Економіка після Майдану. Втрата Криму і частини Донбасу

Якщо російська влада хотіли завдати удару по економіці України, то це завдання виконано. Хоча і самої РФ довелося заплатити за зовнішню агресію, яку вона офіційно не визнає.

Євромайдан, анексія Криму та почалася на Донбасі війна згуртували населення України, що живе за території, контрольованої офіційним урядом.

Закладена основа для формування нової нації, яка усвідомлює себе окремо від населення інших країн колишнього СРСР. Вона пережила війну і мислить категоріями самостійної держави.

У перспективі таке мислення сприятиме усуненню різких відмінностей між сходом і заходом України. Все перераховане - безумовний геополітичний плюс на користь країни.

Поки що населення України дає діючої влади мандат довіри, хоча політичні скандали і невиразна політика поступово підточують цю довіру.

Все перераховане - якісні явища, які важко виміряти в цифрах. Хоча ось кілька слайдів компанії TNS, яка спробувала відповісти на найважливіші соціальні питання.

Політична ціна, яку довелося заплатити за нову якість нації, величезна. За останні півтора року Україна отримала кілька важких ударів.

Це втрата Криму, втрата контролю над частиною Донбасу, яка не контролюється офіційною Україною, смерті військових і цивільних жителів і мільйонні потоки переселенців. Оцінювати ці явища належить історикам.

З економіки та добробуту жителів країни також нанесені кілька важких ударів. Висловити їх в цифрах можливо вже зараз.

Офіційна статистика демонструє досить скромні масштаби падіння виробництва в Україні. ВВП країни за підсумками 2014 року знизився на скромні 6,8%. Офіційне безробіття склала 9,7%, що також не виглядає лякаюче. Може навіть здатися, що все не так погано.

Необхідна детальна розшифровка, щоб усвідомити виклики, з якими зіткнулася Україна.

У лютому 2015 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк оцінив, що з початку 2014 року Україна втратила близько 20% свого ВВП.

Відбулася втрата Криму і значної частини Донецької і Луганської областей. Якщо російська влада хотіли завдати удару по економіці України, то це завдання виконано. Хоча і самої РФ довелося заплатити за зовнішню агресію, яку вона офіційно не визнає.

Падіння ВВП в постійних цінах в країнах СНД і Україні

З червня 2014 року український Держстат не враховує непідконтрольні Києву території в рамках загальнонаціональної статистики. Крим навряд чи вдасться повернути в доступній для огляду перспективі, і його втрату можна вважати умовно постійної.

Що стосується Донбасу, то навіть якщо контроль української влади над територією самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" буде відновлений, це мало що змінить для економіки країни.

Інфраструктурі і деяким промисловим об'єктам на цих територіях завдано великої шкоди. Хоча є і підприємства, які особливо не постраждали і можуть бути швидко запущені, наприклад, горлівський "Стирол".

У будь-якому випадку, повернення контролю над територіями зажадає колосальних бюджетних витрат на соціальні виплати та відновлення. Заробили там підприємства навряд чи зможуть покрити ці бюджетні витрати.

У доларовому вираженні падіння виробництва в Україні ще більш катастрофічне. За даними МВФ, у 2014 році ВВП скоротився з 179,6 млрд дол до 130,7 млрд дол. У 2015 році очікується чергове зниження - до 85,4 млрд дол.

Може бути, ці оцінки занадто песимістичні, але вони дають розуміння, яку ціну довелося заплатити Україні за утвердження власної незалежності.

ВТРАТА КРИМУ І ЧАСТИНИ ДОНБАСУ

У лютому 2015 року голова НБУ Валерія Гонтарєва оцінила втрату Криму двома відсотками ВВП, зони самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" - 15% ВВП. Разом, обсяг щорічного виробництва, якого втратила Україна через агресію Росії, становить 17%.

З анексією Криму Україна втратила ряду великих підприємств: Кримського содового заводу, суднобудівних заводів, Керченського стрілочного, заводу "Фіолент", "Черномонефтегаза", "Кримського титану". Залишилися недоступні і інші предпрятия.

Ще більш вагомою стала втрата промислових підприємств Донбасу. Багато з них були зареєстровані в Києві, але тепер свій внесок у ВВП України вони вже не роблять.

Ось ще одна добірка великих активів, яку свого часу зробило видання Forbes.ua.

Продукція підприємств Криму і зони АТО все ще потрапляє в Україну. Однак це часто пов'язано або з особливими законодавчими нормами (для операцій з Кримом прийнятий закон про особливий режим), або з корупційними скандалами (як поставка вугілля з шахт на окупованій території в зоні АТО).

Крім великих компаній, Україна тимчасово або зовсім втратила величезні обсяги державної інфраструктури, наприклад, потужності "Укрзалізниці" в Криму і зоні АТО. Сильно пошкоджені житловий фонд і дороги.

Втрачені мільярдні кредитні портфелі, оформлені на жителів і бізнес на окупованих територіях. Це призвело до банкрутства багатьох банків, включаючи системні, що дало негативний ефект в масштабах всієї країни. Зокрема, така ситуація стала однією з причин банкрутства системного "Дельта банку".

Відновлювати зруйновану економіку Донецької і Луганської областей за рахунок держави неможливо. Бюджет України вже зараз є список захищених видатків на соціальні виплати. Капітальне будівництво доведеться взяти на себе бізнесу і великим державним компаніям.

Бойові дії постійно вносять свої акценти в життя Донецької та Луганської областей. Через обстрілів багато населених пунктів поблизу Маріуполя залишилися без газу . Поставки води по каналу "Сіверський Донець - Донбас" перервали бойовики.

Портовий Маріуполь залишився без залізничного постачання, і залізну руду в місто возять окружним шляхом. ТЕС міста залишилися без вугілля.

На території так званих ДНР / ЛНР розташовані багато компаній, які ввозили в країну сотні мільйонів доларів валютної виручки. Їх блокада спровокувала дефіцит доларів на валютному міжбанку, що не може не тиснути на курс гривні.

Тільки втрату Криму Україна оцінила більш ніж 1 трлн грн. Такий розмір рахунку, який влада України збирається виставити Росії за анексію.

У скільки оцінять знищене, пошкоджене і захоплене майно на території самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", поки не відомо. Сайт Єдиного реєстру збитку інфраструктури Донбасу регулярно поповнюється новими об'єктами.

Коли і в якому стані ці території повернуться під повний контроль України - питання політичне. Вирішуватися він буде роками.

Поки що, за даними російського видання slon.ru , Великі підприємства із зони АТО платять податки переважно до держбюджету України. Про які суми йдеться, складно сказати, тому що багато підприємств зареєстровані в Києві, а багато - за межами Донецької і Луганської областей. На "материк" вони також вивозять (часом нелегально) свою продукцію.

Чи варто легалізувати цей потік - важливе питання. За лінією фронту залишилися антрацитові шахти, а це кумулятивно вдарить по всій енергетиці. Платити гроші територіям, контрольованим сепаратистами? Політики тут більше, ніж економіки.

Найімовірніше, деякі підприємства окупованого Донбасу платять податки на користь "ДНР" і "ЛНР". Але навряд чи надходжень від них досить для самозабезпечення окупованих територій. за оцінками екс-глави Донецької ОДА Олександра Кіхтенко, з Донецької області виїхало 80% бізнесу.

Підтриманням населення в зоні АТО займається переважно Україна. На території, контрольовані Києвом, регулярно за пенсіями і зарплатами приїжджають жителі зони АТО.

Обсяг субвенцій з держбюджету на користь Донецької області в 2015 році становить 7 млрд грн, Луганської - 3,4 млрд грн. В основному, це соціальні витрати на кшталт виплат дітям-сиротам, малозабезпеченим сім'ям та медичним закладам.

Крім того, з фінансуванням соціальних витрат допомагає Росія, яка (за даними slon.ru) направляє на користь "ДНР" і "ЛНР" до 4 млрд руб готівкою щомісяця. Це не рахуючи гуманітарної допомоги з різних сторін.

У будь-якому випадку, Крим і Донбас - це проблеми України на довгі роки, якщо не десятиліття.

(далі буде)

Платити гроші територіям, контрольованим сепаратистами?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация