Економіці потрібні гроші: Коли український бізнес отримає кредити?

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі

З відкритих джерел

Для розвитку економіки потрібні кредити - без них не буде не тільки 2% зростання ВВП, а навіть нульового зростання. Але на ринку банківського корпоративного кредитування склалася парадоксальна ситуація: банкіри хочуть збільшити обсяги видачі коштів, і самі клієнти планують збільшити інвестиції, на що їм потрібні позикові ресурси, але при цьому НБУ з початку року зафіксував зниження обсягу кредитування компаній. В добавок Нацбанк збільшив облікову ставку, що негативно вплине на найближчі перспективи зниження кредитних ставок для підприємств

Статистика НБУ за 9 місяців поточного року показує, що за станом на 1 жовтня 2017 року корпоративний кредитний портфель банків зменшився в порівнянні з даними на 1 січня 2017 року на 1,7% (14,5 млрд грн) - до 832,5 млрд грн . Разом з тим в Нацбанку зазначають, що в третьому кварталі збільшився попит на всі види корпоративних кредитів. Аналогічні тенденції виділяють і банкіри.

"Звіти банків за перше півріччя 2017 року показують нам активне кредитування сегментів малого та середнього бізнесу. Всі основні гравці банківського ринку прагнуть збільшити свої кредитні портфелі. Позитивні зміни за цей рік відбулися як в пропонованих продуктах кредитування, так і в терміни їх надання. Якщо раніше більшість банків декларувало термін розгляду запиту клієнта на фінансування в середньому від 14 до 30 днів, то зараз для прийняття рішення банку потрібно від 2 до 7 днів ", - розповідає директор департаменту по роботі з малим бізнесом ПУМБ Олена Рудик.

очікування кредитування

В умовах поточного мінімального пожвавлення економіки потреба в позиковому капіталі апріорі зростає. Згідно з дослідженням ділових очікувань підприємств, яке провів Нацбанк в третьому кварталі, в наступні 12 місяців компанії очікують пожвавлення ділової та інвестиційної активності, і, як наслідок, потреба в позиковому капіталі залишається високою (37,8% відповідей респондентів). Приблизно аналогічне число респондентів (38,5%) планує брати кредити переважно в гривні.

Примітно, що головною перешкодою для залучення нових кредитів залишаються надто високі ставки по кредитах (66,1%). Однак серед факторів, що обмежують збільшення виробництва, фактор "обмежені можливості для отримання кредиту" набирає всього 13,7% відповідей респондентів: він знаходиться в кінці списку, пропускаючи вперед високі ціни на енергоносії, сировину і матеріали, політичну нестабільність і брак обігових коштів.

У свою чергу банкіри також очікують зростання кредитування. Результати опитування банкірів, проведеного НБУ у вересні-жовтні поточного року, показали, що 76% респондентів (у другому кварталі - 68%) очікують протягом наступного року пожвавлення корпоративного кредитування. Причини вагомі - зниження кредитних ставок, реструктуризація боргів, потреба підприємств в оборотному капіталі і інвестиціях.

Новини по темі

Новини по темі

Експерти відзначають, що у банків є вільні ресурси для активізації корпоративного кредитування. "Виходячи зі збільшення кредитних портфелів банків, можна зробити висновок, що ресурс для фінансування МСБ у них є", - підкреслює Олена Рудик.

Втім, в очікуваннях зростання кредитування серед банкірів є заковика: навіть рік тому банкіри говорили про своє бажання активізувати кредитування, але "обіцяти - не означає одружитися", і їх бажання залежить від безлічі супутніх чинників, які можуть звести нанівець самі благі наміри.

Що заважає?

В умовах відсутності якісних позичальників банки до останнього часу вкладали свої кошти в ОВДП (портфель ОВДП у банків зараз перевищує 300 млрд грн) і депозитні сертифікати НБУ. Хоча дохід по ним менше, ніж від кредитування, але такі фінансові інструменти вважаються малоризиковий.

За словами виконавчого директора напрямку корпоративного малого і середнього бізнесу ПАТ "Кредобанк" Євгенія Згорів, збільшення обсягів банківського кредитування в корпоративному секторі безпосередньо пов'язано з макроекономічною ситуацією в країні і економічними очікуваннями, а також з вирішенням проблеми високої кредитного навантаження корпоративного сектора.

"Банки суттєво збільшать корпоративне кредитування тоді, коли значно збільшиться попит на кредити з боку кредитоспроможних клієнтів, для яких банківське фінансування дозволить розширити обсяги виробництва і реалізації продукції, збільшити створювану додану вартість, підвищити ефективність бізнес-процесів і т.п. Позитивні зміни також можуть бути пов'язані з впровадженням інфраструктурних національних і регіональних проектів і інших капіталомістких заходів ", - підкреслює банкір.

Як зазначає Євген Заиграев, більшість банкірів очікує зростання кредитування бізнес-сегмента в 2018 році: прогнозоване зростання ринку - на рівні 10% в рік, проте істотне збільшення відбудеться не раніше 2019-2020 рр.

З урахуванням того, що більше 50% банківської системи представлено держбанками, мова йде про те, що саме вони можуть стати локомотивами корпоративного кредитування. Принаймні їх фінансове становище (прибутковість) відносно добре. За січень-вересень 2017 року держбанки (без урахування "ПриватБанку") показали прибуток на рівні 2,15 млрд грн, тоді як приватні фінустанови за той же період - 0,91 млрд грн. "Ощадбанк" активно рекламує програму кредитування малого бізнесу "Будуй своє". Втім, зараз у банківській системі понад 50% кредитного портфеля є проблемними, і саме на держбанки припадає основна їх частина, тобто їх можливості кредитування обмежені.

Зі свого боку начальник відділу аналізу фінансових послуг в Україні компанії "Простобанк Консалтинг" Євгеній Копейка впевнений, що в найближчій перспективі поки не доводиться очікувати зростання банківського корпоративного кредитування. Для цього відновлення необхідно в першу чергу прийняти закон про захист прав кредиторів. Однак його приймуть не в найближчій перспективі - в листопаді 2016 року Верховна Рада не підтримала відповідний законопроект.

В умовах поточного економічного зростання (квартальне зростання ВВП не перевищує 2%) складно розраховувати на істотне поліпшення платоспроможності потенційних позичальників. Крім того, в українських банків, яким поки закритий в'їзд залучення дешевих коштів на західних ринках, ресурсів для великомасштабного довгострокового кредитування поки недостатньо.

Новини по темі

Новини по темі

Ціна кредиту

Основне, що цікавить діючих і потенційних позичальників, - це вартість кредитування, тобто рівень процентних ставок. Динаміка середніх ставок за корпоративними кредитами варіюється, але в цілому з середини поточного року вони поступово знижувалися, не перевищуючи 15% річних. "Ставки на ринку в 2017 році значно просіли - вже на 2,5-3,5 процентних пункту в гривні", - пояснює Євген Заиграев.

Причиною зменшення ставок кредитування було зниження вартості залучення коштів: за 2017 рік середні ставки по депозитах в гривні скоротилися з 17% до нижче 14% річних. "Вартість позикових коштів в українських банках залежить від вартості ресурсної бази, в першу чергу депозитів фізичних осіб. Протягом другої половини поточного року у всіх провідних банках, що займаються кредитуванням МСБ, проводилося поступове зниження процентних ставок", - говорить Олена Рудик.

Класичним орієнтиром для процентних ставок вважається рівень облікової ставки НБУ (ставки рефінансування) - відсоток, за яким Центробанк видає кредити рефінансування комерційним банкам. З урахуванням рівня облікової ставки встановлюється і вартість депозитних сертифікатів Нацбанку.

І тут потенційних одержувачів кредитів чекає розчарування. З 27 жовтня - вперше з 2015 року - Нацбанк прийняв рішення підвищити облікову ставку до 13,5% річних. Причина - перевищення рівня інфляції над прогнозованим. У поточному році регулятор очікував інфляцію на рівні 9,1%, але вже через 9 місяців цей показник склав 10,2%, в силу чого річний прогноз був переглянутий до 12,2%.

Новини по темі

Новини по темі

Втішним моментом є те, що в поточних реаліях ставки кредитування в більшій мірі залежать від поточних макроекономічних ризиків (інфляції, девальвації і т.п.) і захисту прав кредиторів. Тобто зараз рівень облікової ставки є, скоріше, декларативною мірою, ніж інструментом, мотивуючим банки здешевлювати кредити.

Разом з тим банкіри стверджують, що саме в зв'язку з динамікою облікової ставки в найближчій перспективі очікувати зниження процентних ставок не доводиться: банки в ставки кредитування закладають очікування щодо інфляції та девальвації гривні, а також інші супутні ризики. Згідно з опитуванням НБУ, на думку банкірів, в третьому кварталі кредитний і валютний ризики виросли, і ця тенденція продовжиться до кінця року.

"Підвищення облікової ставки НБУ на 1 процентний пункт з 12,5% до 13,5% дало сигнал ринку про те, що ставки досягли дна і знижуватися в найближчі півроку вони не будуть. Ставки в іноземній валюті вже впали до міжнародного рівня (до 5 % річних) ", - зазначає Євген Заиграев.

Якщо НБУ на початку наступного року вдасться приборкати інфляцію (з урахуванням зростання пенсій це буде зробити нелегко), то поступове зниження облікової ставки і ставок корпоративного кредитування відновиться вже в наступному році, приблизно навесні. До цього часу підстав для їх зміни ні в ту, ні в іншу сторону не буде.

Юрій Григоренко

Що заважає?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация