Фільм "Яма" Купріна. Рецензія.

1. Мало, хто знає, що Купрін ще займався підрядковими перекладами західних поетів.
  2. Перейдіть по посиланню і Ви почуєте живий голос Купріна!
  3. Володимир Оболенський,
  4. Член Спілки письменників Росії,
  5. Прозаїк і театральний критик.

Дуже давно не було екранізацій творів Купріна

Дуже давно не було екранізацій творів Купріна. Це і зрозуміло, адже Купрін був занадто соціальним письменником «незручним» влади і саме тому погано сприймався владою в усі часи його життя, як в царській Росії, так і за радянських часів.

За всю історію були створені лише два прекрасних фільму по Купріну «Поєдинок» і «Гранатовий браслет». Їх досі пам'ятає глядач. Там чудовий акторський ансамбль, яскраві образи, що запам'ятовуються купринская характерів, чітке дотримання творців за класичним текстом Купріна, який виявився на екрані більш вибуховим і зачіпають душі і думки людини, ніж будь-які хитрощі недобросовісних режисерів, що псують нашу російську класику своїми соціально-політичними хитрощами ( "мотивами "), які деформують авторський задум, що зміщують таким чином самосвідомість народу в сприйнятті історії Росії.

Минуло 50 років після вдалих екранізацій "Розмови" і "Гранатовий браслет" і тільки сьогодні вперше був поставлений фільм «Яма» режисером Фурманом. Один факт екранізації - вже подія! У «Ямі» режисер Фурман, слава богу, дотримується почуття міри, не надто захоплюючись «мотивами», не далеко йдучи від оригіналу. Соціальна та психологічна драма Купріна, безперечно, потужний звинувачення суспільству тієї Росії. Цей твір став справжньою анатомією соціуму і людських пороків.

Геній Купріна дозволяє бачити ЯМУ не тільки в конкретному будинку розпусти, а й в будь-який несвободі і пригніченні людини людиною. Купрін був дивовижний письменник! Вражає і його батьківське ставлення до свого народу: при всій сміливості піднятої теми (яку багато хто визнає непристойною, як передбачав автор), Купрін наполегливо повторює, що він присвячує свою повість юнацтву і материнства. Скільки болю в цьому посвяченні! Як він хотів застерегти майбутні покоління! Його почули тільки в новому тисячолітті. Чи означає це, що Росія, нарешті, вибралася з ями, в якій вона опинилася після 1917 року ?!

Безумовно, у фільмі є талановиті роботи акторів, більшою мірою жіночих ролей. Всі дівчатка цього борделя фактично дуже яскраві образи, трагічні типажі і вони живі люди, які страждають від цього проклятого соціуму з його патологією і байдужістю цинічного суспільства. Негативні герої, такі як господиня борделя, її службовці та околодочний наглядач кілька нівельовані і причесані. Теж саме відбувається і з головним антигероєм, запеклим мерзотником і витонченим растленцем - работорговцем Обрієм.

Ми бачимо його як причесаного, прилизаною і майже прийнятного для суспільства торговця-шахрая. Всього лише! Але зовсім не розкривається творцями фільму його справжнього і страшного злочину, растлевающего людство. У фільмі цей напомаджений хитрий і жорстокий персонаж сприймається оточуючими гидливо, але майже лояльно. Але насправді творці кіно не розкривають ту страшну правду, яка є в книзі Купріна. Ця правда прихована від глядача і він не розуміє всю небезпеку і мерзота подібного псевдочеловека, який не тільки розбещував, але створив цілу потужну комерцію работоргівлі жінками, дітьми і бізнес його поширювався на весь Південь Російської імперії від Варшави до Саратова і від Києва до Одеси.

Змінено і фінал цієї трагедії. Він не відповідає оригіналу повісті «Яма» і фактично знівельований. Для ледачих читачів і глядачів варто нагадати, що у Купріна в фіналі відбувається бунт і погром солдатами, обдуреними в одному з борделів. Всі борделі в повісті були зметені з лиця землі і слідом за цим прокотилися єврейські погроми, які йшли хвилею по всьому цьому краю протягом трьох днів.

Введений вельми неорганічно в сюжет фільму Купрін під псевдонімом Платонов виглядає досить нецікаво і статично. У фільмі Фурмана акторові Пореченкову нічого робити, а тільки спостерігати і резонувати, що він і робить.

PS: До відома глядачів і читачів: У 1967 році був створений художній фільм про Купріна під назвою «Мені не можна без Росії» в 2х серіях на документальній основі режисером Олександром Прошкіним і показаний по Центральному телебаченню. У ньому знімалася і сама Ксенія Купріна, яка повернулася в Москву з еміграції в 1959 році, коли-то зірка французького німого кіно. Вона грала саму себе. У ньому знімалися такі актори як Муравйов-Купрін, Кторов-Бунін, Масальський-Бальмонт, Топорков-Мережковський. Авторами сценарію та ідеї були ми з Ксенією Купріної, моїм другом і колегою. У роботі над фільмом були використані унікальні архіви Купріна, які вона привезла з Парижа. У той час поява цього фільму було великою подією. Цілком ймовірно, що цей фільм з'явиться після реставрації на екрані. Подробиці про цей фільм і можливість побачити новий документальний фільм «Ксенія, дочка Купріна» з моєю участю - на моєму сайті www.kornetobolensky.ru .

Мало, хто знає, що Купрін ще займався підрядковими перекладами західних поетів.

Дивно, що до нас дійшла єдиний запис голосу Олександра Івановича Купріна, який читає вірш

Перейдіть по посиланню і Ви почуєте живий голос Купріна!