Митрополит Афанасій Лимассольский: Невже в раю не набридне любити - цілу вічність?

Старець Паїсій говорив, що після нашої смерті, коли наша душа відкриє очі, перше, що ми зробимо, - це з захопленням прославим Бога за все ті скорботи, які нам судилося зазнати на землі. Тому що тоді ми нарешті зрозуміємо, що саме ці труднощі допомогли нам прийти до Бога.

Нашою головною метою має бути любов до Бога. І якщо ми досягнемо цієї мети, то все інше в нашому житті без праці займе потрібне місце.

І якщо ми досягнемо цієї мети, то все інше в нашому житті без праці займе потрібне місце

Митрополит Афанасій Лимассольский

Припустимо, у тебе проблеми в сім'ї. І чоловік, і свекруха так мучать тебе, що в твою голову приходить думка кинути все і розлучитися. Але якщо придивитися до себе уважно, то можна побачити, що причина всіх наших нещасть - в нас самих, а саме - в тому, що ми не любимо Бога. Тому що якби ми любили Його всім серцем і розуміли б, що мета нашого життя - це любов до Нього, то всі наші проблеми, пов'язані з сім'єю, здоров'ям, роботою, грошима, віком, грали б тільки позитивну роль в з'єднанні з такою любов'ю .

А то, що ми обурюємося і прагнемо звільнитися від свого хреста, означає, що з любов'ю до Бога у нас «нестиковка». Згадаймо, що пропонували Господу, коли Він висів на Хресті: «Якщо Ти Син Божий, зійди з хреста!» (Мф. 27:40) Яка пропозиція! І саме така думка приходить нам на розум при найменшій труднощі. У тебе проблеми в сім'ї, тобі важко? Давай, розлучайся!

А ще можна так подумати про людину, яка створює нам якісь проблеми: «Хоч би ти помер!» Так, ми можемо не приймати цей помисел, коли він приходить нам в голову, але ж він приходить!

Наприклад, свекруха не ділиться своїми заощадженнями, а невістці дуже потрібні гроші, і ось вона думає: «Скільки ще чекати! Хоч би Господь прибрав свекруха скоріше, в її-то роки ... Навіщо вона нас мучить? Ми так потребуємо ... Чому б їй не піти зараз? »Ось що приходить людині в голову, коли він хоче позбутися від своїх труднощів. Причому труднощі можуть бути самими різними - від проблем з людьми або грошима до смертельної хвороби (наприклад, раку).

Всі проблеми болять. Однак, якщо дивитися на них правильно, то можна побачити, що всі вони мають пряме відношення до нашої зв'язку з Богом. І якщо ми не зможемо цього зрозуміти, то не зможемо і впоратися з проблемами.

Я згадую нашого старця Йосипа Ісихаста, блаженно який помер у 1959 році. У свій час він відчував безліч скорбот через деяких послушників, яких прийняв до себе. Вони абсолютно не були пристосовані до життя в пустелі, де трудився старець. Керуючись любов'ю, старець поклав на себе виконання їх обов'язків, але в якийсь момент сили залишили його. Він не знав, що робити, і вже був готовий або прогнати послушників, або піти сам. Йому було дуже важко. І ось в якийсь момент, коли старець, перебуваючи в скорботі, молився, він побачив розп'ятого Христа, Який сказав йому: «Невже ти не можеш витримати все це заради любові до Мене? »

В кінцевому підсумку всі наші труднощі зводяться саме до цього. Проблеми - з чоловіком, підлеглими, послушниками або сусідами, з роботою, здоров'ям - слід розглядати крізь призму нашої зв'язку з Господом. Все це ми повинні сприймати і використовувати як якусь сходинку, трамплін - для стрибка назустріч Богові. І коли ми здійснимо цей стрибок, то, обернувшись назад, побачимо, що найбільшим благодійником в цій справі виявився саме чоловік, або свекруха, яка «їла поїдом», або ще хтось, від кого ми свого часу зазнали наклеп і приниження .

Старець Паїсій говорив, що після нашої смерті, коли наша душа відкриє очі, перше, що ми зробимо, - це з захопленням прославим Бога за все ті скорботи, які нам судилося зазнати на землі. Тому що тоді ми нарешті зрозуміємо, що саме ці труднощі допомогли нам прийти до Бога, і що нашими справжніми благодійниками були не ті, від кого ми чули тільки хороше, а ті, хто говорив нам саме неприємні речі.

Звичайно, це не означає, що останні хотіли надати нам послугу - немає, їх гріх залишився гріхом. Але якщо правильно "використовувати" це зло, то воно перетвориться в міст, по якому ми перейдемо до Царства Небесного.

Але якщо правильно використовувати це зло, то воно перетвориться в міст, по якому ми перейдемо до Царства Небесного

Наприклад, імператор Нерон, який був справжнім лиходієм і нелюдом, який вбив стільки християн, в той же самий час виявився найбільшим «благодійником» по відношенню до Церкви. Це не означає, що він дійсно був їм, - немає, він був злісним хижаком і, ймовірно, потрапив в пекло (хоча ми цього не знаємо), але він наповнив рай мучениками! Він вбивав християн, вони йшли на небо, і у Церкви з'являлося безліч нових великих святих. Те ж саме можна сказати і про Калігулу, і про Диоклетиане, і про всіх гонителів християн. Ці люди творили зло - але той, хто «використовував» їх зло в духовне благо, ставав святим.

Отже, це дуже важливо - наше ставлення до того, що відбувається у нас в житті. Важливим є те, як ми визначаємо свої скорботи в контексті нашої зв'язку з Богом. Тільки пам'ятаючи про Божественної Любові, людина може сказати: «Що ж, заради Любові Господа я потерплю свого чоловіка (брата, дітей або якусь проблему), незалежно від того, чи винен я в даній ситуації чи ні».

Допустивши помилку, ти в будь-який момент можеш перетворити її як унікальну можливість. Адже навіть страшні гріхи і низькі падіння, які, на жаль, трапляються в нашому житті, ми можемо перетворити в найбільше благодіяння для самих себе. Якщо ми ставимося до своєї гріховної рані зі смиренням і покаянням, вона зцілюється і сама перетворюється в джерело смирення, покаяння, щирого розтрощення і тим самим - благодаті. І до цього призводить не сам гріх, а наше правильне ставлення до нього.

Тому, навіть обурюючись і проявляючи нетерпіння, не можна звинувачувати в своїх проблемах інших людей, свою роботу або ще щось. Адже суть проблеми - в тому, що насправді ми просто не любимо Бога всім серцем. Якби я, наприклад, любив Його саме так, то з радістю побіг би заради Нього в розпечених чоботях із забитими цвяхами, як бігав великомученик Георгій. Він не говорив: «Ось, до чого ж злі люди, що надів на мене ці чоботи! Як їм не соромно! Лиходії, нелюди! »

Нічого подібного він не говорив, а навпаки, надів ці чоботи з радістю і бігав в них, кажучи собі: «Бігай, Георгій! Бігай, щоб прийняти в своє серце бажаного тобою Господа! »Мученик не думав про тих, хто взув йому ці чоботи. Він думав про те, як би скоріше почати ходити в них, тому що бачив перед собою бажаного їм Бога.

Тому і говорить нам апостол Павло: «Браття, з терпінням будемо проходити передлежаче нам терені, незважаючи на Начальника й Виконавця віри Ісуса, Який, замість передлежаче Йому радості, перетерпів хреста, не дбаючи про сором, і сів по правиці престолу Божого» (Євр. 12: 1).

Потрібно дивитися лише вперед, не відволікаючись на зовнішнє, - воно повинно бути байдуже для нас. Адже коли легкоатлет біжить дистанцію, він не дивиться на трибуни. Або коли людина керує автомобілем, він не дивиться на всі боки. І той, і інший дивляться тільки вперед, прагнучи до своєї мети. Таким повинен бути і «спортсмен духу».

Така людина не шукає винуватця. Він не думає про те, що його хтось експлуатує або що він - жертва, адже всі проблеми - це лише привід, сходинка. Він бачить перед собою тільки головну мету, а ця мета - любов до Бога. Шлюб, діти (або відсутність дітей), сімейні радощі (або навпаки, розпад сім'ї), смерть - будь щастя або нещастя повинно мати значення для нас при усвідомленні нашого зв'язку з Богом і цілі нашого існування - любові до Нього.

Якщо усвідомити і прийняти це з самого початку, то і при вступі в шлюб, і гаряче люблячи свою другу половинку (що нормально і природно), ми будемо пам'ятати, що все це - лише крок на шляху до вічності. І чоловік, і дружина, і діти мають перед собою спільну мету, яка перевершує навіть мета шлюбу - в її загальноприйнятому розумінні.

Основна мета шлюбу - це не сам шлюб, не діти і навіть не любов між подружжям - тому що бувають шлюби без кохання, бувають шлюби без дітей, а буває, що шлюб і зовсім розпадається. Мета шлюбу - це любов до Бога. Зроби свій шлюб засобом до досягнення такої любові, твердо тримайся обраного курсу і нічого не бійся. Ти будеш як спортсмен, який швидко добігти до фінішу, займає перше місце і після цього неймовірно щасливий, оскільки досяг мети, досяг того, що йому потрібно.

Інше ж завжди викликатиме у нас відчуття порожнечі, тому що так вже створена людина: що б він не робив, він ніде не може знайти спокій, крім як в Бога. Тільки в Ньому можливо це відчуття спокою і повноти. Все інше може дати нам таке відчуття лише частково - адже навіть якщо у нас все добре, все одно чогось завжди не вистачає.

Цю порожнечу може заповнити тільки присутність Бога, яке не обмежується загальноприйнятими в нашому матеріальному світі схемами. Ні чернецтво, ні шлюб самі по собі не дають такої повноти, але вони є засобами до її досягненню - як і місіонерство, і будь-який інший подвиг. Мета у всього цього - Божого любов. І якщо наш подвиг призводить нас до неї, значить, ми досягли своєї мети.

Саме тому абсолютна повнота - це любов, але не любов-ідол, а любов, якої є Бог. І для всіх нас, діти мої, любов'ю повинен бути Господь. Тобто наша любов - це Особистість, а не ідея. Тому я і кажу, що Бог є Любов, але любов сама по собі не є богом. Ми любимо не любов, що не свободу, не свої ідеї на цей рахунок - ми любимо Бога, любимо конкретну Особистість, Боголюдську Особистість Господа нашого Ісуса Христа, Який зробив все для нас.

Шлях до Цією Особистості лежить через Церкву. Ми - Церква, і Церква творить себе через Євхаристію. Через Євхаристію нам віддає Себе Христос - у вигляді Святого Причастя. З'єднуючись з Богом і перебуваючи в Божественної любові, ми стаємо з Ним як одне Ціле - через Таїнства, через Церкву, всім серцем, всією своєю істотою. І це почуття - найвеличніше з усіх, які тільки може пережити людина. Воно нескінченно і безмежно.

Ми не можемо сказати: «Скільки ж може тривати ця любов, скільки ще років? Невже ми будемо любити Бога вічно, і нам це не набридне? Ароматний мед, і той насичує швидко. Досить нам меду, можна випити і трохи оцту! »Так, так можна було б говорити, якби Бог мав кордону. Але саме тому, що Він - нескінченний і безмежний, людина, поринувши в цю неосяжну динаміку, вже ніколи не може перестати любити Його. Він не може насититися любов'ю до Бога і сказати: «Все, я наївся. Досить, мені вже набридло, не хочу більше! »У звичайному житті таке цілком може статися - і найпрекрасніше набридає.

Але в житті з Господом все по-іншому. Бог не втомлює людини. Бог ніколи не набридає, ніколи не залишає в нашому серці відчуття порожнечі, ніколи не дає нам відчути себе самотніми. Любов до Бога настільки чудесна, що людина, відчуваючи її, постійно знаходиться в стані натхнення, подиву, готовності невпинно славословити Бога перед лицем Його Нескінченної і наповнює Любові, Яку ми відчуваємо, слідуючи Його заповідями.

Адже всі заповіді Божі, всі повчання і поради Святих Отців нашої Церкви є не що інше, як ліки, яке Бог пропонує нам, щоб наше немічне і пристрасне «я» зцілилася і почав виконувати свою природну функцію - любов. І тоді людина дійсно почне являти собою образ і подобу Божу, ставши милосердним, як милосердний Отець наш Небесний.

Переклад Єлизавети Терентьевой

У тебе проблеми в сім'ї, тобі важко?
Навіщо вона нас мучить?
Чому б їй не піти зараз?
Ми не можемо сказати: «Скільки ж може тривати ця любов, скільки ще років?
Невже ми будемо любити Бога вічно, і нам це не набридне?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация