Говорити «я багатий тільки гріхами» - блюзнірство

  1. І говорити, що «я багатий тільки гріхами», - кощунствувати проти Бога. Тому що виходить, що Господь...
  2. Людина відповідає Богові надлишком на надлишок. Бог обіцяє надлишок життя вічного, людина відповідає...

«Господь створив вас за образом і подобою, а ви цей образ і подобу звели до скарбнички гріхів. Хіба таке може бути? »Проповідь протоієрея Олександра Абрамова в неділю 27-у після П'ятидесятниці.

І сказав їм притчу: В одного багача був хороший урожай в поле; і міркував він про себе й казав: Що робити? що не маю куди зібрати плодів своїх? І сказав: Оце я зроблю зламаю клуні свої більші, і зберу туди весь хліб мій і все добро моє, і скажу душі моїй: душа! багато добра лежить у тебе на багато років: спочивай, їж, пий, веселися. Але Бог сказав йому: божевільний! ночі цієї ось душу твою зажадають від тебе, кому ж дістанеться те, що ти заготовив? Так буває з тим, хто збирає скарби для себе, а не в Бога багатіє.

Лк. 12: 16-21

«Господь створив вас за образом і подобою, а ви цей образ і подобу звели до скарбнички гріхів

Протоієрей Олександр Абрамов

Сьогоднішнє євангельське читання - дуже сумне і навіть страшне оповідання, тому що та людина, про яку йде мова, ні в чому не винен. У нього були комори і в них зерно. Зерна ставало більше, комори потрібні були просторіше.

І ось він думає: знесу одні, побудую інші; буду збирати туди свою пшеницю. І все у мене є; душа, радуйся, їж, пий, веселися! І Бог йому каже: божевільний, в цю ніч душу твою заберуть від тебе: а яже приготував єси, кому будуть? «Так буває і з кожним, - робить висновок Христос, - хто багатіє не в Бога».

Притчу ж цю Христос сказав в пояснення Свого застереження: Глядіть, остерігайтеся користолюбства, бо життя людини не залежить від достатку маєтку (Лк. 12: 15). «Не від надлишку», - каже про це церковнослов'янський текст. А від чого життя залежить? Якщо ми не від свого надлишку набуваємо життя, не від своїх зусиль, тоді де ми у всьому цьому складному будову всесвіту? Що це означає - ми просто піщинка? Чи означає це, що над нами весь час проводить дію Бог, а ми стоїмо і чекаємо цієї події або тікаємо від нього?

Є багато крайніх позицій. Одна з них - і вона часто зустрічається в Церкві - дуже погана, тому що безглузда і нещира: «Я нічим не багатий, крім своїх гріхів». Це не правда! Є у людини і таланти, і дари, і здатність любити, і здатність приймати любов і щоб її любили, тому що це теж дар. Є у людини і не гріховний надлишок. Не тільки гріхами багатий чоловік!

І говорити, що «я багатий тільки гріхами», - кощунствувати проти Бога. Тому що виходить, що Господь створив вас за образом і подобою, а ви цей образ і подобу звели до скарбнички гріхів. Хіба таке може бути?

З'ясовується, що людина і Бог не в змозі бути без надлишку один одного. Христос говорить про вічне життя: «Я дам вам життя, і дам в надлишку». А навіщо нам життя в надлишку, якщо нам вистачає і звичайної? Життя в надлишку - це життя бурхлива, що вирує, що перевершує всяке сумне людське очікування, життя Царства Небесного.

Ось ми з багатьох розповідей, за різними літературними творами дуже часто уявляємо собі Царство Небесне як щось статичне, де все вже вирішено, зупинилося і нічого не відбувається. Я найдосконалішим чином переконаний, що це не так. Що там якраз бушує життя в надлишку, позбавлена ​​від гріховного бруду і піни.

І чим в змозі відповісти людина? Теж надлишком. Чи не достатком маєтку, не прагненням до нього, але богатеніем в Бога, надією надлишку вічного життя. Чим серце наповнене, те говорять уста (Мф. 12: 34). Надлишок серця - це коли людина не може не ділитися щастям від того, що він знає Бога і що Бог його безперервно милує. Від того, що у нього є хоча б один-два-три близьких людини, і з ними він уже зараз здатний розділити теплоту, яка нагадує, сповіщає то, що буде в Царстві Небесному. Тому що людська теплота - це не просто якісь відносини, що виникли на землі: людина не зводимо до форми існування білкових тіл, як нас намагалися вчити свого часу. Любов людська, тепло, дружба, щирість - намітки і знаки, приховані поки, куці, але вже знаки Царства Небесного, що має з'явитися в силі.

Людина відповідає Богові надлишком на надлишок. Бог обіцяє надлишок життя вічного, людина відповідає здатністю любити. Тому що здатність любити і є людський надлишок.

Можна прожити все життя, нікого не люблячи, можна при цьому вважатися успішною людиною. Можна пройти все життя по пунктирною лінії, ніколи нікуди не звертаючи, не відчуваючи травм і страждань, але і злетів і щастя теж.

Людина здатна на надлишок, людина здатна на помилку, людина здатна любити навіть там і тоді, де буде, можливо, погано і боляче. Але він йде на це, тому що на цій дорозі його чекає зустріч з Богом. Бог абсолютно нерасчетлів. Бог темпераментний і імпульсивний. Людина, яка любить Бога, в якійсь мірі Богу уподібнюється, в свою релігійність він теж темпераментний і імпульсивний. А любов є перша релігія людини, тому що Бог є Любов. Людина, здатний любити іншого, неодмінно полюбить Бога.

З книги «хто прагне, хай прийде. Бесіди на недільні та святкові євангельські читання », що вийшла у видавництві« Никея »

Хіба таке може бути?
О не маю куди зібрати плодів своїх?
А від чого життя залежить?
Якщо ми не від свого надлишку набуваємо життя, не від своїх зусиль, тоді де ми у всьому цьому складному будову всесвіту?
Що це означає - ми просто піщинка?
Чи означає це, що над нами весь час проводить дію Бог, а ми стоїмо і чекаємо цієї події або тікаємо від нього?
Хіба таке може бути?
А навіщо нам життя в надлишку, якщо нам вистачає і звичайної?
І чим в змозі відповісти людина?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация