Гра World of Warships (Світ кораблів) вийшла в закритий бета-тест: огляд, геймплей

1. Загальний огляд Миру кораблів
  2. Геймплейний трейлер до ЗБТ
  3. есмінці
  4. Лінійні кораблі (Лінкори)
  5. крейсери
  6. авіаносці

12 березня 2015 року масова розрахована на багато користувачів онлайн гра Світ військових кораблів (World of Warships; офіційний сайт ) Перейшла в закритий бета-тест. У зв'язку з цим розробники скасували угоду про нерозголошення інформації про гру. Тому, слідом за оглядом WoT Generals , Випускаємо статтю по кораблик.

Загальний огляд Миру кораблів

Якщо порівнювати World of Warships з танками , То перше, що кидається в очі - це, здавалося б, більш неквапливий геймплей. Але це тільки на перший погляд, на початку бою. Коли вже по тобі починають стріляти, ти несподівано виявляєш, що все дуже швидко. Ти повинен миттєво вистрілити, потім переключитися, подивитися, чи не йдуть на тебе торпеди, перевірити, де розвідник, глянути краєм ока, не заходять на тебе ворожі літаки.

Уявіть з десяток бойових кораблів, озброєних 16-дюймовими знаряддями, додайте сюди ж есмінців з їх смертоносними торпедами. Паралельно з цим, не забудьте зграї бомбардувальників і торпедоносців, що кружляють десь високо в небі, яких, при цьому, намагаються збити і захистити взводи винищувачів. Так що, Світ бойових кораблів, це вам не просто поклацати мишкою і постріляти. Тут потрібно стратегічно правильно мислити і постійно робити тактично ефективні ходи.

Всього в грі представлено 4 класу кораблів:

1. Есмінці.
  2. Лінкори.
  3. Крейсери.
  4. Авіаносці.

Кожен клас має свої особливості. Основна зброя авіаносців - палубна авіація, яка може завдати бомбового або торпедний удар по кораблях противника, а так само знищувати ворожі літаки. Тут же є літаки-розвідники всіх інших кораблів. Центральні клас - лінійні кораблі (символ Другої Світової війни). Лінкор - це Maus, на який встановили кілька артилерії. Найважливіший, з точки зору тактики, клас - крейсера. Вони відмінно збалансовані, що стосується броні і швидкості. Їх можна порівняти з середніми танками з WoT: невеликі агресивні знищувачі всього, що рухається і не рухається. Есмінці - маленькі, верткі кораблики, основна стратегічна сила яких полягає в їх швидкості і маневреності. Свого роду світляк, тільки з гарматою від КВ-2.

Підводних човнів в грі немає і не буде. Розробники розглядали ідею їх впровадження. Подумайте самі. Це крихітні об'єкти, які неможливо засікти, з вражаючою вогневою міццю. У разі виявлення - їх просто моментально перуть. Так що, для збереження якості геймплея було вирішено їх не вводити. Всі розуміють, яке велике значення мали німецькі та американські підводні човни у війні. Але в гру вони не вписуються.

Активно працюючи над проектом, команда Wargaming відвідувала військові кораблі-музеї в Сполучених Штатах Америки. Була зібрана безліч матеріалу, яка допомогла досягти автентичності графіки і наблизитися до реальності. Для багатьох гравців це дуже важливо. Під час гри приходить відчуття того, що це не просто картинка, а здоровенна залізна машина, що рухається, що стріляє.

Геймплейний трейлер до ЗБТ

Геймплей World of Warships

Реальний флот - це дуже складний механізм. Флотилії Другої Світової досягали величезних розмірів. У знаменитій битві між США і Японією в затоці Лейте в 1944 році в американського ВМФ налічувалося понад сто п'ятдесят одних тільки есмінців. Грамотна координація такої кількості військової техніки - дуже складне завдання. Тому, звичайно ж, повністю перенести всі елементи реального морського флоту в віртуальний світ комп'ютерних ігор вкрай складно. Завдання було спрощено шляхом зменшення кількості кораблів в бою. У WoWS, як і в WoT, відсутнє таке поняття, як паливо. Обслуговування літаків відбувається набагато швидше, ніж в реальному житті.

есмінці

Кораблі класу "Есмінець" - найшвидші суду, які є в грі. Історично вони представляли собою дуже маневрений і швидкохідний клас кораблів, які несли на своєму борту смертоносну зброю - торпеди. Саме завдяки торпедам і швидкості вони представляли загрозу будь-якого класу кораблів. Так само це реалізовано і в грі.

Слід розуміти, що одна торпеда - це 400 кг вибухівки. Доставлена ​​точно в ціль, нижче ватерлінії, вона може завдати непоправної шкоди. А чотири такі штуки здатні знищити все, що тільки рухається в грі. Є у них ще одна відмітна риса: димова завіса, правильне використання якої дасть вашому флоту значне тактичну перевагу перед супротивником. Однак неправильно використання диму може все зіпсувати. Тому есмінці вибирають досвідчені гравці, які знають, що і як робити.

Лінійні кораблі (Лінкори)

Коли немає можливості хитрувати і маневрувати, на допомогу приходить величезна вогнева міць лінкорів. Це найважчі артилерійські кораблі, призначення яких - топити все, що плаває. Історично, до появи авіаносців, вони були самим далекобійним морським зброєю для ураження цілей на суші і морі. Плюс до цього, вони носили найважчу броню і були чудово захищені від усіх видів озброєння (снарядів, бомб, торпед). Ракети в ті часи були ще досить слабкими для таких потреб. Слабкою їх стороною була відносно низька маневреність.

Лінкори небезпечні для всіх, мабуть, крім деяких есмінців. Адже за останнім потрібно ще потрапити. А з огляду на його швидкість, зробити це досить проблематично. Есмінець може спокійно, при достатньому рівні гри, покружляти навколо лінкора, поки той намагається до нього дістати повільно обертаються гарматами. Адже який калібр, така і швидкість обертання. Важкі вежі наводяться не надто швидко. Зате броньовані цілі, інші лінкори, крейсери - це легко. Виходимо, розстрілюємо і йдемо далі, при належній підтримці союзників.

крейсери

У World of Warships далеко не все вирішується головним калібром. І крейсери, здатні нести саме різне озброєння - тому підтвердження. Це середняки за багатьма параметрами, свого роду "золота середина". Вони поєднують в собі характеристики легких кораблів, типу есмінців, і важких лінкорів в вигляді їх артилерійського озброєння. Крейсер - самий гнучкий тип військових судів. Він може бути ППО і мчати туди, звідки інші кораблі намагаються втекти - під атакуючі ворожі літаки. Він може бути артилерійським крейсером з потужною бронею і важким озброєнням. Може він бути, наприклад, універсальним "японським" варіантом, поєднуючи артилерію і торпедного озброєння. Все залежить від бажань і можливостей самого гравця.

Важливо відзначити, що розробники в грі постаралися в рамках кожної окремо взятої бойової машини уявити все кораблі цієї серії. Виходить, характеристики судів, представлених в грі, є збірним образом з усіх цих кораблів. Крім усього іншого, використання серії дозволяє уявити корабель не як статичний набір певних модулів, а як динамічно розвивається.

Беручи участь в боях, гравець може збільшувати силу рухової установки, потужність радарів, міняти вежі головного калібру, збільшувати калібри знарядь. Для крейсерів подібні модифікації вкрай важливі, так як за рахунок заміни модулів, у багатьох випадках, можна істотно змінити специфікацію корабля. Але такі зміни доступні далеко не для всіх кораблів, а тільки для тих, у яких історично були подібні модифікації. Різноманітність класу крейсерів додають національні особливості. Наприклад, у японців вище дальність, у американців краще бронювання і радари.

авіаносці

Авіаносці - це четвертий клас кораблів в WoWS, другі по крупності після лінкорів. Вони швидше лінійних кораблів і приблизно порівнянні за швидкістю з крейсерами. Швидкість їм потрібна для того, щоб змінювати позицію: знаходиться ближче до супротивника, в разі настання або біля краю карти, в разі відступу. Спіймати їх досить важко.

Авіаносці здатні "світити" краще за всіх інших кораблів в грі. На додаток до цього вони мають колосальну ударну міць, що перевищує навіть міць лінкорів. До сильних сторін авіаносців відноситься, природно, дальність їх авіагруп, які спокійно літають через всю карту. Літаки в Світі військових кораблів можуть наносити удари з найнесподіваніших кутів. Наприклад. Противник прикрив частину свого флоту, від прямого удару, горою. Авіагрупа може обігнути цю гору і атакувати, нічого не підозрюючи, ворожі кораблі, ззаду. Слабка сторона - авіація збивається. Чим більше літаків противник встиг знищити при підльоті, тим менше шкоди завдасть ескадрилья.

Завдяки мобільності і тактичного різноманітності, авіаносці є в World of Warships одним з найцікавіших класів. Зупинимося детальніше на кожному типі літаків:

1. Розвідники.
  2. Винищувачі.
  3. Бомбардувальники.
  4. Торпедоносці.

У розвідці все досить просто: підняли в повітря літаки - вони засвічують карту. Просто переміщаєте їх з одного кута карти в інший і вони показують, де сховався супротивник.

Із застосуванням винищувачів є варіанти. По-перше, свої винищувачі можна відправляти знищувати ворожих розвідників. По-друге - ворожі винищувачі. По-третє - ворожі ударні літаки, знижуючи збитки, яких вони будуть наносити вашим союзникам.

Торпедоносці, на відміну від винищувачів, не є швидким, маневреним класом авіації. Їх основне завдання - доставити торпеду до мети, вийти, бажано, в бік і скинути смертоносний вантаж. Ідеальний варіант - скидання з двох сторін одночасно. Так протилежна сторона не змогла зможе ухилитися від удару.

Бомбардувальники можуть атакувати абсолютно з будь-якого боку: хоч з носа, хоч з боку. Але з носа краще: так літаки летять назустріч кораблю і знаходяться мінімальну кількість часу під зенітками.

В цілому озброєння авіаносців схоже. Це робить гру на них приблизно однаковою. Але відмінності все-таки є: конструкція, розміри, броня. Так що варіанти є. Деякі добре броньовані авіаносці не потоп навіть крейсерській артилерією. Так що їх можна використовувати аж на першій лінії, спритно проряжая ряди противника.

Геймплей на авіаносцях більше нагадує стратегію в реальному часі: тактична побудова груп літаків, вказівка ​​цілей, розташування самого корабля. Чим далі від "гарячих точок" знаходиться авіаносець, тим довше летять літаки і тим більше часу вони витрачають на зворотну дорогу. Так що має сенс підійти якомога ближче, запустити авіагрупу і відійти на безпечну відстань, поки не настане час перезарядки. Можливо, саме на цих плавучих фортецях сидітимуть капітани команд в турнірах.

Відео геймплея від розробників