Ідейний значення Легенди про Великого Інквізитора (роман Ф. М. Достоєвського «Брати Карамазови»)



Є що додати?
Надсилай нам свої роботи, отримуй litr `и і обмінюй їх на майки, зошити і ручки від Litra.ru!

/ твори / Достоєвський Ф.М. / Брати Карамазови / Ідейний значення Легенди про Великого Інквізитора (роман Ф. М. Достоєвського «Брати Карамазови»)

У романі Ф.М. Достоєвського «Брати Карамазови» центральне місце займає Легенда про Великого Інквізитора. Це - розлогий переказ Іваном Карамазовим братові Альоші змісту своєї знищеної поеми. Тут - один з кульмінаційних пунктів композиції роману, осередок ведуться його героями ідейних суперечок. Сам Достоєвський визначав значення Легенди про Великого Інквізитора як примат необхідності «вселити в душі ідеал краси» над закликами соціалістів: «Нагодуй, тоді і питай чесноти!» Великий Інквізитор духовних цінностей протиставляє первісну силу інстинктів, ідеалу героїчної особистості - сувору стихію людських мас, внутрішньої свободі - потреба щодня добувати хліб насущний, ідеалу краси - кривавий жах історичної дійсності. Письменник ставив собі за мету «зображення крайнього богохульства і зерна ідеї руйнування нашого часу в Росії, в середовищі, що відірвалася від дійсності молоді», яку представляє в романі Іван Карамазов. Достоєвський вважав, що природа людська не може бути зведена до суми раціональних підстав. Великий Інквізитор переконує знову прийшов у світ Христа: «Ти хочеш йти в світ і йдеш з голими руками, з якимось обітницею свободи, якого вони, в простоті своїй і в природженому безчинства своєму, не можуть і осмислити, якого бояться вони і бояться , - бо ніколи і нічого не було для людини і для людського суспільства нестерпнішим свободи! А бач ці камені в цій оголеною і розпеченій пустелі? Зверни їх в хліби, і за тобою побіжить людство, як стадо, вдячне і слухняне, хоча і вічно тремтяче, що Ти забереш руку Свою та припиняться їм хліби Твої. Але ти не захотів позбавити людину свободи і відкинув пропозицію, бо яка ж свобода, розсудив Ти, якщо послух куплено хлібами. Ти заперечив, що людина жива не єдина хлібом: але чи знаєш, що в ім'я цього самого хліба
земного і повстане на Тебе Дух Землі, і буде битися з Тобою, і переможе Тебе, і всі підуть за ним, вигукуючи: «Хто подібний до Звіру сему, - він дав нам вогонь з небес!»
Образ Інквізитора допомагає Достоєвському розвінчати два найважливіших тези прихильників переважання матеріального над духовним. Перший - що люди - невільники, «хоча створені бунтівниками», що вони слабше і від Божественного Промислу, що їм не потрібна і навіть шкідлива свобода. Другий - ніби переважна більшість людей слабкі і не можуть зазнати страждання в ім'я Боже заради спокутування гріхів, і, отже, Христос в перший раз приходив у світ не для всіх, а «лише до обраних і для обраних». Письменник спростовує ці з вигляду дуже складні міркування Інквізитора. Ще за чверть століття до створення Легенди про Великого Інквізитора Федір Михайлович стверджував в одному з листів: «Якби математично довели вам, що істина поза Христа, то ви б погодилися краще залишитися з Христом, ніж з істиною». І в Легенді фінал, поза волею автора поеми, Івана Карамазова, свідчить про торжество ідей Христа, а не Великого Інквізитора. Як згадує Іван Федорович: «Я хотів її закінчити так: коли Інквізитор замовк, то деякий час чекає, що бранець його йому відповість. Йому важко його мовчання. Він бачив, як в'язень весь час слухав його проникливо і тихо, дивлячись йому прямо в очі і, мабуть, не бажаючи нічого заперечувати. Старому хотілося б, щоб той сказав йому що-небудь, хоча б і гірке, страшне. Але він раптом мовчки наближається до старого і тихо цілує його в його безкровні дев'яносторічні уста. Ось і вся відповідь. Старий здригається. Щось ворухнулося в кінцях губ його; він йде до дверей, відчиняє її і каже йому: «Іди і не приходь більше ... не приходь зовсім ... ніколи, ніколи!» І випускає його на «темні стегна граду». Бранець йде ... Поцілунок горить на його серце, але старий залишається в колишньої ідеї ». Але ж цілує Христос свого тюремника після пристрасного обіцянки Інквізитора, що люди з радістю спалять невпізнаного Спасителя: «Знай, що я не боюся тебе. Знай, що і я був в пустелі, що і я харчувався акридами і корінням, що і я благословляв свободу, якою ти благословив людей, і я готувався стати в число обранців твоїх, в число могутніх і сильних зі спрагою «заповнити число». Але я прийшов до тями і не захотів служити божевілля. Я вернувся і приєднався до сонму тих, які виправили подвиг твій. Я пішов від гордих і вернувся до смиренним для щастя цих смиренних. Те, що я говорю тобі, збудеться, і царство наше збудуєте. Повторюю тобі, завтра ж ти побачиш це слухняне стадо, яке за першим помахом мою кинеться підгортати гаряче вугілля до багаття твоєму, на якому спалю тебе за те, що прийшов нам заважати. Бо якщо був, хто всіх більш заслужив наш багаття, то це ти. Завтра спалю тебе ». Однак доброта Ісуса похитнула навіть кам'яне серце старого інквізитора. Поцілунок виявляється найсильнішим запереченням проти всіх хитромудрих і начебто логічних теорій будівельників царства Божого на землі. Чиста любов до людства починається лише тоді, коли люблять не тілесну, зовнішню красу, а душу. До душі ж Великий Інквізитор в кінцевому рахунку залишається байдужий. Як розуміє слухає Івана брат Альоша, опонент Христа насправді в Бога не вірить, і Іван Карамазов з цим охоче погоджується: «Хоча б і так! Нарешті ти здогадався. І дійсно так, дійсно тільки в цьому і весь секрет, але хіба це не страждання, хоча б і для такого, як він, людини, яка все життя свою вбив на подвиг в пустелі і не вилікувався від любові до людства? На схилі віку своїх він переконується ясно, що лише поради великого страшного духу могли б хоч скільки-небудь влаштувати в пристойному порядку убогих бунтівників, «недороблені пробні істоти, створені в насмішку». І ось, переконавшись в цьому, він бачить, що треба йти за вказівкою розумного духу », страшною духу смерті і руйнування, а для того прийняти брехня і обман і вести людей вже свідомо до смерті і руйнування і притому обманювати їх всю дорогу, щоб вони як-небудь не помітили, куди їх ведуть, для того щоб хоч в дорозі жалюгідні ці сліпці вважали себе щасливими. І зауваж собі, обман заради того, в ідеал якого настільки пристрасно вірив старий зроду! Хіба це не нещастя? »
Достоєвський малює нам картину боротьби добра і зла в душі людської. При цьому носій злого початку наділений багатьма привабливими рисами, спільними з самим Христом: любов'ю до людей, прагненням до загального, а не особистого щастя. Однак всі благі наміри відразу руйнуються, як тільки виявляється, що Великий Інквізитор змушений вдаватися до обману. Письменник був переконаний, що брехня і обман неприпустимі на шляху до щастя. І не випадково в романі автор Легенди про Великого Інквізитора теж відкидає Бога і приходить до висновку, що «все дозволено», а закінчує божевіллям і зустріччю з чортом. А Інквізитор як би відповідає в своїх передсмертних повчаннях наставник Альоші Карамазова старець Зосима: «О, є і в пеклі стояла також гордими і лютими, незважаючи вже на знання безперечне і на споглядання правди чарівною; є страшні, прилучилися сатані і гордому духу його цілком. Для тих пекло вже добровільний і наситяться, ті вже добровільні мученики. Бо самі прокляли себе, прокляв Бога і життя. Злісні гордістю своєю харчуються, як якщо б голодний в пустелі кров власну смоктати зі свого ж тіла почав. Але не наситяться на віки віків і прощення відкидають, Бога, який кличе їх, проклинають. Бога Живого без ненависті споглядати не можуть і вимагають, щоб не було Бога життя, щоб знищив себе Бог і все створення своє. І будуть горіти у вогні гніву свого вічно жадати смерті і небуття. Але не отримають смерті ... »Гординя Великого Інквізитора, що мріє замістити собою Бога, прямо веде його душу в пекло. Христос же,
якому, як показує письменник, під час другого пришестя був би призначений катівню інквізиції і багаття, залишається переможцем у суперечці. Катові-інквізитору нічого протиставити його мовчання і останньому всепрощаючого поцілую.
Сам образ Великого Інквізитора сходить до одного з образів балади близького друга Достоєвського поета Аполлона Майкова «Вирок». До речі сказати, саме в одному з листів до Майкова в 1870 р Достоєвський вперше згадав про задум майбутніх «Братів Карамазових» (тоді роман називався «Житіє великого грішника», пізніше великий грішник перетворився в Великого Інквізитора). У «Вироку» описується засудження знаменитого чеського проповідника XV століття Яна Гуса на Констанцським соборі. Коли присутні там князі католицької церкви засудили єретика на болісну страту, раптово людські почуття, Боже милосердя пробудило в них спів простого солов'я:
всім прийшли на пам'ять
Золоті серця роки,
Золоті мрії щастя,
Золоті дні свободи ..
але:
Був в зборах цьому старець;
З пустелі викликаний татом
І шанований за строгість життя
Кардинальської червоним капелюхом, -
Згадав він, як там, у пустелі,
Світ природи, пташок спів
Зміцнювали в серці силу
Примирення і прощення;
І як шепіт лунає
За порожній величезної залі,
Так в душі його два слова.
«Шкода Гуса» - прозвучали
Машинально, несвідомо
Піднявся він - і, обійми
Всім властивим відкриваючи,
Зі сльозами мовив: «Брати!»
Але, як ніби переляканий
Звуком власного слова,
Костичев вдарив об підлогу
І впав на місце знову;
«Прокиньтеся! - заволав він,
Блідий, жахом охоплений: -
Диявол, диявол обійшов нас!
Це голос його, проклятий! ..
Каюсь вам, батьки святі!
Улесливої ​​піснею зачарував,
Забув я перебування
На молитві невтомній -
І ввійшов в мене нечистий! -
До вас простяг мої обійми,
З мене хотів вигукнути:
«Гус безневинний». - Горе, брати! »
Жахнулася собранье,
Встало з місць своїх, і хором
«Да воскресне Бог»
заспівало
духовенство всім
собором, -
І, очистивши дух від біса
Покаянням і прокляттям,
Всі впали на коліна
Перед срібним розп'яттям, -
І, повставши, Йогана Гуса,
Церкви Божої у порятунок,
У назиданье християнам,
Засудили - на спалення ...
Так свята ревнощі до віри
Перемогла підступи пекла!
Від соборного прокляття
Диявол вилетів із саду.
Вірш Майкова має підзаголовок «Легенда про Констанцським соборі». Звідси, ймовірно, стала у Достоєвського ідея Легенди про Великого Інквізитора. Святі отці на Констанцським соборі, не виключаючи і кардинала-пустельника, глас Божий взяли за поклик диявола, і своїм жорстоким вироком Гусу служать не Богові, як думають, а дияволу, відмовляючись від справжньої духовної свободи. Великий Інквізитор в минулому - теж старець-пустельник, а сама легенда, за задумом Достоєвського, - це поема, як і у Майкова, тільки переказана прозою. Великий Інквізитор насправді відкинув даровану Богом свободу, хоча в пустелі мало не прийняв її, мало не став одним з «могутніх і сильних». Він служить дияволу, а не Богу, і не уникнути йому «ков пекла».


27932 людини переглянули цю сторінку. Зареєструйся або увійди і дізнайся скільки людина з твоєї школи вже списали цей твір.



Дивіться також за твором "Брати Карамазови":


Є що додати?
А бач ці камені в цій оголеною і розпеченій пустелі?
І дійсно так, дійсно тільки в цьому і весь секрет, але хіба це не страждання, хоча б і для такого, як він, людини, яка все життя свою вбив на подвиг в пустелі і не вилікувався від любові до людства?
Хіба це не нещастя?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация