Князь Володимир: пройти через бруд, щоб прийняти світло

  1. Неправильний «вікінг»
  2. Люди змінюються
  3. Запам'ятайте: міркування про те, що «йому на роду було написано», «від долі не втечеш», «карма у нього...
  4. Красне Сонечко
  5. Яблуко від яблуні
  6. Скільки тієї політики
  7. Не тільки він користується різні прийоми для того, щоб оволодіти людською душею. Сам Бог багатьма...
  8. Начальники зі свічками
  9. Так що, з якими б почуттями не прийшов в храм людина, нехай він краще поставить свої свічки!

Кожного з нас Бог готовий чекати до останнього. Як чекав Хрестителя Русі. Олександр Елопов - викладач біблійно-богословських курсів Гомельської єпархії БПЦ про рівноапостольного великого князя Володимира.

Неправильний «вікінг»

28 липня (за новим календарним стилем) Російська Православна Церква відзначає пам'ять одного з найзнаменитіших, але також і найбільш спірних своїх святих - рівноапостольного великого князя Володимира (бл. 960-1015), Хрестителя Русі. Це про нього «Повість временних літ» розповідає, що, охрестившись сам і охрестив жителів Києва, він «... споглянув на небо і сказав:" Христос Бог, Який створив небо і землю! Поглянь на нових людей цих і дай їм, Господи, пізнати Тебе, істинного Бога, як пізнали Тебе християнські країни. Утверди в них правильну і неухильну віру, і мені допоможи, Господи, проти диявола, так здолаю підступи його, сподіваючись на Тебе і на Твою силу "».

Деякі наші сучасники бачать в цьому літописному оповіданні моторошну фальш, покликану приховати непривабливу правду. З тієї ж претензією вони звертаються і до творців гучного фільму «Вікінг», які спробували показати перетворення Володимира Святославича з жорстокого язичника в доброго християнина. Ну, не міг, кажуть нам, людина, яка прийшла до влади по трупах, щиро прийняти вчення про лагідному і милосердного Ісусе Як там в кінці фільму гаркнув воєвода Свенельд? «Люди не міняються!» Або змінюються, але не так само радикально! Вовкові не стати вівцею. Насильник і вбивця з багаторічним стажем безглуздо виглядає в ролі великого християнського святого ...

Люди змінюються

Святе Письмо християн і багатовіковий досвід Церкви свідчать: будь-яка людина не тільки покликаний, але і здатний стати краще. Кожного з нас Бог готовий чекати до останнього. Кожному запалому на зло Він дає привід, сили і помічників, щоб встати на сторону добра і правди. Абсолютно безнадійних людей в цьому сенсі немає. Навіть у Іуди Іскаріота, який зрадив Христа за тридцять срібняків, залишався шанс - покаятися і втопити свій гріх у безміру Божественної любові. Він міг би знову увійти в число апостолів, однак вибрав самогубство. Вибрав, а не отримав як ніж у спину!

Запам'ятайте: міркування про те, що «йому на роду було написано», «від долі не втечеш», «карма у нього така», «вона ж у нас за гороскопом Лев» і т. П. - не мають до християнства ніякого відношення .

Вплив соціальної та природного середовища, роль спадковості Церква визнає, але не зводить в абсолют, вважаючи за краще вірити в величезний потенціал людської волі. За словами преподобного Никодима Святогорца (1749-1809), «Бог дарував нашому вільному произволению таку силу, що, хоча б все властиві людині почуття, весь світ і все демони озброїлися проти нього <...>, на його боці завжди залишиться свобода захотіти пропонованого ними і необхідного, якщо захоче, і не захотіти, якщо не захоче ».

Серед моїх православних знайомих є колишні наркомани і кримінальники-рецидивісти, запійні п'яниці, які повинні були б давно зійти в могили або в N-й раз опинитися за гратами, але років 10-15-20 тому вони вибрали життя за Євангелієм. І у них вийшло! Ці люди особистим прикладом змогли підтвердити слова святителя Іоанна Златоуста (бл. 347-407) про те, що Церква Христова краще Ноєвого ковчега, бо «... тут хто входить яструбом, виходить голубом, входить вовк - виходить вівця; входить змія і виходить ягня, не тому, що перемінюється природа, а тому, що зло не виходить інакше ».

Не завжди, але так буває. І випадок з князем Володимиром - ще одне тому доказ!

І випадок з князем Володимиром - ще одне тому доказ

Пам'ятник князю Володимиру в Києві. Фото: news.church.ua

Красне Сонечко

Під цим ласкавим прізвиськом Володимир Святославич залишився в пам'яті російського народу. Зауважимо, що так його назвали НЕ служителі Православної Церкви, що склали офіційні літопису і житія, а безіменні автори богатирських билин, які не пройшли церковну і державну цензуру. Вже один цей факт змушує засумніватися в тому образі кривавого тирана, який сьогодні пропонують нам неоязичники. Якби дійсно Хрещення Русі було суцільним насильством над народної совістю, то його організатора наші предки ніколи б не назвали «ласкавим князем»!

Може бути, варто в цьому зв'язку повірити літописцю, який привів вражаючі приклади княжого людинолюбства і милосердя? Наприклад, він повідомив, що Володимир, надихнувшись словами Євангелія: «Блаженні милостиві, бо ті помилувані будуть» (Мф. 5: 7), - наказав «... кожному убогим і бідному приходити на княжий двір і брати все, що треба, питво і їжу і з казни гроші ». Князь також «... наказав спорядити вози і, наклавши на них хліби, м'ясо, рибу, різні плоди, мед в бочках, а в інших квас, розвозити по місту, питаючи:" Де хворий, жебрак або хто не може ходити? "І роздавали тим все необхідне ».

Більш того, володар, який раніше відрізнявся нещадністю до своїх ворогів і кривдників, охрестившись, зробив спробу відмовитися від смертної кари! Таке милосердя здалося надмірним навіть керівництву Православної Церкви. «... І сказали єпископи Володимиру:" Ось примножилися розбійники; почему не караєш їх? "Він же відповів:" Боюся гріха ". Вони ж сказали йому: "Ти поставлений Богом для покарання злим, а добрим на милість. Слід тобі страчувати розбійників, але розслідувавши "». З єпископами князь сперечатися вже не став ...

Не вірите літописцю? Чому?

Яблуко від яблуні

Погодьтеся, що багато чого про людину, про його характер і світогляд можна сказати, дивлячись на дітей, яких він виростив.

Князь Володимир був татом двох перших офіційно прославлених російських святих - князів-страстотерпців Бориса і Гліба. Причому прославили їх не по князівському «блату» і церковної «рознарядкою», а у відповідь на широке народне шанування двох братів, що розгорнувся незабаром після їх смерті.

Князь Володимир Святославич з синами. Розпис Грановитій палати Московського Кремля.

Згідно канонічної версії, Борис і Гліб були вбиті за наказом свого зведеного брата Святополка. Той народився років за десять до Хрещення Русі і, судячи з усього, глибоко затаїв образу на Володимира, колись розправився з його генетичним батьком і насильно заволодів його вагітної матір'ю ... Коли Володимир помер, Святополк розв'язав жорстоку боротьбу за великокнязівський престол. Борис і Гліб відмовилися чинити опір узурпатора і розпустили свої дружини. Участі у братовбивчій війні вони свідомо віддали перевагу смерть від рук підісланих до них вбивць. За лічені миті до загибелі Борис, стоячи перед іконою Спасителя, вигукував: «Як Ти, в цьому образі з'явився на землю і власною волею дав пришпилити Себе до хреста і прийняти страждання за гріхи наші, сподоби і мене так прийняти страждання!»

Комусь це здасться наївним, але Православна Церква побачила в вчинок Бориса і Гліба подвиг християнського самопожертви і зайвий аргумент на користь святості того, хто змалку виховував двох майбутніх страстотерпців.

Скільки тієї політики

Як би політика ні заїдала людини, було б страшним спрощенням зводити все життя державного діяча до одним політичним розрахункам і амбіціям! Втім, навіть якщо вони і були - а вони напевно були! - у Володимира Святославича, це ніяк не скасовує того факту, що князь впустив у своє життя Євангеліє Христове.

Не тільки він користується різні прийоми для того, щоб оволодіти людською душею. Сам Бог багатьма шляхами і способами звертається до людини.

Кого-то Він наздоганяє в окопі, кого-то - в пологовому будинку, кого-то - в науковій лабораторії або перед картиною великого художника ... Інший чоловік-атеїст полюбить дівчину, а вона виявиться віруючою і призведе свого чоловіка в храм ... Мене самого до християнства двадцять сім років тому підштовхнули пісні Бориса Гребенщикова, філософія Миколи Бердяєва і біль за гибнущий Радянський Союз. І ось адже як вийшло: БГ тепер я вже майже не слухаю, Бердяєва перечитую з критичним пращурами, СРСР все далі відходить у минуле, а Церква залишається зі мною. Або, точніше, я залишаюся з нею.

Думаю, що і князю Володимиру свого часу довелося пережити щось подібне. Хотів людина «зміцнити феодальну державу» і «підвищити свій міжнародний авторитет»? Зміцнив і підвищив. «Господи! Що хочеш, щоб я ще зробити? ».

»

Начальники зі свічками

Ми дивимося на Хрестителя Русі з позицій нашого сьогоднішнього дня, вільно чи мимоволі проектуючи на нього особистий досвід спілкування зі всіляких начальством. Багатьох з нас цей досвід розчарував і озлобив. Часом нам здається, що «великі люди» при високих посадах в принципі не можуть прийти в храм просто так, для душі. Спостерігаючи, як відомі політики і чиновники хрестяться, ставлять свічки, цілують ікони, ми починаємо підозрювати за цим якусь лицемірну гру. Бач, зробили милостиві особи! Ні для них нічого святого ...

Ви знаєте, а я з деяких пір в цьому не впевнений. Душа людська - темний ліс, повністю відкриті тільки Богу. Я ось себе самого до кінця не знаю і ні від чого в своєму разі не зарікаюся. Занадто складне й мінливе істота людина! Може - як князь Володимир Святославич - пройти через страшну бруд і темряву, щоб потім зажадав світла. А може пройти цей шлях і в зворотному напрямку, особливо якщо інші люди підштовхнуть його своїм недовірою, презирством, грубістю.

Так що, з якими б почуттями не прийшов в храм людина, нехай він краще поставить свої свічки!

Ким би він не був - князем, царем, генсеком або рядовим обивателем, давайте визнаємо за ним можливість щиро полюбити Бога і врятувати свою душу для вічності. Самі сподіваючись на милість Божу, залишимо цю надію і іншим.

Ну, не міг, кажуть нам, людина, яка прийшла до влади по трупах, щиро прийняти вчення про лагідному і милосердного Ісусе Як там в кінці фільму гаркнув воєвода Свенельд?
Може бути, варто в цьому зв'язку повірити літописцю, який привів вражаючі приклади княжого людинолюбства і милосердя?
Наказав спорядити вози і, наклавши на них хліби, м'ясо, рибу, різні плоди, мед в бочках, а в інших квас, розвозити по місту, питаючи:" Де хворий, жебрак або хто не може ходити?
І сказали єпископи Володимиру:" Ось примножилися розбійники; почему не караєш їх?
Не вірите літописцю?
Чому?
Хотів людина «зміцнити феодальну державу» і «підвищити свій міжнародний авторитет»?
Що хочеш, щоб я ще зробити?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация