Літургія Передосвячених Дарів (Пояснення + ВІДЕО)

  1. Після «Світі Тихий»
  2. Після «Хай стане ...»
  3. Після Великого Входу
  4. Перед причастям прихожан
  5. Читайте також:

Літургія Передосвячених дарів - одна з найкрасивіших великопісних служб. Віруючі прагнуть хоча б один раз за пост присутнім на ній і причащатися Святих Христових Таїн. Сподіваємося, що коментарі до служби будуть корисні читачам нашого сайту.

Зміст статті

Возлюблені у Господі брати і сестри!

Літургія Передосвячених Дарів - богослужіння, яке переважно відбувається в дні особливого утримання і сугубого поста: середу та п'ятницю протягом всіх днів святої Чотиридесятниці

Літургія Передосвячених Дарів за своїм характером, перш за все, вечірнє богослужіння, висловлюючись точніше, це причастя після вечірні.

Великим Постом, слідуючи церковним статутом, по середах і п'ятницях покладається повне утримання від їжі до заходу сонця. Ці дні особливо напруженого фізичного і духовного подвигу освячені очікуванням причащання Тіла і Крові Христових , І це очікування підтримує нас в нашому подвиг, як духовному, так і фізичному; метою цього подвигу стає радість очікування вечірнього причастя.

На жаль, сьогодні практично втрачено це розуміння Літургії Передосвячених Дарів як вечірнього причастя, і тому служба це відбувається повсюдно переважно з ранку, як і зараз.

Богослужіння починається Великої Вечірньої, але перший вигук священика: «Благословенне Царство Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків!», Такий же як і на Літургії Іоанна Златоуста або Василія Великого; таким чином, всі богослужіння звернене до надії Царства, воно є те духовне очікування, що і визначає собою весь Великий Піст.

Потім, як завжди, слід читання 103 псалма «Благослови, душе моя, Господа!» Священик читає світильних молитви, в яких просить Господа про те, щоб Він «виконав уста наша хвали ... щоб величати нам святе ім'я» Господа, «в інший час нинішнього дня уникнути різних підступів лукавого »,« решту дня провести непорочно перед святою Славою »Господа.

Після закінчення читання 103 псалма диякон виголошує Велику ектению, з якої починається і повна Літургія.

«Миром Господу помолимося» - перші слова єктенії, які означають, що ми в світі душевному повинні починати свої молитви. Перш примиритися з усіма, на кого тримаємо свої образи, кого ми самі образили, - це неодмінна умова для нашої участі в богослужінні. Диякон сам не вимовляє ніяких молитов, він лише допомагає при здійсненні богослужіння, закликає народ до молитви. А всі ми, відповідаючи «Господи, помилуй!», Повинні брати участь у спільній молитві, адже саме слово «Літургія» означає спільне служіння.

Кожен молиться в храмі - не пасивне глядач, а учасник Богослужіння. Диякон закликає нас до молитви, священик від імені всіх присутніх в храмі здійснює молитву, а всі ми разом є учасниками богослужіння.

Під час єктенії священик читає молитву, де просить Господа «почути нашу молитву і почути голос благання нашого».

Після закінчення єктенії і вигуку священика читець починає читати 18 кафізму, яка складається з псалмів (119-133), званих «піснями сходження». Їх співали на сходах Єрусалимського храму, піднімаючись по ним; це була пісня людей, що збиралися для молитви, які готувалися до зустрічі з Богом.

Під час читання першої частини кафізми священик відкладає в сторону Євангеліє, розгортає святий антимінс, після чого Агнець, освячений на Літургії в неділю, за допомогою копія і лжиці перекладає на дискос і ставить перед ним запалену свічку.

Після цього диякон виголошує т.зв. «Малу» ектению. "Знову і знову в мирі Господу помолимось», тобто «Знову і знову в мирі Господу помолимось». «Господи, помилуй» - відповідає хор, а разом з ним і всі присутні. У цей час слід молитва священика:

«Господи, не в ярості Твоїй картай нас і не гнівом Своїм карай нас ... Просвіти очі сердець наших для пізнання Твоєї істини ... бо Твоя держава, і Твоє є Царство і сила і слава».

Потім друга частина читання 18 кафізми, під час якого священик здійснює триразове кадіння престолу зі святими Дарами і земний уклін перед престолом Потім друга частина читання 18 кафізми, під час якого священик здійснює триразове кадіння престолу зі святими Дарами і земний уклін перед престолом. Знову вимовляється «мала» єктенії, під час якої священиком читається молитва:

«Господи Боже наш, згадай нас грішних і непотрібних рабів Твоїх ... даруй нам Господи все, що просимо для порятунку і допоможи нам любити і боятися Тебе від усього серця нашого ... бо Ти - благий і чоловіколюбець Бог ...»

Читається остання, третя частина кафізми під час якої відбувається перенесення Святих Дарів з престолу на жертовник. Це буде відзначено дзвінком в дзвіночок, після чого всі присутні, відзначаючи важливість і святість цього моменту, повинні стати на коліна. Після перенесення Святих Дарів на жертовник знову дзвонить дзвіночок, значить вже можна підніматися з колін.

Священик наливає вино в чашу, покриває святі судини, але нічого при цьому не вимовляє. Завершується Літургію Передосвячених кафізми, знову вимовляється «мала» єктенії і вигук священика.

Хор починає спів віршів з 140 і 141 псалмів: «Господи, взиваю до Тебе, вислухай мене!» І покладених на цей день стихир.

Стихири - це богослужбові поетичні тексти, в яких відбивається суть празднуемого дня. Під час цього співу диякон звершує кадіння вівтаря і всього храму. Каждение - це символ підносяться нами молитов Богу. Під час співу стихири на «І нині» священнослужителі роблять урочистий вхід. Предстоятелем читається молитва:

«Увечері, як і вранці і в полудень, хвалимо, благословляємо Тебе і молимося Тобі ... Не дай нахилятися серцям нашим до слів або думок лукавим ... визволи нас від усіх ловити душі наші ... Тобі належить вся слава, честь і поклоніння, Отцю і Сину і святому Духу ».

Священнослужителі виходять на солею (піднесення перед входом до вівтаря), і Предстоятель благословляє Святий Вхід словами: «Благословен вхід святих Твоїх, завжди нині і повсякчас, і на віки віків!» Диякон, начертивая кадилом святий хрест, вимовляє «Премудрість, прости!» « прости »- значить" станемо прямо, благоговійно ".

У Древній Церкві, коли богослужіння було значно триваліший сьогоднішніх, які зібралися в храмі сиділи, встаючи в особливо важливі моменти. Дияконський вигук, який закликає стати прямо і благоговійно, нагадує нам про важливість і святість скоєного Входу. Хор співає древній богослужбовий гімн «Світі Тихий».

Священнослужителі входять в святий вівтар і здійснюють сходження на горішнє місце. У цей момент ми зробимо спеціальну зупинку для того, щоб пояснити наступні дії. Всім нам бажаю осмислено взяти участь в скоюване богослужінні.

Після «Світі Тихий»

Возлюблені у Господі, брати і сестри! Відбувся вхід, священнослужителі зійшли на горішнє місце. В ті дні, коли вечірня відбувається окремо, вхід і сходження на горішнє місце є кульмінаційним моментом богослужіння.

Зараз настав час співу особливого прокимна. Прокимен - це вірш із Святого Письма, найчастіше з Псалтиря. Для прокимна вірш вибирається особливо сильний, виразний і відповідний до випадку. Складається прокимен з вірша, у власному розумінні званому прокимном, і одного або трьох «віршів», які передують повторення прокимна. Назву свою прокимен отримав від того, що він передує читання зі Святого Письма.

Сьогодні ми почуємо два уривки зі Священного Писання Старого Завіту, взяті з книг Буття і Притч Соломонових. Для кращого розуміння ці уривки будуть прочитані в російській перекладі. Між цими читаннями, які називаються паремии, здійснюється обряд, головним чином нагадує нам ті часи, коли Великий Піст був переважно підготовкою оголошених до Святого Хрещення.

Під час читання першої паремії священик бере запалену свічку і кадило. Після закінчення читання священик, начертивая кадилом святий хрест, вимовляє: «Премудрість, прости!», Тим самим закликаючи до особливій увазі і благоговіння, вказуючи на особливу мудрість, укладену в теперішньому моменті.

Потім священик обертається до присутніх і, благословляючи їх, вимовляє: «Світло Христове просвітлює всіх! ». Свічка - символ Христа, Світла світу. Запалювання свічки під час читання Старого Завіту означає, що всі пророцтва здійснилися у Христі. Старий Завіт веде до Христа так само, як і Великий Піст веде до освіти оголошених. Світло хрещення, що з'єднує оголошених з Христом, відкриває їх розум для розуміння вчення Христового.

За сталою традицією в цей момент всі присутні опускаються на коліна, про що їх попереджає дзвінок дзвоника. Після проголошення слів священиком дзвінок дзвоника нагадує про те, що можна встати з колін.

Слід другий уривок зі Святого Письма з книги Притч Соломонових, який також буде прочитаний в російській перекладі. Після другого читання зі Старого Завіту за вказівками статуту покладається спів п'яти віршів з вечірнього 140 псалма, який починається з вірша: «Нехай піднесеться молитва моя, як кадило перед тобою»

В ті часи, коли Літургія ще не набула сьогоднішньої урочистості і полягала просто в причасті за вечірньою, ці вірші співали під час причащання. Тепер вони складають прекрасне покаянний введення до другої частини богослужіння, тобто до самої Літургії Передосвячених Дарів. Під час співу «Хай стане ...» всі присутні лежать ниць, а священик, стоячи біля престолу, кадить його, а потім жертовник, на якому знаходяться Святі Дари.

Після закінчення співу священиком вимовляється молитва, яка супроводжує всі великопісні богослужіння, - молитва святого Єфрема Сирина . Ця молитва, яка супроводжується земними поклонами, налаштовує нас на правильне розуміння нашого пісного діяння, що полягає не просто в обмеженні себе в їжі, але в умінні бачити і боротися зі своїми власними гріхами.

В ті дні, коли Літургія Передосвячених Дарів збігається з престольним святом, або в інших зазначених статутом випадках, покладається читання апостольського послання і уривки з Євангелія. Сьогодні таке читання статутом не положено, а значить, його не буде. Перед сугубою єктенією ми з Вами зробимо ще одну зупинку, для того щоб краще зрозуміти подальший хід богослужіння. Допомагай усім Господь!

Після «Хай стане ...»

Возлюблені у Господі брати і сестри! Завершилася вечірня, і тепер весь наступний хід богослужіння - це вже безпосередньо Літургія Передосвячених Дарів. Зараз дияконом буде виголошена потрійна ектенія, коли ми з вами повинні посилити наші молитви. Під час виголошення цієї єктенії священик молиться про те, що Господь прийняв наші старанні моління і послав на народ Свій, тобто на нас, всіх присутніх в храмі, які очікують від нього невичерпною милості, Свої багаті щедроти.

Поіменного поминання за живих і померлих на Літургії Передосвячених Дарів не буває. Потім слід єктенії за оголошених. У Древній Церкві таїнству Хрещення передував довгий період оголошення бажаючих стати християнами.

Великий Піст - це як раз час посиленої підготовки до Хрещення, яке зазвичай відбувалося у Велику Суботу або на Великдень. Ті, хто готувалися прийняти Таїнство Хрещення, відвідували спеціальні огласительні заняття, на яких їм роз'яснялися основи православного віровчення, для того, щоб їх майбутнє життя в Церкві була осмисленою. Оголошені відвідували також богослужіння, зокрема Літургію, на якій вони могли бути присутніми до єктенії за оголошених. Під час її проголошення диякон закликає всіх вірних, тобто постійних членів православної громади, помолитися про оголошених, щоб Господь помилував їх, оголосив їх Словом Істини, відкрив їм Євангеліє правди. А священик в цей час молиться Господу і просить Його про те, щоб Він позбавив їх (тобто оголошених) від стародавнього зваблювання і підступів противника ... і сопрічел їх до духовного стада Христового.

З половини Посту додається ще єктенія про «просвіщати», тобто вже «готових до освіти». Закінчується період тривалого оголошення, який в Стародавній Церкви міг тривати і кілька років, і оголошувані переходять в розряд «просвіщати» і вже скоро над ними здійсниться Таїнство святого Хрещення . Священик в цей час молиться, щоб Господь укріпив їх в вірі, затвердив в надії, удосконалив в любові ... і показав їх гідними членами Тіла Христового.

Потім диякон виголошує, щоб все оголошені, всі, хто готується до освіти, вийшли з храму. Тепер молитися в храмі можуть тільки вірні, тобто тільки хрещені православні християни. Після видалення оголошених слід читання двох молитов вірних.

У першій ми просимо про очищення душі, тіла і почуттів наших, друга молитва готує нас до перенесення Напередосвячених Дарів. Потім настає урочистий момент перенесення Святих Дарів на престол. Зовні цей вхід схожий на Великий вхід за Службою Божою, але по суті і духовним значенням він, звичайно, зовсім інший.

Хор починає співати особливу пісню: «Нині сили небесні з нами невидимо служать, бо ось, входить Цар Слави, ось Жертва, таємниче освячена, переноситься».

Священик у вівтарі, з піднятими вгору руками, тричі вимовляє ці слова, на які диякон відповідає: «З вірою і любов'ю приступимо і причасниками Життя вічного будемо Священик у вівтарі, з піднятими вгору руками, тричі вимовляє ці слова, на які диякон відповідає: «З вірою і любов'ю приступимо і причасниками Життя вічного будемо. Алилуя, Алилуя, Алилуя ».

Під час перенесення Святих Дарів все повинні благоговійно опуститися на коліна.

Священик в Царських вратах, за усталеною традицією, тихому голосом вимовляє: «З вірою і любов'ю приступимо» і ставить Святі Дари на престол, покриває їх, але нічого при цьому не вимовляє.

Після цього вимовляється молитва святого Єфрема Сирина з трьома поклонами. Завершено перенесення Святих Дарів, вже зовсім скоро настане момент Святого Причастя священнослужителів і всіх, хто до цього готувався. Для цього ми зробимо ще одну зупинку, щоб пояснити останню частину Літургії Передосвячених Дарів. Допомагай усім Господь!

Після Великого Входу

Возлюблені у Господі, брати і сестри! Звершилося урочисте перенесення Святих Дарів на престол, і тепер ми вже зовсім близько підійшли до самого моменту святого причастя. Зараз буде виголошена дияконом прохальна єктенії, а священик у цей час молиться, щоб Господь урятував нас і вірний народ Свій від усякої скверни, освятив душі і тіла всіх нас, щоб з чистою совістю, непосрамленним особою, освіченим серцем ... з'єднатися нам з Самим Христом Твоїм , істинним Богом нашим.

Далі йде молитва Господня «Отче наш», завершальна завжди наше приготування до Причастя. Промовляючи її, молитву Самого Христа, ми тим самим приймаємо дух Христов як свій власний, Його молитву до Отця як нашу, Його волю, Його бажання, Його життя як наші власні.

Завершується молитва, священик викладає нам мир, диякон закликає всіх нас схилити свої голови перед Господом, а в цей час читається молитва ПРЕКЛОНІННЯ ГОЛІВ, де священик від імені всіх присутніх просить Господа, щоб Він зберіг народ Свій і удостоїв всіх нас причаститися життєдайних Його Таїнств.

Потім слід вигук диякона - «Будьмо уважні», тобто будемо уважні, а священик, торкаючись рукою Святих Дарів, возгласно вимовляє: «Передосвячених Святая - Святим!». Це означає, що Передосвячених Святі Дари пропонуються святим, тобто всім вірним чадам Божим, усім, хто зібрався в цей момент в храмі. Хор співає: «Єдин Свят, Єдин Господь, Ісус Христос , На славу Бога Отця. Амінь ». Закриваються Царські врата, і настає момент причастя священнослужителів.

Після того як вони причастяться, Святі Дари будуть заготовлені для всіх сьогоднішніх причасників і занурені в Чашу. Всім, хто сьогодні збирається причащатися, потрібно бути особливо уважними і зосередженими. Скоро настане момент нашого з'єднання з Христом. Допомагай усім Господь!

Перед причастям прихожан

Возлюблені у Господі брати і сестри! Стародавня Церква не знала іншого приводу для участі в Літургії, крім як для причастя Святих Дарів на ній. Сьогодні це євхаристійне відчуття, на жаль, ослаб. І ми часом навіть не підозрюємо, для чого ми приходимо в храм Божий. Зазвичай кожен хоче просто помолитися «про щось своє», але ми тепер знаємо, що православне богослужіння, а особливо Літургія, - це не просто молитва «про щось», це наша участь в жертву Христову, це наша спільна молитва, спільне предстояние Богу, спільне служіння Христу. Всі молитви священика - це не просто його особисте звернення до Бога, а молитва від імені всіх присутніх, від імені всіх, хто знаходиться в храмі. Ми про це часто навіть не підозрюємо, що це і наша молитва, це і наша участь в Таїнстві.

Участь у богослужінні повинно бути, звичайно ж, усвідомленим. Завжди потрібно прагнути до того, щоб за богослужінням причаститися Святих Христових Таїн. Адже кожна охрещена людина - це частина Тіла Христового, а через загальність нашого причащання є цьому мiру, який «у злі лежить», Церква Христова.

Церква - це Тіло Христове, а ми - частина цього тела, частина Церкви. І, щоб нам не заблукати в нашому духовному житті, необхідно постійно прагнути до з'єднання з Христом, яке нам дається в таїнстві Святого Причастя.

Ми дуже часто, стаючи на шлях духовного вдосконалення, не знаємо, що нам треба робити, як правильно чинити. Церква ж дає нам все, що потрібно для нашого відродження. Все це дається нам в Таїнствах Церкви. А Таїнством Таїнств, або, точніше, Таїнством Церкви, - Таїнством, яке виявляє Саму природу Церкви, - є Таїнство святого Причастя. Тому, якщо ми будемо намагатися пізнавати Христа, чи не причащаючись, то у нас нічого ніколи не вийде.

Тому, якщо ми будемо намагатися пізнавати Христа, чи не причащаючись, то у нас нічого ніколи не вийде

Пізнавати Христа можна, тільки перебуваючи разом з Ним, а таїнство Причастя - це наша двері до Христа, яку ми повинні відкрити, і прийняти Його в своє серце.

Зараз настав сам момент, коли всі бажаючі причаститися з'єднаються зі Христом. Священик зі Святою Чашею виголосить молитви перед Святим Причастям, і все готувалися до Причастя повинні уважно їх вислухати. Підходячи до Чаші, потрібно хрестоподібно скласти руки на грудях і чітко вимовити своє християнське ім'я, і, причастившись, поцілувати край Чаші і відходити на запити.

За сталою традицією причащатися можуть лише ті з дітей, хто вже в змозі прийняти частку Святого Хліба. Хор в цей час співає особливий причетний вірш: «Хліб небесний і Чашу життя скуштуєте - і побачите, який добрий Господь».

Коли Причастя завершиться, священик заходить у вівтар і благословляє народ в ув'язненні богослужіння. Слід п оследняя єктенії, в якій ми дякуємо Богові за причастя безсмертних, небесних і життєдайних страшних Христових Таїн, і остання молитва, т.зв. «Заамвонна», - молитва, яка підбиває підсумок значенням цього богослужіння. Після неї священик вимовляє відпуст зі згадуванням святкуються сьогодні святих, а це, перш за все, преподобна мати Марія Єгипетська і святитель Григорій Дивослово, папа Римський, святий ще нерозділеного Стародавньої Церкви, до якого сходить традиція здійснення Літургії Передосвячених Дарів.

На цьому служба буде завершена. Бажаю всім присутнім допомоги Божої і сподіваюся, що сьогоднішнє богослужіння, яке постійно коментували, допоможе всім нам краще зрозуміти сенс і призначення православного богослужіння, щоб у нас з'явилося бажання в подальшому все більше і більше осягати наше православне спадщина, через осмислене участь в богослужінні, через участь в Таїнствах Святої Церкви. Амінь.

Читайте також:

Читайте також:

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация