Христограма. Точка відліку

Монограма Христа на Свято-Троїцькому Соборі в Єрусалимі

Монограма Христа на Свято-Троїцькому Соборі в Єрусалимі.

Символ необхідний для фіксації реальності духовних небесних процесів. Символіка обрядів Божественної літургії - це проекція небесного життя, її відображення, шляхом фіксації в тому чи іншому образі, спосіб пізнання найпотаємніших глибин світобудови і його Творця. Світ «інший» відкривається нам через символи, образи, тому і символічне бачення є властивість людини, який призначений до буття в цих двох світах. Символ плюс осягнення різних аспектів таємничої реальності, пов'язаних з представленим чином, і в підсумку наш земний розум з'єднується з небесною мудрістю і відбувається домобудівництво Божої благодаті.

Грецька назва монограми crisma ( «помазання, миропомазання») в перекладі означає як «друк», а в супроводі грецьких букв альфа і омега, буде символізувати Друк Бога Живаго.

Христограма, хризма або хрісмон - монограма імені Христа, яка складається з двох початкових грецьких букв імені (грец. ΧΡΙΣΤΌΣ) - Χ (хі) і Ρ (ро), схрещених між собою. По краях монограми часто поміщають грецькі літери α і ω. Таке вживання цих букв сходить до тексту Апокаліпсису: «Аз есмь Альфа і Омега, початок і кінець, говорить Господь, Який є і був і гряде, Вседержитель» (Об'явл. 1: 8).

У 312 році, перед настанням битви у Мільвійського моста, Імператор Костянтин Великий побачив на небі знамення Хреста з написом: «Цим переможеш!» (Слов'ян.), (На грецькому: ἐν τούτῳ νίκα, тобто, «З цим знаком переможеш!» ). Костянтин розмірковував про те, що б це значило? І тоді вночі уві сні йому з'явився Христос і повелів зробити прапор, подібне баченому на небі і вживати його для захисту від нападу ворогів. Так був створений лабарум - державний прапор імператорського Риму, хоругву чи іншу назву штандарт, зображення якого солдати помістили на своїх щитах і на наступний день здобули гучну перемогу.

Лабарум був довгастий хрест, з поперечної реї якого спускався вишитий золотом і прикрашений дорогоцінним камінням шматок шовкової тканини із зображенням Костянтина і його синів. На вершині хреста був прикріплений золотий вінок, усередині якого була монограма Христа.

Під особистим керівництвом імператора Костянтина в Константинополі (нині Стамбул) був побудований символ утвердження християнської віри - Собор Святої Софії Премудрості Божої (з 324 по 337 р).

Рівноапостольні Костянтин і Олена
Рівноапостольні Костянтин і Олена. Мозаїка Ісаакіївського собору, Санкт-Петербург.

Монета Костянтина Великого
Монета Костянтина Великого. IV століття.

Монограма з початкових букв імені Ісуса Христа на реверсі золотої монети імператора Костянтина
Монограма з початкових букв імені Ісуса Христа на реверсі золотої монети імператора Костянтина. Зображення лабарум. IV століття.

На думку преподобного Ісаака Сирина: «Предмет набуває сакральний сенс в залежності від посвяти. Якщо на предметі поміщається ім'я Боже, то є і сила Божа ».

Святитель Іоанн Златоуст оповідає нам про значення хреста в повсякденному житті християн: «Хрест перебуває всюди у славі: на будинках, на площі, в самоті, на дорогах, на горах, на пагорбах, на рівнинах, на море, на корабельних щоглах, на островах , на ложах, на одязі, на зброю, на бенкетах, на судинах срібних і золотих, на дорогоцінному камінні, на настінного живопису ... »

Христограма, Хрест, Звіздиця, образ «Спас в силах» - це різні інтерпретації догмату про Пресвяту Трійцю, викладені мовою символів.

Христограма - це один з головних символів православної віри. У ній поєднання хреста Господнього, звіздиці - це символ перемоги, саме тому він і був дан Імператору Костянтину I Великому. Система логіки, виявлена ​​в звіздиці, лежить в основі головного символу древніх християн - Христограма.

Риба, по-грецьки іхѲýς, - як символ Ісуса Христа використовувався вже в I столітті, і не тільки тому, що риба часто фігурує в земній Життя Ісуса. Не тільки тому, що Спаситель заповідав своїм апостолам бути ловцями душ людських (дослівно: духовними рибалками), що використовують мережу Євангелія. Але ще й тому, що слово іхѲýς може бути розглянуто як абревіатура. Слово складається з п'яти букв грецького алфавіту І, х, Ѳ, у, ς. Всі вони є першими буквами слів, які разом складають християнську твердження: «Ісус Христос - Син Божий, Спаситель».

Св
Св. Апп. Петро і Павло. Христограма на дні чаші; Візантія; IV століття;

Оскільки для християнина Ісус - це Життя, як позначення старослов'янської літери Ж «живете» була використана монограма Христа, а в глаголиці буква «Аз» ​​записувалася в вигляді хреста - символу, осеняющего початок всякого творіння:

Хризма - це точка відліку, друк Бога Живого, це догмат про Пресвяту Трійцю, який є основа християнства.

Бог показує людині процеси, що відбуваються в Ньому, за допомогою символів, як засіб передачі інформації, а також для кращого запам'ятовування і засвоєння отриманих знань.

Основа вчення православної віри - розуміння життя Бога, Догмат про Пресвяту Трійцю, який розкривається через христограму.

Життя Бога можна розглянути на прикладі звіздиці-богослужбова предмета.

Розкрита Звіздиця символізує народження Сина і виходи Святого Духа.

Пункт 1. Бог Отець віддає Свою Сутність і народжується Бог Син. Бог Батько віддає Свою Життя і виходить Бог Святий Дух.

«Бог Батько розкриває Свою Сутність і Свою Життя в подібних Собі двох інших особистостей, або іпостасях». ( «Православний катехізис», єпископ Олександр Семенов-Тянь-Шанський).

Пункт 2. Іпостась Сина і іпостась Святого Духа діють як і Отець. Іпостась Сина передає Сутність Отця - Іпостасі Святого Духа. Іпостась Святого Духа передає Життя Отця - Іпостасі Сина.

Пункт 3. Іпостась Святого Духа повертає Сутність - Іпостасі Отця. Іпостась Сина повертає Життя - Іпостасі Отця.

«Єство в Трьох єдине - Бог, єднання ж - Батько, з якого Інші, і до якого Вони зводяться, не зливаючись, а сопребивая з Ним, і неподільні між Собою ні часом, ні бажанням, ні могутністю». (Свт. Григорій Богослов. Слово 42).

Бог Батько віддає своє потрійне внутрішнє, здійснюючи акт жертовності, самовіддачі, і приймає від двох інших Іпостасей потрійне зовнішнє, і заново «збирається», оновлюється, як би воскресає, отримавши тепер сутність і життя, які Він знову віддає, і які вже є Його внутрішнім. Це таємниця Хреста і Воскресіння.

(Більш докладно про життя Пресвятої Трійці можна прочитати в статтях православного дослідника Іллі Тирданова).

Христограма несе в собі той самий духовний зміст, що і звіздиця, тобто, пояснення принципів життя Пресвятої Трійці.

Христограма несе в собі той самий духовний зміст, що і звіздиця, тобто, пояснення принципів життя Пресвятої Трійці

Монограма Христа, взята з мозаїк в катакомбах. Виконана в трьох різних форматах, накладених один на інший.

Виконана в трьох різних форматах, накладених один на інший

Наш Творець створює світобудову шляхом розщеплення і заломлення променів троического світла, які відбуваються з життя Бога. Це світлова проекція.

Це світлова проекція

Православна символіка в основі має науку про схрещуванні троического енергій.

Благодать - це енергія істини, це жива, животворящим енергія Божественного розуму, це троического світло. Творець розділяє (переломлює) троического світло на чотири частини, і тим самим Творіння наводиться з небуття в буття. Всесвіт животворить благодаттю Божою, воно створюється, безпосередньо, через життя Бога, через зміну стану життя Бога. І щоб покласти початок нашого світу, Бог упокорює, підперізує себе, свою зовнішню життя благодатний, приборкує себе і являє точку початку світу, як лагідна овечка, як агнець, заколений для всього світу, тобто, як жертва, тому початком світу стає смиренність, лагідність.

На іконі «Додаток розуму» ми можемо бачити чотири свічки в руках ангелів, вони позначають два схрещених променя троического світла, те ж саме значення мають дві лампади на трьох ланцюгах, це два промені троического світла, точка відліку символьного богомислія. Кожен промінь із зовнішнього боку це одиниця, а всередині - трійка, і навпаки: говоримо одиниця, а в розумі тримаємо - три, все, як у житті Пресвятої Трійці.

Промені троического світла - це світлова проекція життя Бога.

Промені троического світла - це світлова проекція життя Бога

Один промінь троического світла - це Бог, Цілий і Єдиний, що в числовому вираженні є одиницею (1).

1 промінь = 3, тому що це троического світло. Бог є Трійця, значить в цифровому еквіваленте- це 3: Отець, Син і Святий Дух.

Кожен з трьох променів позначається цифрою 3, тому що це Три Іпостасі Пресвятої Трійці, які не можуть розглядатися окремо, незалежно від інших Осіб, тому що «Подання про Особі може бути складено тільки через її ставлення до інших Особам. Саме такий підхід має місце і в Святому Письмі, де уявлення про Божественні Особах засноване на існуючих між Ними особистих відносинах ». ( «Догм. Богослов'я», прот. О. Давиденко).

«Кожне Особа Святої Трійці, зберігаючи Свою самостійність і особисте буття, перебуває і в двох інших і не може бути представлено без Них; всі три Особи взаємно проникають один в одного, живучи вічно одне в іншому, з іншим, для іншого »(Св. Іустин Попович).

«Перебування і твердження іпостасей одна в іншій - бо вони нерозлучні і не залишають один одного, маючи взаємне проникнення несліянно; не так, щоб вони змішувалися або зливалися, але так, що тісно з'єднуються між Собою. Бо Син є в Отці, а Дусі; і Дух - в Отця і Сина; і Отець - у Сині і Дусі, причому не відбувається ніякого стирання, або змішання, або злиття ». ( «Точний виклад Православної віри», преп. Іоанн Дамаскін).

Питання: Чому променів троического світла два?

Відповідь: «Як Бог Батько віддає всього себе цілком і повністю, так і Син діє в точності так само, як і Отець. У точці передвічного ради вирішується принести Сина в жертву, Він, як би заколюється перед заснуванням світу, Син упокорює себе повністю, і віддає себе Творіння, тим самим, виникає небо і земля. «І їй вклоняться всі, хто живе на землі, що їхні імена не написані в книгах життя Агнця, заколеного від створення світу» (Об'явл. 8:13).

Коли Агнець Божий як би заколюється, троического світло заломлюється і схрещується, тим самим сила Божа переходить зі стану нетварного передвічного спокою в стан творчого дії, в стан Животворение, тому Пресвяту Трійцю називають Животворящої ».

Отже, підіб'ємо підсумок:

333 - один промінь троического світла;

1 = 3, 3 = 1, тому що це 1 промінь троического світла;

333 + 3 = 2 променя троического світла.

І тут відкривається принцип внутрішнього у зовнішньому, і зовнішнього у внутрішньому, коли Христос, що містить весь Світ всередині Себе, знаходився всередині утроби Пресвятої Діви, яка, в свою чергу, знову перебуває в Бозі, тобто, один в іншому.

Від Пресвятої Трійці сяє предвічний троического світло. Бог тче світ з троического енергій, тому частинки, виймаються з просфор, мають форму трикутних пірамід.

Все Творіння, яке складається з видимого і невидимого світів, є проекцією живих енергій Божественного Розуму, і чини ангельські утворюються на перехресті цих енергій, тому що вони є відображенням тієї чи іншої сторони життя Бога, тій чи іншій Його характеристики, і в ангелів теж є сутність і життя (ангельська).

Мета будь-якої ієрархії полягає в неухильному наслідуванні Богу, і діяльність будь-якої ієрархії ділиться на священне прийняття самими ними, і повідомлення іншим істинного очищення, Божественного світла і удосконалює звання.

При схрещуванні двох променів троического світла, утворюється фундаментальна структура пристрою Небесного Царства - три тріади ангельської ієрархії, яка і вирізається на дев'ятичинної просфорі у вигляді дев'яти трикутників (символи троического світла).

При схрещуванні двох променів троического світла, утворюється фундаментальна структура пристрою Небесного Царства - три тріади ангельської ієрархії, яка і вирізається на дев'ятичинної просфорі у вигляді дев'яти трикутників (символи троического світла)

Кожен ангел несе в собі частинку благодаті, і в результаті виходить ангельська ієрархія, яка як різнобарвний кристал, переливається різними відтінками благодаті, і таким незвичайним чином існує небесний світ.

Кожен ангел несе в собі частинку благодаті, і в результаті виходить ангельська ієрархія, яка як різнобарвний кристал, переливається різними відтінками благодаті, і таким незвичайним чином існує небесний світ

Господь створив херувимів, як відображення логічної моделі догмату про Пресвяту Трійцю, тому Херувими мають схожу будову тіла з Христограма і зі звіздицею, так як це все різні види відображення життя Бога.

Найменування ж Херувимів означає їх силу знати і споглядати Бога, здатність приймати вищий світ і споглядати Божественне благоліпність при найпершому його прояві, мудре їхнє мистецтво викладати і повідомляти рясно іншим даровану їм самим мудрість.

Назва херувимів означає «велика кількість пізнання», або «вилив мудрості». Вони несуть творчу силу, тому що за допомогою премудрості відбувається будівництво Горішнього Єрусалиму, збирання елементів Небесного Граду.

Премудрість - це енергія творення.

«Мудрість свій дім, витесала сім стовпів його, заколола на заріз, змішала вино своє і приготувала у себе трапезу ...» (Притчі 9: 1,2)

«Яко величні діла Твої, Господи, вся премудрістю сотворив єси, наповнилася земля тварі Твоєї» (Пс. 103: 24).

«Господь мудрістю землю заклав, небо розумом» (Притч. 3:19).

«Він створив землю силою Своєю премудрістю міцно поставив вселенну Своїм розумом хмару» (Єр. 10:12).

Пристрій душі людини тотожне пристрою херувимів. У нас є шість крил. Нижніми крилами ми постійно струменем з рук Вседержителя, верхніми - постійно повертаємося в Його руки, тому життя людини завжди знаходиться в руках Божих. Середніми крилами ми летимо по простору нашого життя. Середні крила - це «рулі життя». Одне крило - Сила, інше - Премудрість. Ними ми створюємо події нашого життя. Події створюються, або з волі Бога, або з волі батька брехні. Середні крила - це крила вибору. Людина постійно вибирає, якими шляхами йому летіти: шляхами Господніми або шляхами сатанинськими. І людина постійно «прилітає туди, куди летів». Стан внутрішнього і навколишнього світу людини є відображенням нашого вибору.

«Христос - Божа сила і Божа премудрість» (1 Кор. 1:24).

Любов - це схрещені промені троического світла, що діють в серці людини таким чином, що виходить структура Херувима, тому основними символами облачення исихастов є хрести і Херувими.

Любов - це схрещені промені троического світла, що діють в серці людини таким чином, що виходить структура Херувима, тому основними символами облачення исихастов є хрести і Херувими

Пізнаючи православну символіку, з наповнює її духовним змістом, ми набуваємо цілісну мудрість, тобто, цнотливість, Божу премудрість, що допомагає нам сходити від сили до сили.

Символьне Богослов'я - це особливий сакральний мову, це інструмент духовного мислення і засіб спілкування душі людини з Богом.

«Бо Господь дає мудрість, з вуст Його - знання й розум! »(Притч. 2: 6)

«Коли мудрість увійде до серця твого, і буде приємне знання для твоєї душі!
Тоді розважливість буде оберігати тебе, розум тебе стерегтиме »(Притч. 2: 10-11).

Використана література:

Ілля Вікторович Тирданов: «Таємниця створення неба і землі», «Істина і брехня», «Крила Любові» та інші публікації.

Домонгол. Портал древньої культури і мистецтва.

Діонісій Ареопагіт. «Про небесну ієрархію».

Автор: Наталя Левшунова.

Костянтин розмірковував про те, що б це значило?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация