Хіджра: початок ісламської ери

18 грудня біля мусульман всього світу настав новий, 1431 рік за Хіджре. У більшості мусульманських країн Новий рік не є святом в нашому розумінні і ніякі урочистості з цього приводу не проводяться. У перекладі з арабського Хіджра означає «переселення», і являє собою подію, що сталася в 622 році - переселення пророка Мухаммада разом зі своїми послідовниками з язичницької Мекки в Ясриб. Для мусульман Хіджра символізує собою початок нової ери - ери, коли іслам почав поширюватися по всьому світу.


Щоб краще зрозуміти і відчути цю подію, необхідно чітко уявляти собі, які події передували хиджре, а як переселення позначилося на розвитку ісламу.


Хіджре передував рік, який отримав в ісламі назву «Рік жалоби» - в цей рік померли люди, котрі допомагали найбільшу підтримку Мухаммаду - його дядько Абу Таліб, покровительствовавший пророку весь цей час і захищав його від переслідувань з боку язичників і віддана дружина Хадіджа. Її роль в житті Мухаммада була настільки велика, що навіть через багато років він говорив: «Вона увірувала в мене тоді, коли інші в мене не вірили, порахувала мої слова правдою тоді, коли люди називали їх брехнею, поділилася зі мною тим, що мала, коли інші відмовляли мені, і, нарешті, тільки від неї Аллах дав мені дітей ».
Після смерті Абу Таліба рідне плем'я пророка очолив один з його найлютіших ворогів - дядько Мухаммада Абу Лахаб. З цього моменту Мухаммад був позбавлений покровительства свого роду, і тепер ніщо не стримувало язичників в їх прагненні знищити пророка і його прихильників.


Незважаючи на смерть Абу Таліба і найжорстокіші гоніння з боку язичницького населення Мекки, Мухаммад не припиняв свої проповіді перед іншими арабськими племенами під час традиційних ярмарків. І ось, одного разу, в хадж до Мекки прибули представники племені хазрадж, яке жило в Ясрибе - оазисі, розташованому в 350 кілометрах на північ від Мекки. У той час плем'я перебувало в стані затяжного конфлікту, що загрожувало перерости в міжусобну війну, з громадою іудеїв, також проживають в оазисі. Хазраджіди постійно зазнавали поразок від іудеїв, які, до всього іншого, обіцяли їм повне винищення, коли прийде їх довгоочікуваний пророк - машиах.


Коли представники хазраджідов перебували в Мецці, до них звернувся Пророк Мухаммад із закликом повірити в єдиного Бога - Аллаха, і вимовити два ісламських свідоцтва, тим самим визнавши Мухаммада його пророком і посланцем Коли представники хазраджідов перебували в Мецці, до них звернувся Пророк Мухаммад із закликом повірити в єдиного Бога - Аллаха, і вимовити два ісламських свідоцтва, тим самим визнавши Мухаммада його пророком і посланцем. Хазраджіди відразу зрозуміли, що перед ними знаходиться той пророк, на якого постійно посилалися іудеї, і сприйняли заклик Мухаммада, прийнявши іслам. На наступний рік прибула в Мекку інша, більш представницька делегація з Ясриба прийняла іслам і дала клятву вірності Аллаху і його пророку і посланнику. Ця, перша клятва ясрібцев, отримала назву жіночої клятви, оскільки вона була дана до того, як Мухаммад отримав від Аллаха дозвіл почати війну з язичниками. У ній ясрібци присягнули в тому, що не нічого долучати до Аллаха, що не будуть красти, чинити перелюб, вбивати своїх дітей, брехати, брехати, здійснювати гріх.


На наступний рік ясрібци дали другу клятву - так звану клятву війни. У ній вони поклялися поклонятися Одному лише Аллаху, слідувати ісламу і захищати свою новопридбану віру і свого пророка Мухаммада ціною свого життя. Остаточно ця клятва була закріплена Мухаммадом і дванадцятьма старійшинами від ясрібцев (Накіб). В цей же час було послано Мухаммаду дозвіл від Аллаха захищати силою зброї мусульман від тих, хто робив замах на їхнє життя: «Тим, які піддаються нападу, дозволено [битися], захищаючи себе від насильства. Воістину, у владі Аллаха допомогти тим, які беззаконно були вигнані зі своїх жител тільки за те, що говорили: "Наш Господь - Аллах" »(Коран, 22:39)


Відгукуючись на веління Аллаха, мусульмани почали залишати Мекку. Хтось йшов сам, або з сім'єю, деякі групами - але майже всі намагалися зробити це непомітно. Виняток склав лише Умар ібн аль-Хаттаб, який з групою мусульман покинув Мекку днем, не приховуючи своїх намірів, і ніхто з мекканцев не наважився зупинити його. Весь цей час Мухаммад, піддаючи своє життя смертельної небезпеки, залишався в Мецці, чекаючи, поки всі його послідовники не опиняться в безпеці.


Відчуваючи свою нездатність зупинити мусульман, курайшити вирішили вбити Мухаммада. Для цього вони домовилися виділити від кожного роду по одному юнакові (щоб кров пророка була на всіх племенах, і нікому було б мститися за нього), які повинні були одночасно увірватися вночі в будинок, де спав Мухаммад, і одночасно пронизати його своїми мечами.


Мухаммад, попереджений Джебраилом про замах, що готується, покинув свій будинок, залишивши замість себе Алі, знаючи, що того курайшити не стануть вбивати. Сам же він, разом зі своїм найближчим сподвижником Абу Бакр, покинув Мекку.


По дорозі в Ясриб Мухаммад і Абу Бакр три доби ховалися в печері на горі Саур на південній околиці Мекки. В ході пошуків курайшити добралися і до печери, де вони ховалися. Вони були від них так близько, що не могли не побачити їх. Однак сталося диво: згідно з ісламським переказом, коли Мухаммад і Абу Бакр сховалися в печері, прилетіли ластівки, які звили гніздо біля входу в печеру, а павук сплів на вході свою павутину, і печера виглядала так, ніби в ній нікого не було вже багато місяців .


З цього моменту - першого дня нового року місяця мухаррама за місячним календарем - почався відлік нового мусульманського літочислення з довжиною року становить 354 дні, так зване літочислення Хіджри. Причому Хіджра представляла собою саме переселення, а не втеча. Це був своєрідний «результат», подібний до того, який здійснив пророк Мойсей разом зі своїм народом. Однак на відміну від євреїв, яким знадобилося 40 років, щоб зжити в собі «вірус» рабства, араби ніколи не були рабами і не потребували настільки суворому очищенні. Цей результат був необхідний для того, щоб, закріпившись на новому місці, переосмислити все, що сталося і зібратися з силами для подальшого руху вперед. Перші мусульмани, які перебували ще буквально вчора в положенні переслідуваних, повинні були відчути під ногами твердий грунт, спираючись на яку, можна було б направити в навколишній світ ту віру, що палала в їх серцях.


Але для мусульман Хіджра символізує не просто переселення з одного місця в інше Але для мусульман Хіджра символізує не просто переселення з одного місця в інше. Цією, матеріальної хиджре, передувала Хіджра духовна. Мусульмани здійснили духовне «переселення» з язичницького стану джахилийи (невігластва) в стан поклоніння Єдиному Богу. Ця духовна Хіджра стала звільненням від прихильності до цього життя і підготовкою до самопожертви всім: майном і землею, сім'ями і родичами, що залишилися в Мецці - все це мухаджири (переселенці) залишали заради веління Аллаха.


У Ясрибе Мухаммад став вже не тільки релігійним лідером, а духовним і світським главою мусульманської громади, умми. Він усунув причину більшості міжусобиць - поділ на пологи, і що випливає звідси закон кровної помсти, - і об'єднав жителів Ясриба за ознакою віри.


Так закінчився мекканский період життя Мухаммада - період становлення ісламу, коли Пророку і його сподвижникам часом доводилося фортеця віри порівнювати з ціною свого життя. Загартувавшись в «пасивному» протистоянні язичникам, тепер вони були готові до активних дій, до зміцнення позицій своєї віри.


Роль Ясриба в подальшому становленні ісламу як світової релігії, яка не визнає ні кордонів, ні національностей, відображає і те, що незабаром місто змінило назву, ставши називатися Мадінат ан-Набі, тобто «Місто Пророка», або просто Медина - «місто». Він же став і останнім притулком Мухаммада - саме в Медині знаходиться його могила, оскільки в ісламі існує традиція ховати пророків там, де вони померли.


Змінився і характер посилає сур священного Корану. Сури мекканского періоду більш короткі і уривчасті, в них більше говориться про власне релігійних питаннях: про Аллаха, про Судний день, про древніх пророків і про їх народи, в них набагато більше містилося закликів до покаяння і покірності Аллаху, ніж в більш пізніх сурах. У мединський період в посилає Мухаммаду одкровеннях набагато більше інформації, що стосується повсякденних, побутових питань мусульманського способу життя, обрядовості і права.


Зміцнюючи позиції ісламу в Медині, Мухаммад зовсім не відмовився від Мекки - адже саме тут знаходилася Кааба, ця «заборонена мечеть», «будинок» Аллаха. Значення Кааби, і, відповідно Мекки, ще більше зросла, коли Мухаммаду було дано одкровення при молитві (ас-салаті) звертатися особою саме в бік Кааби: «Ми бачимо повертання твого обличчя по небу, і Ми звернемо тебе до кибла, який ти будеш задоволений. Поверни ж своє обличчя в сторону забороненою мечеті. І де б ви не були, звертайте ваші обличчя в її бік. Адже ті, кому даровано писання, знають, звичайно, що це - істина від Господа їх, - воістину, Аллах НЕ нехтує тим, що вони роблять! »(Коран, 2: 144)


До цього киблою ( «те, що знаходиться навпроти» - саме так називається сторона, в напрямку якої віруючі під час намазу звертають своє обличчя) мусульман було направлення на Єрусалим, який з тих пір отримав у мусульман почесний статус «міста першої кибли» (уля ль-кіблатейн) і назва «Священний будинок» (аль-бейт аль-мунаддас).


Одним з перших справ, яке Мухаммад зробив по прибуттю в Медину, було будівництво мечеті (Масджид). Будувала мечеть вся громада, і сам пророк брав активну участь в будівництві, подаючи тим приклад іншим мусульманам. Незважаючи на те, що його запрошували жити до себе багатющі і шляхетні представники мединських пологів, Мухаммад оселився при мечеті, де йому побудували будинок.


Саме в Медині вводиться йаум ал-джум'а ( «день зборів»), або просто джум'а - п'ятнична молитва, коли всі мусульмани збираються для спільної полуденної молитви і слухання проповіді (хутби): «О ви, які увірували! Коли вас кличуть на соборну молитву в п'ятницю, проявляйте завзяття в поминании Аллаха, залишивши торговельні справи. Це краще для вас, якщо тільки ви розумієте »(Коран, 62: 9)


Мухаммад так говорив про значення цього дня: «П'ятниця - владика над днями. Перед Богом це найбільший з днів. Перед Аллахом цей день більше байраму, більше свята жертв. П'ятниця має п'ять особливих якостей. Перше - в п'ятницю Аллах створив Адама. Друге - в п'ятницю Аллах послав Адама на землю. Третє - в п'ятницю Аллах закликав Адама до себе. Четверте - в п'ятницю настає такий момент, коли Аллах неодмінно дасть людині те, що він у нього попросить. П'яте - в п'ятницю буде Судний день ».


Спільна молитва всіх мусульман натрапила на одну перешкоду - складно було зібрати всіх в мечеті в один час (точних годин щось тоді не було!). Тоді Мухаммад та інші мусульмани почали думати, який сигнал краще використовувати, щоб він був добре чуємо на відстані від мечеті. Висувалися різні пропозиції - запалювати вогонь, сурмити в ріг, бити в гонг - але всі вони були відкинуті. Рішення було послано уві сні одному з мусульман - Абдаллаха ібн Зайду. У ньому він зустрів чоловіка, одягненого в зелений плащ, який порадив йому закликати на п'ятничну молитву гучним голосом і словами: «Аллах великий! Аллах великий! Аллах великий! Аллах великий! Свідчу, що немає божества, крім Аллаха! Свідчу, що немає божества, крім Аллаха! Свідчу, що Мухаммад - Посланник Аллаха! Поспішайте до молитви! Поспішайте до молитви! Поспішайте до блаженства! Поспішайте до блаженства! Аллах великий! Аллах великий! Немає божества, крім Аллаха! »
Мухаммад запропонував вимовити азан (саме так став називатися заклик на молитву, від Азіна - «сповіщати», «оголошувати»; синонім нида '- «заклик») своєму сподвижникові ефіопові Білялов, оскільки у нього був дуже сильний і красивий голос.


Крім вирішення релігійних питань зміцненні громади, Мухаммад усунув міжплемінні чвари. Для цього на початку 624 року їм було складено договір, пізніше отримав назву «Конституції Медини». У цьому договорі, який дійшов до нас в оригіналі, вперше було визначено положення Мухаммада в Медині і принципи, на основі яких згодом будувалися відносини між мешканцями Медині мусульманами та іудеями. Взаємини з ними і управління містом з урахуванням їх інтересів можливі були виключно за допомогою тристороннього договору, підписаного мухаджирами, ансарами (мусульманами Медіни) і іудеями. Як це не дивно в світлі сучасних відносин між арабським світом і державою Ізраїль, але факт залишається фактом: іудеї були конституційними партнерами в становленні першого ісламської держави. Багато в чому завдяки цим договором відбулося перетворення «різношерстого» населення оазису в єдину спільність - умму. У Медині іслам отримав своє остаточне оформлення - були встановлені особливий податок (закят), пост (саум), основні законоположення ісламу, дозволені і заборонені справи і вчинки.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация