Економіка України відновиться до кінця 2012

Українська економіка зможе відновити докризові обсяги ВВП вже до кінця 2012 року. Про це заявив агентству Reuters міністр економіки Богдан Данилишин.

Міністр зазначив, що спад ВВП за підсумками поточного року складе 10-12%. "Позитивні тенденції в економіці вже почалися, і до кінця 2009 р вони посиляться. Очікується, що за підсумками I півріччя 2010 року ми вже матимемо позитивний результат", - сказав Богдан Данилишин, проте не уточнив прогноз на I півріччя 2010 р, але назвав реалістичним очікування в 2010 році зростання ВВП на 3,7%.

Прогноз спаду ВВП в нинішньому році на 10-12% дещо оптимістичний, відзначають експерти. У I кварталі економіка країни скоротилася на 20,3%, в II кварталі - на 18%.

У свою чергу, у Світовому банку за підсумками року очікують спад ВВП України на рівні 15%, в МВФ - на 14%.

Враховуючи обидва негативні сценарії Мінекономіки на 2009 рік та оптимістичний прогноз зростання економіки в 2010 р, для відновлення реального ВВП на докризовому рівні в 2011-2012 рр. сумарний приріст повинен скласти 7-9%. Для порівняння: Всесвітній банк в 2010-2011 рр. очікує зростання ВВП всього на 1-3,5%, побоюючись затягування відновлення економіки. Напередодні чергового перегляду прогнозів глава представництва Світового банку в Україні, Білорусії і Молдавії Мартін Райзер заявив, що зростання ВВП в 2010 році не перевищить 1,5%.

За даними Світового банку, в рейтингу європейських країн за рівнем ВВП на душу населення з урахуванням паритету купівельної спроможності Україна виявилася третьою від кінця.

Найбагатшою країною Європи став Люксембург, де ВВП на душу населення становить близько 80 тис. Дол.

Найбіднішою країною Європи стала Молдова. ВВП на душу населення в цій країні - 2,56 тис. Дол. Це єдина країна в світі, де грошові перекази остарбайтерів складають 35% ВВП - це більше ніж всі зарплати, держбюджет і весь експорт.

Серед найбідніших - балканські країни, Болгарія, Румунія. Замикає десятку Польща, у якої ВВП на душу населення склав 15,8 тисячі доларів. За оцінками Світового банку, ВВП на душу населення в Україні становить близько 7 тис. Дол. За цим показником наша країна на третьому місці серед найбідніших країн Європи. Україна випередила тільки Молдову і Албанію, пише " Комерсант Україна ".

Читайте по темі:

Всесвітній банк серйозно затьмарив прогноз по ВВП

У 2010 МВФ передбачає 3% зростання ВВП в Україні

Підвищувати прожитковий мінімум шкідливо для ВВП

Глава МВФ: Кризі не видно кінця

МВФ радить зав'язувати з антикризовими програмами

МВФ радить зав'язувати з антикризовими програмами

Чи не набридаємо! Тільки найважливіше - підписуйся на наш Telegram-канал

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация