Культура толерантності в традиціях народів Північного Кавказу.

Південь Росії - один з найдавніших світових центрів цивілізації і культури, унікальний багатонаціональний і поліконфесійний регіон Росії.Протягом тисячоліть тут складалися яскраві, самобутні етнічні культури.Носіїв цих автохтонних для Північного Кавказу культур - адигів, балкарців, осетинів, чеченців, інгушів, карачаївців, ногайців, аварцев, даргинцев, лезгин, кумиків і інших народів Дагестану - об'єднують єдині палеокавказскіе коріння і історичні долі, що сприяє тісній співпраці і культурному взаємообміну.
В ході складного і неоднозначного процесу взаємодії численних народів і народностей, багатовікового співіснування різних мов і діалектів, ісламу, християнства, буддизму, іудаїзму і традиційних вірувань склалися кавказька гірська цивілізація і загальний северокавказский тип культури.Вона охоплює всі форми матеріальної культури і традиційного виробництва, велике коло етнічних традицій сімейного і суспільного побуту, спадщини духовної культури гірських народів.
Формування культури на території сучасного Півдня Росії, культурного вигляду народів регіону відбувалося під впливом культур стародавнього Дворіччя і Урарту, античної Греції, еллінізму, Риму та Візантії, стародавнього і середньовічного Ірану, традицій арабського халіфату і хазарського каганату, Османської імперії, глибокими були зв'язки з Вірменією , Грузією, Азербайджаном, проникало культурний вплив з Китаю та Індії.
Особливе значення мало постійно поглиблюється культурна взаємодія та взаємовплив з часів східних слов'ян північнокавказької і російської культури, що відбилося на побут і традиції російських і українських переселенців, волзького, терського, кубанського і донського козацтва.Північнокавказька культура стала однією з перлин, органічною частиною складної системи російської культури.Толерантність - терпимість, доброзичливе ставлення до оточуючих, прагнення до гідних компромісів і до подолання виникаючих розбіжностей і конфліктів, схильність вирішувати проблеми мирним способом - все частіше стає предметом уваги дослідників.І це не випадково.Тільки на шляху толерантності людство може уникнути небезпеки взаємного знищення.
Толерантність (терпимість) і нетерпимість - якості, мабуть, так само властиві кожній особистості, кожної культурної спільності.Толерантність дозволяє налагоджувати зв'язки і контакти з оточуючими людьми і товариствами;в той же час нетерпимість до іншого, чужого, далекого, сприяючи деякому відокремлення, допомагає уникнути зайвого зовнішнього впливу, зберегти власну самобутність.В даний час, коли проблема толерантності стала світовою проблемою, важливо вивчити досвід співіснування тенденцій толерантності та нетерпимості в конкретних культурах, товариствах і регіонах.Будь-яке суспільство, для якого характерні культурна, етнічна, релігійна неоднорідність, може стабільно існувати тільки при наявності певної міри толерантності.На думку дослідників, толерантність збільшує здатність етносу до адаптації в навколишньому світі.
Північний Кавказ - регіон складний і в мовному, і в етнічному, і в релігійних відносинах.Тут на порівняно невеликій території здавна, пліч-о-пліч проживають народи, що відрізняються один від одного особливостями господарства, побуту, традиціями повсякденному житті.Подібне різноманітність сформувалося в дуже віддалені часи і зберігається протягом багатьох століть.
Особливістю цього гірського регіону можна вважати і ту обставину, що численні відмінності і відмінність існували не тільки між етносами, але часто і всередині одного етносу - нерідко окремі села, громади, групи громад були відокремлені один від одного, що призводило до формування «своїх», локальних традицій і звичаїв всередині кожного села.Особливо це стосується до Дагестану, де часто не тільки окремі села, але навіть тухуми були ендогамни, що в значній мірі обмежувало контакти з навколишнім світом.Кожен аул м'ясо по-своєму ріже - каже Кумицька прислів'я.Локальні етнічні традиції були присутні навіть в такий відносно єдиної за нормами галузі культури, як поділ праці між статями.Наприклад, перенесення ваги на спині в гірському Дагестані - справа виключно жіноче, а у кумиків - виключно чоловіче;чоловік-балкарец за гончарним кругом - ситуація неприпустима, тоді як у даргинцев-сулевкентцев або табасарани-джулінцев - буденна;чоловік, що косить траву косою в Дагестані, - повсюдно звичайна справа, у тіндінцев - традиційно неприпустиме ...
У цих умовах неминучим ставало формування уявлень про «своїх» і «чужих», в свою чергу співвіднесених з уявленнями про «своє добре» і «чужому не настільки хороше».Характерно для Кавказу існування таких понять, як «адигаг'е» (букв. «Адигства»), «апсуара» (букв. «Абхазство»), службовців для позначення кодексу моральної поведінки відповідно адигів і абхазів.Ці поняття, що включають в себе всі мислимі чесноти, традиції і цінності даних народів, виникли як відображення етноцентріема - почуття переваги свого над чужим, протиставлення свого народу всім іншим.
«Своє» могло існувати на різних рівнях - «своя сім'я», «своя рідня», «свої сусіди», «своє село», «свій народ».Пріоритет «свого» яскраво відображений у фольклорі народів Кавказу.Про це говорять численні прислів'я: Наша власна короткошерста собака краще, ніж чужий кудлатий баран (аварська), Краще свій осів, ніж чужий кінь (Лезгинська) ...Особливо близькими були зв'язки родичів: поза родинного кола життя, за народними уявленнями, була неможлива: Хто без роду - той нещасний;Зайвих родичів немає;Самий неприємний родич і найближчий друг рівносильні;Де рідні багато, там могила простора - свідчать адигськие прислів'я.
Сусідські відносини у народів Кавказу часто прирівнювалися за значенням до споріднених.Думка сусідів не можна було не враховувати, всіма силами прагнули уникати конфліктів з сусідом, бути з сусідами заодно.Сусід вважався настільки «своїм», що у деяких народів Кавказу шлюби з сусідами фактично були заборонені.Про бажаної моделі поведінки по відношенню до сусідів говорять прислів'я карачаївців, адигів.лезгин, вайнахів: Якщо сусід сліпий, мружиться очей і ти;Погана собака кидається на сусіда;З сусідом не ворогують;Якщо сусід із сусідом заодно, то вони разом - як двосічний меч;Принижуючи сусіда, сам принижуєшся;Їжа без води і їжа без сусіда - грішні;Вибери собі сусіда до того, як побудуєш будинок ...
Вірність своєму селу, громаді (Джамаат) визнавалася народами Кавказу найбільшою цінністю: Хто не разом з аулом - той небіжчик і без могили (ногайська прислів'я);Зрадив аул нехай буде спалений в аулі (аварська);Де аул більше - там і розуму більше (Лакська) ... Думка суспільства ставилося вище думки окремої людини.Як говориться в кумицька прислів'ї: Двоє - Аллах для одного.Табасарани з цього приводу відзначали: Скажуть тобі двоє, що ти сліпий - хапайся за стіну і ходи.Правомірність загального рішення не піддавалася сумніву: Якщо весь аул вирішив відсікти руку - вона не болить (Рука, відрізана аулом, не болить).
Справедливий писал (а) у відповідь на:

> Вірність своєму селу, громаді (Джамаат) визнавалася народами Кавказу найбільшою цінністю: Хто не разом з аулом - той небіжчик і без могили (ногайська прислів'я); Зрадив аул нехай буде спалений в аулі (аварська); Де аул більше - там і розуму більше (Лакська) ... Думка суспільства ставилося вище думки окремої людини. Як говориться в кумицька прислів'ї: Двоє - Аллах для одного. Табасарани з цього приводу відзначали: Скажуть тобі двоє, що ти сліпий - хапайся за стіну і ходи. Правомірність загального рішення не піддавалася сумніву: Якщо весь аул вирішив відсікти руку - вона не болить (Рука, відрізана аулом, не болить).
>


Так. Ну а ось особисто Ви з такими звичаями згодні?
Особисто я так жити б не зміг. І не вважаю такі звичаї правильними.
Так В'ячеслав 12286 писал (а) у відповідь на:

> Так. Ну а ось особисто Ви з такими звичаями згодні?
> Особисто я так жити б не зміг. І не вважаю такі звичаї правильними.


час йде і деякі речі трансформуються з його плином, звичаї не бувають правильними або неправильними, звичаї є такі як вони є, вони допомагають вижити народам протягом багатьох століть, виплавлялося з покоління в покоління. час йде і деякі речі трансформуються з його плином, звичаї не бувають правильними або неправильними, звичаї є такі як вони є, вони допомагають вижити народам протягом багатьох століть, виплавлялося з покоління в покоління Народи розрізняються за своїми характеристиками. Наприклад Чукчі абсолютно не конфліктні навіть п'яні, Узбек гостинний, але якщо ти його гість. З узбеком марно про щось домовлятися, як з азіатом (японцем) вдариш по руках, він скаже ХОП (домовилися), а зробить так як забажає за потрібне або абсолютно не зробить, обдурити європейця у них в крові. А горяни завжди були агресивними і запальними і у них завжди була кровна помста. Володимир Сафронов писав (а) у відповідь на:

> А горяни завжди були агресивними і запальними і у них завжди була кровна помста.

це я так розумію шотландці з ірландцями? це я так розумію шотландці з ірландцями У статті, взагалі-то, на перший погляд пізнавальної, є величезна суперечність - розповідь про природну "толерантності" горян ніяк не в'яжеться з природними ж елементами трайбалізму і непотизму властивим цим народам. Непоєднуване - не поєднати. Лише відмова, від цих елементів, як застарілих в 21 столітті, може ще якось вивести ці народи з цивілізаційного тупика, в якому вони знаходяться. Неможливо бути злегка вагітними. Або вперед - до освоєння Всесвіту, або назад в 15 століття. До кумганов і ослика. Якось так. Oleksa1975 писал (а) у відповідь на:

> Або вперед - до освоєння Всесвіту


расшифруй, це гей-паради, легалізація проституції та інші принади?: 52
Ти якщо не дурень, то прекрасно бачиш, що народи трансформують свої традиції з плином часу, це з'ясовні процеси.
расшифруй, це гей-паради, легалізація проституції та інші принади Справедливий писал (а) у відповідь на:

Це Вам хто сказав? Придумали самі? Справедливий писал (а) у відповідь на:
У вас з Антикриза нездоровий інтерес до теми розпусти, як я подивлюся. Думаюча людина навряд чи з'єднає витрати свободи моралі (не завжди виправданою і необхідною) з прогресом. Де я писав, що розвиток, прогрес, освоєння Всесвіту = гей-парад, легалізація проституції і т.д? Втім кожен бачить вокргу, тільки те, що хоче бачити. Знаєш, я зустрічав знайомих, які голосно засуджують "російськи ###### quot а самі жити без їх" послуг "не можуть, при цьому маючи родини. Це називається - лицемірство. В тому числі і в цьому питанні. Можна подумати, що у горян, як в Союзі свого часу - "сексу немає" .. ню-ню. Досить на ютюбе поритися.

>
> Ти якщо не дурень, то прекрасно бачиш, що народи трансформують свої традиції з плином часу, це з'ясовні процеси.

Provizor писал (а) у відповідь на:

>)))))))))))
> Легальна проституція це погано, а ходити з трипером це ж так добре))))
> Блін якщо відкрити бардель в Грозному то чергу буде кілометрова


Правда, вночі. Поки ВІН не бачить. Правда, вночі
Чеченський письменник Герман Садулаєв заявив "Комсомольской правде", серйозну загрозу майбутньому республіки являє сексуальна незадоволеність чеченської молоді, яка від утримання зовсім втрачає голову. Це загрожує розквітом гомосексуалізму.
У номінально світської Чечні жорсткі моральні правила щодо взаємин статей. Що залишається робити чоловікам? З одного боку, секс поза шлюбом неможливий. З іншого боку - супутникове телебачення, Інтернет. Як це можна поєднати в одному місці? В результаті молоді люди накачані сексуальним бажанням під зав'язку, ця сексуальна енергія виходу нормального не знаходить. У чеченського чоловіка немає шансів задовольнити свої сексуальні бажання поза шлюбом.
Не дивно, що він поступово починає сходити з розуму. Чоловіків побачивши жінок починає дрібно трясти, особливо тих, хто не виїжджає до Росії. Це загрожує розквітом гомосексуалізму.
- У 2005-му я бачив в Грозному - на одному з проспектів стояла занепала "дівчина в червоному", машини зупинялися, тільки щоб подивитися на таке диво. А в цьому році по проспекту йшли два хлопця накачаних, із зачісками модними, тримаючись за руки. Мені сказали, що це просто звичай - двоє друзів тримаються за руки. Але я б зрозумів звичайних хлопців, які не метросексуалів ...
У чеченців фізичний контакт серед чоловіків вважається дуже важливим. Чоловіки обіймаються, тримаються за руки. Це не викликало підозр, і було прийнято вважати, що гомосексуальність в Чечні просто неможлива. Але зараз я вже все менше вірю в це.
Наше "світське" суспільство далеко від цих звичаїв як небо від землі. та й взагалі від традицій. Вони замінили їх на уклад життя)))) Як складеться-така значить і традиція))))
Повернутися до списку тем

Ну а ось особисто Ви з такими звичаями згодні?
Ну а ось особисто Ви з такими звичаями згодні?
Е я так розумію шотландці з ірландцями?
Придумали самі?
Д?
Що залишається робити чоловікам?
Як це можна поєднати в одному місці?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация