Культура російського зарубіжжя

  1. загальні зауваження Найбагатшим пластом російської художньої культури є культура російського...
  2. Друга хвиля еміграції
  3. Третя хвиля еміграції

загальні зауваження

Найбагатшим пластом російської художньої культури є культура російського зарубіжжя, без вивчення якої неможливо отримати уявлення про місце і роль Росії в розвитку світової художньої культури. При цьому культура російського зарубіжжя - це унікальне явище і разом з тим глибоко трагічна, тому що ні для якої країни не складалася ситуація таким чином, щоб значна частина творчої інтелігенції з якої-небудь причини виявилася за межами рідної країни, постійно поповнювалася і при цьому зберігала вірність своїй культурі, не залишаючи надії на повернення. У російської еміграції виділяють 3 хвилі.

Перша хвиля припала на період Жовтневої революції і громадянської війни, коли близько 2 млн. Чоловік покинули Батьківщину, не прийнявши революції, не зрозумівши її ідеалів. У 1922 р, за особистою вказівкою Леніна, за межі країни було вислано велика група вчених, філософів, літераторів. У 30-х рр. деякі з тих, хто виїхав намагалися повернутися в Радянську Росію, однак до них поставилися як до зрадників Батьківщини і більшість з них виявилися в таборах.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

зауваження 1

У Європі Франція була найбільшим центром російської еміграції, а в Азії таким центром став Китай.

Перша хвиля еміграції

Емігранти першої хвилі - це, в основному, еліта російської інтелігенції, що дала десятки імен світового значення - письменників, художників, музикантів, артистів, хореографів, серед яких Бердяєв, Рахманінов, Стравінський, Шаляпін, Павлова, Дягілєв, Баланчин, а також вчені та винахідники , що стали гордістю світової науки. Емігрантам першої хвилі доводилося боротися за існування, і величезну підтримку їм надала російська православна церква, навколо якої гуртувалася діаспора. У багатьох країнах емігранти створювали центри російської культури, які відіграли значну роль в збереженні російської духовної культури.

зауваження 2

Еміграція була трагедією як для країни, яка втратила свою ін-інтелектуальні еліти, так і для самих людей, відірваних від Батьківщини і опинилися в чужому середовищі, в дуже складних матеріальних і особливо психологічних умовах.

На жаль, всі надії на повернення додому поступово стали розсіюватися, що поступово призвело до зростання безвиході, що, в першу чергу, відбилося в літературі російського зарубіжжя. Однак, незважаючи на весь трагізм свого становища, емігранти залишалися патріотами своєї країни. Так, під час Другої світової війни багато з них надавали допомогу Радянському Союзу в його боротьбі з фашистами, брали участь в русі Опору на території тих країн, в яких опинилися в результаті еміграції.

Друга хвиля еміграції

Чисельність другої хвилі еміграції оцінюється приблизно в 100 тис. Чол. І пов'язана вона з Великою Вітчизняною війною. Це в більшості своїй вижили в концтаборах радянські військовополонені і громадяни, насильно вивезені до Німеччини на роботи. Основною причиною з неповернення на Батьківщину був страх потрапити в сталінські табори (що і відбувалося з тими, хто все ж повертався). З емігрантів другої хвилі в Європі залишилися лише деякі, велика частина виявилася в США, Канаді, Австралії і т. Д.

Безумовно, емігранти другої хвилі значно відрізнялися від тих, хто приїхав після революції, так як це вже були люди, становлення яких відбувалося в радянських умовах. Здебільшого це були пересічні громадяни країни Рад - колгоспники, робітники, солдати. Нечисленні представники інтелігенції, творчої, військовій, науково-технічної, не могли внести значного внеску в культуру російського зарубіжжя.

Третя хвиля еміграції

Третя хвиля еміграції - це еміграція доперебудовних десятиліть. Емігрантів цієї хвилі прийнято називати дисидентами. Це люди, серед яких багато діячів культури і мистецтва, висланих за кордон за свою правозахисну діяльність і інакомислення. Крім того, в цей час з країни виїхало багато євреїв і радянських німців.

В результаті третьої хвилі еміграції країна зазнала значних втрат, так як поїхали багато видатних письменників, музиканти, артисти, вчені, які користуються світовою популярністю:

  • А. Солженіцин,
  • М. Ростропович,
  • В. Некрасов,
  • А. Галич,
  • М. Шемякін,
  • Е. Невідомий,
  • І. Бродський,
  • М. Баришніков,
  • Р. Нурієв,
  • і багато інших.

зауваження 3

Культура російського зарубіжжя - це величезний пласт вітчизняної та світової культури, на жаль, маловивчений, знайомство з яким почалося тільки в останні 10-15 років.

Нічого не зрозуміло?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация