Како да купите овошје и зеленчук без нитрати за да го подобрите вашето здравје, да не се труете - Om Activ

 1. Табела на стандарди за содржината на нитрати во зеленчук и овошје
 2. Стандарди за содржина на нитрати во зеленчук и овошје
 3. Како да препознаете количина на нитрати при купување:

Ако почнавте да водите здрав начин на живот, веројатно сте почнале да консумирате повеќе зеленчук и овошје! Значи неизбежно доаѓате до сигурни информации и гласини за нитрати. Да се ​​здружиме за да разбереме што е, како да го одредиме нивното присуство и како да ги извадиме од храна и од телото.

Што се нитрати, со што се јаде и зошто тие се појавуваат во овошје и зеленчук?

Нитрати се соли на азотна киселина што растенијата треба да ги развиваат. Но растенијата земаат повеќе нитрати од почвата отколку што им треба. Нитратите неподигнати при формирањето на растителни протеини сеуште остануваат во зеленчук и овошје и соодветно, тие влегуваат во телото во чиста форма.

Некои нитрати се излачуваат од телото, но другиот дел, кога се во интеракција со цревната микрофлора, создава штетни хемиски соединенија - нитрити.

Која е опасноста од нитрати и нитрити?

 • 1 Заситеноста на клетките на телото со кислород се влошува, бидејќи нитритите го спречуваат хемоглобинот да носи кислород.
 • 2 Се случуваат сериозни нарушувања во метаболизмот.
 • 3 Ослабен имунолошки систем.
 • 4 Нерамнотежата се јавува во нервниот систем.
 • 5 Намалена апсорпција на витамини.
 • 6 Постојат проблеми со гастроинтестиналниот тракт, со кардиоваскуларниот и респираторниот систем.
 • 7 Формирани нитрозамини, најсилни канцерогени.

Се разбира, нема да го почувствувате негативниот ефект на една јагода со нитрати, но со редовно внесување на мали дози, штетата е не помалку од еднократна висока интоксикација.

 • Според СЗО, максималниот дозволен дневен внес на нитрати е 3,7 mg (5 mg во пролетта) на 1 kg телесна тежина, а нитритот е 0,2 mg.

Табела на стандарди за содржината на нитрати во зеленчук и овошје

Најниска количина (до 150 mg / kg) : кај домати и слатки пиперки, компири, доцна моркови и грашок, лук и кромид.

Средни (до 700 мг / кг) : краставици, тиквички и тиква, рани моркови, есенски карфиол и сквош, доцна бело зелка и киселица, зелени кромид со отворен зеленчук, корени од кози и магдонос.

Високо (до 1500 mg / kg) : во црвена репка и брокула, рано бело / карфиол, колраби и целер од корен, рен, репка и ротквица (отворен терен), шведски и зелен кромид, караница.

Максимум (до 4000 mg / kg) : во цвекло и спанаќ, ротквица и копар, зелена салата и целер, кинеска зелка, лисја од магдонос.

Стандарди за содржина на нитрати во зеленчук и овошје

Зелените - 2000 mg / kg
лубеница, кајсија, грозје - 60 mg / kg
Банана - 200 мг / кг
Круша - 60 мг / кг
Диња - 90 mg / kg
Модар патлиџан - 300 mg / kg
Доцна зелка - 500 mg / kg, рана - 900 mg / kg
Тиквички - 400 мг / кг
Манго и нектарин, праска - 60 мг / кг
Компири - 250 mg / kg
Кромид - 80 mg / kg, зелен - 600 mg / kg
Јагода - 100 mg / kg
Рано моркови - 400 mg / kg, доцен - 250 mg / kg
Земјата краставици - 300 mg / kg
Слатка пиперка - 200 мг / кг
Томато - 250 mg / kg
Ротквица - 1500 мг / кг
Персиммон - 60 mg / kg
Репка - 1400 mg / kg
Зелена салата - 1200 mg / kg
Ротквица - 1000 мг / кг

 • Количеството на нитрати зависи не само од видот на зеленчук, туку и од времето на зреење (рано / доцна), почвата (отворена, стаклена градина) и други параметри. На пример, раната ротквица, цицање на нитрати од почвата заедно со влага е лидер во нивната количина (до 80%).

Како да препознаете количина на нитрати при купување:

Преносни тестери за нитрати
Уредот не е евтин, но помага да се утврди штетата на зеленчукот директно на пазарот, без да се повлече од шалтер. Вие само треба да го држите во зеленчук или овошје, а содржината на нитрати ќе биде прикажана на електронскиот дисплеј. Податоците за стапката на нитрати нема да мора да се запаметат - тие веќе постојат во основата на уредот.

Тест ленти
Со нивна помош можете да проверите зеленчук само дома. Треба да го исечете зеленчукот, да закачите лента и да го чекате резултатот. Ако има многу нитрати, лентата ќе го потврди ова со интензивна боја на индикаторот.

Фокусиран на изглед
Не е 100% сигурен метод, но може да помогне. Најверојатно, многу нитрати во зеленчук и овошје со следниве симптоми:

 • 1 Преголема големина (на пример, кога сите домати како на избор - дури, светло црвена, мазна, со иста големина).
 • 2 Недостаток на сладок вкус (удрен вкус) кај дињи (дињи, лубеници), како и незрели семиња во нив.
 • 3 Бели и хард ленти во внатрешноста на доматите. Полесни во однос на кожата месо.
 • 4 Густина на краставици, нивното брзо пожолтување при складирање, жолти дамки на кожата.
 • Премногу големи моркови (школки) и нивната многу светлина боја, белузлави срца.
 • 6 Премногу темно или премногу сочно зелено боење на зеленчук, негово брзо распаѓање при складирање и неприродно долги стебленца.
 • 7 Крвливоста на листовите зелена салата, присуство на кафеави совети за нив.
 • 8 Темна боја на горните лисја на зелка, преголеми, глави на пукање. Црни дамки и темни дамки на лисјата (знак на габа од нитрат од зеленчук).
 • 9 Свеж вкус на круши и јаболка.
 • 10 Отсуство на сладост во вкусот на кајсии, праски и тенденцијата на опоравување на овошјето.
 • 11 Грозјето е преголемо.
 • 12 Растворливост на компирот.
 • Во отсуство на нитрати во клубени, кризата доаѓа од притискање со ноктот.
 • 13 Вкрстени опашки од цвекло.

И во следната статија ќе ви кажам што да направите ако веќе сте купиле зеленчук и овошје со нитрати, но за жал е да ги исфрлите.

(3955)

коментари напојувани од HyperComments

Што се нитрати, со што се јаде и зошто тие се појавуваат во овошје и зеленчук?
Која е опасноста од нитрати и нитрити?
Навигация сайта
Новости
Смешанная экономика это
СМЕШАННАЯ ЭКОНОМИКА — (mixed economy) Экономика, в которой сосуществуют государственные и частные предприятия. Некоторые виды экономической деятельности осуществляются индивидами или фирмами, принимающими

Социальная политика государства
Государственная политика охватывает принципиально главные направления в развитии общества. Вместе с этим решаются стоящие перед различными отраслями общественной жизни конкретные задачи. В связи с этим

Экономика для чайников
Жанр: Экономика В этой книге вы найдете описание самых важных экономических теорий, гипотез и открытий, но без огромного количества малопонятных деталей, устаревших примеров или сложных математических

Антиинфляционная политика государства
Инфляция проявляется в непрерывном обшем повышении цен, падает реальная ценность личных сбережений, хранящихся в виде наличных денег или на счетах. Рост цен неумолимо сокращает мае- су товаров, которую

Реклама
Панель управления
Информация