гостинність Господнє

Ікону «Трійця Старозавітна» правильніше називати «Гостинність Авраама»: на більшості зображень, крім знаменитого образу преподобного Андрія Рубльова, за Ангелами або внизу стоять Авраам і Сарра.

Ікону «Трійця Старозавітна» правильніше називати «Гостинність Авраама»: на більшості зображень, крім знаменитого образу преподобного Андрія Рубльова, за Ангелами або внизу стоять Авраам і Сарра

Одного разу до праотця Авраама прийшли три мандрівника. Патріарх, ще не знав таємниці Трійці, дізнався в них Бога і вітав: «Владико! якщо я знайшов милість в очах Твоїх, не проходь повз Свойого раба! Принесуть трохи води, і ноги Свої помийте, і спочиньте під деревом, а я принесу хліба, і ви підкріпите серце Ваше Потому підете [своєю дорогою]; так як ви йдете повз свойого раба »(Бит.18: 3-5).

Багато століть тому Господь відповість на гостинність праведника всьому людству. Всіх Він закликає за Свій стіл, на якому хліб присутній лише мабуть - насправді, Він віддає всім віруючим в Нього Самого Себе.
Багато століть тому Господь відповість на гостинність праведника всьому людству

Ірмос дев'ятої пісні канону утрені Великого Четверга нагадує про це Божественне гостинність: «Мандри Владичня, і безсмертния Трапези на гірських місці, високими уми, вірні Прийдіть отримаємо задоволення, возшедша Слова, від Слова научівшеся, Його ж величаємо».

Грецьке слово ξενια, перекладене церковнослов'янською як «подорож», багатозначно: якщо вірити словнику, можна розуміти як і частування для гостей, і як гостинність в цілому, і як чужина, і навіть як іноземне громадянство. З контексту здається очевидним, що маються на увазі саме перші два значення. Однак останні два, здається, теж втрачати не варто - Синові Людському ніде голови прихилити, Царство Його - не від світу цього, ось і учні Його, послані Ним в світ як ягнята серед вовків, теж: «Не маємо тут постійного міста, але шукаємо майбутнього »(Євр. 13, 14). Скажете - нічим тут насолоджуватися, не варто приплітати цей сенс? Не погоджуся. Бездомів'я в світі цьому дарує справжню свободу, якщо разом з ним знаходиться дорога в Небесне Отечество.

Як короткий цей шлях і як довгий! як простий і як вузький! Благе ярмо Христове - дорога в Царство Небесне, яке в підсумку може бути знайдені тільки в своєму серці.

Благе ярмо Христове - дорога в Царство Небесне, яке в підсумку може бути знайдені тільки в своєму серці

Таємна вечеря завершується сильним і глибоким жестом смирення з боку Спасителя - обмиванням ніг учням. Авраам, запрошуючи мандрівників в будинок, каже: «принесуть трохи води, і ноги Свої помийте». Перед нами не гігієнічна процедура, а древній ритуал гостинності. Здійснював його не саме господар будинку, а раб. Христос - Живий Бог, який прийняв «рабий зрак» (образ раба), Перший, який став всім слугою.

У Великий четвер в деяких (далеко не у всіх) кафедральних соборах здійснюється Чин обмивання ніг - архієрейська служба, за якої єпископ омиває ноги дванадцяти священикам (Патріарх - дванадцяти єпископам). Архієрей є іконою Христа у своїй єпархії, і цим ритуалом він демонструє своє смирення перед своїми підлеглими (в адміністративному сенсі) і служіння їм.

Якщо уважно прочитати 14 -17 глави Євангелія від Іоанна і зіставити з уже зазначеним епізодом з книги Буття, в Чині омовении ніг можна побачити додатковий сенс. Це богослужіння нагадує про мандрівництва Церкви і про те, що у неї завжди є Будинок - Царство Небесне.

Омивши ноги апостолам, Христос говорить одну з найбільш проникливих промов в Євангелії. Заповідь любові, свідоцтво про Своє єдності з Отцем, обітниця про Святого Духа ... Це - та проповідь, з якої трохи пізніше учні підуть по всьому світу. Назавжди позбудуться вітчизни земного, назавжди стануть чужими всьому світу, але через те дадуть кожному, хто вірує Отечество Небесне.

Коротше кажучи, цією проповіддю і попереднім обмиванням ніг Христос запрошує апостолів в Своє Царство - Свій Будинок. Яким би величезним не було відстань між ними - вони пов'язані Христом і Його любов'ю, яку Він, перш слів, знавши - рабською служінням і після трапези.

Фото автора з Літургії Великого Четверга в Градоякутском Преображенському кафедральному соборі.

Скажете - нічим тут насолоджуватися, не варто приплітати цей сенс?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация