Любов до ближнього: Видаляти своє "я" з нашої любові

Любов і смиренність -дві чесноти-сестри

- Геронде, як я втечу, коли у мене стільки пристрастей - Геронде, як я втечу, коли у мене стільки пристрастей?

- Любов'ю і смиренністю Як тільки розвинуться любов і смиренність, гордість і злість прийдуть в виснаження і настане агонія пристрастей. Так поступово всі пристрасті загинуть і всі інші чесноти прийдуть самі собою. Тому всі свої сили направ на придбання любові і смиренності.

Справжня любов нерозривно пов'язана зі смиренням, як два брата близнюка, які один одного дуже сильно люблять. Любов невіддільна від смиренності. У любові ти знаходиш смиренність і в смиренні знаходиш любов.

Для мене підстава духовного життя - любов і смиренність. Де є любов, там живе Христос - Любов, і де є смиренність, воно немов силою утримує у людині Благодать Божу. Тоді всюди панує Бог і земля перетворюється в рай. А де любові і смиренності немає, там мешкає тангалашка - ворог, і люди разом з ним вже тут живуть немов в пеклі, і з кожним днем ​​погіршують свою долю в іншому житті.

Найлегший шлях до порятунку - це любов і смиренність. Якщо у нас їх не буде, то ми будемо судимі. Ці дві чесноти схиляють Бога на милість і зводять Його створення на Небеса. За цим відмітним ознаками - через смирення і любові - Анголи визначають чад Божих, з любов'ю беруть їх і без страху проводять через повітряні митарства, і зводять до ніжно люблячого Отця, Бога.

- На мою думку, любов буває трьох видів: плотська любов, яка сповнена духовних мікробів; мирська любов - удавана, зовнішня, лицемірна, неглибока; і духовна любов - справжня, чиста і дорога. Ця любов безсмертна, вона перебуває "на віки віків".

- Як я зможу зрозуміти, герондо, чи є у мене справжня любов?

- Щоб це зрозуміти, потрібно випробувати себе, чи любиш ти однаково всіх людей і вважаєш всіх кращими себе.

- Геронде, моя любов до Бога і ближнього охолола.

- Посей той невеликий залишок любові, що у тебе є. Нехай вона дасть паростки, виросте, принесе плід любові, який ти і збереш. Потім ти посієш уже більше любові і ще більше збереш, так поступово заповниться твій комору, так що тобі вже нікуди буде її складати, адже чим більше любові сієш, тим більше вона росте. Припустимо, у хлібороба є невеликий пакетик насіння і він їх сіє. Потім він збирає врожай, наповнює їм великий пакет. Якщо він потім висіє плід з пакета, то, коли збере врожай, наповнить насінням цілий мішок. І коли у нього стане багато насіння і він їх висіє, то потім заповнить цілий комору. Але якщо він буде тримати насіння в пакетику і не посіє їх, то в них заведуться черви. Він повинен кинути насіння в землю, щоб вони проросли, виросли і дали плід.

Хочу сказати, що те ж саме відбувається і з любов'ю. Щоб любов зростала, потрібно її віддавати. Людина, яка не віддає навіть ту невелику любов, що у нього є, немов тримає в руці жменю насіння і не хоче їх посіяти. Така людина - лукавий раб, який приховав талант (Див. Мф.25,25)

Залежно від того, скільки любові ти віддаси, стільки й отримаєш. Якщо не даси любові, не отримаєш любові. Бачиш, мати постійно віддає свою любов дітям, а й постійно бере від дітей, і її любов постійно зростає. Але коли ми вимагаємо любові від інших тільки для себе, хочемо тільки отримувати від інших і, роблячи якесь добро, думаємо про відплату, тоді у нас не дорога, а дешева любов. Тоді ми стаємо чужими Богові і не отримуємо любові ні від Бога, ні від інших людей.

Ті, у кого мирська любов, сперечаються один з одним, кому схопити для себе побільше любові. Але ті, у кого духовна, дорога любов, сперечаються один з одним, хто віддасть іншому більше любові. Вони люблять, не думаючи про те, люблять їх інші або не люблять, і навіть не вимагають, щоб інші їх любили. Хочуть постійно віддавати своє і себе і не вимагають від інших, щоб вони віддавали їм своє і себе. Таких людей люблять все, але найбільше Бог, з Яким вони одного роду.

Любов без відплати! Не треба виявляти благодіяння з тим, щоб отримати блага. Треба вирощувати благородну, дорогу любов, таку, якою любить Бог, а не дешеву мирську любов, яка виконана всіх людських немочей.

- Геронде, мені важко віддавати свою любов туди, де її не оцінять.

- У тебе немає справжньої любові, тому тобі і важко. Того, у кого справжня любов, не хвилює, оцінять його любов чи ні. Жертву, яку він здійснює заради ближнього по чистої любові, він навіть не пам'ятає.

- Як мені навчитися забувати добро, яке я роблю?

- Кинь його в море ... Так і забудеш. Але і зло, яке тобі роблять, теж потрібно забувати. Так ти, сама того не помічаючи, збереш собі духовне багатство.

- Геронде, який еталон любові?

- "Так любіть один одного якоже полюбив ви" (Ін. 13.34) Цим Христос каже, що ми повинні завжди жертвувати собою заради інших, як Він приніс Себе в жертву за нас.

- Може в жертві присутнім користь?

- Да може. Пам'ятаю, (я тоді був ще мирянином) один з жителів Коніци після великодньої служби говорив кожному зустрічному - поперечному: "Піду в монастир на горі, до Божої Матері, запалю лампадки". Але по тому, як він це говорив, було видно, що в людині сидить гордість і корисливість ... Пішов він уночі в монастир запалювати лампадки, о другій дороги туди, о другій назад. А дорога - жах! І церква занедбана, все валяється, де вже знайти гнотиком і поплавки для лампад! Так що виявилося, що вся його праця була марною. Але ж, напевно, якби хтось йому сказав після служби: "Запали лампадку, як прийдеш додому", може бути, він би і не запалив! Якби він насправді захотів принести жертву Богу, то мав би піти у монастир запалювати лампадки просто, без шуму

- Значить, людина може жертвувати собою і по гордості?

- Може, як не може? Він може пожертвувати навіть, як говорить апостол Павло, своїм життям, а любові не мати (См.1Кор.13,3)

- Така жертва має цінність?

- Чи не пам'ятаєш, що перед тим каже апостол Павло - Чи не пам'ятаєш, що перед тим каже апостол Павло? "Любові ж не маю, нічтоже єсмь" (1Кор.13,2). Жертва, щоб вона була по Богу, повинна бути вільна від людського: користі, гордості і т. Д. Коли людина смиренно жертвує собою, тоді це означає, що у нього є любов, тоді він схиляє до себе Бога. Коли я говорю про любов, говорю про справжню, справжньої любові, в якій є благородство. Адже людина може бути впевненим у своєму помисел і думати, що має любов, тому що все роздає, і, проте, не мати любові, тому що в його любові є його "я", тобто його любов спрямована на досягнення його особистого інтересу

Щоб наша любов була справжньою, ми повинні її очистити, видалити своє "я" з нашої любові. І коли все видаляють своє "я" зі своєї любові, тоді кожен в іншому і всі об'єднані однією любов'ю Христа. А у Христі вирішуються всі проблеми, тому що любов Христова ліквідує всі проблеми.

- Геронде, як людина може прийняти весь світ в своє серце?

- Як може обійняти весь світ, коли у нього короткі руки? .. Щоб людині помістити весь світ в своє серце, він повинен розширити своє серце.

- Як це зробити, Геронде?

- Любов'ю. Але і цього недостатньо. Потрібна материнська любов. Мати любить своїх дітей більше себе самої. Якщо людина придбає таку любов, то він стане любити не тільки тих, хто його любить, але і тих, хто йому шкодить, тому що буде завжди для інших знаходити пом'якшувальні обставини і звинувачувати в усьому себе. Навіть якщо його обкрадуть, він буде відчувати докори сумління, коли злодія зловлять і посадять до в'язниці. "Через мене чоловік потрапив до в'язниці, - говоритиме він. Якби я знайшов спосіб дати йому гроші, в яких він потребував, то він би зараз не був у темниці ".

Материнська любов усе зносить і все угашає. Якщо дитина щось зашкодить, щось зламає або зробить щось погане, мати його відразу прощає, тому що він її чадо. Так, якщо ти любиш свого ближнього материнською любов'ю, то виправдуєш все його слабкості, і не бачиш його гріхів, а якщо і бачиш, то відразу прощаєш. Тоді твоє серце переповнюється любов'ю, тому що ти стаєш наслідувачем Христа, Який всіх нас терпить.

- Геронде, я до всього підходжу якось вузько. Може, у мене немає серця?

- Це в тебе немає серця? Та чи знаєш, яке в тебе серце? Але ти допускаєш, щоб його душила твоя вузьколобість, а потім мучишся. У кого широке серце, той все може понести, а той, у кого вузьке серце, малодушний, через одного зауваження, одного неприємного події засмучується, не може його понести.

- Чому?

- Тому що настільки вистачає його акумуляторної батареї.

- Що мені зробити, щоб збільшити потужність моєї батареї?

- виправдовується незібраність і недоліки інших. До всього стався духовно, з вірою і довірою до Бога. Думай про те, що ти в руках Божих, і якщо щось відбувається не так, як ти хочеш і бажаєш, приймай це з вдячністю.

- І моє серце розшириться?

- Щоб твоє серце стало ширшим, потрібно щось з нього прибрати: позбутися від себелюбства. Якщо плющ себелюбства і вузькості думки, яка тебе душить, засохне, то твоє духовне древо стане розвиватися вільно. Бажаю, щоб твоє серце незабаром звільнилося зовсім, розрослося і розширилося. Амінь.

Я зараз, знаєте, що відчуваю? Відчуваю таку материнську любов, таку м'якість і ніжність, яких у мене не було раніше. У мені вміщується весь світ. Я хочу обійняти всіх людей, хочу їм допомогти. Тому що любов не може залишатися захованої в серце. Як у матері, яка втратила дитину, молоко ллється з грудей, так і любов шукає виходу.

Друкується з видання Блаженної пам'яті старець Паїсій Святогорець. Слова. Т.5. М., 2008 р.

Як я зможу зрозуміти, герондо, чи є у мене справжня любов?
Як мені навчитися забувати добро, яке я роблю?
Геронде, який еталон любові?
Може в жертві присутнім користь?
Може, як не може?
Чи не пам'ятаєш, що перед тим каже апостол Павло?
Геронде, як людина може прийняти весь світ в своє серце?
Як може обійняти весь світ, коли у нього короткі руки?
Як це зробити, Геронде?
Може, у мене немає серця?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация