Коли священик на сповіді говорить від себе, а коли - від імені Бога (+ аудіо)

  1. Він кожного з нас приводить і ставить перед лицем Божим тим, що він з нами молиться, тобто відкриває...
  2. А іноді буває, що священик нічого не може сказати. Чи не тому що він не чув, не тому що він не розумів...

З бесіди митрополита Сурозького Антонія про великопісному говінні. https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2016/04/velikopostnoe_govenie_2.mp3

Священик - це людина, яка за покликанням, з благословення Божого тут поставлений для того, щоб з нами молитися, який приходить до Бога і каже: «Господи, ось людина, яка згрішила, як всі люди грішать, який хоче відновити з Тобою дружбу. Прийми його! Вся Церква в моїй особі Тебе про це просить. Не кидай його ».

Не кидай його »

Митрополит Антоній Сурожський

У повчанні перед сповіддю священик каже: «Не усрамісь і не бійся мене, але все скажи відкрито, і ти отримаєш прощення від Бога». Бог - це Той, до Кого звернена наша сповідь, так само як звернена наша молитва. І він каже: «Я тільки свідок того, що ти будеш говорити».

Що за «свідок», якого роду «свідок»? Ви знаєте, які бувають свідки. Станеться нещасний випадок на дорозі. Ви ненавмисно там опинилися, і вас запитують: «Що точно сталося? Хто на кого налетів, хто винен? Що ви бачили? »І так як ми не пов'язані ні з тим, ні з іншим обличчям, ми в своїй простоті і ясності говоримо:« Ось те, що я бачив. Хто винен, хто не винен, я не можу вам сказати, але ось точно те, що трапилося ». Це один рід свідків.

Бувають свідки на суді. Одні свідки - на захист обвинуваченого, а інші - проти нього. Це вже іншого роду свідок. Це - людина, яка бачила, випробував, чув і який займає точне положення: винен ця людина, а не інший.

І є третій рід свідків. Ви напевно пам'ятаєте, як в Євангелії про Івана Хрестителя кажуть, що він «один Жениха». А друг нареченого в єврейській традиції була людина, яка нареченого і наречену приводив в їх шлюбну кімнату, залишав там одних, закривав на ними двері і стеріг ці двері, щоб ніхто не увірвався і не перервав їх таємничого спілкування.

І ось священик на сповіді саме в цьому положенні.

Він кожного з нас приводить і ставить перед лицем Божим тим, що він з нами молиться, тобто відкриває двері молитви і молитвою, щоб ми опинилися віч-на-віч з Богом, а не з ним, а потім він стоїть і молиться.

Молиться не завжди словами, а молиться всім криком душі: «Господи, пожалій, Господи, прийми, Господи, дай йому мужність, Господи, дай йому зрячість, допоможи йому все висловити, що треба висловити, щоб він очистився, звільнився, щоб він вирвався з полону, в якому він до сих пір перебував і тепер ще, може бути, знаходиться ». І він стоїть там, благаючи Бога прийняти кається.

Слухає сповідь Господь, слухає сповідь і священик, але оскільки я знаю, священик і Господь слухають цю сповідь дещо по-іншому. Як Господь слухає сповідь - ясно, Він все бачить. Він чує те, що сказано, він чує те, що недоговорено, він бачить те, що той, хто сповідається боїться сказати, але на що він якось натякає: «Ти Сам зрозумій, Господи, я боюся це сказати про себе».

Священик чує те, що говорить той, хто сповідається, і він часом чує тільки те, що той, хто кається каже, і нічого далі він не може сприйняти, скільки б він не слухав. І тому, коли прийде час, після того як той, хто кається все скаже, йому дати якусь пораду, він буде дотримуватися того, що він чув, але далі він не може йти.

Але часом, і це буває не так рідко, священик слухає і через молитовне спілкування він якось вловлює багато, що ця людина в собі не вловив досить ясно, щоб висловити, або не висловив просто. І тоді він може відгукнутися на це з більшою глибиною.

Я знаю випадок, коли людина приходила на сповідь, не до мене, хоча і зі мною це бувало, але до інших священиків, досвідченим, глибоким, освяченим, і священик вислуховував цю сповідь і говорив: «Все, що ти сказав - правда, і це треба було сказати, але за цим стоїть те, що ти за деревами лісу не бачив, то, що ти не зумів вловити, і я тобі скажу, в чому справа ».

І йому раптом одним словом, однією фразою вказував на те, що насправді було глибиною його сповіді. Чи не глибиною його гріховності, а то, що за цією сповіддю стояло, то, що все сказане збирало у об'єднані. Це могло бути марнославство, це могла бути заздрість, це міг бути страх, хіба мало що це могло бути. А все, що було сказано, було як листя на дереві. Так, кожен лист на своєму місці, але дерево і коріння цього дерева є основною сповіддю.

І ось часом буває, що священик може відповісти на начебто не визнавав хоча насправді, з сукупності всього сказаного він раптом вловив щось.

Іноді він може сказати: «Знаєш, я тобі можу від імені Божого сказати те чи інше». А іноді він може сказати: «Від імені Бога я тобі з впевненістю сказати не можу, але я можу тобі сказати з того досвіду, який у мене є, і з того знання, яке я придбав з читання і через наставників моїх».

А іноді буває, що священик нічого не може сказати. Чи не тому що він не чув, не тому що він не розумів слова, які були сказані, а тому що у нього слів немає, він не знає, що сказати.

Є два приклади з життя святого Амвросія Оптинського , Які про це говорять. Два рази приїжджали до нього на сповідь купці з сусідніх міст, сповідалися, довгий мали з ним розмову, відкривали все своє життя і душу і чекали відповіді. Він їм говорив: «буду молитися і відповім».

І через день, другий, третій, в кожному разі исповедовавшийся приходив і казав: «Мені треба назад в місто, що ж ти мовчиш?» І два рази Амвросій Оптинський казав: «Я всі ці три дні молився Божої Матері, щоб вона мені відкрила , що сказати. Вона мовчить. Що я можу сказати?"

І до цього треба ставитися з повагою, коли ти приходиш на сповідь. Священик може тобі сказати: «Я нічого тобі не можу сказати».

І тут не слід подумати: «Ну, ось, йому до мене немає діла! Я йому відкрив всю свою душу, я приніс всю трагедію мого життя, а він мені каже: ну і йди тепер собі спокійно. Я тобі дам дозвільну молитву і досить з тебе! »Це не так. Це означає, що священик відповідально не хоче сказати від себе те, що ніяк не буде ганьбити ні в Бога, в молитві, в спілкуванні.

Це нам треба пам'ятати, тому що це буває. Якщо священик дійсно вдумливий і серйозний, то це повинно траплятися, тому що надумалися відповідь - злочин.

Читайте також:

Що за «свідок», якого роду «свідок»?
Ви ненавмисно там опинилися, і вас запитують: «Що точно сталося?
Хто на кого налетів, хто винен?
Що ви бачили?
І через день, другий, третій, в кожному разі исповедовавшийся приходив і казав: «Мені треба назад в місто, що ж ти мовчиш?
Що я можу сказати?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация