Дівчата і смерть: світло страшної казки

Житіє своїх святих - юних римлянок, які одягали грецькі імена Пістіс, Елпіс і Агапе (Віра, Надія , Любов), і матері їх Софії (мудрості) - я в перший раз, ще лише замислюючись про хрещення, читала з сумішшю недовіри, страху і обурення. Так, обурення. Бо мотивів вдови-християнки Софії в упор не розуміла, вважаючи її жахливої фанатичкою і матір'ю-єхидною. Житіє своїх святих - юних римлянок, які одягали грецькі імена Пістіс, Елпіс і Агапе (Віра,   Надія   , Любов), і матері їх Софії (мудрості) - я в перший раз, ще лише замислюючись про хрещення, читала з сумішшю недовіри, страху і обурення

Подумати тільки - своїми руками привести дочок на розправу (знала адже, для чого їх запрошують до правителя-язичника Адріану!), А потім, дивлячись на нелюдські тортури, яких зазнавали тієї дівчини дев'яти, десяти і 12-ти років, які не битися в риданнях, благаючи катів про пощаду, не просити дочок зробити все, що їм велять, аби зберегти свою юну життя, а радіти з того, з якою мужністю виносять борошна її кровиночки, підбадьорювати їх, переконуючи терпіти в ім'я Господа!

Та й взагалі - їх адже навіть відрікатися від Христа ніхто не змушував - всього лише кинути кілька зерняток ладану на жертовник Артеміді! Чому б не віддати данину поваги чужому богу, не зрікаючись від свого? Невже Христос не пробачить цього таким маленьким дівчаткам? Адже пробачив же Він Петра - на хвилиночку, здорового і небоязкого мужика, перед яким перспектива мученицької смерті в той момент ще навіть не стояла так явно ...

Недовіра викликала стійкість святих сестер перед муками. Ну ладно 12-річна Віра - були і в нашій історії піонери-герої, які не зламалися в гестапівських катівнях, а в ті часи в Римі отроковица 12-ти років і зовсім вважалася вже нареченою, дорослою дівчиною, а не дитиною. Але в дев'ять років, як молодша, Любов, мати таку силу духу, щоб безстрашно переносити терзання, калічать тіло, жахливу біль, тваринам жахом роздирає душу? Але навіть в десять - сміятися над безсиллям катів, як маленька Надія? Ні, в таке повірити рішуче неможливо. Казки якісь ...

Проте все міняється, якщо допустити одну просту думку - а чому б не ставитися до цього як, висловлюючись світською мовою, до казки? Не в тому сенсі, що це брехня, а в тому сенсі, що, як і в чарівній казці, в центрі цієї історії - чудо, яке, поряд з волею героя, і є головною складовою перемоги добра над злом. Адже те саме можна сказати практично про будь-якої історії святого - і Святе Письмо, і все житія рясніють явними і неявними чудесами, що свідчать собою присутність Бога в людському житті.

Неможливо з точки зору людської фізіології Бессеменов зачаття - але це не означає, що народження Христа або приснодівство Богородиці - вигадки. Це означає, що сталося чудо - пряме втручання Господа в життя людей, минаючи закони фізіології. Немовля, крікнувшій в утробі або яке не бере материнську груди по пісним дням, - явище того ж порядку. І подвиг святого - будь то яскравий, як сполох полум'я, зліт, або тихе подвижництво, сходження крок за кроком до висот аскетизму, молитовного стояння, милості і прощення, - теж, як правило, є красномовним свідченням того, що неможливе людям можливе для Бога.

У секулярному свідомості мучеництво (як би до нього не ставитися - як до безглуздого фанатизму або подвигу, гідного поклоніння) сприймається як прояв суто людського героїзму. Людина настільки полюбив Бога, що віддав заради Нього своє життя, зазнав муки, але не зрікся, не змінив, не зрадив, не пішов проти совісті. І тим засвідчив силу своєї віри, своєї любові до Бога - адже грецьке слово "Мартірос", яким позначають мученика, перекладається як "свідок". Однак любов до Бога не просто завжди взаємна - вона сама і виходить від Бога, Він є її постійно годує джерелом. Чи стане люблячий Господь байдуже спостерігати з небес за тим, як страждають і вмирають заради Нього вірні?

В Писанні і Житія святих є безліч свідчень того, як Господь по Своїй волі рятував людину від мук і смерті. Ми пам'ятаємо, як Ангел вивів з темниці Петра і Павла, пам'ятаємо Данила під лева рву і отроків в палаючій печі. Але Господь - не "бог із машини" античного театру, Його любов виражається не в тому, щоб ростити з нас тепличні квіти, оберігаючи від будь-яких негараздів. Якщо християнин - воїн Христа, то чи стане полководець утримувати свого солдата від бою, коли ворог ополчився на нього і час для битви прийшло? Але хороший полководець ніколи не залишить солдата без підтримки , Без спорядження, зброї і зв'язку, навіть коли посилає його в глибокий тил ворога.

І подвиг мученика - битва, яка ведеться, здавалося б, на ворожій території, є свідчення не тільки любові людини до Бога, а й любові до людини - Бога. Свідоцтво та красномовний доказ того, що навіть у в'язниці, в кайданах, в руках мучителів людина не один, що його незримо підтримують і зміцнюють сильні люблячі руки. І найбільш яскраво це проявляється тоді, коли власні сили, здавалося б, взяти ніде, коли в силу звертається сама слабкість - юної ніжної діви, немічного старця, тихого і боязкого "маленької людини" ... Або дитини - як у випадку з дочками Софії.

Мученик за Христа ніколи не покладається виключно на свої сили, так як найчастіше не знає їх межі та розуміє, що їх може виявитися занадто мало. Так, є серед них і люди, самі по собі сильні і мужні: напевно, неважко уявити, що у 40-ка дорослих чоловіків, загартованих суворої військової життям, вистачило сил, підбадьорюючи і підтримуючи один одного, цілу ніч стояти в крижаному озері, знемагаючи від холоду і болю в обморожені тілі, що охоронець вирішив розділити їх долю з схиляння перед їх стійкістю і презирства до катівської частці, а зовсім не через те, що побачив вінці, що опускаються на голови мучеників. Але де взяти такі сили маленьким дівчаткам - напевно, не ніжинкам, напевно, звичним до праці і позбавленням (життя вдови з трьома дітьми навряд чи була легкою), але аж ніяк не титаніди, що не героїням, які не воячкам?

Звернемося знову до чарівних казок як до найбільш яскравого порівнянні. Діти нечасто ставали героями сказань в язичницькі часи - за винятком хіба що оповідань про дитинство великих епічних героїв: мовляв, уже в такому ніжному віці виявлялися задатки героя, непомірні сили або інші незвичайні властивості. Героями чарівних казок діти в масовому порядку стали вже в новий час - може, тому, що казка, за висловом Толкієна, була "заслана в дитячу", але скоріше, з інших причин - виходячи з євангельського "будьте як діти". Маленький хлопчик (або, як частіше буває у фольклорі, - простец, дурник, недотепа) виходить на битву з драконом або злим чарівником і перемагає ворога, з яким не могли впоратися прославлені витязі.

Небилиця? Так, якщо не врахувати основних причин - поєдинок-то це не з простим, а скоріше, з метафізичним ворогом. І завжди сили і зброя для перемоги над ворогом герою дають чудові помічники, зустріч з якими вимагає від нього доброти і вміння довіритися. Хіба не образ це духовній боротьбі? Згадайте епізод, особливо улюблений православними публіцистами, з казки Андерсена "Снігова королева" - коли чарівниця-фінка просить свою подругу лапландка дати Герді силу тисячі чоловік, а та відповідає їй, що нічого не може зробити, бо любов, яка живе в серці дівчинки, набагато сильніше ... Про те, Хто дав Герді таку силу, здогадатися неважко, якщо згадати, що робить героїня, коли шлях їй перекривають снігові чудовиська, створені чарами Снігової королеви. Вона молиться - і сили зла відступають ...

Три юні сестри, що носять імена трьох християнських чеснот, і їх матір вийшли на битву з ворогом стократно великим - самою смертю. Тієї, перед якою безсило слабке людське єство, боящееся болю і каліцтв, материнський інстинкт, для якого тіло рідного чада завжди незмірно важливіше його душі ... Але разом з маленькими дівчатками в ці страшні години страждав і вмирав Той, Хто був сильніший за смерть, Хто вже переміг її. Вони були з Ним - всією своєю чистою дитячою вірою, надією і любов'ю - і перемогли. Чи вони відчули біль? Звичайно, відчували - як і Він сам на Хресті. Хоча опис їх мук рясніє чудесами, коли кинуті у вогонь, в палаючу піч мучениці залишалися невразливими, Бог не рятує від страждань - Він лише дає сили їх переносити.

Жодного разу цей біль не перевищила межі їх сил - бо Він дав їм силу понад, ніж сила тисячі чоловік. Довірливо тримаючись за Його руку, три дівчинки пройшли разом з Ним крізь жахливі муки, крізь смертну покров - і увійшли в Його Царство. Куди, також тримаючись за Його руку, незабаром прийшла і їх матір, якій довелося пройти свій гіркий хресний шлях - дивитися, як страждають її діти, поховати їх і тихо, в молитві, відійти до Господа на їх могилі. Ім'я її - Мудрість, Софія. І мудрість ця проявилася в тому, щоб не вставати між дочками і Богом, смиренно прийняти ту неймовірну і страшну свободу вибору , Яку дарує нам Він, і відпустити їх в битву, до якої вони були готові і в якій зуміли перемогти, тому що були не самі ...

... Вони зустрілися знову - живі і неушкоджені - і обнялися в будинку Того, Кого любили понад усе на світі. І це - найщасливіший кінець, який тільки може бути і в казці, і в самому житті ...

Читайте також:

РПЦ визнала день святого Патріка: Чи можна тепер ...

Празник Введення Богородиці у храм

Відлучення Льва Толстого від церкви. За що і чому?

Чому б не віддати данину поваги чужому богу, не зрікаючись від свого?
Невже Христос не пробачить цього таким маленьким дівчаткам?
Але в дев'ять років, як молодша, Любов, мати таку силу духу, щоб безстрашно переносити терзання, калічать тіло, жахливу біль, тваринам жахом роздирає душу?
Але навіть в десять - сміятися над безсиллям катів, як маленька Надія?
Проте все міняється, якщо допустити одну просту думку - а чому б не ставитися до цього як, висловлюючись світською мовою, до казки?
Чи стане люблячий Господь байдуже спостерігати з небес за тим, як страждають і вмирають заради Нього вірні?
Якщо християнин - воїн Христа, то чи стане полководець утримувати свого солдата від бою, коли ворог ополчився на нього і час для битви прийшло?
Небилиця?
Хіба не образ це духовній боротьбі?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация