Гріхи батьків і страждання дітей: чи існує зв'язок?

  1. поганий приклад
  2. Відмова «спокутувати провину»
  3. генетичний момент

Успадковують діти при народженні провину і особисту відповідальність за гріхи батьків? Ні? Тоді чому хвороби предків, як наслідок гріхів, передаються у спадок ні в чому не винним нащадкам? Чи можна молитися про зцілення від таких хвороб? І чому Бог карає «провину батьків на дітях»? Про це для порталу «Православне життя» - канд. богослов'я архімандрит Феогност (Пушков).

богослов'я архімандрит Феогност (Пушков)

Євангеліє, тобто Добра Новина про порятунок, приносить нашому серцю радість вчиненого відпущення гріхів, даного кожному віруючому в Єдиному Хрещенні ім'ям Святої Трійці. З іншого боку, живучи в світі, сповненому страждань, людська думка намагається осмислити навколишнє нас реальність. Особливо коли страждання входять в наше життя - стосуються наших ближніх або нас самих. Нерідко поверхнево рефлектує думка приходить до спрощених варіантів відповіді, а життя «розбиває» виникли у нас теорії. В такому випадку багато людей говорять про «втрату віри», почасти це саме так, тільки необхідно уточнити, що це була віра в наші концепції, що аж ніяк не рівнозначно справжньої релігійної віри, заснованої на живому Одкровенні Слова Божого.

В основі релігійного одкровення лежить не теорія, а факт: Бог вступив в «співбесіду» з Своїм творінням. Будь-релігійний догмат представляє собою реальність життєву, реальність духовного досвіду (навіть якщо викладається схематичним методом). І на питання «успадковують діти при народженні провину і особисту відповідальність за гріхи батьків?» Церква твердо відповідає: «Ні! І тим більше, ні про яке спадкуванні провини за фактом народження не може бути й мови після відродження людини в Хрещенні ». Але у нас в наявності факт спадкових захворювань, які іноді і є у батьків наслідком тих чи інших їх особистих гріхів, але передаються зовсім не винним в тому дітям. Як пояснити цей факт? Так само в Святому Письмі (власне, в Старому Завіті) дані чіткі вказівки, що Бог карає «провину батьків на дітях». Як пояснити ці біблійні вислови? Почнемо з останніх.

поганий приклад

Мова Священого Писання насилу розуміється сучасним читачем. Чи не тому, що це «мова шарад і загадок» (це зовсім не так), а тому, що текст написаний в категоріях мислення і способах пояснення, яка властива людям, які жили в дуже далекі від нас часи. Це, якщо хочете, «соціо-лінгвістичний розрив». Ось біблійний текст, на який найчастіше посилаються ті, хто поширюють далекі від Біблії думки, що Бог карає дітей за гріхи батьків: «Господь, Господь, Бог милосердний, і милостивий, довготерпеливий, і многомилостивий та правдивий, що дотримує милість для тисяч [пологів], вибачає провину й переступ та гріх, але не вважає чистим винуватого, бо карає провину батьків на дітях, і на дітях дітей до третього і четвертого роду »(Ісх.34: 6-7 - см. так же Исх.20: 5-6; Втор . 5: 9-10; Іер.32: 18).

Сенс цього біблійного тексту неможливо зрозуміти, не враховуючи патріархального укладу біблійної культури. При патріархальному укладі діти успадковували професію (і все «секрети ремесла») своїх батьків. Якщо батько був тесля, то їм буде і син, і його син і так далі. «Відрив від коренів» дуже строго засуджувався суспільством, а особи, що стали маргіналами, як правило, ставали ізгоями. Отже, батько - тесля, і син його - так само. Мати - ткаля? І дочка її так само. Ну а якщо батько - грабіжник або пірат, то ким буде його син? Правильно, грабіжником або піратом. А якщо мати - блудниця з будинку розпусти, то ким буде її дочка, згідно «звичаям суспільства»? Правильно, піде по стопах матері.

Ось тому в даному тексті і сказано, що Бог карає «в дітях провину батьків», тобто якщо Він побачить, що діти розвивають не добре, але зле спадок, то Він покарає дітей за те, що вони продовжують гріхи батьків. Покарання Боже простягається до нащадків в тому випадку, якщо вони стають послідовниками гріхів батьків (тобто батьки - винуватці того, що діти грішать, бо предки дітям дали поганий приклад). Точність цього підкреслюється словами Вих. 20: 5 «Я - Господь, що карає за провину батьків до третього і четвертого [роду], що ненавидять Мене», тобто якщо ворожнеча до Бога простягається до 3 або 4 коліна - Бог простягає руку для покарання. Це прекрасно підтверджує преп. Єфрем Сирин коментарі на Вих. 20: 5: «Бог, по довготерпіння Своїм Він прийшов терпить людини лукавого, і сина, і онука його. Але якщо вони не покаються, накладає покарання на главу четвертого, якщо він в лукавстві своєму подібний батьків своїх » 1 . У прямому сенсі «батько не візьме гріха сина, ні син не візьме гріха батька свого, але кожен помре в своєму власному гріху» 2 .

Відмова «спокутувати провину»

Однак поняття «успадкування провини» має ще й друге значення - це відмова «спокутувати провину» (в разі якщо це можливо) своїх батьків. Наприклад, батьки шляхом підроблення та підкупу відібрали у свого сусіда його майно і передали його своєму синові, який знає про походження цієї спадщини. І хоча він сам особисто не грабував, але він несе провину за те, що не повертає зубожілому за допомогою його батьків сусідові те, що йому належить. Напевно, саме ця ступінь провини вельми актуальна для значної частини наших сучасників. Не кажучи про все перевернула догори дном трагедію 1917 року, нагадаємо лише часи «приватизації», коли багато що було нажито «заповзятливими людьми» ціною сліз і навіть крові людей «Не підприємливих». Звичайно, в такому випадку вина користується всім цим спадкоємця не очищається самим актом Хрещення, так як після Хрещення він знову повертається до того, що залито сльозами і кров'ю невинних жертв.

Ще в Старому Завіті Бог твердо переконує народ, що тільки в разі відмови дітей виправити провину батьків (тобто в разі продовження ними гріха батьків) Він стягне з них як з винним. «Навіщо ви вживаєте в землі Ізраїлю це прислів'я, говорячи:" Батьки їли кислий виноград, а у дітей на зубах оскома "? Як живий Я говорить Господь Бог, - не будете вже складати тієї приповістки в Ізраїлі. Тож усі душі - Мої: як душа батькова, так і душа синова - Мої вони! Душа, що грішить, вона помре »(Єз. 18: 2-4). І далі говориться, що якщо грішник залишить шлях зла і виправить свої злодіяння (поверне награбоване, відпустить борги боржникам і т.д.), то і йому Бог просить всі гріхи. Цю особисту причетність дітей до гріхів батьків прекрасно розуміють самі караємо діти: «Від днів наших батьків ми в великій провині аж до дня, а за наші беззаконня були віддані ми, наші царі, наші священики в руку царів цих країв на меча, в полон і на грабіж, і на посоромлення обличчя, як це і нині »(Ездри. 9: 7). «Ми лежимо в соромі нашому, і покриває ця наша неслава нас, тому що ми грішили перед Господом Богом нашим, - ми і наші батьки, від нашої молодости й до цього дня, і не слухалися голосу Господа Бога нашого» (Єр. 3:25 ). Якщо ж людина бачить глибоку зіпсованість вдач свого суспільства (в т.ч. і батьків), він повинен вийти з цього суспільства - що, втім, і зробив Авраам, «порвавши з корінням». А так як цей розрив був в ім'я Боже і заради святості і вірності, а не через гординю, то Бог благословив Авраама. Авраам, звичайно, не міг відповідати за гріховні справи своїх батьків і свого суспільства, так як він повністю з ними порвав, тобто НЕ брати участь в їх справах і не жив «відповідно до системи», насаждающей гріх.

Люди, які рвуть з корінням, перестають себе усвідомлювати і відчувати як продовження свіх батьків. Усвідомлює ж і відчуває свою спадкоємність від предків, бачить в собі і плоди їхніх справ (хороших чи поганих), волею чи неволею, стикається з менталітетом, успадкованих від батьків. Ось чому «наші гріхи» і «гріхи батьків», як правило, стоять в парі, десь поряд один з одним.

генетичний момент

Тепер залишається роздивитися не моральний, а генетичний (або органічний) ракурс даної проблеми. Якщо діти не винні по самому факту народження в гріхах батьків, то чому хвороби і страждання часто приходять по ланцюжку саме до дітей?

Якщо в моральній області чоловік представляє собою незалежну особистість, вільну «порвати з минулим» (а значить, відмовитися від спадщини, заробленого нечесним шляхом або отриманого в результаті відокремлення від віри), то в області фізіологічної, органічної людина є частиною загальної «плоті світу ». Всі Боже творіння, вся природа являє собою єдиний цілісний живий організм. І як в нашому тілі страждання одного члена (поріз пальця) призводять до того, що біль відчуває вся людина, а не тільки його палець, точно так само і в природі, частиною якої (нехай і очолює її), є людина. Наше аморальну поведінку руйнує нас не тільки духовно, а й фізично. І дивно, що народжуються хворими діти у людей, чий організм з юності був зруйнований алкоголем, нервовими стресами, «вільною любов'ю» і т.п.? Швидше дивно і чудово, якщо при такому розкладі справ народжуються здорові діти. А якщо ще врахувати той стан екології, до якого прийшли всі ми спільними зусиллями в гонитві за «прогресом», то дивно, що всі ми ще живі. Своїми гріхами, своїм способом життя (руйнуючим єдність людини з нижчої природою) ми самі будуємо собі труну. І тут не йдеться про «каре Божої». Це не Бог карає нас, а ми самі збираємо худе придане майбутнім поколінням. Хто ж винен, що діти живуть тим, що їм залишили їх батьки? Адже нікому не прийде в голову сказати, що «Бог покарав смертю того, хто випив повну склянку ціаністого калію»? Чому ж ми говоримо про «каре Божої», коли бачимо, що дитина алкоголіків народжується хворим? Це неправильне судження!

Християнське ставлення до даного питання можна підсумувати так: батьки передають своїм дітям наслідки своїх гріхів у вигляді хвороб та інших страждань, але не самі гріхи, а тому і дітей, які страждають не "за провину", а "з вини" батьків, ми не вважаємо грішниками, проявляємо милосердя до них і намагаємося полегшити їхнє життя.

Звичайно, Бог Всемогутній сильний виправити те, що в нас було порушено гріхом. Він сильний і дітей, народжених від «хворого кореня», зцілити. Але це вже зовсім інша тема. І віруючі люди з любов'ю можуть підносити свої прохання до Бога про зцілення спадкових хвороб, докладаючи, в тому числі, і природні зусилля на боротьбу з ними.

Ні?
Тоді чому хвороби предків, як наслідок гріхів, передаються у спадок ні в чому не винним нащадкам?
Чи можна молитися про зцілення від таких хвороб?
І чому Бог карає «провину батьків на дітях»?
І на питання «успадковують діти при народженні провину і особисту відповідальність за гріхи батьків?
Як пояснити цей факт?
Як пояснити ці біблійні вислови?
Мати - ткаля?
Ну а якщо батько - грабіжник або пірат, то ким буде його син?
А якщо мати - блудниця з будинку розпусти, то ким буде її дочка, згідно «звичаям суспільства»?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация