Казка: Каїн і Авель - Біблійні оповіді

У Адама і Єви народилося двоє синів У Адама і Єви народилося двоє синів. Старшого звали Каїн, а молодшого - Авель Каїн разом з батьком обробляв землю, Авель пас овець.

Одного разу брати принесли жертву Богу: Каїн - «від плодів землі», Авель - кращу вівцю зі свого стада. Але Каїн приносив жертву без належного старанності і благочестя, тому «зглянувся Господь на Авеля й на жертву його, а на Каїна й на жертву його НЕ зглянувся».

Каїн «сильно засмутився», його охопили злість і заздрість до брата. Бог застеріг Каїна: «Якщо недобре, то в дверях гріх підстерігає І до тебе його пожадання, а ти мусиш над ним ».

Однак Каїн не послухав застереження: він покликав Авеля в поле і там убив його.

Історики бачать в трагічному конфлікті Каїна з Авелем відгомін боротьби між скотарськими і землеробськими племенами. Причому відповідно до історичною правдою агресію проявляли кочівники-скотарі, які нападали на осілих землеробів. Те, що в біблійному оповіді скотар Авель є невинною жертвою хлібороба Каїна, свідчить про те, що оповідь зародилося до того, як більшість людей перейшло до осілого землеробства.

У християнській традиції Авель розглядається як перший гнаний праведник і в якійсь мірі як прообраз Ісуса Христа.

Господь запитав Каїна: «Де Авель, брат твій?» Каїн зухвало відповів: «Не знаю. Хіба я сторож братові моєму? »Тоді сказав Господь у гніві:« Що ти зробив? Голос крові брата твого кличе мене з землі. І тепер ти проклятий від землі, що розкрила уста свої, щоб прийняти кров брата твого ». Бог засудив Каїна бути «вигнанцем і волоцюгою на землі».

Каїн пішов «від імені Господнього» й осів у країні Нод. Там він одружився і мав велике потомство. Нащадки Каїна, також як і він сам, відрізнялися нечестивих і злісним вдачею.

У Адама і Єви після смерті Авеля і вигнання Каїна народився ще одні син - Сиф. У Сифа також було багато нащадків, і всі вони були добрі і благочестиві. (На кого були одружені Каїн і Сиф - Біблія замовчує.) Людський вік в той час був довгий. Адам прожив 930 років, один з його правнуків, Мафусаїл, - 969 (звідси пішов вислів «Мафусаїлів століття», тобто дуже довге життя).

Згодом нащадки Сифа вступили в спілкування з нащадками Каїна. В Біблії є неясна фраза: «Сини Божий побачили дочок людських, що вони красиві, і брали їх собі в дружини, яких вибрали». Деякі богослови вважають, що «синами Божими» названі нащадки благочестивого Сифа, в яких переважало чисте, Божественне начало, а «дочки людські» походили з роду грішної людини Каїна. Але існує також думка, що «сини Божі» - це занепалі ангели, які стали бісами, і таким чином гріховна людська природа об'єдналася з бісівської сутністю. Від цих спілок народилось наступне покоління людей, сповнене гріховності і злоби.

«І побачив Господь, що велике розбещення людини на землі, і що всі думки і помисли серця їх було тільки зло повсякденно. І пожалкував був Господь, що створив людину на землі, і засмутився Він у серці своєму ».


Господь запитав Каїна: «Де Авель, брат твій?
Хіба я сторож братові моєму?
»Тоді сказав Господь у гніві:« Що ти зробив?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация