Гординя - мати всіх вад!

Хтось вважає: досить мати Бога в душі, не замислюючись особливо, що він має на увазі, так як до самої вірі таке уявлення не має ніякого відношення. Воно й зрозуміло. Люди, що народжуються на Землі, мають різні точки зору на все і вся. Їх судження залежать від рівня загального розвитку і сприйняття світу.
«Віра - справа добровільна, - міркує ієрей Василь Вольський, настоятель Свято-Троїцької церкви, - і не можна змусити людину насильно вірити в Бога! Доводити комусь, що Бог є - марно, а ось розповідати про Бога треба ... Прийди, доторкніться та побач істинну віру в Бога ». І ще. «Православ'я - є найкоротший шлях до Бога!», - переконаний отець Василь.
Головний із смертних гріхів
- Чому вважається, що гординя - це найбільший гріх?
- Так вважає православна аскетика (наука про порятунок). Тому що батько цього гріха диявол - колись найсвітліший ангел, захотів стати рівним Богу. Адже Бог не гвалтує нашу свободу, пропонуючи вибір. В цьому і полягає вища Його любов. Потім цим гріхом був спокушений і Адам. Змій-спокусник пообіцяв людині, що якщо він з'їсть заборонений плід, то стане Богом. В ангельському і людському світах перший гріх - гординя. Святі отці називають цей гріх матір'ю всіх вад, «насінням сатани».
- Яких саме?
- Всіх ... Бундючився, людина впадає відразу в усі гріхи! На питання, як розпізнати в собі гордість, краще за всіх на це питання відповідають святі. Так, Яків, архієпископ Нижегородський, пише: «Щоб зрозуміти і відчути його, помічай, як ти будеш себе почувати, коли навколишні зроблять що-небудь не по-твоєму, всупереч твоїй волі. Якщо в тебе народжується думка - не виправити, перш за все, помилку, допущену іншими, а незадоволення, безглуздого, то знай, що ти гордий і гордий глибоко. Якщо найменші неуспіхи в твоїх справах тебе засмучують і наводять нудьгу і тягар, так що і думка про промисел Божий, що бере участь в наших справах, тебе не радує, то знай, що ти гордий і гордий глибоко. Якщо ти гарячий до власних потреб і холодний до потреб інших, то знай, що ти гордий і гордий глибоко. Якщо при вигляді неблагополуччя у інших, хоча б то ворогів твоїх, тобі весело, а при вигляді несподіваного щастя ближніх тобі сумно, то знай, що ти гордий і гордий глибоко. Якщо для тебе ображають скромні зауваження про твоїх недоліків, а похвали про небувалі достоїнства для тебе приємні і чудові, то знай, що ти гордий і гордий глибоко ... »
- Що можна додати ще для розпізнання в собі гордості?
- Про це знову ж таки, говорить архієпископ Нижегородський Яків: «... хіба тільки те, що, коли на людину нападає страх ...» Страх - це теж прояв гордості. Святий Іоанн Ліствичник пише: «Горда душа - є раба страху. Сподіваючись на себе, вона боїться слабкого звуку тварі або самих тіней ».
Образ крайней гордості складається і в тому, що людина заради слави лицемірно показує ті чесноти, яких в ньому немає.
- Якщо узагальнити сказане, які супутні гордині гріхи можна назвати?
- Лицемірство, марнославство, звеличування, зарозумілість, заздрість, осуд, владолюбство і т.п. Крайнє стан - бісівське омана. Найстрашніше стан і найбільше нещастя для людини в земному житті - краса.
- Принадність ?! Не зрозуміло! У російській мові слово має позитивний відтінок, наприклад, чарівне дитя.
- Так. Але в святоотецької писемності це слово має вкрай негативне значення ...
Це слово часто вживається у словосполученні «принадність бісівська». Пре / лестощі / - вищий ступінь брехні. Володіючи такою якістю, людина потрапляє під вплив демонічних сил. На думку святих отців, перша ступінь принади - це думка або зарозумілість, по-іншому його ще називають «дменіе», звідси походить слово «гордовитий». Людина складає про себе думку: про достоїнства, заслуги, нагороди і т.д. Причому, гординя і марнославство - найсильніші пристрасті, які не можуть розпізнати в собі не тільки наполегливо відмовляються від Бога, віри, ходіння в храм, але і добродійні люди. Чому?

Адже навіть у людини, що творить добрі справи, допомагає бідним, нещасним, які потребують, може виникнути гординя, так як після скоєного з'являється почуття задоволення, до якого зазвичай домішується марнославство: «Ось який я хороший, який чудовий !!!»
Ці пристрасті, повторюся, поширюються однаково на віруючих і не віруючих. Так, творить молитви, може в душі хвалити себе за те, що займається богоугодною справою ...
Марнославство - дуже тонке почуття, яке закрадається або з'являється в душі. Людина приписує всі достоїнства собі, закриваючи собою Бога і забуваючи про те, що без Божої допомоги ми і хвилину прожити не можемо.
Не роби добра, не буде і зла?
- Благими намірами вимощена дорога в пекло! Вислів лише підтверджує, що не все те, що ми вважаємо добрим, насправді таким є. Що ж тоді, не здійснювати взагалі добрих справ?

- Добрі справи здійснювати потрібно, але як сказав Христос: «Роби так, щоб ліва рука не знала, що робить права»
- Інакше сказати, роби добрі справи, не замислюючись?
- Думати треба, так як немає чесноти без міркування. Роби все вчинки на славу Божу. Сенс добрих справ звернений до Бога, а не до нашої слави.

- Є ще один вислів: «Не роби добра, не буде і зла!»
- У цій прислів'ї є частка правди. Воно вірно в тому сенсі, що жодна добра справа не обходиться без випробування або спокуси. Будь-якої справи воно або передує, або приходить після звершення справи. Тому що ворог людський не дрімає.
Прикладів в житті дуже багато ... За добрі справи можна поплатитися і життям. Але в даному випадку буде врятована душа вбитого людини! Глибокий сенс полягає у тому, що людське життя оцінюється з точки зору вічності, а не за земними мірками.

Якщо повернутися до гордині, то люди в світі не відчувають її, вважаючи, що такого гріха у них просто немає!
- Можливо це відгомони виховання, коли з дитинства вселяють, що людина - коваль свого щастя, повелитель світу?
- Так. Ти повинен бути краще за всіх: вчитися, домагатися успіхів і неважливо якими засобами, бути красивіше, швидше і т.д. Таким чином, гординя вирощується з самого народження. Змагальність, змагальність і т.д. А ось святий Тихон Задонський говорив, що життя християнина проходить не від перемоги до перемоги, а від падіння до падіння.
Мабуть, якщо Господь попускає падіння, то таким чином лікує від гордині. У людини з'являється смиренність, приходить розуміння того, що він не кращий за інших. Це свого роду страховка від здійснення більш тяжких і грубих гріхів.
Зауважу, що гординею володіють більшою мірою ті люди, які не знають себе!
- А Ви знаєте себе? Погодьтеся, що дуже важко знати про себе все або знати себе?
- Повною мірою, напевно, не знаю, адже пізнання себе - це справа всього життя. Якщо людина живе за Божими заповідями, причому у всіх обставинах життя (адже віра - це вірність Богу!), То він застрахований від будь-яких великих падінь.
Заповіді дано нам для того, щоб ми гармонійно жили в мирі з Богом, зі своєю душею, з іншими людьми!


рецензії

Спасибі, Олексій, величезна за привітання! :)
А знаходиться тут кожен з нас з різних причин! Деякі розуміють: людина створена за образом і подобою Творця, ось і ... творять!; D)))
Ольга Сава 08.03.2019 13:52 Заявити про порушення Творець - він скромний. А ми любимо, щоб нас хвалили або, принаймні, позитивно відзначали! Лев Толстой не міг не погодитися, що пише багато в чому через власного марнославства!
Олексій Жарёнов 08.03.2019 14:15 Заявити про порушення Погоджуся, Олексій, - гордині в кожному з нас вистачає !!! У кого-то трохи більше, у когось трохи менше;)
І все-таки не стала "причісувати" всіх однієї гребінкою, адже шляху і причини ПИСАТИ у всіх різні ... Хтось саме так може виразити себе і ставлення до світу, кого-то професія "підганяє", а комусь не вистачає творчого спілкування) Інше питання: позитивні чи негативні відгуки ... Справжніх рецензій, на жаль, на Прозі одиниці. Думаю, якщо зауваження у справі, по суті, то люди в більшості реагують нормально.)
Ольга Сава 08.03.2019 14:32 Заявити про порушення Ольга - Ви розумна жінка! А я дуже люблю розмовляти з розумними жінками! Так ось. Я не зачісуватися всіх під одну гребінку, але насмілюся стверджувати, що саме через марнославства ми пишемо і викладає тут свої тексти. Ось Ви, наприклад, пишіть про творче спілкування. А чи є воно? Хто іронічно і розгромно відгукується про наших "творіннях", з тим ми різко перестаємо контактувати. Ми листуємося з тими, хто нас хвалить! Ви подивіться, як представляються багато учасників - фіналіст конкурсу "Письменник року" і т.д. Пам'ятайте, як в казці качки несли на палиці жабу. І хтось на землі побачив і запитав: "Хто це придумав?" "Я, я, я", - закричала жаба і ляснув в болото! Ні, що не кажіть, марнославство - двигун нашого писання!
Олексій Жарёнов 08.03.2019 15:04 Заявити про порушення Олексій, кожен бачить те, що хоче побачити;) На Прозі багато тих, хто придбав друзів, хто спілкується і навіть подружився. Знаю і про тих, хто з «ворогів» перебрався до табору друзів. Всі ми тут, хочеться вам чи ні, ростемо, розвиваємося, і якщо дійсно цікавимося прозою і всім, що з нею пов'язано, значить, знаходимо тих, у кого можемо щось почерпнути в галузі літератури, російської мови і стилістики ...
А про жабу є й інша притча або казка: вона потрапила в горщик з молоком і змогла збити його до стану масла;) Про що це я? Якщо вас дійсно цікавить література та творчість, як такі, то ви будете шукати міцних і сильних авторів, у яких можна і є, чому повчитися, а для цього як та жаба будете працювати до поту. І тоді, повірте, вас найменше буде хвилювати марнославство :)
Натхнення вам і ... позитивних думок!
Ольга Сава 08.03.2019 15:47 Заявити про порушення Заради 8 Марта здаюся! Скажу тільки одне. На мій погляд, що є у людини, тобто. Навчитися літературної творчості не можна! Приємно було поспілкуватись! Всіх Вам благ!
Олексій Жарёнов 08.03.2019 16:15 Заявити про порушення Яких саме?
Якщо узагальнити сказане, які супутні гордині гріхи можна назвати?
Принадність ?
Чому?
Не роби добра, не буде і зла?
Що ж тоді, не здійснювати взагалі добрих справ?
Можливо це відгомони виховання, коли з дитинства вселяють, що людина - коваль свого щастя, повелитель світу?
А Ви знаєте себе?
Погодьтеся, що дуже важко знати про себе все або знати себе?
А чи є воно?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация