Фільм "Бойовий кінь" рецензія. (War Horse)

karabai96

Не так часто на екранах з'являються фільми про конях, про кавалерії, тим більше про конях на війні. Мені як, кіннотнику і коні власнику, чиї предки з покоління в покоління сідали в сідло, для того щоб йти в бій, такі фільми дуже цікаві, вони привертають увагу, пробуджують спогади, мимоволі шукаєш порівняння, а як я? Чи зміг би чи ні?
Сам фільм побудований на історії взаємин хлопчика (надалі юнаки) і коня, який просто дивом потрапив до нього в руки. Я хотів би зупинитися на деяких епізодах, які мені як кіннотнику здалися цікавими і спірними, особливо в наш час, коли натовпи добровільних рабів, назавжди відлучені від природи і Божого світу.
Перше що, кинулося в очі, це те що, верхову по екстер'єру коня ставлять в плуг. Щоб довго не пояснювати, скакати і тягнути це різна робота, а у упряжной коні розвиваються не зовсім ті якості, які потрібні верхового коня, та ще після відібраної під офіцерське сідло.
Але наскільки я зрозумів це було потрібно для подальшої зав'язці сюжету, коли коні потрапили в "полон", надриваються на важких тяглових роботах.
Викликає подив, сцена з фільму, коли фермер, який знайшов двох коней, дає одну з них, своїй онучці, "типу просто покататися". Людина при здоровому розумі, ніколи не посадить на незнайому кінь дитини!
Фільм зачіпає цікаву тему, про закінчення епохи західно європейської кавалерії. І це дійсно так.
Сюжет коли кінноту косять кулемети, що не був придуманий, в березні 1918 року група британський кавалерії потрапила під кулеметний вогонь з 150 коней вижили тільки 4. Цікаво що, на початок війни роль кавалерії передбачалася зовсім інший. Кавалерія мала грати першу скрипку і навіть цариця полів піхота, виявлялася в другому ешелоні за значимістю. Мабуть саме цей посил, був прекрасно показаний у фільмі, в кадрах полкових змагань.
В умовах Західного фронту, кавалерія швидко зійшла нанівець, і не тільки через скорострільності вогнепальної зброї та інших технічних нововведень, але через елементарну без харчів. Тісна, затишна Європа не могла дати стільки фуражу, і внаслідок складання несприятливих факторів, 8 мільйонів коней загинули в ході бойових дій. Два з половиною мільйона коней проходили лікування і близько близько двох мільйонів змогли повернутися в лад.
У фільмі кілька гротескно, показано протистояння залізного чудовиська - танка і тендітної біологічної системи - коня, хоча в ті часи танки були настільки грізні, Німецьке верховне командування почало вивчати можливості танків тільки після їх застосування англійцями на Соммі у вересні 1916 року - але навіть тоді німці надто повільно рухалися в цьому напрямку. Людендорф вважав, що перша танкова атака «заподіяла деякі незручності», але не був стривожений появою танків. Більш того, Людендорф згадував: «Ми сформували загони з трофейних танків. Я глянув на перший з них в лютому 1917 року під час навчань по атаці цим підрозділом батальйонних позицій. Побачене не справило на мене враження. Наші власні танкові підрозділи зазнали важких втрат в ході бойових дій без будь-якого видимого ефекту. "Насправді кавалерія успішно діяла на Східному фронті, і саме у німців. Хоча у фільмі, Спілберг, зробив явну репліку з радянських фільмів про війну, зобразивши німецьку армію, моторизованим монстром. Техніка часів Першої світової, була далека від надійності, і основну тяглову роботу, на собі везла все та ж кінь, устеляючи своїми трупами придорожні узбіччя.
Спілберг чому то, забув дійсно серйозне військове диво того часу авіацію, хоча і та також тільки починала дихати.
У загальному і цілому, смерть коней і людей в Першу світову пояснювалося навіть не технічним прогресом, а тим що, війна позбавлена ​​маневру перетворилася на бійню. В арсеналі генералів не виявилося коштів, що володіють пробивною силою, якій можна було б розіб'є оборону противника. Кавалерія втратила таку можливість, а нові види озброєнь ще не придбали належних якостей. На мій погляд атмосфера кінської і людської бійні, трагедія духу і плоті, передана режисером прекрасно.
Окремо зупинюся на епізоді фатальною атаки британців на німецькі позиції. З художньої точки зору, з точки зору передачі емоційного напруження, сама сцена знята прекрасно. Прекрасно переданий сам ритуал, за допомогою якого атакуючі, набувають особливий стан духу, необхідне для того щоб обрушитися на супротивника "кавалерійським шоком", тобто ударом холодною зброєю на максимальних аллюрах. Військова його частина, викликає сумнів, особливо переслідування біжать німців, коли натовпі вдається відірватися від кінноти. Жвавість коня, особливо британських чистокровок на кар'єрі може наближатися до 60 км.ч, а в даному випадку була не менше 45 км.ч. Посудіть чи може людина, втекти на дистанції, менше 500 метрів? Насиченість кулеметним вогнем, теж викликає сумнів, хоча можливо в історії яка була в 1918 році з британцями все склалося схоже. Атака щільною кінної натовпом, замість правильних ліній на вузькій ділянці місцевості, це просто подарунок кулеметникам.
Думаю багатьох наших теперішніх кіннотників, при перегляді фільму терзав ветеринарний аспект. Як кінь, після диких стрибків по полю бою, після падіння в траншеї і в кінцевому підсумку після сплутування в колючому дроті, зміг зберегти робочі якості?
Про загальну посиланні фільму, про дружбу людини і коні.
Для людей тієї епохи кінь був насамперед засобом, засобом пересування, знаряддям праці, засобом збагачення або розорення на скачках. Її цінували, поки вона був здорова, з нею розлучалися якщо від неї не було користі. Подібні "ніжні почуття" що, показані у фільмі, для людей тієї епохи були рідкістю, але тим не менше вони могли мати місце. Дружба людини і тварини не така вже й рідкість, за всю історію існування цього божевільного світу. У будь-якому випадку в посиланні авторів є частка втраченого нашою епохою, благородства і честі, всього того що ми отримали завдяки знайомству з конем. І цей фільм про коня, точніше дивовижна, майже фантастична історія про вірність і дружбу.

Чи зміг би чи ні?
Посудіть чи може людина, втекти на дистанції, менше 500 метрів?
Як кінь, після диких стрибків по полю бою, після падіння в траншеї і в кінцевому підсумку після сплутування в колючому дроті, зміг зберегти робочі якості?