Фреоновий ВІЙНА - Вогник № 42 (4473) від 20.10.1996

  1. фреоновий ВІЙНА Боротьба проти озоноруйнуючих речовин все більше нагадує світову економічну війну,...
  2. ХРОНІКА КРИЗИ
  3. Наша довідка
  4. ПП РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ
  5. СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?
  6. ПІД ХВОСТОМ ЛІТАКА
  7. Дірки і вибори
  8. ІНШИМ ШЛЯХОМ
  9. фреоновий ВІЙНА
  10. Наука і техніка
  11. ХРОНІКА КРИЗИ
  12. Наша довідка
  13. ПП РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ
  14. СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?
  15. ПІД ХВОСТОМ ЛІТАКА
  16. Дірки і вибори
  17. ІНШИМ ШЛЯХОМ
  18. фреоновий ВІЙНА
  19. Наука і техніка
  20. ХРОНІКА КРИЗИ
  21. Наша довідка
  22. ПП РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ
  23. СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?
  24. ПІД ХВОСТОМ ЛІТАКА
  25. Дірки і вибори
  26. ІНШИМ ШЛЯХОМ
  27. Озонові діри:
  28. фреоновий ВІЙНА
  29. Наука і техніка
  30. ХРОНІКА КРИЗИ
  31. Наша довідка
  32. ПП РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ
  33. СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?
  34. ПІД ХВОСТОМ ЛІТАКА
  35. Дірки і вибори
  36. ІНШИМ ШЛЯХОМ
  37. Озонові діри:

фреоновий ВІЙНА

Боротьба проти озоноруйнуючих речовин все більше нагадує
світову економічну війну, в якій Росії заздалегідь відводиться
роль того, хто програв. Чи погодиться Росія з цією роллю?


Наука і техніка

Відповідно до міжнародних угод, з 1 січня 1996 року Росія повинна була повністю припинити виробництво озоноруйнівних речовин (ОРВ). Росія своїх зобов'язань не виконала. Як в старому анекдоті про коня: «Ну не змогла я, мужик, не змогла ...» А якби змогла?


ХРОНІКА КРИЗИ

Д ля сьогоднішньої Росії дотримання Монреальських протоколів - просто катастрофа. У країні експлуатується понад 70 різних серій судів-рефрижераторів, що вимагають відповідної модернізації, близько 300 000 промислових холодильників, більше 100 000 000 побутових фреонових холодильників, 1 600 000 одиниць торгового холодильного обладнання. Плюс, до 1996 року потрібно було замінити приблизно 40 000 рефрижераторів і 600 кондиціонерів на залізничному транспорті. Про що говорити, якщо третина всієї виробленої в країні електроенергії споживає наша пов'язана з фреонами холодильна промисловість! Додайте сюди хімічну, авіаційну, електронну, оборонну промисловість, виробництво пінопластів і розчинників, пожежну техніку (вогнегасники і т.д). Що з цим робити, ніж замінювати? Так що цілком природно, що 1 січня цього року Росія супроти своїх же обіцянок виробництво фреонів не зупинив. Це було б самогубством ...

Криза почалася не сьогодні. У 1839 році німецький фізик Шенбейн відкрив, що кисень може утворювати не тільки двоатомні, але і трьохатомні молекули. Тоді, природно, це відкриття пройшло повз увагу широкої публікою. Ніхто й припустити не міг, що не мине й ста років, як проблема кількості озону в атмосфері перетвориться в загальносвітову і вирішувати її будуть політики і економісти всього світу.

Починаючи з 1969 року стривожені вчені зафіксували різке зменшення озонового шару над Північною півкулею Землі. На той час вони вже знали, що озон захищає Землю від жорсткого ультрафіолету. При повному руйнуванні тонкого озонового шару, що знаходиться на висоті 20 - 25 км різко підвищиться захворюваність на рак шкіри у людей (за даними ВООЗ, зменшення вмісту озону в атмосфері всього на 1% підвищує число ракових хворих на 6%). Розпочнеться загибель фітопланктону в океані, відбудуться збої в фотосинтезі рослин, знизиться врожайність сільськогосподарських культур. Коротше кажучи, порушиться тонке екологічну рівновагу життя на Землі ... Світ завмер в очікуванні і здивуванні. Що ще за кара господня на наші голови?


Наша довідка

У 1973 році два американських хіміка виявили, що хлорфторвуглеродна з'єднання (ХФУ або, попросту, фреони), настільки широко використовувані холодильної та іншої промисловістю, можуть вступати в реакцію з озоном. Преса, чуйна до сенсацій, тут же розтрубили про те, що жінки, пирскаючи на себе з аерозольних балончиків, руйнують життя на Землі. Винуватець був знайдений. На ХФУ спустили всіх собак. Прокотилися перші міжнародні конференції, в США заборонили використовувати ХФУ в аерозольних балончиках.

Норвегія, Швеція і Фінляндія висунули план всесвітнього заборони ХФУ. І зауважте, вся ця буча піднялася ще до відкриття озонової діри над Антарктидою! Коли ж в 1985 році англійські вчені нарешті виявили катастрофічне зменшення концентрації озону над Антарктидою, понеслося по наростаючій - була прийнята Віденська конвенція про охорону озонового шару і підписаний знаменитий Монреальський протокол про обмеження виробництва ХФУ.

Тепер Росія не виконує взяті на себе міжнародні зобов'язання щодо скорочення виробництва фреонів. І їй загрожують торгові ембарго і економічна блокада.


ПП РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ

М есяц назад на західних кордонах Росії сталося незрозуміле ПП. Російська митниця зупинилася на прикордонній передавальній станції Смоленськ-Сортувальна вантажі, що містять ОРВ, які слідували з Литви транзитом через територію Росії в Казахстан і Киргизію. Був страшний шум, скандал і плутанина. Багато західні фірми зазнали тоді збитки. На закритій кордоні встали холодильники, аерозолі, пластикові труби, матеріали.

З одного боку, Росія, як правонаступник СРСР, яка підписала Монреальські угоди, зобов'язалася скорочувати виробництво, ввезення і вивезення ОРВ. З іншого, Латвія і Казахстан не є країнами-членами Монреальського протоколу. І що було робити засмикані погрозами, нервує Росії? Пропускати «кримінальний» вантаж «через себе» чи ні? Документи такі ситуації чітко не обговорювали. Після довгої лайки і розглядів пропустили ...

В СРСР якраз починалася перебудова. Гігантська імперія намагалася виглядати якомога пристойніше в очах світової спільноти. Союз брався відразу за все - виводити війська в рекордно короткі терміни, скорочувати озброєння, боротися з фреонами. Горбачов підписав Монреальський протокол в 1988 році, пообіцявши цивілізованому людству протягом 10 років скоротити виробництво ОРВ наполовину. Обіцяти - не означає одружитися. Обіцяти у нас звикли. Комунізм до 80-му році. Продовольчу програму. Окрему квартиру кожній родині до 2000 року. Але в 1992 році оновлена, суверенна демократична Росія в ейфорії свободи підписує в Копенгагені більш жорстку редакцію Монреальського протоколу, по якій з січня 1996 року і вводиться заборона на виробництво ОРВ. До речі, пробуджується Китай нічого не підписував: мовляв, коли наша економіка стане такою ж міцною, як в розвинених країнах, тоді і будемо разом боротися за загальне спасіння. Зрештою, найбільше ОРВ на Землі справили США, а не Китай, ось нехай вони і латають озонові діри, не перекладаючи боротьбу на плечі інших, менш «винних».

Взагалі кажучи, підписання Монреальських угод - крок, звичайно, безпрецедентний. Вперше в історії земної цивілізації, не чекаючи остаточних наукових підтверджень, тільки лише по одному підозрою в згубності фреонів, світова спільнота добровільно вживає заходів щодо самообмеження їх виробництва заради порятунку всієї планети. Крок благородний.

Протягом декількох років представники Росії і не думали доповідати світовій спільноті про те, що ми робимо для заміни озоноруйнуючих речовин озонобезпечними. Яка там заміна! Економіка валиться! Де гроші взяти? Вони всі пішли на війну за цілісність Росії.

І ось тепер, коли закінчується спад, прогнозується економічний підйом і зростання виробництва, ми повинні своє виробництво насильно зупиняти. Рятуючи ситуацію, колишній міністр охорони навколишнього середовища Данилов-Данільян на нараді сторін Монреальського протоколу бив чолом, виступаючи в принизливій ролі прохача: благав не карати Росію міжнародними економічними санкціями за порушення угод, просив відстрочки для виконання Росією її зобов'язань, просив до виходу з кризи звільнити нас від сплати внесків до фонду Монреальського протоколу, просив скасувати «дискримінаційні» обмеження на експорт російських фреонів в країни СНД - єдину можливість для наші х підприємств заробити грошей на реконструкцію. І в цьому була логіка. Справді, ряд країн нарощують виробництво фреонів, чому ж покарають не їхня, а Росію? Тільки тому, що, продемонструвавши свою цивілізованість, Росія підписала Монреальський протокол? Ми від нього і не відмовляємося. Це і наш прем'єр Черномирдін в минулому році підтверджував. Але дайте ж відстрочки, панове! Чи не карайте нас, не ображайте, не тисніть, що не погрожуйте економічною блокадою ... На жаль, панове з міжнародної спільноти залишилися глухими до благань Росії. Правда, пообіцяли для пристойності 60 млн. Доларів допомоги. Але за оцінками фахівців, грошей на переобладнання нашої промисловості знадобиться в десять разів більше.


СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?

Дюпон: інформація для роздумів

М ожет бути, як припустив Данилов-Данільян, «охорона озонового шару не завжди головна мета тих, хто покликаний його охороняти?» Надто вже великі гроші вкладені деякими міжнародними промисловими корпораціями в виробництво озонобезпечних замінників фреонів. Вони можуть повернути свої гроші, тільки вкоротив декому руки, наприклад, змусивши країни-порушники Монреальського протоколу закуповувати замінники ОРВ за кордоном, тобто у них. Одним з таких монстрів, які поставили мільярди на озонобезпечні вуглеводні, є промисловий хімічний концерн Дюпона, з яким, звичайно, дуже вигідно посадити Росію на свою хімічну голку. А чим ще пояснити підозрілу активність американців в цій справі? ..

Найбільша в світі хімічна корпорація «Дюпон де Немур» була створена в США в 1802 році. Її засновник - французький хімік елевтерію Дюпон почав з випуску пороху. Нині корпорації належать 225 заводів на п'яти континентах, де працюють 125 000 чоловік. У рік в світі продається на 38 млрд. Доларів дюпоновской продукції. 1,8 млрд. Доларів щорічно Дюпон вкладає в наукові розробки. Корпорація виробляє синтетичні волокна, пластмаси, вибухівку, нафто- і газопродукти. До середини 80-х корпорація була найбільшим в світі виробником фреонів.

Висунувши ще в 30-і роки гасло «До кращого життя через хімію!», Корпорація «Дюпон» десятиліттями пишалася, наскільки досконалі і безпечні вироблені нею фреони. Тому, коли американські хіміки припустили, що саме фреони загрожують життю на Землі, руйнуючи озоновий шар, Дюпони були роздратовані. На спростовують наукові дослідження ними були кинуті величезні суми. На якийсь час результатами цих досліджень громадськість була заспокоєна. Але не надовго. Незабаром північні країни заявили, що не треба чекати нових наукових свідчень, а краще про всяк випадок взяти та й скоротити виробництво фреонів. Дюпони були в паніці і люті. Вони організували на Капітолійському пагорбі наймогутніше лобі для пробивання вигідних для себе законопроектів. Контрнаступ виявилося успішним. На довгі роки рішення фреонової проблеми було заморожено. Хтозна, чим би все це обернулося, якби знову не вилізли зі своєї антіфреоновой ініціативою північні країни. Європа, до речі, їх ініціативу не підтримала. А ось позиція США раптом різко змінилася, вони погодилися, що фреони потрібно прибирати з нашого життя. Дюпони знову було заявили, що «в даний час дані науки не вказують на необхідність різких скорочень випуску фреонів, оскільки немає вимірювань вкладу фреонів в спостережувані зміни озону». Але тут сталося диво. Не минуло й трьох тижнів, як позиція Дюпонов кардинально змінилася. Корпорація заявила, що збирається скорочувати виробництво фреонів, замінюючи їх озонобезпечними речовинами. Був навіть швиденько побудовано перший такий завод, який обійшовся в 25 000 000 доларів. Різкий поворот здивував громадськість. Європа, почухавши потилицю, приєдналася до міжнародного «антіфреоновому змови». Сурмили труби. Світ прощався з фреонами.

Більше всіх, напевно, раділи Дюпони. Треба думати, їх вчені не брехали з приводу недоведеність шкідливого впливу фреонів на озоновий шар. Просто, вловивши суспільні настрої і тенденції, Дюпони вирішили, що найкращий спосіб оборони - наступ. І широким грошовим фронтом атакували. Першими. Майже монопольно. І знову опинилися на коні: ринок нових холодоагентів виявився в руках тієї ж потужною хімічної корпорації. До кого тепер йти купувати замінники фреонів за викидними цінами? До міжнародного хімічному монстру на ім'я Дюпон.


ПІД ХВОСТОМ ЛІТАКА

У ж два роки європейські та американські вчені намагаються в ході спеціальної програми спільними зусиллями визначити: як впливає на атмосферу сучасний турбореактивний літак. За багатьма параметрами картина ще недостатньо ясна, проте в одному вчені сходяться - чадні гази безпосередньо впливають на озоновий шар.

При згорянні одного кілограма гасу в польоті виділяється до 20 м чадного газу. Це відбувається як в тропосфері (нижній шар атмосфери Землі), так і на висоті від 8 до 16 км над екватором. Тим часом з'ясовується, що саме висота накопичення чадних газів грає вирішальну роль: якщо на висоті до 10 км включно чадні гази навіть сприяють утворенню озону, то на великих висотах навпаки - розкладають озоновий шар.

Майже половина всієї маси чадних газів, розташованих на висоті 8 - 12 км, є продуктом згоряння авіаційного палива. Про кількостях цієї гидоти можна судити на такому прикладі: один «Боїнг-747», пролітаючи свій шлях над Атлантикою від Нью-Йорка до Франкфурта, спалює 80 т гасу, і серед інших продуктів згоряння він випускає в повітря 1 тонну чадних газів.

Скільки ж лайнерів сьогодні літає у нас над головами? .. І не тільки лайнерів, ракети теж не на святому дусі злітають. А кількість літаків і ракетних запусків все зростає. Чи загрожує гасу новий Монреаль?


До ак розповів заст. директора по науці Центральної аерологічної лабораторії Росгідромету В'ячеслав Хататов, за допомогою літака «Геофізика», переобладнаного в науково-дослідну літаючу лабораторію з військового літака-розвідника, будуть вивчатися цієї зими (з 20 грудня по 20 січня) незрозумілі з точки зору фреонової теорії озонові діри над нашим Північчю.

Такого літака немає ні у кого в світі, всі закордонні аналоги - гірше нашої «Геофізики». Літак зондує все ешелони до 21 км включно, може підняти науковий вантаж масою до 2 тонн. Час польоту «Геофізики» коштує 3000 доларів, весь зимовий проект - 2,5 мільйона доларів. Проект фінансує італійське агентство з охорони навколишнього середовища.


Дірки і вибори

Р Россія вічно приречена латати дірки (економічні, озонові) і вибирати між поганим і найгіршим. Ось і тепер у нас є альтернатива - дотримуватися демократичну міну перед світовою спільнотою, виконуючи Монреальські угоди, вилітаючи в фінансову трубу, або відстоювати іншу наукову точку зору на озонову проблему, благо теорій виснаження озону предостатньо.

ІНШИМ ШЛЯХОМ

Т Тепер, коли на хвилі Монреальського ентузіазму автори модною озонової-фреонової теорії стали нобелівськими лауреатами, сперечатися з їх теорією вже начебто навіть непристойно: тисне авторитет Нобелівської премії. Але в науковому світі, крім фреонової, існує ще кілька теорій виснаження озону. Одна з найпопулярніших - теорія природних коливань озонового шару.

Питається, чому ж наш уряд з двох рівноправних наукових теорій вибрало ту, яка найменш вигідна Росії і ущемляє її економічні інтереси? Що за мазохізм? Звідки таке прагнення кидатися на амбразуру і рятувати весь світ за свій рахунок? Повчилися б у Китаю, чи що ...

Ось, наприклад, як прокоментував проблему озонової діри фахівець з кафедри петрології МДУ, кандидат геологічних наук В. Сивороткін:

- Багато країн несуть неймовірні збитки через виконання Монреальських угод, які пов'язані з гіпотезою про знищення ХФУ озону. Виходить, що вироблені десь в Америці чи Європі фреони піднімаються на висоту в 25 кілометрів, рівномірно перемішуються і летять в Антарктиду, в результаті чого склад стратосфери над безлюдною Антарктидою стає таким же, як над промисловими районами Європи. Взимку фреони накопичуються в крижаних хмарах, а навесні під впливом сонечка руйнуються, і звільнився хлор починає активно поглинати озон. Ця модель добре пояснює озонову діру над Антарктидою, але з її допомогою неможливо пояснити походження озонових дір над Уралом і Сахаліном, які виникли навесні минулого року.

Тим часом ще задовго до 1995 року ми передбачали, що процес розпаду озону почнеться над Сахаліном і Уралом. Тому що і Антарктида, і Урал, і Сахалін - це місця активної дегазації. Там із земної кори йде активне виділення водородосодержащих природних газів. Легкі гази піднімаються у верхні шари атмосфери, збагачуючи її воднем. Тому хлор, що відокремився від фреонів, може руйнувати озон тільки в лабораторній пробірці у нобелівських лауреатів, тому що, слідуючи елементарної хімії, в атмосфері він спочатку вступить в реакцію з воднем і у вигляді соляної кислоти впаде на Землю. Озон же руйнується тим же воднем і іншими природними газами. Взагалі, смішно порівнювати річний викид промислових фреонів з величезною кількістю газів, які викидає земна кора. Муха і слон. Умовно кажучи, промислові фреони - це площа кружечка діаметром в 1 мм, а природні викиди - кружечок діаметром в 10 см. Земля Газіт в 10 000 разів більше!

фреоновий ВІЙНА

Боротьба проти озоноруйнуючих речовин все більше нагадує
світову економічну війну, в якій Росії заздалегідь відводиться
роль того, хто програв. Чи погодиться Росія з цією роллю?


Наука і техніка

Відповідно до міжнародних угод, з 1 січня 1996 року Росія повинна була повністю припинити виробництво озоноруйнівних речовин (ОРВ). Росія своїх зобов'язань не виконала. Як в старому анекдоті про коня: «Ну не змогла я, мужик, не змогла ...» А якби змогла?


ХРОНІКА КРИЗИ

Д ля сьогоднішньої Росії дотримання Монреальських протоколів - просто катастрофа. У країні експлуатується понад 70 різних серій судів-рефрижераторів, що вимагають відповідної модернізації, близько 300 000 промислових холодильників, більше 100 000 000 побутових фреонових холодильників, 1 600 000 одиниць торгового холодильного обладнання. Плюс, до 1996 року потрібно було замінити приблизно 40 000 рефрижераторів і 600 кондиціонерів на залізничному транспорті. Про що говорити, якщо третина всієї виробленої в країні електроенергії споживає наша пов'язана з фреонами холодильна промисловість! Додайте сюди хімічну, авіаційну, електронну, оборонну промисловість, виробництво пінопластів і розчинників, пожежну техніку (вогнегасники і т.д). Що з цим робити, ніж замінювати? Так що цілком природно, що 1 січня цього року Росія супроти своїх же обіцянок виробництво фреонів не зупинив. Це було б самогубством ...

Криза почалася не сьогодні. У 1839 році німецький фізик Шенбейн відкрив, що кисень може утворювати не тільки двоатомні, але і трьохатомні молекули. Тоді, природно, це відкриття пройшло повз увагу широкої публікою. Ніхто й припустити не міг, що не мине й ста років, як проблема кількості озону в атмосфері перетвориться в загальносвітову і вирішувати її будуть політики і економісти всього світу.

Починаючи з 1969 року стривожені вчені зафіксували різке зменшення озонового шару над Північною півкулею Землі. На той час вони вже знали, що озон захищає Землю від жорсткого ультрафіолету. При повному руйнуванні тонкого озонового шару, що знаходиться на висоті 20 - 25 км різко підвищиться захворюваність на рак шкіри у людей (за даними ВООЗ, зменшення вмісту озону в атмосфері всього на 1% підвищує число ракових хворих на 6%). Розпочнеться загибель фітопланктону в океані, відбудуться збої в фотосинтезі рослин, знизиться врожайність сільськогосподарських культур. Коротше кажучи, порушиться тонке екологічну рівновагу життя на Землі ... Світ завмер в очікуванні і здивуванні. Що ще за кара господня на наші голови?


Наша довідка

У 1973 році два американських хіміка виявили, що хлорфторвуглеродна з'єднання (ХФУ або, попросту, фреони), настільки широко використовувані холодильної та іншої промисловістю, можуть вступати в реакцію з озоном. Преса, чуйна до сенсацій, тут же розтрубили про те, що жінки, пирскаючи на себе з аерозольних балончиків, руйнують життя на Землі. Винуватець був знайдений. На ХФУ спустили всіх собак. Прокотилися перші міжнародні конференції, в США заборонили використовувати ХФУ в аерозольних балончиках.

Норвегія, Швеція і Фінляндія висунули план всесвітнього заборони ХФУ. І зауважте, вся ця буча піднялася ще до відкриття озонової діри над Антарктидою! Коли ж в 1985 році англійські вчені нарешті виявили катастрофічне зменшення концентрації озону над Антарктидою, понеслося по наростаючій - була прийнята Віденська конвенція про охорону озонового шару і підписаний знаменитий Монреальський протокол про обмеження виробництва ХФУ.

Тепер Росія не виконує взяті на себе міжнародні зобов'язання щодо скорочення виробництва фреонів. І їй загрожують торгові ембарго і економічна блокада.


ПП РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ

М есяц назад на західних кордонах Росії сталося незрозуміле ПП. Російська митниця зупинилася на прикордонній передавальній станції Смоленськ-Сортувальна вантажі, що містять ОРВ, які слідували з Литви транзитом через територію Росії в Казахстан і Киргизію. Був страшний шум, скандал і плутанина. Багато західні фірми зазнали тоді збитки. На закритій кордоні встали холодильники, аерозолі, пластикові труби, матеріали.

З одного боку, Росія, як правонаступник СРСР, яка підписала Монреальські угоди, зобов'язалася скорочувати виробництво, ввезення і вивезення ОРВ. З іншого, Латвія і Казахстан не є країнами-членами Монреальського протоколу. І що було робити засмикані погрозами, нервує Росії? Пропускати «кримінальний» вантаж «через себе» чи ні? Документи такі ситуації чітко не обговорювали. Після довгої лайки і розглядів пропустили ...

В СРСР якраз починалася перебудова. Гігантська імперія намагалася виглядати якомога пристойніше в очах світової спільноти. Союз брався відразу за все - виводити війська в рекордно короткі терміни, скорочувати озброєння, боротися з фреонами. Горбачов підписав Монреальський протокол в 1988 році, пообіцявши цивілізованому людству протягом 10 років скоротити виробництво ОРВ наполовину. Обіцяти - не означає одружитися. Обіцяти у нас звикли. Комунізм до 80-му році. Продовольчу програму. Окрему квартиру кожній родині до 2000 року. Але в 1992 році оновлена, суверенна демократична Росія в ейфорії свободи підписує в Копенгагені більш жорстку редакцію Монреальського протоколу, по якій з січня 1996 року і вводиться заборона на виробництво ОРВ. До речі, пробуджується Китай нічого не підписував: мовляв, коли наша економіка стане такою ж міцною, як в розвинених країнах, тоді і будемо разом боротися за загальне спасіння. Зрештою, найбільше ОРВ на Землі справили США, а не Китай, ось нехай вони і латають озонові діри, не перекладаючи боротьбу на плечі інших, менш «винних».

Взагалі кажучи, підписання Монреальських угод - крок, звичайно, безпрецедентний. Вперше в історії земної цивілізації, не чекаючи остаточних наукових підтверджень, тільки лише по одному підозрою в згубності фреонів, світова спільнота добровільно вживає заходів щодо самообмеження їх виробництва заради порятунку всієї планети. Крок благородний.

Протягом декількох років представники Росії і не думали доповідати світовій спільноті про те, що ми робимо для заміни озоноруйнуючих речовин озонобезпечними. Яка там заміна! Економіка валиться! Де гроші взяти? Вони всі пішли на війну за цілісність Росії.

І ось тепер, коли закінчується спад, прогнозується економічний підйом і зростання виробництва, ми повинні своє виробництво насильно зупиняти. Рятуючи ситуацію, колишній міністр охорони навколишнього середовища Данилов-Данільян на нараді сторін Монреальського протоколу бив чолом, виступаючи в принизливій ролі прохача: благав не карати Росію міжнародними економічними санкціями за порушення угод, просив відстрочки для виконання Росією її зобов'язань, просив до виходу з кризи звільнити нас від сплати внесків до фонду Монреальського протоколу, просив скасувати «дискримінаційні» обмеження на експорт російських фреонів в країни СНД - єдину можливість для наші х підприємств заробити грошей на реконструкцію. І в цьому була логіка. Справді, ряд країн нарощують виробництво фреонів, чому ж покарають не їхня, а Росію? Тільки тому, що, продемонструвавши свою цивілізованість, Росія підписала Монреальський протокол? Ми від нього і не відмовляємося. Це і наш прем'єр Черномирдін в минулому році підтверджував. Але дайте ж відстрочки, панове! Чи не карайте нас, не ображайте, не тисніть, що не погрожуйте економічною блокадою ... На жаль, панове з міжнародної спільноти залишилися глухими до благань Росії. Правда, пообіцяли для пристойності 60 млн. Доларів допомоги. Але за оцінками фахівців, грошей на переобладнання нашої промисловості знадобиться в десять разів більше.


СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?

Дюпон: інформація для роздумів

М ожет бути, як припустив Данилов-Данільян, «охорона озонового шару не завжди головна мета тих, хто покликаний його охороняти?» Надто вже великі гроші вкладені деякими міжнародними промисловими корпораціями в виробництво озонобезпечних замінників фреонів. Вони можуть повернути свої гроші, тільки вкоротив декому руки, наприклад, змусивши країни-порушники Монреальського протоколу закуповувати замінники ОРВ за кордоном, тобто у них. Одним з таких монстрів, які поставили мільярди на озонобезпечні вуглеводні, є промисловий хімічний концерн Дюпона, з яким, звичайно, дуже вигідно посадити Росію на свою хімічну голку. А чим ще пояснити підозрілу активність американців в цій справі? ..

Найбільша в світі хімічна корпорація «Дюпон де Немур» була створена в США в 1802 році. Її засновник - французький хімік елевтерію Дюпон почав з випуску пороху. Нині корпорації належать 225 заводів на п'яти континентах, де працюють 125 000 чоловік. У рік в світі продається на 38 млрд. Доларів дюпоновской продукції. 1,8 млрд. Доларів щорічно Дюпон вкладає в наукові розробки. Корпорація виробляє синтетичні волокна, пластмаси, вибухівку, нафто- і газопродукти. До середини 80-х корпорація була найбільшим в світі виробником фреонів.

Висунувши ще в 30-і роки гасло «До кращого життя через хімію!», Корпорація «Дюпон» десятиліттями пишалася, наскільки досконалі і безпечні вироблені нею фреони. Тому, коли американські хіміки припустили, що саме фреони загрожують життю на Землі, руйнуючи озоновий шар, Дюпони були роздратовані. На спростовують наукові дослідження ними були кинуті величезні суми. На якийсь час результатами цих досліджень громадськість була заспокоєна. Але не надовго. Незабаром північні країни заявили, що не треба чекати нових наукових свідчень, а краще про всяк випадок взяти та й скоротити виробництво фреонів. Дюпони були в паніці і люті. Вони організували на Капітолійському пагорбі наймогутніше лобі для пробивання вигідних для себе законопроектів. Контрнаступ виявилося успішним. На довгі роки рішення фреонової проблеми було заморожено. Хтозна, чим би все це обернулося, якби знову не вилізли зі своєї антіфреоновой ініціативою північні країни. Європа, до речі, їх ініціативу не підтримала. А ось позиція США раптом різко змінилася, вони погодилися, що фреони потрібно прибирати з нашого життя. Дюпони знову було заявили, що «в даний час дані науки не вказують на необхідність різких скорочень випуску фреонів, оскільки немає вимірювань вкладу фреонів в спостережувані зміни озону». Але тут сталося диво. Не минуло й трьох тижнів, як позиція Дюпонов кардинально змінилася. Корпорація заявила, що збирається скорочувати виробництво фреонів, замінюючи їх озонобезпечними речовинами. Був навіть швиденько побудовано перший такий завод, який обійшовся в 25 000 000 доларів. Різкий поворот здивував громадськість. Європа, почухавши потилицю, приєдналася до міжнародного «антіфреоновому змови». Сурмили труби. Світ прощався з фреонами.

Більше всіх, напевно, раділи Дюпони. Треба думати, їх вчені не брехали з приводу недоведеність шкідливого впливу фреонів на озоновий шар. Просто, вловивши суспільні настрої і тенденції, Дюпони вирішили, що найкращий спосіб оборони - наступ. І широким грошовим фронтом атакували. Першими. Майже монопольно. І знову опинилися на коні: ринок нових холодоагентів виявився в руках тієї ж потужною хімічної корпорації. До кого тепер йти купувати замінники фреонів за викидними цінами? До міжнародного хімічному монстру на ім'я Дюпон.


ПІД ХВОСТОМ ЛІТАКА

У ж два роки європейські та американські вчені намагаються в ході спеціальної програми спільними зусиллями визначити: як впливає на атмосферу сучасний турбореактивний літак. За багатьма параметрами картина ще недостатньо ясна, проте в одному вчені сходяться - чадні гази безпосередньо впливають на озоновий шар.

При згорянні одного кілограма гасу в польоті виділяється до 20 м чадного газу. Це відбувається як в тропосфері (нижній шар атмосфери Землі), так і на висоті від 8 до 16 км над екватором. Тим часом з'ясовується, що саме висота накопичення чадних газів грає вирішальну роль: якщо на висоті до 10 км включно чадні гази навіть сприяють утворенню озону, то на великих висотах навпаки - розкладають озоновий шар.

Майже половина всієї маси чадних газів, розташованих на висоті 8 - 12 км, є продуктом згоряння авіаційного палива. Про кількостях цієї гидоти можна судити на такому прикладі: один «Боїнг-747», пролітаючи свій шлях над Атлантикою від Нью-Йорка до Франкфурта, спалює 80 т гасу, і серед інших продуктів згоряння він випускає в повітря 1 тонну чадних газів.

Скільки ж лайнерів сьогодні літає у нас над головами? .. І не тільки лайнерів, ракети теж не на святому дусі злітають. А кількість літаків і ракетних запусків все зростає. Чи загрожує гасу новий Монреаль?


До ак розповів заст. директора по науці Центральної аерологічної лабораторії Росгідромету В'ячеслав Хататов, за допомогою літака «Геофізика», переобладнаного в науково-дослідну літаючу лабораторію з військового літака-розвідника, будуть вивчатися цієї зими (з 20 грудня по 20 січня) незрозумілі з точки зору фреонової теорії озонові діри над нашим Північчю.

Такого літака немає ні у кого в світі, всі закордонні аналоги - гірше нашої «Геофізики». Літак зондує все ешелони до 21 км включно, може підняти науковий вантаж масою до 2 тонн. Час польоту «Геофізики» коштує 3000 доларів, весь зимовий проект - 2,5 мільйона доларів. Проект фінансує італійське агентство з охорони навколишнього середовища.


Дірки і вибори

Р Россія вічно приречена латати дірки (економічні, озонові) і вибирати між поганим і найгіршим. Ось і тепер у нас є альтернатива - дотримуватися демократичну міну перед світовою спільнотою, виконуючи Монреальські угоди, вилітаючи в фінансову трубу, або відстоювати іншу наукову точку зору на озонову проблему, благо теорій виснаження озону предостатньо.

ІНШИМ ШЛЯХОМ

Т Тепер, коли на хвилі Монреальського ентузіазму автори модною озонової-фреонової теорії стали нобелівськими лауреатами, сперечатися з їх теорією вже начебто навіть непристойно: тисне авторитет Нобелівської премії. Але в науковому світі, крім фреонової, існує ще кілька теорій виснаження озону. Одна з найпопулярніших - теорія природних коливань озонового шару.

Питається, чому ж наш уряд з двох рівноправних наукових теорій вибрало ту, яка найменш вигідна Росії і ущемляє її економічні інтереси? Що за мазохізм? Звідки таке прагнення кидатися на амбразуру і рятувати весь світ за свій рахунок? Повчилися б у Китаю, чи що ...

Ось, наприклад, як прокоментував проблему озонової діри фахівець з кафедри петрології МДУ, кандидат геологічних наук В. Сивороткін:

- Багато країн несуть неймовірні збитки через виконання Монреальських угод, які пов'язані з гіпотезою про знищення ХФУ озону. Виходить, що вироблені десь в Америці чи Європі фреони піднімаються на висоту в 25 кілометрів, рівномірно перемішуються і летять в Антарктиду, в результаті чого склад стратосфери над безлюдною Антарктидою стає таким же, як над промисловими районами Європи. Взимку фреони накопичуються в крижаних хмарах, а навесні під впливом сонечка руйнуються, і звільнився хлор починає активно поглинати озон. Ця модель добре пояснює озонову діру над Антарктидою, але з її допомогою неможливо пояснити походження озонових дір над Уралом і Сахаліном, які виникли навесні минулого року.

Тим часом ще задовго до 1995 року ми передбачали, що процес розпаду озону почнеться над Сахаліном і Уралом. Тому що і Антарктида, і Урал, і Сахалін - це місця активної дегазації. Там із земної кори йде активне виділення водородосодержащих природних газів. Легкі гази піднімаються у верхні шари атмосфери, збагачуючи її воднем. Тому хлор, що відокремився від фреонів, може руйнувати озон тільки в лабораторній пробірці у нобелівських лауреатів, тому що, слідуючи елементарної хімії, в атмосфері він спочатку вступить в реакцію з воднем і у вигляді соляної кислоти впаде на Землю. Озон же руйнується тим же воднем і іншими природними газами. Взагалі, смішно порівнювати річний викид промислових фреонів з величезною кількістю газів, які викидає земна кора. Муха і слон. Умовно кажучи, промислові фреони - це площа кружечка діаметром в 1 мм, а природні викиди - кружечок діаметром в 10 см. Земля Газіт в 10 000 разів більше!

фреоновий ВІЙНА

Боротьба проти озоноруйнуючих речовин все більше нагадує
світову економічну війну, в якій Росії заздалегідь відводиться
роль того, хто програв. Чи погодиться Росія з цією роллю?


Наука і техніка

Відповідно до міжнародних угод, з 1 січня 1996 року Росія повинна була повністю припинити виробництво озоноруйнівних речовин (ОРВ). Росія своїх зобов'язань не виконала. Як в старому анекдоті про коня: «Ну не змогла я, мужик, не змогла ...» А якби змогла?


ХРОНІКА КРИЗИ

Д ля сьогоднішньої Росії дотримання Монреальських протоколів - просто катастрофа. У країні експлуатується понад 70 різних серій судів-рефрижераторів, що вимагають відповідної модернізації, близько 300 000 промислових холодильників, більше 100 000 000 побутових фреонових холодильників, 1 600 000 одиниць торгового холодильного обладнання. Плюс, до 1996 року потрібно було замінити приблизно 40 000 рефрижераторів і 600 кондиціонерів на залізничному транспорті. Про що говорити, якщо третина всієї виробленої в країні електроенергії споживає наша пов'язана з фреонами холодильна промисловість! Додайте сюди хімічну, авіаційну, електронну, оборонну промисловість, виробництво пінопластів і розчинників, пожежну техніку (вогнегасники і т.д). Що з цим робити, ніж замінювати? Так що цілком природно, що 1 січня цього року Росія супроти своїх же обіцянок виробництво фреонів не зупинив. Це було б самогубством ...

Криза почалася не сьогодні. У 1839 році німецький фізик Шенбейн відкрив, що кисень може утворювати не тільки двоатомні, але і трьохатомні молекули. Тоді, природно, це відкриття пройшло повз увагу широкої публікою. Ніхто й припустити не міг, що не мине й ста років, як проблема кількості озону в атмосфері перетвориться в загальносвітову і вирішувати її будуть політики і економісти всього світу.

Починаючи з 1969 року стривожені вчені зафіксували різке зменшення озонового шару над Північною півкулею Землі. На той час вони вже знали, що озон захищає Землю від жорсткого ультрафіолету. При повному руйнуванні тонкого озонового шару, що знаходиться на висоті 20 - 25 км різко підвищиться захворюваність на рак шкіри у людей (за даними ВООЗ, зменшення вмісту озону в атмосфері всього на 1% підвищує число ракових хворих на 6%). Розпочнеться загибель фітопланктону в океані, відбудуться збої в фотосинтезі рослин, знизиться врожайність сільськогосподарських культур. Коротше кажучи, порушиться тонке екологічну рівновагу життя на Землі ... Світ завмер в очікуванні і здивуванні. Що ще за кара господня на наші голови?


Наша довідка

У 1973 році два американських хіміка виявили, що хлорфторвуглеродна з'єднання (ХФУ або, попросту, фреони), настільки широко використовувані холодильної та іншої промисловістю, можуть вступати в реакцію з озоном. Преса, чуйна до сенсацій, тут же розтрубили про те, що жінки, пирскаючи на себе з аерозольних балончиків, руйнують життя на Землі. Винуватець був знайдений. На ХФУ спустили всіх собак. Прокотилися перші міжнародні конференції, в США заборонили використовувати ХФУ в аерозольних балончиках.

Норвегія, Швеція і Фінляндія висунули план всесвітнього заборони ХФУ. І зауважте, вся ця буча піднялася ще до відкриття озонової діри над Антарктидою! Коли ж в 1985 році англійські вчені нарешті виявили катастрофічне зменшення концентрації озону над Антарктидою, понеслося по наростаючій - була прийнята Віденська конвенція про охорону озонового шару і підписаний знаменитий Монреальський протокол про обмеження виробництва ХФУ.

Тепер Росія не виконує взяті на себе міжнародні зобов'язання щодо скорочення виробництва фреонів. І їй загрожують торгові ембарго і економічна блокада.


ПП РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ

М есяц назад на західних кордонах Росії сталося незрозуміле ПП. Російська митниця зупинилася на прикордонній передавальній станції Смоленськ-Сортувальна вантажі, що містять ОРВ, які слідували з Литви транзитом через територію Росії в Казахстан і Киргизію. Був страшний шум, скандал і плутанина. Багато західні фірми зазнали тоді збитки. На закритій кордоні встали холодильники, аерозолі, пластикові труби, матеріали.

З одного боку, Росія, як правонаступник СРСР, яка підписала Монреальські угоди, зобов'язалася скорочувати виробництво, ввезення і вивезення ОРВ. З іншого, Латвія і Казахстан не є країнами-членами Монреальського протоколу. І що було робити засмикані погрозами, нервує Росії? Пропускати «кримінальний» вантаж «через себе» чи ні? Документи такі ситуації чітко не обговорювали. Після довгої лайки і розглядів пропустили ...

В СРСР якраз починалася перебудова. Гігантська імперія намагалася виглядати якомога пристойніше в очах світової спільноти. Союз брався відразу за все - виводити війська в рекордно короткі терміни, скорочувати озброєння, боротися з фреонами. Горбачов підписав Монреальський протокол в 1988 році, пообіцявши цивілізованому людству протягом 10 років скоротити виробництво ОРВ наполовину. Обіцяти - не означає одружитися. Обіцяти у нас звикли. Комунізм до 80-му році. Продовольчу програму. Окрему квартиру кожній родині до 2000 року. Але в 1992 році оновлена, суверенна демократична Росія в ейфорії свободи підписує в Копенгагені більш жорстку редакцію Монреальського протоколу, по якій з січня 1996 року і вводиться заборона на виробництво ОРВ. До речі, пробуджується Китай нічого не підписував: мовляв, коли наша економіка стане такою ж міцною, як в розвинених країнах, тоді і будемо разом боротися за загальне спасіння. Зрештою, найбільше ОРВ на Землі справили США, а не Китай, ось нехай вони і латають озонові діри, не перекладаючи боротьбу на плечі інших, менш «винних».

Взагалі кажучи, підписання Монреальських угод - крок, звичайно, безпрецедентний. Вперше в історії земної цивілізації, не чекаючи остаточних наукових підтверджень, тільки лише по одному підозрою в згубності фреонів, світова спільнота добровільно вживає заходів щодо самообмеження їх виробництва заради порятунку всієї планети. Крок благородний.

Протягом декількох років представники Росії і не думали доповідати світовій спільноті про те, що ми робимо для заміни озоноруйнуючих речовин озонобезпечними. Яка там заміна! Економіка валиться! Де гроші взяти? Вони всі пішли на війну за цілісність Росії.

І ось тепер, коли закінчується спад, прогнозується економічний підйом і зростання виробництва, ми повинні своє виробництво насильно зупиняти. Рятуючи ситуацію, колишній міністр охорони навколишнього середовища Данилов-Данільян на нараді сторін Монреальського протоколу бив чолом, виступаючи в принизливій ролі прохача: благав не карати Росію міжнародними економічними санкціями за порушення угод, просив відстрочки для виконання Росією її зобов'язань, просив до виходу з кризи звільнити нас від сплати внесків до фонду Монреальського протоколу, просив скасувати «дискримінаційні» обмеження на експорт російських фреонів в країни СНД - єдину можливість для наші х підприємств заробити грошей на реконструкцію. І в цьому була логіка. Справді, ряд країн нарощують виробництво фреонів, чому ж покарають не їхня, а Росію? Тільки тому, що, продемонструвавши свою цивілізованість, Росія підписала Монреальський протокол? Ми від нього і не відмовляємося. Це і наш прем'єр Черномирдін в минулому році підтверджував. Але дайте ж відстрочки, панове! Чи не карайте нас, не ображайте, не тисніть, що не погрожуйте економічною блокадою ... На жаль, панове з міжнародної спільноти залишилися глухими до благань Росії. Правда, пообіцяли для пристойності 60 млн. Доларів допомоги. Але за оцінками фахівців, грошей на переобладнання нашої промисловості знадобиться в десять разів більше.


СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?

Дюпон: інформація для роздумів

М ожет бути, як припустив Данилов-Данільян, «охорона озонового шару не завжди головна мета тих, хто покликаний його охороняти?» Надто вже великі гроші вкладені деякими міжнародними промисловими корпораціями в виробництво озонобезпечних замінників фреонів. Вони можуть повернути свої гроші, тільки вкоротив декому руки, наприклад, змусивши країни-порушники Монреальського протоколу закуповувати замінники ОРВ за кордоном, тобто у них. Одним з таких монстрів, які поставили мільярди на озонобезпечні вуглеводні, є промисловий хімічний концерн Дюпона, з яким, звичайно, дуже вигідно посадити Росію на свою хімічну голку. А чим ще пояснити підозрілу активність американців в цій справі? ..

Найбільша в світі хімічна корпорація «Дюпон де Немур» була створена в США в 1802 році. Її засновник - французький хімік елевтерію Дюпон почав з випуску пороху. Нині корпорації належать 225 заводів на п'яти континентах, де працюють 125 000 чоловік. У рік в світі продається на 38 млрд. Доларів дюпоновской продукції. 1,8 млрд. Доларів щорічно Дюпон вкладає в наукові розробки. Корпорація виробляє синтетичні волокна, пластмаси, вибухівку, нафто- і газопродукти. До середини 80-х корпорація була найбільшим в світі виробником фреонів.

Висунувши ще в 30-і роки гасло «До кращого життя через хімію!», Корпорація «Дюпон» десятиліттями пишалася, наскільки досконалі і безпечні вироблені нею фреони. Тому, коли американські хіміки припустили, що саме фреони загрожують життю на Землі, руйнуючи озоновий шар, Дюпони були роздратовані. На спростовують наукові дослідження ними були кинуті величезні суми. На якийсь час результатами цих досліджень громадськість була заспокоєна. Але не надовго. Незабаром північні країни заявили, що не треба чекати нових наукових свідчень, а краще про всяк випадок взяти та й скоротити виробництво фреонів. Дюпони були в паніці і люті. Вони організували на Капітолійському пагорбі наймогутніше лобі для пробивання вигідних для себе законопроектів. Контрнаступ виявилося успішним. На довгі роки рішення фреонової проблеми було заморожено. Хтозна, чим би все це обернулося, якби знову не вилізли зі своєї антіфреоновой ініціативою північні країни. Європа, до речі, їх ініціативу не підтримала. А ось позиція США раптом різко змінилася, вони погодилися, що фреони потрібно прибирати з нашого життя. Дюпони знову було заявили, що «в даний час дані науки не вказують на необхідність різких скорочень випуску фреонів, оскільки немає вимірювань вкладу фреонів в спостережувані зміни озону». Але тут сталося диво. Не минуло й трьох тижнів, як позиція Дюпонов кардинально змінилася. Корпорація заявила, що збирається скорочувати виробництво фреонів, замінюючи їх озонобезпечними речовинами. Був навіть швиденько побудовано перший такий завод, який обійшовся в 25 000 000 доларів. Різкий поворот здивував громадськість. Європа, почухавши потилицю, приєдналася до міжнародного «антіфреоновому змови». Сурмили труби. Світ прощався з фреонами.

Більше всіх, напевно, раділи Дюпони. Треба думати, їх вчені не брехали з приводу недоведеність шкідливого впливу фреонів на озоновий шар. Просто, вловивши суспільні настрої і тенденції, Дюпони вирішили, що найкращий спосіб оборони - наступ. І широким грошовим фронтом атакували. Першими. Майже монопольно. І знову опинилися на коні: ринок нових холодоагентів виявився в руках тієї ж потужною хімічної корпорації. До кого тепер йти купувати замінники фреонів за викидними цінами? До міжнародного хімічному монстру на ім'я Дюпон.


ПІД ХВОСТОМ ЛІТАКА

У ж два роки європейські та американські вчені намагаються в ході спеціальної програми спільними зусиллями визначити: як впливає на атмосферу сучасний турбореактивний літак. За багатьма параметрами картина ще недостатньо ясна, проте в одному вчені сходяться - чадні гази безпосередньо впливають на озоновий шар.

При згорянні одного кілограма гасу в польоті виділяється до 20 м чадного газу. Це відбувається як в тропосфері (нижній шар атмосфери Землі), так і на висоті від 8 до 16 км над екватором. Тим часом з'ясовується, що саме висота накопичення чадних газів грає вирішальну роль: якщо на висоті до 10 км включно чадні гази навіть сприяють утворенню озону, то на великих висотах навпаки - розкладають озоновий шар.

Майже половина всієї маси чадних газів, розташованих на висоті 8 - 12 км, є продуктом згоряння авіаційного палива. Про кількостях цієї гидоти можна судити на такому прикладі: один «Боїнг-747», пролітаючи свій шлях над Атлантикою від Нью-Йорка до Франкфурта, спалює 80 т гасу, і серед інших продуктів згоряння він випускає в повітря 1 тонну чадних газів.

Скільки ж лайнерів сьогодні літає у нас над головами? .. І не тільки лайнерів, ракети теж не на святому дусі злітають. А кількість літаків і ракетних запусків все зростає. Чи загрожує гасу новий Монреаль?


До ак розповів заст. директора по науці Центральної аерологічної лабораторії Росгідромету В'ячеслав Хататов, за допомогою літака «Геофізика», переобладнаного в науково-дослідну літаючу лабораторію з військового літака-розвідника, будуть вивчатися цієї зими (з 20 грудня по 20 січня) незрозумілі з точки зору фреонової теорії озонові діри над нашим Північчю.

Такого літака немає ні у кого в світі, всі закордонні аналоги - гірше нашої «Геофізики». Літак зондує все ешелони до 21 км включно, може підняти науковий вантаж масою до 2 тонн. Час польоту «Геофізики» коштує 3000 доларів, весь зимовий проект - 2,5 мільйона доларів. Проект фінансує італійське агентство з охорони навколишнього середовища.


Дірки і вибори

Р Россія вічно приречена латати дірки (економічні, озонові) і вибирати між поганим і найгіршим. Ось і тепер у нас є альтернатива - дотримуватися демократичну міну перед світовою спільнотою, виконуючи Монреальські угоди, вилітаючи в фінансову трубу, або відстоювати іншу наукову точку зору на озонову проблему, благо теорій виснаження озону предостатньо.

ІНШИМ ШЛЯХОМ

Т Тепер, коли на хвилі Монреальського ентузіазму автори модною озонової-фреонової теорії стали нобелівськими лауреатами, сперечатися з їх теорією вже начебто навіть непристойно: тисне авторитет Нобелівської премії. Але в науковому світі, крім фреонової, існує ще кілька теорій виснаження озону. Одна з найпопулярніших - теорія природних коливань озонового шару.

Питається, чому ж наш уряд з двох рівноправних наукових теорій вибрало ту, яка найменш вигідна Росії і ущемляє її економічні інтереси? Що за мазохізм? Звідки таке прагнення кидатися на амбразуру і рятувати весь світ за свій рахунок? Повчилися б у Китаю, чи що ...

Ось, наприклад, як прокоментував проблему озонової діри фахівець з кафедри петрології МДУ, кандидат геологічних наук В. Сивороткін:

- Багато країн несуть неймовірні збитки через виконання Монреальських угод, які пов'язані з гіпотезою про знищення ХФУ озону. Виходить, що вироблені десь в Америці чи Європі фреони піднімаються на висоту в 25 кілометрів, рівномірно перемішуються і летять в Антарктиду, в результаті чого склад стратосфери над безлюдною Антарктидою стає таким же, як над промисловими районами Європи. Взимку фреони накопичуються в крижаних хмарах, а навесні під впливом сонечка руйнуються, і звільнився хлор починає активно поглинати озон. Ця модель добре пояснює озонову діру над Антарктидою, але з її допомогою неможливо пояснити походження озонових дір над Уралом і Сахаліном, які виникли навесні минулого року.

Тим часом ще задовго до 1995 року ми передбачали, що процес розпаду озону почнеться над Сахаліном і Уралом. Тому що і Антарктида, і Урал, і Сахалін - це місця активної дегазації. Там із земної кори йде активне виділення водородосодержащих природних газів. Легкі гази піднімаються у верхні шари атмосфери, збагачуючи її воднем. Тому хлор, що відокремився від фреонів, може руйнувати озон тільки в лабораторній пробірці у нобелівських лауреатів, тому що, слідуючи елементарної хімії, в атмосфері він спочатку вступить в реакцію з воднем і у вигляді соляної кислоти впаде на Землю. Озон же руйнується тим же воднем і іншими природними газами. Взагалі, смішно порівнювати річний викид промислових фреонів з величезною кількістю газів, які викидає земна кора. Муха і слон. Умовно кажучи, промислові фреони - це площа кружечка діаметром в 1 мм, а природні викиди - кружечок діаметром в 10 см. Земля Газіт в 10 000 разів більше!

Чому ж діра над Антарктидою? Навколо Південного полюса кільцем замікаються тектонічні Розломій півкулі. Подівіться на карту. Если фреонова теорія может поясніті НЕ всі діркі, то воднева теорія в цьом СЕНСІ безвідмовна. Мабуть, існують певні ритми дегазації, а отже - стоншування озонового шару. Найімовірніше, нинішній стан пов'язано зі збільшенням сонячної активності на тлі двадцятирічного параду планет. Є версія, що не тільки сонячна активність, але і вишикувалися «в ряд» планети можуть безпосередньо впливати на Землю, що призводить до підвищеного викиду газів. До 2005 року космічна ситуація нормалізується і з дегазацією, а отже, і з озоном, знову буде все в порядку. І ось тоді ООН гордо заявить: дивіться, наша боротьба з фреоном увінчалася успіхом!


Озонові діри:

З а останні 10 - 15 років кількість озону в атмосфері стабільно знижується на 0,4 - 0,5% на рік.
У 1992 році озонова діра над Антарктидою досягла рекордної величини - 7 млн. Кв. км., захопила Аргентину і Чилі.


Добірку підготували:
Сергій КАЛЕНІКІН, Ольга Подколзина,
Катерина СЕНЮШІНА, Булат СТОЛЯРОВ

Колаж К. Гурєєва, фото Л. Шерстеннікова, О. Тимошкина

фреоновий ВІЙНА

Боротьба проти озоноруйнуючих речовин все більше нагадує
світову економічну війну, в якій Росії заздалегідь відводиться
роль того, хто програв. Чи погодиться Росія з цією роллю?


Наука і техніка

Відповідно до міжнародних угод, з 1 січня 1996 року Росія повинна була повністю припинити виробництво озоноруйнівних речовин (ОРВ). Росія своїх зобов'язань не виконала. Як в старому анекдоті про коня: «Ну не змогла я, мужик, не змогла ...» А якби змогла?


ХРОНІКА КРИЗИ

Д ля сьогоднішньої Росії дотримання Монреальських протоколів - просто катастрофа. У країні експлуатується понад 70 різних серій судів-рефрижераторів, що вимагають відповідної модернізації, близько 300 000 промислових холодильників, більше 100 000 000 побутових фреонових холодильників, 1 600 000 одиниць торгового холодильного обладнання. Плюс, до 1996 року потрібно було замінити приблизно 40 000 рефрижераторів і 600 кондиціонерів на залізничному транспорті. Про що говорити, якщо третина всієї виробленої в країні електроенергії споживає наша пов'язана з фреонами холодильна промисловість! Додайте сюди хімічну, авіаційну, електронну, оборонну промисловість, виробництво пінопластів і розчинників, пожежну техніку (вогнегасники і т.д). Що з цим робити, ніж замінювати? Так що цілком природно, що 1 січня цього року Росія супроти своїх же обіцянок виробництво фреонів не зупинив. Це було б самогубством ...

Криза почалася не сьогодні. У 1839 році німецький фізик Шенбейн відкрив, що кисень може утворювати не тільки двоатомні, але і трьохатомні молекули. Тоді, природно, це відкриття пройшло повз увагу широкої публікою. Ніхто й припустити не міг, що не мине й ста років, як проблема кількості озону в атмосфері перетвориться в загальносвітову і вирішувати її будуть політики і економісти всього світу.

Починаючи з 1969 року стривожені вчені зафіксували різке зменшення озонового шару над Північною півкулею Землі. На той час вони вже знали, що озон захищає Землю від жорсткого ультрафіолету. При повному руйнуванні тонкого озонового шару, що знаходиться на висоті 20 - 25 км різко підвищиться захворюваність на рак шкіри у людей (за даними ВООЗ, зменшення вмісту озону в атмосфері всього на 1% підвищує число ракових хворих на 6%). Розпочнеться загибель фітопланктону в океані, відбудуться збої в фотосинтезі рослин, знизиться врожайність сільськогосподарських культур. Коротше кажучи, порушиться тонке екологічну рівновагу життя на Землі ... Світ завмер в очікуванні і здивуванні. Що ще за кара господня на наші голови?


Наша довідка

У 1973 році два американських хіміка виявили, що хлорфторвуглеродна з'єднання (ХФУ або, попросту, фреони), настільки широко використовувані холодильної та іншої промисловістю, можуть вступати в реакцію з озоном. Преса, чуйна до сенсацій, тут же розтрубили про те, що жінки, пирскаючи на себе з аерозольних балончиків, руйнують життя на Землі. Винуватець був знайдений. На ХФУ спустили всіх собак. Прокотилися перші міжнародні конференції, в США заборонили використовувати ХФУ в аерозольних балончиках.

Норвегія, Швеція і Фінляндія висунули план всесвітнього заборони ХФУ. І зауважте, вся ця буча піднялася ще до відкриття озонової діри над Антарктидою! Коли ж в 1985 році англійські вчені нарешті виявили катастрофічне зменшення концентрації озону над Антарктидою, понеслося по наростаючій - була прийнята Віденська конвенція про охорону озонового шару і підписаний знаменитий Монреальський протокол про обмеження виробництва ХФУ.

Тепер Росія не виконує взяті на себе міжнародні зобов'язання щодо скорочення виробництва фреонів. І їй загрожують торгові ембарго і економічна блокада.


ПП РОСІЙСЬКОГО МАСШТАБУ

М есяц назад на західних кордонах Росії сталося незрозуміле ПП. Російська митниця зупинилася на прикордонній передавальній станції Смоленськ-Сортувальна вантажі, що містять ОРВ, які слідували з Литви транзитом через територію Росії в Казахстан і Киргизію. Був страшний шум, скандал і плутанина. Багато західні фірми зазнали тоді збитки. На закритій кордоні встали холодильники, аерозолі, пластикові труби, матеріали.

З одного боку, Росія, як правонаступник СРСР, яка підписала Монреальські угоди, зобов'язалася скорочувати виробництво, ввезення і вивезення ОРВ. З іншого, Латвія і Казахстан не є країнами-членами Монреальського протоколу. І що було робити засмикані погрозами, нервує Росії? Пропускати «кримінальний» вантаж «через себе» чи ні? Документи такі ситуації чітко не обговорювали. Після довгої лайки і розглядів пропустили ...

В СРСР якраз починалася перебудова. Гігантська імперія намагалася виглядати якомога пристойніше в очах світової спільноти. Союз брався відразу за все - виводити війська в рекордно короткі терміни, скорочувати озброєння, боротися з фреонами. Горбачов підписав Монреальський протокол в 1988 році, пообіцявши цивілізованому людству протягом 10 років скоротити виробництво ОРВ наполовину. Обіцяти - не означає одружитися. Обіцяти у нас звикли. Комунізм до 80-му році. Продовольчу програму. Окрему квартиру кожній родині до 2000 року. Але в 1992 році оновлена, суверенна демократична Росія в ейфорії свободи підписує в Копенгагені більш жорстку редакцію Монреальського протоколу, по якій з січня 1996 року і вводиться заборона на виробництво ОРВ. До речі, пробуджується Китай нічого не підписував: мовляв, коли наша економіка стане такою ж міцною, як в розвинених країнах, тоді і будемо разом боротися за загальне спасіння. Зрештою, найбільше ОРВ на Землі справили США, а не Китай, ось нехай вони і латають озонові діри, не перекладаючи боротьбу на плечі інших, менш «винних».

Взагалі кажучи, підписання Монреальських угод - крок, звичайно, безпрецедентний. Вперше в історії земної цивілізації, не чекаючи остаточних наукових підтверджень, тільки лише по одному підозрою в згубності фреонів, світова спільнота добровільно вживає заходів щодо самообмеження їх виробництва заради порятунку всієї планети. Крок благородний.

Протягом декількох років представники Росії і не думали доповідати світовій спільноті про те, що ми робимо для заміни озоноруйнуючих речовин озонобезпечними. Яка там заміна! Економіка валиться! Де гроші взяти? Вони всі пішли на війну за цілісність Росії.

І ось тепер, коли закінчується спад, прогнозується економічний підйом і зростання виробництва, ми повинні своє виробництво насильно зупиняти. Рятуючи ситуацію, колишній міністр охорони навколишнього середовища Данилов-Данільян на нараді сторін Монреальського протоколу бив чолом, виступаючи в принизливій ролі прохача: благав не карати Росію міжнародними економічними санкціями за порушення угод, просив відстрочки для виконання Росією її зобов'язань, просив до виходу з кризи звільнити нас від сплати внесків до фонду Монреальського протоколу, просив скасувати «дискримінаційні» обмеження на експорт російських фреонів в країни СНД - єдину можливість для наші х підприємств заробити грошей на реконструкцію. І в цьому була логіка. Справді, ряд країн нарощують виробництво фреонів, чому ж покарають не їхня, а Росію? Тільки тому, що, продемонструвавши свою цивілізованість, Росія підписала Монреальський протокол? Ми від нього і не відмовляємося. Це і наш прем'єр Черномирдін в минулому році підтверджував. Але дайте ж відстрочки, панове! Чи не карайте нас, не ображайте, не тисніть, що не погрожуйте економічною блокадою ... На жаль, панове з міжнародної спільноти залишилися глухими до благань Росії. Правда, пообіцяли для пристойності 60 млн. Доларів допомоги. Але за оцінками фахівців, грошей на переобладнання нашої промисловості знадобиться в десять разів більше.


СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?

Дюпон: інформація для роздумів

М ожет бути, як припустив Данилов-Данільян, «охорона озонового шару не завжди головна мета тих, хто покликаний його охороняти?» Надто вже великі гроші вкладені деякими міжнародними промисловими корпораціями в виробництво озонобезпечних замінників фреонів. Вони можуть повернути свої гроші, тільки вкоротив декому руки, наприклад, змусивши країни-порушники Монреальського протоколу закуповувати замінники ОРВ за кордоном, тобто у них. Одним з таких монстрів, які поставили мільярди на озонобезпечні вуглеводні, є промисловий хімічний концерн Дюпона, з яким, звичайно, дуже вигідно посадити Росію на свою хімічну голку. А чим ще пояснити підозрілу активність американців в цій справі? ..

Найбільша в світі хімічна корпорація «Дюпон де Немур» була створена в США в 1802 році. Її засновник - французький хімік елевтерію Дюпон почав з випуску пороху. Нині корпорації належать 225 заводів на п'яти континентах, де працюють 125 000 чоловік. У рік в світі продається на 38 млрд. Доларів дюпоновской продукції. 1,8 млрд. Доларів щорічно Дюпон вкладає в наукові розробки. Корпорація виробляє синтетичні волокна, пластмаси, вибухівку, нафто- і газопродукти. До середини 80-х корпорація була найбільшим в світі виробником фреонів.

Висунувши ще в 30-і роки гасло «До кращого життя через хімію!», Корпорація «Дюпон» десятиліттями пишалася, наскільки досконалі і безпечні вироблені нею фреони. Тому, коли американські хіміки припустили, що саме фреони загрожують життю на Землі, руйнуючи озоновий шар, Дюпони були роздратовані. На спростовують наукові дослідження ними були кинуті величезні суми. На якийсь час результатами цих досліджень громадськість була заспокоєна. Але не надовго. Незабаром північні країни заявили, що не треба чекати нових наукових свідчень, а краще про всяк випадок взяти та й скоротити виробництво фреонів. Дюпони були в паніці і люті. Вони організували на Капітолійському пагорбі наймогутніше лобі для пробивання вигідних для себе законопроектів. Контрнаступ виявилося успішним. На довгі роки рішення фреонової проблеми було заморожено. Хтозна, чим би все це обернулося, якби знову не вилізли зі своєї антіфреоновой ініціативою північні країни. Європа, до речі, їх ініціативу не підтримала. А ось позиція США раптом різко змінилася, вони погодилися, що фреони потрібно прибирати з нашого життя. Дюпони знову було заявили, що «в даний час дані науки не вказують на необхідність різких скорочень випуску фреонів, оскільки немає вимірювань вкладу фреонів в спостережувані зміни озону». Але тут сталося диво. Не минуло й трьох тижнів, як позиція Дюпонов кардинально змінилася. Корпорація заявила, що збирається скорочувати виробництво фреонів, замінюючи їх озонобезпечними речовинами. Був навіть швиденько побудовано перший такий завод, який обійшовся в 25 000 000 доларів. Різкий поворот здивував громадськість. Європа, почухавши потилицю, приєдналася до міжнародного «антіфреоновому змови». Сурмили труби. Світ прощався з фреонами.

Більше всіх, напевно, раділи Дюпони. Треба думати, їх вчені не брехали з приводу недоведеність шкідливого впливу фреонів на озоновий шар. Просто, вловивши суспільні настрої і тенденції, Дюпони вирішили, що найкращий спосіб оборони - наступ. І широким грошовим фронтом атакували. Першими. Майже монопольно. І знову опинилися на коні: ринок нових холодоагентів виявився в руках тієї ж потужною хімічної корпорації. До кого тепер йти купувати замінники фреонів за викидними цінами? До міжнародного хімічному монстру на ім'я Дюпон.


ПІД ХВОСТОМ ЛІТАКА

У ж два роки європейські та американські вчені намагаються в ході спеціальної програми спільними зусиллями визначити: як впливає на атмосферу сучасний турбореактивний літак. За багатьма параметрами картина ще недостатньо ясна, проте в одному вчені сходяться - чадні гази безпосередньо впливають на озоновий шар.

При згорянні одного кілограма гасу в польоті виділяється до 20 м чадного газу. Це відбувається як в тропосфері (нижній шар атмосфери Землі), так і на висоті від 8 до 16 км над екватором. Тим часом з'ясовується, що саме висота накопичення чадних газів грає вирішальну роль: якщо на висоті до 10 км включно чадні гази навіть сприяють утворенню озону, то на великих висотах навпаки - розкладають озоновий шар.

Майже половина всієї маси чадних газів, розташованих на висоті 8 - 12 км, є продуктом згоряння авіаційного палива. Про кількостях цієї гидоти можна судити на такому прикладі: один «Боїнг-747», пролітаючи свій шлях над Атлантикою від Нью-Йорка до Франкфурта, спалює 80 т гасу, і серед інших продуктів згоряння він випускає в повітря 1 тонну чадних газів.

Скільки ж лайнерів сьогодні літає у нас над головами? .. І не тільки лайнерів, ракети теж не на святому дусі злітають. А кількість літаків і ракетних запусків все зростає. Чи загрожує гасу новий Монреаль?


До ак розповів заст. директора по науці Центральної аерологічної лабораторії Росгідромету В'ячеслав Хататов, за допомогою літака «Геофізика», переобладнаного в науково-дослідну літаючу лабораторію з військового літака-розвідника, будуть вивчатися цієї зими (з 20 грудня по 20 січня) незрозумілі з точки зору фреонової теорії озонові діри над нашим Північчю.

Такого літака немає ні у кого в світі, всі закордонні аналоги - гірше нашої «Геофізики». Літак зондує все ешелони до 21 км включно, може підняти науковий вантаж масою до 2 тонн. Час польоту «Геофізики» коштує 3000 доларів, весь зимовий проект - 2,5 мільйона доларів. Проект фінансує італійське агентство з охорони навколишнього середовища.


Дірки і вибори

Р Россія вічно приречена латати дірки (економічні, озонові) і вибирати між поганим і найгіршим. Ось і тепер у нас є альтернатива - дотримуватися демократичну міну перед світовою спільнотою, виконуючи Монреальські угоди, вилітаючи в фінансову трубу, або відстоювати іншу наукову точку зору на озонову проблему, благо теорій виснаження озону предостатньо.

ІНШИМ ШЛЯХОМ

Т Тепер, коли на хвилі Монреальського ентузіазму автори модною озонової-фреонової теорії стали нобелівськими лауреатами, сперечатися з їх теорією вже начебто навіть непристойно: тисне авторитет Нобелівської премії. Але в науковому світі, крім фреонової, існує ще кілька теорій виснаження озону. Одна з найпопулярніших - теорія природних коливань озонового шару.

Питається, чому ж наш уряд з двох рівноправних наукових теорій вибрало ту, яка найменш вигідна Росії і ущемляє її економічні інтереси? Що за мазохізм? Звідки таке прагнення кидатися на амбразуру і рятувати весь світ за свій рахунок? Повчилися б у Китаю, чи що ...

Ось, наприклад, як прокоментував проблему озонової діри фахівець з кафедри петрології МДУ, кандидат геологічних наук В. Сивороткін:

- Багато країн несуть неймовірні збитки через виконання Монреальських угод, які пов'язані з гіпотезою про знищення ХФУ озону. Виходить, що вироблені десь в Америці чи Європі фреони піднімаються на висоту в 25 кілометрів, рівномірно перемішуються і летять в Антарктиду, в результаті чого склад стратосфери над безлюдною Антарктидою стає таким же, як над промисловими районами Європи. Взимку фреони накопичуються в крижаних хмарах, а навесні під впливом сонечка руйнуються, і звільнився хлор починає активно поглинати озон. Ця модель добре пояснює озонову діру над Антарктидою, але з її допомогою неможливо пояснити походження озонових дір над Уралом і Сахаліном, які виникли навесні минулого року.

Тим часом ще задовго до 1995 року ми передбачали, що процес розпаду озону почнеться над Сахаліном і Уралом. Тому що і Антарктида, і Урал, і Сахалін - це місця активної дегазації. Там із земної кори йде активне виділення водородосодержащих природних газів. Легкі гази піднімаються у верхні шари атмосфери, збагачуючи її воднем. Тому хлор, що відокремився від фреонів, може руйнувати озон тільки в лабораторній пробірці у нобелівських лауреатів, тому що, слідуючи елементарної хімії, в атмосфері він спочатку вступить в реакцію з воднем і у вигляді соляної кислоти впаде на Землю. Озон же руйнується тим же воднем і іншими природними газами. Взагалі, смішно порівнювати річний викид промислових фреонів з величезною кількістю газів, які викидає земна кора. Муха і слон. Умовно кажучи, промислові фреони - це площа кружечка діаметром в 1 мм, а природні викиди - кружечок діаметром в 10 см. Земля Газіт в 10 000 разів більше!

Чому ж діра над Антарктидою? Навколо Південного полюса кільцем замикаються тектонічні розломи півкулі. Подивіться на карту. Якщо фреонова теорія може пояснити не всі дірки, то воднева теорія в цьому сенсі безвідмовна. Мабуть, існують певні ритми дегазації, а отже - стоншування озонового шару. Найімовірніше, нинішній стан пов'язано зі збільшенням сонячної активності на тлі двадцятирічного параду планет. Є версія, що не тільки сонячна активність, але і вишикувалися «в ряд» планети можуть безпосередньо впливати на Землю, що призводить до підвищеного викиду газів. До 2005 року космічна ситуація нормалізується і з дегазацією, а отже, і з озоном, знову буде все в порядку. І ось тоді ООН гордо заявить: дивіться, наша боротьба з фреоном увінчалася успіхом!


Озонові діри:

З а останні 10 - 15 років кількість озону в атмосфері стабільно знижується на 0,4 - 0,5% на рік.
У 1992 році озонова діра над Антарктидою досягла рекордної величини - 7 млн. Кв. км., захопила Аргентину і Чилі.


Добірку підготували:
Сергій КАЛЕНІКІН, Ольга Подколзина,
Катерина СЕНЮШІНА, Булат СТОЛЯРОВ

Колаж К. Гурєєва, фото Л. Шерстеннікова, О. Тимошкина

Чи погодиться Росія з цією роллю?
» А якби змогла?
Що з цим робити, ніж замінювати?
Що ще за кара господня на наші голови?
І що було робити засмикані погрозами, нервує Росії?
Пропускати «кримінальний» вантаж «через себе» чи ні?
Де гроші взяти?
Справді, ряд країн нарощують виробництво фреонів, чому ж покарають не їхня, а Росію?
Тільки тому, що, продемонструвавши свою цивілізованість, Росія підписала Монреальський протокол?
СЯДЕ ЧИ РОСІЯ НА ГОЛКУ?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация