Критик: Толстой передбачив шлях цивілізації

Останнім часом йде переоцінка багатьох цінностей минулого століття, переосмислюється те, що залишилося нам у спадок від попередньої епохи. Наприклад, книги письменників, яких ми вважаємо великими. Але до деяких з них ставлення змінюється. Так, все частіше звучать думки, що Лев Толстой застарів, став незрозумілий і не потрібен сучасному поколінню. Останнім часом йде переоцінка багатьох цінностей минулого століття, переосмислюється те, що залишилося нам у спадок від попередньої епохи

Про те, наскільки справедливі ці критичні зауваження, і чому Лев Толстой так багато значить для культурного простору Росії, міркував літературний критик, письменник, дослідник творчості Льва Толстого, автор книги "Лев Толстой. Втеча з раю" Павло Басинський:

-Сьогодні до особистості і творів Толстого ставлення досить суперечливе. Наскільки творчість Толстого сьогодні вписується в культурний контекст?

-З Толстим в останні роки відбувається буквально дивовижні речі. Коли я писав свою книгу, то зовсім не розраховував на пильний інтерес до фігури Толстого. Адже буквально два роки тому проводилося голосування "Ім'я Росії". Таке народне голосування - хто у нас з історичних постатей найвідоміший, значимий, впізнаваний і так далі. Хоча, звичайно, результати його викликають сумніви, проте, тут політичної зацікавленості не було ні у кого. І ось Толстой зайняв там двадцяте місце! Попереду його були і Сталін, і Столипін, і Іван Грозний, і хто завгодно, і з письменників - Достоєвський, Пушкін на третьому місці ... а Толстой - на двадцятому.

А це письменник, який становить славу Росії за кордоном. Є всього три письменника, які представляють Росію в світі: Толстой, Достоєвський і Чехов. Все решта - це вже відносно. Пушкіна не знають, Горький був відомий скоріше на початку XX століття. І то, був саме відомий, але не популярний. А Толстой - затребуваний. Але у нас до нього довго не було явного інтересу, але цей інтерес потроху почав прокидатися.

Тут ми дійсно трошки відстаємо від Європи. В Європі та Америці зараз відбувається просто бум інтересу до Толстому. Там переводять заново всі його романи, тільки за один минулий рік вийшло три нових англомовних перекладу "Війни і миру". Два в Америці і один в Англії.

Два в Америці і один в Англії

Заново переводять на французьку, іспанську та німецьку не тільки "Війну і мир", "Воскресенье", "Анну Кареніну", але і щоденники письменника, його листи, статті, раптом прокинувся величезний інтерес в Європі до філософії Толстого. Сьогодні виявилося, що багато ідей, які висловлював Толстой на початку XX століття, стали актуальними. Наприклад, він завжди виступав за скасування смертної кари. І тоді ця позиція здавалася чимось екзотичним. Тоді зовсім нормально було, що стратили злочинців і вбивць. А зараз навпаки, Європа відмовилася від смертної кари, Росія наклала мораторій.

Він же ж був і противником полювання, став вегетаріанцем, вважав, що не можна вбивати тварин. Його сучасникам здавалося диким: як це - не вбивати тварин? А хутро де брати? А дичину до столу? А сьогодні ми бачимо виступу екологів, "зелених" на захист тварин, найвідоміші акторки проти виступають, цілі партії створюються. І це він передбачив. Виходить, цивілізація розвивається так, як передбачав Лев Толстой.

Пробудження інтересу до Толстому є і ще кілька причин. Ось двадцяте століття було, безумовно, століттям Достоєвського. Століття конфліктів, вік жахливо ідеологізований. Століття, в якому ставилися перед людиною глобальні екстремальні питання. І в Росії, і в Європі в XX столітті читали Достоєвського, він тоді на Заході був найпопулярнішим російським письменником.

А в XXI столітті світ задумався про якісь цивілізаційних питаннях. Як ставитися до тварин? Чи можна страчувати людей? Чи треба воювати? Ну не стояло таке питання на початку XX століття - звичайно, воювати. Всі з усіма весь час воювали. А зараз виникає питання: а може, не треба взагалі воювати? Це не правильно, навіть нерозумно якось. XXI століття ставить перед собою якісь конкретніші людські питання, на які як раз і шукав відповіді Лев Толстой. Чи не на абстрактні дистанційні запитання на кшталт "тварь я тремтяча або право маю?", А конкретні: наприклад, як правильно виховувати дітей?

У Толстого була своя система педагогіки. Він дуже багато сторінок присвятив сімейних питань, відносинам чоловіка і дружини, батьків і дітей. І, може бути, двадцять перше століття буде століттям Толстого, а не Достоєвського.

-Сьогодні багато розмов про те, що Толстой - письменник із завищеною оцінкою, що він - не для школи і взагалі не для сучасного читача. Наскільки Лев Толстой доречний в рядах класиків, яких вивчають у шкільній програмі?

- Звичайно, сприйняття літератури зараз змінюється. Особливо у нових поколінь. Можна з цього приводу нарікати, що вони мало читають, але з цим, напевно, доведеться змиритися. Адже сьогодні виникло вчинене інше інформаційне поле. Коли ми наїжджає на наших маленьких дітей, змушуємо їх читати, лаємо - "чому ти не читаєш?", І думаємо - ось, в XIX столітті щось діти читали, і за радянських часів діти читали, а ці - не хочуть. Але дитині XIX століття для того, щоб зрозуміти, як виглядає лев, або як виглядає танк, треба було про це прочитати. У нього не було іншої інформації, крім книг. У нього не було телевізора. Не було комп'ютера, не було інтернету.

Інформацію про світ дитина могла отримати тільки з тексту. А сьогодні величезна кількість візуальної інформації, і сучасній дитині безглуздо читати довгий опис того, як виглядає танк - він цього танка і так вже всюди надивився: в комп'ютерних іграх, в кіно, в 3D, в DVD, у всіх вимірах. Тому, звичайно, література буде змінюватися.

У цьому проблема школярів і шкільних вчителів. Сучасному школяреві дійсно важко освоювати простір "Війни і миру" - величезна, докладний, детальне, це просто не влазить в його голову. Але ж тут слід врахувати, що Толстой - один з найбільш екранізують класиків. Існує тринадцять екранних версій Анни Кареніної. І близько семи - "Війни і миру".

І це значить, що Толстой буде доходити до школярів таким чином. Цікаво, що сам Толстой теж не був архаистом. Адже він першим написав твір, розраховане на дитину - "Кавказький бранець". Це писалося конкретно для дітей, для антології, яку він складав. Але цей твір став шедевром світової літератури, по ньому теж знімаються фільми, але ж "Кавказький бранець" написаний дуже простою мовою.

Тому, може бути, знайомство школярів з Толстим і треба починати з "Кавказького бранця", або з якогось просто розповіді, а "Війну і Мир" ... складно сказати, чи треба взагалі змушувати дітей читати цей твір. Але мені здається, що утворений російська людина повинна знати цей роман. Як освічений англієць повинен прочитати Шекспіра. Але в якому віці має відбутися це знайомство? Це вже інше питання.

Наскільки Толстой доступний сучасному поколінню?

-Японци новий переклад "Анни Кареніної" зробили з новою мовою. Герої Толстого розмовляють там на сучасній японській мові. Відомо також, що американці зробили комікс по "Війни і миру". Всі лаються, але я не впевнений, що це - неправильно. Нехай Толстой доходить до читача хоча б в такому вигляді.

Толстой, це ж взагалі міф. І ось той же догляд Толстого з дому, який я розглядаю просто як втеча бідного старого з сім'ї, де його в кінці життя зацькували, це, в той же час, грандіозний міф, який відкриває XX століття, з його нескінченними переміщеннями, його переоцінкою цінностей . Як загибель "Титаніка" - здавалося б, ну потонув корабель, загинули люди і все.

Але для нас це міф - цивілізація створила таке диво, як "Титанік", люди думали, що вони можуть перетинати Атлантичний океан в стані абсолютного комфорту, пити дорогі вина і блищати коштовностями ... айсберг - і все. Все виявляються в холодній воді. Це теж символ, який відкриває XX століття, як і догляд Толстого. Тому Толстого весь час будуть переосмислювати як якогось учителя, який бере на себе право говорити остаточні висновки про життя і світ. Мало хто з письменників бере на себе це право. Вони ховаються за своїми героями, за сюжетом, за літературною грою, а Толстой повністю від цього відмовився.

Він і героїв-то вже в кінці не вигадував, а прямо писав книгу, на кшталт "Шлях життя", і ось це пряме висловлювання людини про те, як треба жити, як треба вірити в Бога, як треба готуватися до безсмертя, чи є це безсмертя - це вражає людей, дивує їх, деяким це все не подобається, вони вважають, що так не можна, але це завжди буде хвилювати читачів. Це сивобородий старик, який дивиться на нас і каже: як ви живете? Навіщо ви живете? Він завжди буде ставити нам питання і хвилювати нас.

Читайте все найцікавіше в рубриці "Культура"

Наскільки творчість Толстого сьогодні вписується в культурний контекст?
Його сучасникам здавалося диким: як це - не вбивати тварин?