Економіка регіонів України. Лідери і аутсайдери

Бюджет 2016 вже прийнятий. Як відомо, річний бюджет багато в чому залежить від податкових надходжень з регіонів країни, а також від їх загального економічного стану. У світлі заявленої реформи децентралізації влади ця ситуація стає ще більш актуальною, адже крім факту автономності від центральних органів влади, органи регіонального управління збільшують свою частку відповідальності за економічний стан підконтрольних територій.

# Букви вирішили зробити огляд економічної ситуації в областях України на кінець 2015 року і позначити лідерів загальної економіки країни або її аутсайдерів.

ЛІДЕРИ

Згідно з оцінкою Міністерства регіонального будівництва, а так само відповідно до загальної економічної і соціальної статистикою, лідерами відрахувань до загального державний бюджет є Дніпропетровська, Київська, Харківська, Вінницька області, а також Київ.

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬ

У березні 2015 року губернатором Дніпропетровської області був призначений Валентин Резниченко . До цього призначення він був головою Запорізької облради, хоча сам є уродженцем Дніпропетровська. Резніченко протягом 18 років пропрацював директором "Українського Медіа Холдингу", що належить Борису Ложкіну - нинішньому главі Адміністрації Президента.

За даними Міністерства регіонального розвитку, Дніпропетровська область посіла перше місце за економічними показниками в Україні. Незважаючи на декларовану Кабміном важку економічну ситуацію в країні, область має найбільші темпи житлового будівництва. Цьому сприяє недавня реконструкція 168-ми інфраструктурних об'єктів.

На Дніпропетровщині найменший відсоток безробіття, який становить лише 6,8% у порівнянні з показниками інших регіонів. Дніпропетровська область увійшла до п'ятірки головних "наповнювачів" бюджету з усіх регіонів України. Незважаючи на заплановані 9,1 млрд грн. на початку 2015 року, області вдалося заробити 11,2 млрд.

За 2015 рік у Дніпропетровську область вдалося залучити 7,2 млрд. Дол. Це рекорд в порівнянні з іншими областями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, хто очолив рейтинг керівників регіонів України

Такий економічний успіх обумовлений, в першу чергу, падінням промислових потужностей Луганської та Донецької областей, на території яких розгортаються бойові дії. Промислові підприємства тут закриваються або зупиняються зовсім. Підприємства Дніпропетровська отримують левову частку замовлень.

Проте експорт області продовжує падати. Це пов'язано з переорієнтацією на нові ринки збуту. Раніше Дніпропетровська область, як і інші промислові регіони України, була орієнтована на внутрішній ринок РФ. З 2014 року експорт до Росії скоротився на 30%, а в 2015 році ця цифра сягнула понад 50%. У грошовому еквіваленті це виражається у втраті 3 млрд дол. Щорічно.

ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ

Губернатор області - колишній заступник мера Вінниці Валерій Коровій. Будучи уродженцем Вінниці, він всю свою політичну діяльність пов'язує з Вінницькою обласною радою або самої Вінницею. Його призначення в лютому 2015 р спровокувало заворушення і спроби захоплення Вінницької ОДА, що було розцінено в ЗМІ як спроба створення чергової "Народної Республіки" по аналогії з "ДНР". Але після порушення кримінальних справ на учасників і організаторів заворушень спроби дестабілізації ситуації припинилися, і на даний момент Вінницька область має репутацію спокійного регіону з хорошими економічними показниками.

Але після порушення кримінальних справ на учасників і організаторів заворушень спроби дестабілізації ситуації припинилися, і на даний момент Вінницька область має репутацію спокійного регіону з хорошими економічними показниками

За рівнем промислового виробництва Вінницька область посідає друге місце. На момент жовтня 2015 р індекс виробництва склав 109% у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року.

Прямих іноземних інвестицій було залучено на 3,5 млн дол. Обсяг акціонерних інвестицій склав 130 млн дол. П'ятірка головних інвесторів Вінницькій області: Кіпр, Австрія, Франція, Німеччина, Польща. Інвестиції в основному направлені на переробну промисловість і складають 65% від загальної суми капіталів. Вінниця займає 10-е місце за кількістю будівельних робіт: новобудови - 84% від загальної суми виробництва житлових площ.

Зростання заробітної плати у Вінницькій області випереджає середньоукраїнські показники і становить 17%, в той час як за 2014 р він склав 5,6%. Середня зарплата по області - 3250 грн., Що на 400 грн. більше, ніж в 2014 році. Це 15-й показник серед усіх областей України. При цьому заборгованість по виплатах заробітної плати зросла на 17% в порівнянні з показниками 2014 року. Найбільші показники заборгованості на промислових підприємствах досягають 25%.

Згідно з прийнятим бюджетом 2016 року, в Вінницьку область йде найбільша кількість дотацій - 169 млн грн.

КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ

Володимир Шандра - губернатор Київської області. У 2005-2006 рр. він побував в урядах прем'єр-міністрів Тимошенко і Єханурова. У 2007-2010 рр. був главою МНС. Цьому сприяла його робота на Хмельницькій АЕС в 1987-1992 рр., А також його бізнес-зв'язки з ВАТ "Славутський руберойдовий завод". Можливо, тому в статистичних даних економічного розвитку Київської області за 2015 року саме Славутич зайняв лідируючу позицію в залученні інвестицій і разом з Вишгородським і Києво-Святошинським районами отримав 54% всіх капіталовкладень.

Також треба відзначити, що в минулому Шандра виступав за вступ України до Єдиного економічного простору, яке було створено під заступництвом Російської Федерації як альтернатива економічному впливу Європейського союзу.

Економічна ситуація в Київській області в 2015 р в порівнянні з 2014 р погіршується в усьому: темпи виробництва промислової продукції знизилися на 5-6%. Однак це не заважає збільшувати інвестиційні показники. В область було залучено до 900 млн грн. інвестицій, що становить 101% від торішніх показників. 70% інвестицій йдуть в нерухомість, а решта 30% - в техніку і машинобудування.

Будівництво нерухомості скоротилася на 25% в порівнянні з показниками 2014 року. У Броварах, Білій Церкві, Вишгороді, Переяславі-Хмельницькому будівельний план виконаний на 70% від запланованого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднання громад і децентралізація: за і проти

Експорт продукції знизився на 12,3%, а імпорт відразу на 40%. Зазначено, що головними імпортерами продукції, виробленої в Київській області, є Нідерланди, Німеччина і Польща. Але також зазначена і Російська Федерація, проте експорт в Росію знизився майже на 60%. При цьому майже в 2 рази збільшився товарообіг з Єгиптом, Туреччиною і Китаєм.

Згідно з новоприйнятим бюджету, Київська область посідає друге місце по виділенню державної допомоги - 165 млн грн.

ХАРКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

Харківська область завжди входить в п'ятірку головних донорів країни. Цьому сприяють промисловий потенціал, а також одночасний транзит нафти і газу та його видобуток на своїй же території.

Глава Харківської області - Ігор Райнін . З лютого 2015 р очолює харківську осередок БПП. До цього був депутатом Харківської облради, але в опозицію до "Партії регіонів" став в 2010 р З квітня по листопад 2014 рік був заступником голови Харківської обласної адміністрації, але був відкликаний до Києва на посаду першого заступника глави Адміністрації Президента.

Харківській області вдалося залучити понад 1,3 млрд дол. Іноземних інвестицій. Це в 2 рази більше, ніж в 2014 році.

Область активно продає земельні ділянки несільськогосподарського призначення. Однак за перше півріччя 2014 року було продано землі на 31,4 млн грн., А в 2015 р - на 26 млн грн. за той же період. Реприватизація дала області додаткових 9 млн грн.

В області зростає заборгованість по заробітній платі. На зараз вона становить понад 160 млн грн. проти 90 млн грн. за минулий рік. Найбільший відсоток заборгованості (74%) припадає на Харків. При цьому ціни на продукти харчування, товари першої необхідності зросли на 20-25%, а комунальні тарифи - в 2,5 рази.

СЕРЕДНІЙ РЕЗУЛЬТАТ

ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬ

В області немає губернатора. Є "виконуючий обов'язки" Юрій Турянський, який змінив на посаді голови Львівської ОДА члена "Свободи" Ірину Сех. Турянський тісно пов'язаний з енергетичним сектором: був головним радників глави "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна, а також залучався до багатьох кримінальних справах, пов'язаних з корупційними схемами з продажу вугілля. До свого призначення на посаду голови Львівської ОДА Турянський працював заступником начальника управління вугільної промисловості та паливно-енергетичного комплексу Львівської області.

До свого призначення на посаду голови Львівської ОДА Турянський працював заступником начальника управління вугільної промисловості та паливно-енергетичного комплексу Львівської області

У 2014 р Львівська область вважалася однією з найбільш інвестиційно привабливих областей України. У 2015 році ця тенденція збереглася, але це не зробило область лідером за економічними показниками. Бізнес тут має риси рекреаційного, а не промислового, що змушує місцеву владу виходити зі своїх економічних можливостей.

У 2015 р Львівська область посіла 7-е місце в загальному рейтингу соціально-економічних показників в Україні.

2015 рік показав, що львівський бізнес відчуває себе досить комфортно. В цьому році місцевими підприємцями було відраховано до бюджету області на 52% грошових коштів більше, ніж в 2014 році, і склало 4,7 млрд грн. Відрахування в бюджет склали 110% від запланованого.

Але інвестиційні показники області погіршуються. У 2013 році вдалося залучити 90 млн дол. Іноземних капіталовкладень, в 2014 р - вже 33 млн дол. Загальної суми за 2015 рік поки немає, але виходячи з новин сайту Львівської ОДА, до області придивляються великі інвестори, відкриваючи тут нові великі підприємства.

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ

Губернатор Волинської області - Володимир Гунчик. Його вважають людиною Президента на Волині. Під час президентської кампанії 2014 року Порошенко заявив: "На Волині у мене є Гунчик, людина, яку я знаю 20 років. Кого мені ще потрібно? "

Основним джерелом наповнення бюджету офіційно є сільське господарство: виробництво цукрових буряків, картоплі та зернових, а також тваринництво. Згідно з даними Головного управління статистики у Волинській області, економічні показники в сільському господарстві впали на 2-3% в порівнянні з показниками 2014 року, але зате показали зростання малі сельскохозяйсвтенние підприємства - 102%. Приватні ж сільські господарства показали лише 94%. Виробництво тваринницьких товарів в цьому році впало на 5%, виробництво молока - на 7,4%.

Показники інвестиційної привабливості області є перспективними. В цьому році Волині вдалося залучити 3,8 млрд грн. вкладень. Це на 141% більше, ніж в 2014 році. Але інвестиції йдуть в промисловість і інфраструктуру - в автомобілі і обладнання. 40% від інвестицій вкладено в будівельний сектор, 15% з яких - особисті інвестиції приватних або юридичних осіб.

Будівельна промисловість значно пожвавилася. Її показники становлять на 131% більше торішніх. Будівництво житлового сектора збільшилася на 48%. Найбільший обсяг будівельних робіт - в Луцьку та околицях.

Рівень експорту в області знизився на 7,6%. При цьому 74% з освоєного експорту направляється в країни ЄС: продукти деревообробної промисловості, готові меблі, м'ясо, злаки. Основними споживачами продукції Волинської області є Німеччина, Польща, Австрія і Нідерланди. Також експорт відправляється в Білорусь, Росію і Туреччину.

За рівнем соціально-економічних показників Волинська область займає 13-е місце.

ОДЕСЬКА ОБЛАСТЬ

Міхеїл Саакашвілі призначений на пост губернатора Одеської області в травні 2015 року. Після приходу на пост він оцінив економічну ситуацію в регіоні негативно, заявивши, що за умови розвитку економіки на 4% в рік, країна зможе повернутися до показника 2013 років через 20 років.

Незважаючи на статус перспективного реформатора Саакашвілі, здатного докорінно змінити економічну ситуацію в регіоні в позитивну сторону, Одеська область увійшла до трійки лідерів з надання державою допомоги обласному бюджету. Згідно з бюджетом 2016 в Одесу йде 158 млн грн. бюджетних дотацій.

За рівнем соцаільно-економічного розвитку Одеська область в 2015 році зайняла 16-е місце.

Економічна ситуація в регіоні не стабільна, так само, як і в інших областях країни. З одного боку, у Одеській області є два козирі - порт і туристичний потенціал, однак практично відсутня промисловість. В період 2009-2014 рр. обсяг виробництва скоротився на 40%. В першу чергу впало виробництво пластмас і металургія. Але в листопаді 2015 відзначений ріст індексу виробництва. У порівнянні з листопадом 2014 року він зріс до 109%. А в машинобудуванні індекс піднявся до 40%, в металургії - до 6%. Дрібний бізнес, як, наприклад, виробництво меблів, дав приріст в кілька відсотків.

За даними управління статистки в Одеській області, обсяг роздрібного товарообігу підприємств, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі, в січні-вересні 2015 року порівняно з січнем-вереснем 2014 р зменшився на 15,9% і склав 26574,3 млн грн.Об'ем продажів продовольчих товарів в січні-жовтні 2015 р склав на 18% менше, ніж в аналогічний період 2014 г. на 30% і 40% впали продажі м'яса і риби відповідно. У той же час на 80% збільшився продаж картоплі, на 20% - м'ясних виробів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Одеська мрія": Чим запам'яталися перші два місяці губернаторства Михайла Саакашвілі

Середня зарплата в 2014 р становила 2925 грн. Згідно Головному управлінню статистики Одеської області, рівень безробіття склав 1,4%. Це найнижчий показник в порівнянні з іншими областями. При цьому з 2013 року рівень заборгованості заробітних виплат зростає. На початок 2015 року заборгованість становила 2,4 млн грн., Що дорівнює 170% в порівнянні з попередніми показниками. Зараз вона майже подвоїлася і становить 5,7 млн ​​грн.

Обсяг зданого в експлуатацію житла зріс на 40%. Весь зростання припало на два міста обласного значення - Білгород-Дністровський (в 2,7 рази) і Іллічівськ (в 8 разів), хоча в 2015 р Одеська область побудувала в 4 рази менше, ніж в 2013-2014 рр.

Головним бюджетоутворюючим підприємством залишається Одеський порт. Товароперевозкі виросли на 1,5%. В першу чергу, за рахунок втрати портових потужностей Криму. Головними перевозяться товарами є українське зерно і російські нафтопродукти.

Бюджет Одеси на 2016 рік, прийнятий депутатами міської ради, склав 4 548,6 млн грн. Це майже на 1 млрд гривень більше, ніж в 2014 р

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСТЬ

Губернатором Полтавської області є член "Народного фронту", а в минулому народний депутат від "Батьківщини" Валерій Головко. Він був призначений в грудні 2014 року.

Полтавська область є одним з економічних локомотивів України. Цьому сприяє розвинена мережа видобутку нафти, газу і залізної руди. До того ж на території області знаходяться нафтопереробні і машинобудівні підприємства, побудовані в останній період радянського часу. Всі вони зберегли працездатність і є запорукою успішної економіки області. Однак в цьому році Полтавської області не вдалося увійти ні в трійку, ні в п'ятірку лідерів, задовольняючись середнім результатом, що говорить про погіршується стан.

На сьогодні Полтавська область займає 18-е місце за показниками соціально-економічного розвитку серед усіх регіонів України. Екс-віце-губернатор Полтавської області Андрій Баранов заявляє, що з 2006 по 2010 рр. Полтавщина не опускалася нижче 3-го місця в цьому рейтингу. За даними Головного управління статистики в Полтавській області, індекс роботи промисловості в області повільно, але зростає. У 2015 році він склав 94,6%, а в 2014 р - 93,7%. Рівень розробки кар'єрів і видобутку копалин в цьому році залишив 94,6%, а в 2014 р - 93,9%. Показники переробної промисловості - 82,4% і 84,9% відповідно.

ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Губернатор області - Олександр Фищук, займає цей пост з лютого 2015 року, є членом "Народного фронту". Однак він вступив в партію лише восени 2014 р До цього був членом "Батьківщини", а в 2005-2008 рр. займав пост голови обласної податкової інспекції.

займав пост голови обласної податкової інспекції

За рівнем соціально-економічних показників Чернівецька область займає 20-е місце.

Темп зростання індексу промислової продукції в регіоні залишився колишнім, склавши 99% в порівнянні з торішніми показниками. Однак розробка кар'єрів значно виділяється із загальних показників і становить 141%.

На 6% впало виробництво тютюнових та лікеро-горілчаних виробів, на 10% - хлібобулочних виробів і на 7% - м'ясної продукції. Виробництво напоїв впало на 25%.

Стабільною залишилася ситуація в деревообробної промисловості. У порівнянні з минулорічними показниками рівень даної промисловості впав на 3%.

У сільському господарстві ситуація гірша. Більш помітні проблеми в малих і середніх сельскохозяйсвтенних підприємствах: рівень їх виробництва впав на 20%. При цьому відсоток від приватних осіб, зайнятих в сільському господарстві, не змінився. Загальний відсоток показників в порівнянні з 2014 р впав на 7%.

Області удалось залучіті лишь 1234,4 млрд дол. Інвестіцій. Це на 1,6% менше, чем в некогда году. З них 71% пішов у будівельний бізнес, а 21% - на закупівлю обладнання і транспорту. Рівень будівництва впав на 20%. Більше 50% будівельних робіт ведуться в Чернівцях.

Рівень експорту зменшився на 15%, а імпорту - на 32%. Рівень експорту в Росію знизився на 10 млн дол., При цьому збільшився в Нідерланди, Корею та Іран.

Середня зарплата по області становить 3362 грн. Це на 8% більше, ніж в 2014 р

ОТСТАЮЩІЕЧЕРНІГОВСКАЯ ОБЛАСТЬ

З березня 2015 року головою області є народний депутат від фракції БПП Валерій Паска. На пост депутата ВР він обирався по 205 округу, в якому влітку 2015 р відбувалися довибори між основними претендентами - Корбаном і Березенко.

Чернігівська область опинилася в відстає п'ятірці областей України за соціально-економічними показниками. Промисловість впала на 15% в порівнянні з показниками 2014 р Показники сільського господарства впали на 3%, зате рівень будівництва виріс на 123%. Варто зазначити, що сума освоєних коштів в будівельній сфері одна з найменших з усіх регіонів країни - 26 млн грн.

Сума інвестицій в аграрно-промисловий сектор Чернігівській області склала 775 млн грн. В продуктову сферу і виробництво тютюнових виробів владі вдалося залучити 58 млн дол. США.

Сума експорту - 720 млн дол., Імпорту - 520 млн дол. Це пов'язано з низькою купівельною спроможністю жителів області. За даними управління статистики, середня зарплата в області - 2690 грн. Вона збільшилася на 8% в порівнянні з середньою зарплатою 2013 г. При цьому рівень індексу споживчих цін склав 103% у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року. Кількість офіційно зареєстрованих безробітних склала 20 тис. Чол.

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ

Губернатор області - Сергій Машковський. Він був призначений Президентом в липні 2014 р З 2010 р був депутатом Житомирської міської ради та входив до складу міської бюджетної комісії. Також є директором мережі дилерських центрів "Форвард Класік".

Житомирська область виявилася ще нижче в рейтингу соціально-економічного розвитку, ніж Чернігівська. Згідно зі звітом Житомирської обласної адміністрації, ВВП області впало на 2% в 2015 році. Середня зарплата в області становить 2840 гривень і в перекладі на реальні суми зменшується ще на 1,8%

Індекс зростання промисловості в 2015 р склав 109% у порівнянні з показниками 2014 р

В аграрно-промисловий комплекс вдалося залучити 240 млн грн. вітчизняних інвестицій. З них 171 млн грн. спрямований на розвиток сільського господарства. Це на 50 млн грн. більше, ніж в 2014 р Ще 100 млн грн. направлено на придбання обладнання, на будівництво і реконструкцію об'єктів - 70 млн грн. У харчову промисловість залучено 60 млн грн.

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ

Головою Донецької цивільно-військової адміністрації в червні 2015 був призначений Павло Жебрівський . У 2005 р він був головою Житомирської ОДА, з 2006 року - народним депутатом від "Нашої України", а пізніше НУНС. 19 січня 2015 Павло Жебрівський приступив до роботи в структурі Генеральної прокуратури України на посаді начальника управління з розслідування корупційних злочинів, скоєних посадовими особами, які займають особливо відповідальне становище.

Донецька область і які раніше не славилася своєю самодостатністю. Відповідно до фінансових звітів, до 2013 року в Донецьку область витрачалися величезні суми державних дотацій. Тепер же, після розгортання військових дій, говорити про успішність регіону годі й говорити. Він займає останнє місце в рейтингу соціально-економічного розвитку. Проводити повноцінну статистику в регіоні зі зрозумілих причин неможливо. В загальному доступі є лише відповіді, отримані з територій, контрольованих українською стороною. Але і вона дуже пригнічує.

Випуск промислової продукції в 2015 р зменшився в 2 рази. Це найгірший показник по всіх регіонах. Обсяг металургійної промисловості скоротився на 40%, машинобудівної - на 43%, обсяг виробництва коксу та нафтопродуктів - в 2 рази, видобутку вугілля і руди - в 2,5 рази, обсяг виробництва хімічної продукції - в 4 рази, а харчової та тютюнової - в 3,2%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для відновлення Донбасу знадобиться 1,8 млрд. Дол.

Обсяг виробництва сільськогосподарської продукції зменшився на 33% в порівнянні з 2014 р Виробництво м'яса зменшилось на 20%, а молока - на 23%.

Експорт продукції з Донецької області зменшився в 2,5 рази. Найбільшими імпортерами продукції з Донецької області стали Італія і Туреччина. Обсяг експорту в Росію зменшився на 12% від загального обсягу експорту області. Раніше експорт в РФ був лідируючим, тепер же він займає 3-е місце.

Чисельність офіційних безробітних становить 23 тис. Чол. Це на 3% більше показників 2014 року. Ціни на продукти і послуги в порівнянні з 2014 роком зросли на 38%. При цьому середня зарплата по області склала 4584 грн.

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ

особливістю призначення губернатора Луганської області є те, що Георгій Тука - волонтер. До призначення він був куратором проекту "Волонтерський ревізор", в рамках якого проходять перевірки об'єктів солдатського побуту.

До призначення він був куратором проекту Волонтерський ревізор, в рамках якого проходять перевірки об'єктів солдатського побуту

Говорити про те, що Луганська область так само, як і Донецька, серйозно постраждала від активних військових дій - зайве. За фактом область втратила половину своєї території, що не може не позначитися на соціально-економічних показниках. Саме вони відсунули її на останнє місце в загальному економічному рейтингу.

Згідно з даними Головного управління статистики в Луганській області, рівень виробництва в промисловій сфері впав на 10%. Але це лише на тій території, яка залишилася підконтрольною Україні. Рівень виробництва в сільськогосподарському секторі знизився на 20%, причому зниження однаково торкнулося як великих аграріїв, так і власників приватних господарств.

Індекс будівництва склав лише 30% в порівнянні з показниками 2014 р Рівень будівництва скоротився на 54%, рівень будівництва житлової площі - на 60%, рівень будівництва інфраструктурних об'єктів - на 74%.

Експорт скоротився на 92%, а імпорт - на 76%. Тому перераховувати країни, з якими економічні зв'язки у Луганській області зберігаються, не надто адекватно.

Вартість продуктів харчування в середньому зросла на 35%. Хліб подорожчав на 40%. Вартість алкоголю і тютюнових виробів зросла на 24%. Середня зарплата по області - 3268 гривень. Індекс реальної заробітної плати у порівнянні з 2014 роком зменшився на 32%. Офіційно зареєстрованих безробітних - 7,2 тис. Осіб.

Кого мені ще потрібно?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация