Ікона Різдва Христового

Ікона Різдва Христового

Ікона Різдва Христового

історія свята

Детальний опис подій, попередніх і наступних народженню Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа наводиться у євангелістів Матвія (гл.1, 2) Луки (Гл. 1, 2), а також в двох апокрифічних джерелах - Протоєвангелії Якова і Євангелії Псевдо-Матвія .

Господь Ісус Христос народився від Пресвятої Діви Марії в царювання імператора Августа в місті Віфлеємі. Саме в цей час Августа наказав робити всенародну перепис по всій своїй імперії, згідно з якою кожен житель Палестини повинен був йти в те місто, до якого споконвіку належав його рід. Пресвята Богородиця і праведний Йосип, як відбувалися від роду Давидового, повинні були йти до Віфлеєму (місто Давида), щоб внести свої імена в список підданих кесаря: «Пішов теж і Йосип із Галілеї , з міста Назарета , в Юдеї , До міста Давидового, що зветься Віфлеєм , Тому що він був з дому і роду Давидова , Щоб йому записатись із Марією, із ним зарученою, що була вагітна. Коли ж вони були там, настав їй день породити І породила вона свого первістка, і Його сповила, і поклала Його в ясла , Тому що не було їм місця в готелі »( Лк. 2: 4-7 ).

Після народження Спасителя на поле поблизу Віфлеєма простим пастухам з'явилися ангели, благовістив про пришестя у світ Христа піснею подяку Господеві: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління!». Вони повели пастирям йти поклонитися Немовляті. В цей же час до Народженого з дарами з далеких країн - златом, ладаном і спокійною [1] - прийшли волхви, яких до ясел Богонемовля привела засяє в небі нова зірка . Згідно східним пророцтвам, факт появи зірки означав час пришестя у світ Божого Сина - Месії, чаєм іудейським народом ( Мф. 2: 1-11 ). Апокрифічні джерела повідомляють також і про присутність серед людей, що оточували Новонародженого, повитухи Саломеї, званої стариці і сродніцей Діви Марії, яка засвідчила диво збереження невинності Богородиці після народження.

Звістка про появу на світ Немовля Христа викликало крайнє озлоблення керував країною в ті роки царя Ірода. Дізнавшись від волхвів про час явища зірки, він звелів їм іти дізнатися про місце різдва Спасителя, але старці, навчені ангелом, поки вернулася до царя, а іншим шляхом вирушили в свою країну. Йосип вві сні попередження про небезпеку, втік з Богоматір'ю і Немовлям до Єгипту, де Святе сімейство перебувало до смерті Ірода.

Розгніваний обманом волхвів цар Ірод наказав вбити всіх дітей в місті Віфлеємі у віці від двох років і нижче. Віфлеємські немовлята стали першими мучениками за Христа, прообразуя своїми муками і майбутні хресні страждання Спасителя.

встановлення свята

Початок святкування Різдва Христового відноситься ще до часів апостолів, про що свідчить згадка про це свято в Постановах і Правилах апостольських. Тоді ж була встановлена ​​і дата його святкування - «в 25 день десятаго місяці» (від березня), тобто 25-го грудня / 7 січня.

У II столітті на день Різдва Христового вказує святитель Климент Олександрійський. У III столітті про спільному богослужінні в цей день свідчить той факт, що імператор Максиміан спалив в Нікомидії 20000 християн, які зібралися на свято. У IV столітті, після того як християнство стало панівною релігією в Римській імперії, святкування Різдва відбувалося у всій Вселенській Церкві.

У перші три століття скоєння святкування в Церквах Єрусалимській, Антіохійської, Олександрійської та Кіпрської - свято Різдва Христового з'єднувався зі святом Водохреща (6 січня) під загальною назвою Богоявлення. Святкування Різдва Христового разом із Богоявленням в деяких східних Церквах тривало до кінця IV століття, в інших - до V або навіть до VI століття. Пам'яттю про давнє з'єднанні свят Різдва Христового та Богоявлення в даний час служить вчинене схожість в богослужбових особливостях цих свят. Наприклад, того й іншого передує Святвечір, з однаковим народним переказом про суворому пості до першої зірки; також чин богослужіння в навечір'я обох урочистостей і в самі свята абсолютно однаковий.

Священні піснеспіви різдвяної служби були складені багатьма святими отцями V-IX ст .: Анатолієм, патріархом Константинопольським (стихири на "Господи, взиваю», V століття), Андрієм Критським (стихири на хвалітех, VII ст.), Святими Іван Дамаскин і Козьма Єрусалимський ( 1 і 2 канон свята, VIII ст.), прп. Каси (стихири на "Господи, взиваю», IX ст.) Та іншими, імена яких невідомі.

Духовний сенс свята

Згідно з Божественним свідченням Євангелія ( «Се благовіствую вам радість велію, яже буде всім людям» (Лк. 2, 10)), отці Церкви у своїх писаннях зображують свято Різдва Христового найбільшим, всесвітнім і найрадіснішим, який служить початком і підставою для інших свят .

У церковних проповідях і повчаннях Різдво Христове виступає як образ створення світу заново, свято примирення Неба і землі, коли Господь став рідним нам по плоті. «У цій применшення Спасителя, який прийняв на Себе смиренність пелену і худоба від ясел, - таємниця зцілення людського роду від смертоносної отрути гордості, вилиттям в« чутки Євін »сатаною. Все людське велич, народжене приношенням занепалого сатани, в Різдво Христове втратило свою неперевершеність, свою уявну славу. Сталося вчинення пророцтва, укладеного в пісні Божої Матері - «кинь сільния зі престол і вознісся смиренних» (Чернець Григорій Круг Торжество Фаворського преображення. Думки про православній іконі. - М., 2002 с.115).

«Моральна думка свята цього та, - пише свт. Інокентій Херсонський, - що, як Син Божий для порятунку нашого благоволив народитися на землі, так і людині для тієї ж мети має переродитися, або, як каже Апостол, відкласти колишній спосіб життя старої людини, зотліває в звабливих пожадливостях, та відновлятися духом вашого розуму і зодягнутися в нового чоловіка, створеного за Богом у справедливості й святості правди (Еф. 4; 22-24) »(Свт. Інокентій Херсонський Про великих панських і богородичних святах, - СПб, 2005, с. 64).

іконографія

Ікона Різдва Христового, який вона склалася за всю багатовікову історію давньоруського мистецтва, є досить багатоскладних, але ясно читається композицію, всі елементи якої мають глибоке символічне значення. Вона являє собою одночасно і «образ невиліковним слави» [2] , І зображення «вільного применшення Христового» [3] .

У центрі композиції ікони поміщаються зображення лежачої на одрі Богородиці і сповитих в яслах Немовля на чорному тлі глибокої печери. Зверху на Народженого сходить промінь Віфлеємської зірки, вказуючи на «велику благочестя таємницю» - явище Бога у плоті. Над лежить у яслах Немовлям схиляються віл і осел, за переказами, що стояли близько ясел і своїм диханням зігрівали Його. Праворуч від одра Богоматері традиційно зображаються пастухи, а зліва - волхви, що прийшли з дарами поклонитися Богу. Горнюю частина композиції вінчають зображення славословить ангелів, число яких неухильно зростало, так що в пізніших руських пам'ятках зображується вже ціле небесне воїнство, славословить Господа. Обов'язковими елементами композиції є також образи Йосипа Обручника, з яким розмовляє біс під виглядом старця в шкурах ( «Бурю всередину маєш помислів сумнівних, цнотливий Йосиф зім'яти» Кондак 4 Акафіста Богородиці), а також сцена обмивання Дитятко з повитухою Соломією і служницею, ллє воду в купіль.

На більш пізніх іконах Різдва, що належать XVII ст., Композиція ускладнюється багатьма додатковими сюжетами: сон Йосипа, втеча Святого Сімейства до Єгипту, побиття Вифлеємський немовлят і плач Рахілі.

Глибоко наповненими символічним змістом постають на іконі образи неживої природи - зірки, землі, гори і вертепу. Віфлеємська зірка, осеняющая Немовля, сама є таємничим прообразом Христа, за свідченням Апокаліпсису: «Я є корінь і рід Давидів - зоря ясна і досвітня». Про зображенні землі на образах Різдва є чудові рядки у ченця Григорія Круга. Горбисту і нерівність земної поверхні на іконі, що нагадують рух морських хвиль, автор порівнює з відповіддю землі Христу в день її відвідування: «Вона відповіла Христу тим, що вся ожила, почала рухатися, вона, як тісто, - почала вскісать, тому що відчула в собі закваску вічного життя. І ці хвилясті і уступчасті складки землі, оточуючі вертеп, чи не порожні, але сповнені тривожного і радісного руху » [4] . Гора, увінчуються композицію, символізує Богородицю, або образ Її приснодівства, а маленька фігурка Христа - камінь, за старозавітним пророцтвом, що відірвався від гори і винищила бовдура (сон Навуходоносора). Нарешті, вертеп, який зображується в композиції суцільною чорною западиною, немов «відкриттям вуст землі» [5] , Символізує собою ніч і морок цьому житті, пітьму якій висвітлив і скасував Господь Ісус Христос.

Основні риси іконографії Різдва Христового намітилися вже в ранньохристиянський період. Найбільш ранні збереглися зображення - це композиції на саркофагах, що походять з римських катакомб IV століття. Найбільш відомі саркофаги з катакомб св. Севастіана в Римі, з Латеранського музею, а також саркофаг, знайдений на древньої Аппиевой дорозі. До даної іконографії примикає також зображення на окладі Міланського Євангелія VI століття. Відмінною особливістю цієї іконографії є ​​сидяче положення Богоматері, яка говорила про її безболісних пологах, а також зображення сцени не в печері, а під своєрідним навісом. Сама Богородиця представлена ​​в античному вбранні з розпущеним волоссям.

Примітно зображення Різдва на знаменитому троні Максиміана, архієпископа Равеннського, VI століття. Трон прикрашений великою кількістю різьблених пластин зі слонової кістки. На одній з них Немовля лежить на складеному з кам'яних блоків одрі, поруч з ним представлені Йосип оброчнікі і тварини - віл і осел, вгорі - Віфлеємська зірка. Перед одром лежить Богоматір, до якої звертається жінка, що показує свою праву руку. Сюжет перегукується з XX чолі Протоевангелия Якова, в якій розповідається про чудо зцілення всохлі руки Соломії, засумнівався в чистоті Богоматері, від дотику до Немовляті Христу. Зображення Христа на вівтарі в цій композиції, а також в подібних зображеннях на релікварії Санкта-Санкторіум (Ватикан) і мініатюрі з Євангелія Рабули має безсумнівну зв'язок з темою Євхаристії.

Візантійська іконографія Різдва Христова, яка стала основою для всіх наступних ікон і фресок на цей сюжет, в тому числі і давньоруських, в цілому склалася вже до VII століття. На ампулі Монци (VI-VII ст.) [6] подія Різдва Христового представлено вже не під навісом, а на тлі виходу з печери. Зірка розташовується в центрі вгорі, Йосип сидить у ясел в задумливою позі, а Богоматір лежить. З цих пір Вона завжди буде зображуватися з німбом.

Серед рідкісних іконографічних варіантів Різдва в візантійському мистецтві слід відзначити фреску XIII століття з ц. Оморфі (околиці Кастории), на якій Богоматір представлена годує немовля грудьми, а також фреску XIV століття з ц. свв. Іоакима і Анни монастиря Студениця (Сербія). На останній Богородиця зображена притулилася щокою до лику Немовляти, як в сцені положення Христа до гробу, де Спаситель також пишеться в пеленах. Таким чином автор іконографічної програми проводив думку, що вже при Різдві Ісуса, Богоматір передчувала прийдешні хресні муки Сина.

У монументальному живописі, візантійської і давньоруської, Різдво Христове часто зображувалося в парі з Успінням Богоматері. Сюжети розташовувалися один навпроти одного, як правило, на південній і північній стінах. Це символічне протиставлення народження во плоті - і нового народження після смерті для вічного життя підкреслювалося схожими іконографічними мотивами.

У «Різдво» Спаситель представляється лежачим в пеленах в яслах, а в «Успіння» Христос тримає в руках душу Богоматері, яка представлена ​​у вигляді сповитих немовляти. Таким протиставленням проводиться думка, що Господь довірив Себе Пресвятій Діві в Різдві, а Богоматір довірила свою душу Христу в успінні. Наочне зіставлення в храмовому просторі цих сюжетів є знаменною тому, що вони ілюструють початок і завершення історії домобудівництва спасіння - від Боговтілення до вознесіння нетлінної плоті Богородиці. (Див. Етінгоф О.Е. Літургійна символіка парного розташування сцен Різдва Христового та Успіння Богоматері // Етінгоф О.Е. Образ Богоматері. Нариси візантійської іконографії 11 - 13 століть. М., 2000. С.205-228) Приклади такого рішення програми храмових розписів можна знайти в різних регіонах колишнього візантійського світу - на Кіпрі, в Болгарії, Сербії, Греції та в Росії

Тропар, глас 4

Різдво Твоє, Христе Боже наш, / возсия світові світло розуму: / в ньому бо зірок служащ, / зіркою учахуся, / Тобі кланятися Сонцю правди, / і Тобі веде з висоти Сходу: // Господи, слава Тобі.

Кондак, глас 3

Діва днесь Пресущественнаго народжує, / і земля вертеп неприступному приносить, / Ангели з пастирями славословлять, / волхви ж із зіркою подорожують: // нас бо ради родися отроча младо, Предвічний Бог.

величання

Величаємо Тебе, / Жіводавче Христі, / нас заради нині плоттю Рождшагося / від Безневестния // і Пречистої Діви Марії.


[1] Дари волхвів мали прообразовательное значення. Своїми дарами вони показали, що народився Немовля Ісус є Цар, Бог, людина. Золото вони принесли Йому, як Царю, ладан, як Богу, а смирну, як людині, яка повинна померти (в ті часи померлих помазували і натирали запашними маслами).

[2] Чернець Григорій Круг Торжество Фаворського преображення. Думки про православній іконі, с. 115.

[3] Там же, с. 115.

[4] Там же, с. 118.

[5] Там же, с. 117.

[6] Ампули служили паломникам для перенесення св. води чи до оливи.


© Всі права захищені http://www.portal-slovo.ru

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация