Исповедь алкоголіка

  1. Історія хвороби
  2. Допомога - уявна і справжня

18 травня - день святкування ікони Божої Матері «Невипивана Чаша», перед якою моляться про зцілення від алкоголізму, наркоманії та інших шкідливих звичок. Ми поговорили з людиною, що страждають від пияцтва. 55-річний Георгій (ім'я змінено), трудник одного з монастирів України, розповів про свій досвід боротьби з пристрастю.

Історія хвороби

«Вперше алкоголь я спробував в школі, років у 15-16 - це було вино. І років до 30 проблем з пияцтвом у мене не було - вживав як все. Випив - на наступний день організм це якось компенсував. І навряд чи хтось точно скаже, як у нього почався алкоголізм. У кожної людини таке, напевно, відбувається по-різному. У кого-то події якісь, у інших накопичується в організмі вміст алкоголю, потреба в ньому. У мене, швидше за все, теж накопичилося.

І якщо раніше мені після випивки не потрібно було час для реабілітації, то пізніше воно було потрібно після кожної чергової пиятики. На наступний день я вже не міг себе нормально почувати, йти на роботу. Але, швидше за все, я тоді на це не звертав особливої ​​уваги. Хоча іноді, звичайно, це лякало. Тому що почалися проблеми на роботі, куди я не виходив по кілька днів, в сім'ї, природно, теж. Все це вже насторожувало.

Боротися з алкоголізмом я став десь на початку 90-х - мені тоді було років 33-34. Тоді ми в перший раз з мамою полетіли в Сочі до знаменитого психотерапевта - забув його прізвище. Мама моя, Царство їй Небесне, активно брала участь в моєму лікуванні - все життя. А психотерапевт був звичайний і займався простим кодуванням - проникав в мозок людини. Не знаю, що він там робив, звичайно. Думаю, він і сам не знав, що там робив.

На жаль, це кодування дуже зруйнувало, як я вважаю, природний захист організму - пробило якусь пролом. Запої у мене стали ще більше, частіше і довше. Після кодування я й року не протримався. Хоча мій дядько, який разом зі мною літав до цього психотерапевта, протримався десять років - термін, який йому той поставив.

Не можна сказати, що алкоголізм в моїй родині спадковий. І не треба шукати причину в комусь - я для себе зробив такий висновок. Причину шукати потрібно тільки в собі. За ці роки багато священиків давали різні поради: говорили, що потрібно їхати до старців, вони допоможуть, тому що я страждаю через якогось родового прокляття. Я стільки об'їздив до різних священикам - і парафіяльним, і монастирським. І часто мені говорили про родове прокляття в четвертому поколінні. Але все це неправда, все це невірно. Кожна людина відповідає сам за себе - перш за все. А якщо він думає, що страждає через кого-то, ще більше гординя розпалюється - ось він такий обраний, що відповідає за свій рід. А через це ще більше п'янка посилюється. Тепер уже від «обраності» страждань.

Я багато разів кодувався - раз сім-вісім, зараз вже і не пам'ятаю точно. І можу сказати, що цим кодуванням в свідомості пробивається якась діра, знищується його частина. Нехай це завуалюють всякими голковколювання, крапельницями, уколами - все одно, перш за все, це вплив на психіку людини. І коли кажуть, що зараз зроблять якийсь укол і людина забуде про пияцтво, то це передує система словесного кодування. Тобі в мозок щось заносять - слова якісь.

Я все це пройшов, тому знаю. Голковколювання або укол в процесі цього «лікування» займають п'ять-десять хвилин, а підготовка до нього триває дві години. Зрозуміло, що людини перед цим готують, впливають на його психіку. А в уколі може бути проста вода. Але людини підпорядковують чужій волі і змушують таким чином алкоголю протистояти. Насправді ж в психіці пробивають чергову пролом і ще більше її ламають. Приблизно те ж саме відбувається в Катюжанці, де батько Олександр проводить нібито вичитки. Завуальовано. А для будь-якого благого діла людині треба потрудитися. І не може бути так просто, щоб прийти, годину-дві простояти на службі, послухати вичитки і піти зціленим. Нічого ти не робив - просто приїхав в якесь місце до такого-то часу до батюшки, доктору або екстрасенса. Так не буває.

Для того, щоб Господь послав тобі якесь зцілення, треба потрудитися. Потрудитися навіть не тільки в молитві, що обов'язково. Потрудитися просто: на славу Божу, фізично - все це якось комплексно. Але без молитви нічого не буде - це точно, я це на собі випробував. Коли я пішов з монастиря п'ять років тому, у мене почалася така лайка духовна! Молитва або слабшала, або зовсім зникала. І як результат - більш часті запої.

У монастирі я кожен день обов'язково читав ранкове і вечірнє Правила, главу з Євангелія і одну кафізму з Псалтиря. Потім я втомився, почав читати Псалтир на одну «славу» тільки, а потім і зовсім перестав.

Коли ти сам молишся і коли за тебе моляться - це дві різні речі. За мене стала молитися з кінця 90-х моя дружина покійна. Ми так прийшли до віри з її допомогою, і я їй дуже за це вдячний. А сам за себе я намагався молитися вже починаючи з 2000 року. І тільки коли прийшов в монастир в 2007 році, став активно молитися мученику Воніфатію, читав акафіст Божої Матері у Її ікони «Невипивана Чаша», Євангеліє, Псалтир. Але це було дуже багато молитов - в моєму розумінні. Це таке велике правило. Довелося його скорочувати. Зупинився я на Євангелії і Псалтиря. Хоча раз на місяць все це вичитував.

Якщо перестаю молитися і над собою працювати, тримати себе в рамках, тоді повертаюся туди, де був. Йду в запій. А коли себе контролюю, молюся, коли на одній хвилі з молитвою, яка в монастирі і храмі служиться, тоді дійсно тримаю себе. Це праця. Щоденний, щохвилинний працю.

У монастир я повернувся, але до Богородиці біля ікони «Невипивана Чаша» зараз вже не так часто звертаюся. А більше - «Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного». У мене чотки є «на десять», на палець. Це дуже допомагає - знаходиш духовну рівновагу і спокій.

Без молитви я ніякої - аморфне такий стан. А з молитвою відчуваєш захищеність - тобі не страшно. Молишся Ісусу Христу або Божої Матері і знаєш, що обов'язково буде допомога.

За 20 років свого воцерковлення я все одно ще тільки вчуся і все ще воцерковлятися. Є така книга «Пролог в повчаннях» - читання на кожен день року. Ось на 16 травня: «Доброго повчання вислуховувати від всякого, хто б не пропонував оне». Тобто на кожен день є читання, і воно тобою якось керує.

Я зазвичай читаю вечорами на наступний день. Тому що молитовний труд людини захищає і облагороджує. Якщо мізки і руки будуть зайняті чимось іншим, тоді користі від усього цього немає. Все це веде вбік від молитви і Бога - веде в гріхи і пристрасті ».

Допомога - уявна і справжня

Більше 10 років відбуваються молебні біля ікони Божої Матері «Невипивана Чаша» в Спасо-Преображенському соборі Вінниці. Щосереди, відразу після Божественної Літургії, перед цією іконою тут читається акафіст Пресвятій Богородиці і освячується вода. Розповідає клірик кафедрального собору протоієрей Віталій Голоскевич.

Спасо-Преображенський Собор

«Якраз за цією службою ми молимося за людей, які страждають від алкоголізму, наркоманії та інших залежностей - та й взагалі від будь-яких пристрастей. Адже це не як в аптеці, що такі ліки - від одного, а інше - від іншого. Будь-яка залежність - духовна хвороба, і коли ми молимося, то віримо, що Господь зцілює.

Звичайно, добре б було, щоб, в першу чергу, приходили на молебень ті, хто сам цим страждає, щоб вони просили і молилися. Але найчастіше вони не хочуть, і в більшості своїй приходять їхні родичі - дружини, діти, батьки. І їх молитва теж має свою силу. У нас в соборі щодня відбуваються молебні, але на акафіст біля ікони Божої Матері «Невипивана Чаша» збирається найбільше людей.

- Чи відомі у Вінниці випадки зцілення за молитвами біля ікони «Невипивана Чаша»?

- У Введенському Владичному монастирі Серпухова, де ця ікона була явлена, є спеціальний архів, де збираються всі листи та інші свідоцтва зцілення - і ті, що були раніше, і сучасні. Але навіть в самому Акафісті є такі слова, що не тільки ікона, виявлена ​​в Серпухові, але і всі інші образи, списані з неї, мають таку ж благодатну силу.

Ми звертаємося до Божої Матері, і вона допомагає. Але у нас не ведеться реєстрація чудес - просто приходять люди, розповідають. Звичайно ж, Господь діє, і кожна віруюча людина постійно переконується у своєму житті, що Господь близький. У нашому житті часто відбуваються такі речі, які не можна пояснити природним плином подій. Тому що диво - це Боже втручання в наше життя.

Ось, наприклад, у нас є один прихожанин, який ніяк не міг кинути курити. А тут якось прокинувся і в один момент зрозумів - більше не хоче. Навіть боротьби ніякої не було і мук - потяг пропало, ніби і не курив. Таке можна пояснювати по-різному, але якщо це сталося після молитви, то, напевно, це диво. І таких історій багато розповідають.

Але головне - віра самої людини. І зрозуміло, що тут дуже важливо бажання кинути пити або курити з боку того, хто страждає цими недугами. Якщо такого бажання не виникає, тоді потрібна молитва за нього. Моляться рідні і близькі, щоб Господь вселив йому благу думку кинути, як-то спонукав його до цього. Коли сама людина не може, то важливі прохання інших людей. Як в Євангелії, коли друзі принесли розслабленого. І Господь, побачивши їхню віру, а не цього розслабленого, зцілив його. Ось так, по вірі дружин, батьків і інших близьких, Господь виводить людей з недуги.

- Про зцілення саме від пияцтва найбільше просять в молитвах біля ікони Божої Матері «Невипивана Чаша», хоча зміст цього чудотворного образу глибший. Чи не вважаєте ви, що відбувся зсув акценту сприйняття ікони в народі?

- Початкове значення ікони, звичайно ж, євхаристійне: Христос, Чаша, Таїнство Євхаристії - коли Христос викладає нам всього Себе. А якраз зцілення духовне, і взагалі духовне життя можливі лише тоді, коли є Причастя. Нас в Церкві, як християн, об'єднує не те, що ми були колись хрещені, а то, що ми приступаємо до Чаші і причащаємося.

Для людини, яка страждає будь пристрастю, будь-яким гріхом, необхідно причащання. Просто молитися і воду святу пити - цього мало. Щоб звільнитися від пияцтва або іншого гріха, необхідно приступати до Чаші з Щирими Їжею і питтям, пити і є Кров і Тіло Христові. Ось тоді Господь допоможе.

І явище образу «Невипивана Чаша» - це Божественне втручання, а не просто люди так придумали. І символізм в цьому теж є. Тому я не вважаю, що є зміщення акценту в сприйнятті ікони - це доповнення в її шанування, певне з'єднання смислів. Тому що багато з них має неоднозначні значення - символіка храмів і богослужіння, зображення на іконах і т.п.

А ми, священики, на проповіді після молебню розповідаємо, яким чином людина повинна боротися з пристрастями. Тут все необхідно: і молитва, і читання Святого Письма, і сповідь, і причастя. Коли людина живе таким життям і веде боротьбу, то є й результат.

- Серед людей нецерковних дуже популярні поїздки в село Катюжанка до якогось батюшки, який нібито від усього зцілює. І кажуть, що не один такий священик практикує подібну духовну допомогу. Що ви можете сказати про це явище?

- Я там не бував і не дуже багато маю інформації з цього приводу. Кажуть, що люди дають там якийсь обітницю на певний час. І мені здається, що деякі, обіцяючи не пити чи не курити, настільки мають страх до порушення цієї обітниці, що він, виходить, працює. Хоча інші, ще не встигнувши повернутися звідти, знову повертаються до своїх колишніх справах. Думаю, що це залежить від сугестивності - хтось більш вселяє, хтось менше.

Але не таким чином відбувається зцілення душі. Люди шукають якогось чудотворця, який би в один момент вирішив їх проблеми за них самих. «Приїхав, там тобі щось прочитали, помолилися, щось зробили і сказали, і все відійшло».

Буває, людина має душу, похилу до пристрастей, і коли одну пристрасть він не може задовольнити, то знаходить приваблення в чомусь іншому. Тут необхідно зцілення душі в цілому - перетворення внутрішнього світу людини. І воно відбувається дією благодаті Божої. Це робота, це праця - це те співпраця з Богом, яке весь час має бути в житті людини. І це та боротьба духовна, роблення духовне, яке людини змінює. Тоді по-справжньому все відбувається, коли душа змінюється.

А ось такий легкий шлях - «замість мене вирішите там, помоліться, щоб все це в один момент пішло» - це ще одна проблема, а не вирішення питання. Тому священики і не рекомендують їздити туди.

- Але ж на молебні біля ікони «Невипивана Чаша» моляться родичі, а не сама людина, який продовжує пити і курити. Це ж не він трудиться, а його близькі. Яка тут різниця?

- Так не станеться, що родичі пішли на молебень раз-другий-третій, і людина перестала пити. Ми часто в житті своєї хочемо, щоб все сталося швидко. Буває, нарікаємо і проявляємо невдоволення. А Господь керує не так, як нам хочеться. Але проходить час, і ми розуміємо, що все, що відбувалося, і було Божим керівництвом. Це було нам потрібно.

Так і тут: родичі просять, щоб Господь урятував, але Господь насильно нікого не змусить кинути пити. Ми просимо, щоб Він привів цих людей до покаяння, до усвідомлення того, що необхідно щось змінювати. Найчастіше так і відбувається. Якісь обставини впливають на людину - щось трапляється таке, що змушує його замислитися.

Немає правил на всі випадки життя - до кожної людини Господь підходить індивідуально. І кожна така життєва історія - шлях до Бога: непростий і тернистий. Тому що Бог дав нам вільну волю, і Він її не силує. Господь чекає, щоб ми самі відгукнулися на Його заклики.

Приходить сам п'є і просить, щоб Господь його зберіг. Якщо не приходить, рідні просять, щоб Господь врятував, зцілив, направив. Автоматично це не відбудеться. Це не так, що людина пила-пив, а вранці прокинувся і все: «Тепер я буду праведною людиною». Господь його якось призведе до цього поворотного моменту - Він кожного з нас якимось чином закликає. І ми віримо, що наші молитви мають дієву силу. Адже що людині неможливо, то можливо Богу ».

Марина Богданова



Чи відомі у Вінниці випадки зцілення за молитвами біля ікони «Невипивана Чаша»?
Чи не вважаєте ви, що відбувся зсув акценту сприйняття ікони в народі?
Що ви можете сказати про це явище?
Яка тут різниця?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация