Економічні підсумки тижня: Шокова терапія від поляків і сучі сини МВФ

Економіст Олександр Дудчак, що спеціалізується на Україні, приготував для читачів «ПолітНавігатора» огляд найважливіших економічних подій, що сталися в колишній радянській республіці за останній тиждень Економіст Олександр Дудчак, що спеціалізується на Україні, приготував для читачів «ПолітНавігатора» огляд найважливіших економічних подій, що сталися в колишній радянській республіці за останній тиждень.

Перші результати «євроінтеграції», досягнуті на майдані, скоро відчують в самому європейському регіоні Україна - Галичині

Не можна ось просто так взяти і підписати Угоду про Асоціацію (УА) з ЄС. Дивовижний народ - мешканці майдану. Вони не сумнівалися в присутності відсутніх положень в тексті УА з ЄС, але не вірили в ті, які там дійсно були. При повній впевненості, що не може не бути в тексті пункту про надання Україні безвізового режиму, зовсім не очікували, що багатьом доведеться скакати не тільки на майдані, а й по ночах від холоду у дворах своїх колишніх будинків. Особливо тим, кому пощастило отримати ще від Радянської влади житло в історичних пам'ятках Львова та інших міст Галичини. Страшне слово «реституція» скоро буде асоціюватися з «євроінтеграцією» по-українськи для багатьох жителів Західної України. Такий удар в спину від «європейського адвоката» України - Польщі! Тепер стає очевидним - чому так підтримувала Польща влада на Україні, ту владу, яка обожнює ненависних кожному поляку бандерівців. Витончена помста в стилі католиків-єзуїтів - підгодовували, підпустили, увійшли в довіру і згадали не лише образи 70-річної давності, а й знову змогли відчути себе шляхтою - для цього так не вистачало холопства фону.

Підпишіться на новини «ПолітНавігатор» в Світ тісний , Яндекс.Дзен , Telegram , Facebook , Одноклассниках , Вконтакте , канал YouTube і Яндекс.Новости

Поляки (як і жителі інших східноєвропейських країн, які підписали спочатку Угоду про асоціацію, а потім увійшли до ЄС) самі потрапили під каток реституції. Майно, що знаходилося на території західної Польщі, відійшло колишнім власникам з колишніх німецьких і прусських земель. Тепер Польща прагне морального і, звичайно ж, матеріального задоволення своїх амбіцій. У європейській родині - як в сім'ї: батько отшлепал старшого сина, той дав запотиличник молодшому братові, а молодший брат штовхнув домашнього пса. Польща для Європи завжди була молодшим братом (або сестрою), якому так хотілося мати свою собачку.

Поляки створили спеціальну організацію з метою надання допомоги власникам і спадкоємцям нерухомості розташованої на території, що колись була східною околицею Польщі - «кресових піклування». Зо два десятки тисяч запитів від колишніх власників будуть оброблені найближчим часом. За даними, отриманим Федеральним агентством новин (ФАН) від «кресових піклування», на жовтень 2015 року сумарний потенціал позовів оцінюється в $ 5 млрд. Йдеться про підтвердження власності на багатоквартирні будинки, сельхоз маєтку, переробні підприємства, лісопильні заводи, кар'єри та ін. У Польщі вважають, що якщо український уряд отримує мільярди доларів на ведення громадянської війни, то «у них повинні бути і гроші на українські борги перед поляками, євреями, румунами, угорцями та ін.» У «кресових піклування» аявляют, що «Настав час зробити це. Це був їх [керівництва України] європейський вибір ». О, скільки нам відкриттів дивних готує євроінтеграція по-українськи!

Україна в черговий раз заявила про відмову закуповувати газ у Росії.

В українську граматику пора вводити нову категорію часу на додаток до минулого, сьогодення та майбуття. Необхідно ввести поняття - «ось-ось в майбутньому», щось на англійський манер - «future constant» - «постійно в майбутньому». Без цього стояли на майданах не пояснює повною мірою такі поняття, як «безвізовий режим для України з ЄС» і «відмова України від російського газу».

Кожен майдан, кожна передвиборна кампанія не може обійтися без гасел про скасування віз для українців при поїздці в Європу - «ось-ось, в наступному році, як тільки проведемо реформи і приймемо необхідні закони ...» А наступний рік завжди залишається таким, тому що ми весь час живемо тільки в цьому році. Майдан 2013-14 додав приклад «вічно майбутнього часу» - відмова від російського газу.

Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що Україна в 2016 році планує не закуповувати у Росії газ, а обмежитися імпортом з країн Європи: «Я думаю, що в 2016 р можна буде сміливо сказати, що ми зможемо повністю обійтися без російського газу ».

Такі заяви стають правилом хорошого тону у відповідальних (або безвідповідальних) чиновників і є ознакою патріотизму. Однак, як і в інших випадках з «future constant», відразу ж слід поправка з приставкою «якщо» і «в разі». І в цьому випадку також.

За заявою все того ж Коболєва, Україна зможе відмовитися від поставок російського газу в разі збільшення закупівель в країнах ЄС і при скороченні споживання всередині країни. Але збільшення поставок по реверсу буде все ж російського газу, і то, лише в тому випадку, якщо європейські країни збільшать його закупівлю у Росії або скоротять власне споживання.

Та й дешевше він не буде для України. Європа може частково допомогти фінансово, але не безоплатно. В кінці жовтня Україна і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підписали договір про гарантії на $ 300 млн для НАК «Нафтогаз України» на закупівлю природного газу, але це кредит, який намагаються представити як дотації, спрямовані на зниження ціни при покупці реверсного газу.

Скоротити споживання газу можна. За рахунок закриття підприємств і зниження температури в квартирах своїх громадян.

Після гучної заяви Коболєв дає ряд застережень: «Продовження закупівлі газу у Росії буде залежати від ціни ...», «Україна може пройти зимовий опалювальний період 2015-2016 рр. без закупівлі природного газу у «Газпрому» за умови теплої погоди ... ». «Ми можемо допускати певні сценарії, коли зовнішня температура буде не холодною, чи не буде екстремально мінусових температур, коли з певних причин споживання зменшиться. Ми сподіваємося, що в наступному році нам буде набагато легше проходити зиму, і ми, можливо, навіть будемо в змозі пройти її без російського газу », - каже Коболєв. І додає, що Україна в суботу завершила закупівлю у «Газпрому» 2 млрд кубометрів газу за ціною $ 227.

Одним словом, "не кажи« гоп »...», особливо тоді, коли в цьому немає економічної доцільності.

Україна стала для Заходу «своїм сучим сином», і ми про це вже повідомляли

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард підтвердила це припущення і повідомила про можливі зміни в правилах Фонду: МВФ готовий змінити правила, щоб продовжити кредитування України навіть в разі дефолту. Йдеться про правила, які забороняють МВФ кредитувати країни, що прострочили зобов'язання перед іншими державами. Заяви Фонду суперечать самі собі. З одного боку, представник Фонду Джеррі Райс стверджує, що рада директорів МВФ розгляне питання зміни правил в «найближчим часом» і з українським боргом він не пов'язаний. З іншого, Wall Street Journal, посилаючись на свої джерела, повідомляє, що МВФ готовий змінити правила надання позик, щоб Росія не змогла блокувати допомогу Україні, якщо Київ допустить дефолт за зобов'язаннями. Рада директорів МВФ розгляне можливі зміни в кінці листопада ц.р. після саміту G20 в Туреччині. Судячи з усього, потреба в Україні, як джерелі проблем для Росії в інтересах США, все ще існує. Але, чи буде від цього краще самій Україні, її жителям?

Переглядом правил будуть незадоволені багато. Адже такого не відбувалося у випадку з Аргентиною, Руандою або будь-якої іншої країною. І проблеми України цікаві одним лише Сполученим Штатам з геополітичної точки зору. Європа від них втомилася і зайнята вирішенням своїх проблем з біженцями і зростанням терористичної загрози. Проте, навряд чи варто очікувати антиамериканського бунту в самому Фонді.

У будь-якому випадку, МВФ нагадав про те, що нинішня світова валютно-фінансова система, створена в інтересах однієї держави, себе зжила. Терміново потрібен альтернатива цьому всесвітньому економічному жандарма. І її активно створює Китай спільно з Росією і партнерами по БРІКС і ШОС у вигляді Нового банку розвитку БРІКС, Азіатського банку інфраструктурних інвестицій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Але, чи буде від цього краще самій Україні, її жителям?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация