Дари волхвів ввечері привезуть в Храм Христа Спасителя. Велика святиня вперше покине межі Греції. Далі її повезуть до Білорусі і України. Як сприймати незвичайну реліквію, чому настоятель афонського монастиря святого Павла погодився "відпустити" святиню з Греції, і чекати чи скандалів з vip-пропусками - розповіли на прес-конференції з приводу складення Дарів, яка 25 грудня 2013 пройшла в ІТАР-ТАСС.

«Ми поклоняємося не золото, Смирнов і ладану»

- Один з найбільш поширених питань - чому ми поклоняємося Чесним Дарам Волхвів, - зазначив представник монастиря святого Павла, в котрому зберігаються Чесні Дари волхвів, ієромонах Євфимій.

- Чесним в Церкві називається те, що гідно честі, або шанування. У нашому монастирі свято вірять в те, що до цих Дарів торкався Сам Христос, а за вченням Церкви те, до чого доторкалося божественне тіло Ісуса Христа, стає священним, тому що на ньому, по вірі Церкви, спочиває Божа благодать, Божественна енергія. Глибоке містичне розуміння православного поклоніння передбачає, що, якщо якийсь предмет присвячується Богу, Божої Матері або святого, він стає священним. І те, що присвячується і приноситься в дар Богу мабуть (народженому, що втілився Сина Божого), священно настільки ж, наскільки і присвячене Богу невидимому. Як сказано в тропарі Святих Дарів, «дотиком святих рук Твоїх, Ісусе, Дари отримали божественну благодать». Ми поклоняємося не золото, Смирнов і ладану, а тієї Божественної благодаті, яка почила на Дарах в результаті дотику до них божественного тіла Ісуса Христа ».

Зриме свідчення цього - численні зцілення, які у Дарів отримували ті, хто страждав на рак, безпліддям або одержимістю. А ще від Дарів виходить неземне пахощі, яке, як розповів ієромонах Євфимій, посилюється, коли Дари виносять з Афона для поклоніння віруючим.

До речі, широку популярність в Греції дари отримали з 1980-го року, коли їх стали приносити в різні єпархії Елладської Православної Церкви на прохання правлячих архієреїв.

«Смс» від Бога

Спроби вивезти Дари за межі Греції для поклоніння віруючим робилися більше 10 років, однак настоятель афонського монастиря святого Павла дав на це дозвіл тільки зараз, розповів співголова робочої групи по складанню Дарів волхвів в межі Руської Православної Церкви, голова Благородного зборів Костянтин Малофєєв.

Він припустив, що це може бути пов'язано з тим, що, наприклад, грецькі ЗМІ мало пишуть про Росію як про православній країні і в свідомості багатьох греків це комуністична і атеїстична країна. Малофєєв нагадав, що недавно настоятель монастиря святого Павла приїжджав до Росії, бачив кілька великих обителей і був вражений великою кількістю ченців і прочан.

«Розвивається духовне життя, думаю, могла призвести зовнішнє враження», - припустив Малофєєв. «Наш старець - людина молитви. Якщо його запитують про щось, він не відповідає відразу, а молиться. Потім, якщо, як він каже, "отримує смс від Бога", то відповідає. Думаю, він отримав від Бога це послання і зрозумів, що прийшов час і потрібно здійснити паломництво. Наша віра - це містика, одкровення, і, отримуючи одкровення від Бога, ми повинні робити те, чого від нас хоче Бог », - доповнив ієромонах Єфрем.

Власне приїзд святині в Росію ініціював Костянтин Малофєєв.

«Коли знаходишся на Афоні і торкаєшся до цієї великої скарбниці святинь, стає шкода всіх твоїх сестер, які цього зробити не можуть», - сказав Малофєєв, нагадавши, що жінкам вхід на Афон неприпустимий. - І природним чином виникає думка привезти святиню їм, щоб вони теж могли до неї доторкнутися ».

- І природним чином виникає думка привезти святиню їм, щоб вони теж могли до неї доторкнутися »

Фото - Чесні Дари волхвів

Христос прийшов до всіх

Графік перебування Дарів волхвів в Росії, Україні і Білорусії був складений з благословення священноначалія Руської Православної Церкви.

«Російська Православна Церква поширена в багатьох державах, і найбільша кількість віруючих перебуває в трьох братніх країнах - Росії, Україні і Білорусії. Принесення Дарів в усі три держави - турбота про те, щоб найбільша кількість віруючих мали можливість поклонитися святині і щоб ніхто не відчував себе відірваним від Церкви », - пояснив представник Комісії при Патріархові Московському і всієї Русі з питань принесення святинь ігумен Парамон (Голубка).

Організатори принесення Дарів і представник афонського монастиря святого Павла також відзначили, що Дари привозять, маючи на увазі не тільки православних християн: Христос прийшов до всіх - і до Дарів можуть підійти всі охочі незалежно від їх віросповідання.

«Побачите vip-пропуск - сміливо кличте поліцію!»

Принесення в Росію Пояси Божої Матері і Чесного Хреста апостола Андрія Первозванного дали досвід організації подібних подій, так що, як запевнили організації, проблем у зв'язку з принесенням Дарів виникнути не повинно. Що стосується Москви, біля Храму Христа Спасителя і всередині нього будуть чергувати співробітники поліції, медичні бригади, а також безліч волонтерів.

Для тих, кому особливо важко стояти в багатогодинний черги - хворих, людей похилого віку, вагітних жінок і так далі - буде організована окрема очередь.Кроме того, волонтери будуть виглядати таких людей в загальній черзі і переводити в особливу, щоб ті, хто слабший, що не були позбавлені можливості доторкнутися до святині.

На запитання одного з журналістів про можливість отримання vip-пропуску заступник керівника Департаменту міжрегіонального співробітництва, національної політики та зв'язків з релігійними організаціями Москви Костянтин Блаженніший відповів категорично: «Про виготовлення vip-перепусток мені не відомо». Керівник організаційного комітету з принесення Дарів волхвів в межі Руської Православної Церкви Сергій Рудов зазначив, що під час принесення Пояса Богородиці такі перепустки були, але в невеликій кількості, а в цей раз прийнято рішення про те, що їх не буде зовсім. «Побачите vip-пропуск - сміливо кличте поліцію!» - сказав Рудов.

Про всяк випадок представник Комісії при Патріархові Московському і всієї Русі з питань принесення святинь ігумен Парамон (Голубка) нагадав, що під час принесення Хреста апостола Андрія ніяких vip-перепусток не було, а «перед Богом ніяких віпів бути не може, тому що всі люди рівні ».

Волхви: хто, скільки, звідки?

Говорячи про історію Дарів волхвів, ієромонах Євфимій відповів на питання журналіста про те, хто такі волхви.

Він розповів, що однозначно сказати, хто це, дуже важко. Волхвами, або магами, називали і тих, хто займався викликанням потойбічних сил і жив в Халдеї, і тих, хто просто були мудрими і знаючими людьми, які займалися наукою і мешкали в Персії, на території сучасного Ірану. Про таких людей і йдеться в Євангелії: вони займалися спостереженням небесних світил і, побачивши нову зірку, згадали про давнє пророцтво і вирушили до Віфлеєму. Про їх походження «з Персиди», або Персії, говорить церковний переказ і літургійні тексти.

"Ніде в літургійних текстах східної Церкви волхви не називаються за іменами і не говориться, скільки їх було", - зазначив ієромонах Євфимій.

Він звернув увагу на те, що розповіді про те, що волхвів було троє, а також їх імена з'являються в Західній Європі приблизно в 6 столітті, тоді ж переказ на Заході збагачується подробицями, наприклад, про вік волхвів (один старий. Другий зрілого віку і третій зовсім молодий). Так, на православних іконах ми можемо бачити трьох волхвів, але сприймати це зображення буквально не можна. За словами ієромонаха, швидше за все, знатні люди, що мають відношення до царських пологів, вирушили в подорож в супроводі воїнів і свити, але зобразити все це безліч людей на іконах не було доцільно, тому обмежувалися символічним зображенням трьох мандрівників.

«Те, що в Євангелії не говориться про кількість і імена волхвів, ймовірно, зроблено з бажання звернути нашу увагу на дрібниці, а на головний сенс події: язичницькі народи і їх царі принесли Ісусу Христу дарунки, що стало прообразом навернення до Христа язичників. Західній людині завжди потрібно все розкласти по поличках, це особливість свідомості, в якій немає нічого кримінального, але грунтуватися на цьому і розвивати якісь ідеї на основі західного перекази, по-моєму, не варто. Тому від нас приховано, як все було насправді », - зазначив монах.

Тому від нас приховано, як все було насправді », - зазначив монах

Фото - Чесні Дари волхвів

Графік принесення Дарів волхвів в межі Руської Православної Церкви

• Москва, Храм Христа Спасителя, 7-13 січня 2014 роки (з 08:00 до 22:00)

• Санкт-Петербург, Воскресенський Новодівочий монастир, 14-17 січня 2014 року (14 січня доступ віруючих буде організований з 15:30 до 22:00, 15-16 січня з 06:00 до 22:00, 17 січня з 06:00 до 12:00)

• Мінськ, Будинок Милосердя, 18-24 січня 2014 року

• Київ, Свято Успенська Києво-Печерська Лавра, 25-30 січня 2014 року

Більш детальну інформацію можна подивитися на офіційному сайті чесні-дари- волхвов.рф

Підготувала Ольга Богданова

Волхви: хто, скільки, звідки?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация