молитва Богу

Чи можна молитися своїми словами?

У кожного з нас є молитвослов - збірник молитов, складених святими У кожного з нас є молитвослов - збірник молитов, складених святими. Але ж відносини віруючої людини з Богом індивідуальні. Так, може бути, краще молитися Богу своїми словами? Кореспонденти «НС» Катерина СТЕПАНОВА і Олексій Реутська питали про це православних священиків.

Ієрей Борис ЛЕВШЕНКО, клірик московського храму свт. Миколи Чудотворця в Кузнецької слободі, завкафедрою догматичного богослов'я ПСТГУ: «По книжці краще, ніж напам'ять»

- У своєму «Катехизисі» митрополит Московський Філарет (Дроздов) дає таке визначення молитви: «Це приношення розуму і серця до Бога, є побожним словом людини до Бога». Іншими словами, це особливе, піднесене стан душі, в якому людина прославляє, дякує і просить Господа про свої потреби. Є молитва без слів - в цьому випадку її називають розумною або серцевої, а ще внутрішньої молитвою. Якщо ж в такому стані душі ви звертаєтеся до Бога зі словами, то митрополит Філарет називає цю молитву «усної» або «зовнішньої». Нам потрібно розуміти - якщо людина молиться, не має значення, по молитвослову або своїми словами, але без побожного, уважного почуття до Господа, то така молитва осоружна Богу, викликає його обурення і гнів: «Наближаються до Мене люди ці устами своїми шанують Мене мовою, серце ж їхнє далеко від Мене. Але марно тщут Мене ... »(Мф. 15, 8-9). Тепер про те, чому все ж краще молитися не тільки своїми словами, а й по молитвослову. Для кожної людини важливим є вибір: ти разом з Церквою або ти одинак? Мені чомусь здається, що шлях до Бога, де ти не відривається від Церкви, надійніший, ніж той, який ти вигадуєш сам. Причому з кількох причин. Коли ми читаємо по молитовнику ранкові або вечірні молитви, ми як би допомагаємо один одному в цьому молитовному зверненні до Бога. Тому що ми всі, як людство, єдині, ми - одне ціле. Точно так само як в різних храмах віруючі, читаючи одні й ті ж молитви, хоча і трохи в різний час, допомагають один одному в богоспілкуванні.

Ще є якесь старе правило, яке говорить про те, що бажано читати молитви не на пам'ять, а по молитвослову. У чому тут справа? Святі отці помічали: при такому читанні буває, що нас раптом зачіпає якесь слово, і в цьому випадку зупиняєшся. Пояснюють вони це тим, що ангел-хранитель молиться разом з нами і хоче про щось нам нагадати, на щось звертає нашу увагу. І в цьому відношенні читання молитов по молитовнику для нас краще, ніж читання напам'ять. Як не дивно, досвід показує: напам'ять відбарабанили молитву - і все, а коли читаєш, то відчуваєш ось цей зв'язок з ангелом-хранителем.
Іноді люди запитують, чи можна виключити з молитви слова, які вводять їх в збентеження. Наприклад, в «Отче наш» міститься прохання про те, щоб Бог судив нас точно так само, як ми судимо інших. Зручне це прохання? Зовсім ні. Тому що ми самі не дуже любимо прощати іншим їх провини. І виходить, що в цій молитві ми просимо Бога поставитися до нас точно так само, як ми ставимося до винуватцям нашим, щоб він і нам не прощав наші гріхи. Виключіть ці слова з молитви. Що зміниться? На мій погляд, в словах «І прости нам провини наші» є якийсь відтінок, як би говорить: «Господи, я не можу пробачити, але знаю, що якщо буду про цю людину молитися, то рано чи пізно у мене зміниться до нього відношення і у мене з'являться сили його пробачити ». Якщо я виключаю ці слова, то виходить, що я не бажаю цього. І у мене вийде протиставлення себе Богу.

У Льюїса є класифікація людей на дві групи - одні кажуть: «... нехай буде воля Твоя», а іншим вже Бог говорить: «... нехай буде твоя воля». І ось тут - «нехай буде воля Твоя» і «нехай буде воля моя» - і пролягає це протиставлення. Коли ми викреслюємо щось з молитви - це свавілля. І виходить, що тоді вся молитва втрачає сенс. Тому що якщо ми відмовляємося підкорятися Богу і збираємося жити так, як хочемо, «з волі своєї», то ми і не має права розраховувати на Його допомогу.

Протоієрей Ігор роду, а він клірик Дівеевского Свято-Троїцького подвір'я г.Нижнего Новгорода: «Коли каєшся, що не ховайся за церковнослов'янськими словами»

- Своїми словами, я думаю, потрібно каятися в гріхах. Покаяння має бути ваша особиста. І келійно, і на сповіді. Не ховатися за церковнослов'янськими словами, малозрозумілими і не дуже ганебними, а говорити конкретно, що накоїв, і просити у Бога прощення.
Але коли ми молимося своїми словами, наша молитва буває недосконала. Адже наше серце недосконале, воно не очищене, загрузло в гріхах, в плотських пристрастях і в мирської суєти. Серце-то наше кам'яне, воно буде тягнути нас вниз, і молитва своїми словами вийде горда і пихата, а ми це самі можемо і втратити, не помітити. А коли ми молимося словами святих отців, ми частково отримуємо то духовний стан, в якому вони перебували, коли молилися. Тобто тягнемося до Бога за ними, піднімаємося на їх молитви вгору.

Протоієрей Валеріан Кречетов, настоятель Покровського храму в селі Акулова (Одинцовский район Московської області): «Господи, помилуй мене сорок разів! Куди це годиться ?! »

- Кожна людина може молитися своїми словами. Але молитви з молитовника складені святими, і їх молитви дозволяють нам відчути і пережити те, що вони самі відчували і переживали. Порівнювати свої власні молитви з молитвами святих все одно, що порівнювати музику Шопена і мелодію, яку ти склав і наспівуєш, вірші Пушкіна і твої вірші. У той же час, чи почує тебе Господь, залежить від стану душі самої людини, від його духовного рівня. Десь я читав, що одна людина (самий звичайний) молився своїми словами буквально до кривавого поту, як Господь в Гефсиманському саду. Такі сильні у нього були переживання і віра в Бога. Без сумніву, таку молитву Господь почув.

Читаючи молитвослов або Псалтир, деякі люди натикаються на лякають вираження, які там містяться Читаючи молитвослов або Псалтир, деякі люди натикаються на лякають вираження, які там містяться. Насправді стародавні тексти мають під собою етнографічну основу. Наприклад, когось шокує слова «визволи мене від кровей» (50-й псалом). Тут мається на увазі: визволи мене від наслідків моїх гріхів. Тобто, якщо щось незрозуміло в молитвах, особливо тих, хто прийшов до нас із давнини, потрібно подивитися їх тлумачення, а не виключати їх, скорочуючи своє молитовне правило. Деякі люди, правда, жартують: навіщо говорити сорок разів «Господи, помилуй» - простіше сказати: «Господи, помилуй мене сорок разів». Це простіше, коротше і ясніше. Так нам що, за цим принципом жити, чи що ?!

Протоієрей Анатолій Єфименко, клірик Успенського кафедрального собору міста Смоленська, керівник відділу по взаємодії з правоохоронними органами, член Комісії з помилування при губернаторі Смоленської області: «Запізнюєшся - молися своїми словами!»

- Коли буває багато роботи, ти рано встаєш і біжиш у справах, не встигнувши відкрити молитвослов, - в цих випадках обов'язково моліться Богу своїми словами (не пропускати ж «з самоукореніем» ранкову молитву зовсім), і Бог вас почує. Але в той же час людини обов'язково вчать грамоті за букварем, хоча він уміє розмовляти своєю мовою. Більш того, мати розуміє свою дитину, навіть якщо той говорить погано і малозрозумілою для інших. Але вчитися говорити грамотно йому все одно необхідно. Так і з молитвою. Людина може все життя говорити з Богом тільки своїми словами, але, якщо він хоче прагнути в цьому до досконалості, йому потрібно вчитися у святих отців. Молитвослов - це азбука молитви.

Ігумен Василь Паско, настоятель храму Іверської ікони Божої Матері міста Алатиря Чуваської Республіки: «Я не використовую своїх слів в молитвах»

- Коли ми вчимо дітей говорити, ми використовуємо літературні тексти відомих талановитих авторів, класиків. Потім, коли діти виростають, ці слова, які вони читали, стають для них рідними, ясними, сильними і допомагають у формуванні мислення і розмови. Так само молитви, які знаходяться в молитовнику або Псалтиря, вчать людини спілкуватися з Богом.

Не думаю, що є різниця для Бога, коли людина молиться своїми словами або читає молитви за молитвослову. Адже є безмовна форма молитви, молитва без слів, яку практикували батьки - ісихасти. Але для людини є різниця, і велика. Тому що ісихасти були виховані і просякнуті молитвами, псалмами, священнопісаніем, словом Божим. І ми, з усією увагою читаючи молитви по молитвослову, вчимося так спілкуватися з Богом. Тому харизмати не має права звинувачувати православних в формалізмі. Адже Ісус Христос в синагозі молився, використовуючи слова з традиційних іудейських богослужінь, так само апостоли. Навіть у новій формі богослужінь, які дав Господь Ісус Христос своїм учням (маю на увазі Євхаристію), були використані молитви з давніх єврейських традицій.
Я особисто не використовую своїх слів в молитвах, а читаю молитву Ісусову на своїй рідній мові, і так само читаю молитви з богослужінь на французькому. Але тепер, після 13 років в Росії, я звик до церковнослов'янської мови, люблю читати молитви на ньому, і, не дивлячись на те, що не вивчав спеціально, я його розумію.
Не можу не згадати слова преподобного Іоанна Лествичника: «Розсудливе мовчання є матір'ю молитви ... Любитель мовчання наближається до Бога і, таємно з Ним розмовляючи, просвічується від Нього».

Архімандрит АЛЕКСІЙ (Полікарпов), намісник московського Свято-Данилова монастиря: «Я дивлюся на Нього, а Він дивиться на мене, і нам удвох добре!»

- Кожна людина має право молитися своїми словами, і тому безліч прикладів. Ми бачимо це в церковних сім'ях, коли маленькі діти, наслідуючи тих, що моляться дорослим, піднімають вгору ручки, хрестяться, може бути і невміло, беруть якісь книжки, белькоче якісь слова. Митрополит Нестор Камчатський в книзі «Моя Камчатка» згадує, як він молився в дитинстві: «Господи, спаси мене, тата, маму і мою собачку ландишкамі».

Є яскравий приклад власної молитви, яка була знайдена в гімнастерці убитого солдата. Червоноармієць Олександр Зайцев звертався до Бога перед важким боєм і говорив, що може загинути в цьому бою. І хоча ніколи не знав Його, але:
«Не дивно ль, що серед жахливого пекла
Мені раптом відкрився світло, і я побачив Тебе?
А крім цього мені нема чого сказати.
Ще хочу сказати, що, як Ти знаєш,
Битва буде зла;
Бути може, вночі ж до Тебе я постукаю.
І ось, хоч досі я не був Твоїм другом,
Дозволиш Ти мені увійти, коли прийду? »

Ми знаємо, що священики моляться і за своїх чад, свою паству у себе вдома і в своїх келіях. Я знаю такий приклад, коли священик ввечері, після трудового дня одягає чистий одяг і просто, своїми буденними словами сумує перед Господом за свою паству, кажучи, що у кого-то з них потреба, хтось хворіє, когось образили, « Господи, допоможи їм ».

І звичайно, я думаю, у всіх цих випадках Господь чує молитву дітей і дорослих.
Я знав одну монахиню Магдалину, про яку розповідає книга «У Бога всі живі», видана Даниловим монастирем. У світі її звали Тетяна, вона була псаломщіцей. При Сталіні її засудили до десяти років таборів. Ще на етапі вона, як благочестива людина, заслужила загальну повагу, люди приходили до неї за дозволом духовних питань. І коли після привалу вони йшли далі, вона піднімала руки вгору і говорила: «Господи, благослови всіх нас!» Тетяна ніяк не могла примиритися зі своїм терміном і в молитвах просила Бога скоротити її термін ув'язнення. Вона молилася так: «Господи, роздягли мій термін на чотири частини: два з половиною роки - Божої Матері, два з половиною - святому Миколаю Чудотворцю, два з половиною - пророку Іллі, а мені - що залишиться». Всі ці святі були шановані нею: вона служила в храмі Пророка Іллі, почитала святого Миколая. Вона мала на увазі, що ці святі допоможуть їй перенести її закінчення. І так сталося, що вона відсиділа лише два з половиною роки. Її молитва була почута.
Відома молитва святого преподобного Силуана Афонського, який, будучи економом в Пантелеймонівському монастирі, молився про робітників, хто був у нього в підпорядкуванні. Інші ченці дивувалися, що його робочі слухаються, а їх - ні. Святий Силуан пояснив це так: «Роздавши робочим завдання, я йду до своєї келії і молюся про кожного з них. Господи, подивися на Миколая - він такий молодий, він залишив своє село, дев'ятнадцятирічну дружину, яка тільки що народила йому дитину. Він працює тут, бо вдома він не міг прогодувати сім'ю. Згадай про нього, захисти від поганих думок і будь йому захисником. І так я молюся про кожного. І поступово наростає відчуття Божої близькості, і в якийсь момент воно так сильно, що я не можу розрізнити нічого земного ». У ці миті він поставав перед лицем Божим і вже в цій любові Божої бачив своїх стражденних робітників і молився за них, і так отримував Божу благодать. Відомий випадок, коли одного разу з гори котилося зрубане колоду і могло задавити людини. Старець Силуан почав молитися - і це колода зупинилося.

Молитва може бути і безмовною. Якщо ми прийшли в таку міру духовного життя, не обов'язково потрібні слова. Митрополит Антоній Сурожський наводить у своїх проповідях такий приклад. Один селянин сидів досить довго в церкви і мовчки дивився на ікони. У нього не було чіткий, губи його не ворушилася. Але коли священик запитав його, що він робить, селянин відповів: «Я дивлюся на Нього, а Він дивиться на мене і нам удвох добре». Ось людина такого стану досяг.

Після смерті отця Іоанна Крестьянкіна видана його келійна книжечка . У ній є молитви, які старець читав щодня, молитви подвижників віри, молитви святих. І я думаю, є там і його власні молитви. І його дух, його устремління до Бога теж через ці молитви виражаються.

Отже, молитва власними словами доречна, але давайте подивимося на це з іншого боку. Припустимо, людина молиться тільки власними словами, якою буде його молитва? Він подякує Бога, попросить вибачення, звернеться з якимись своїми проханнями. Чи залишиться у нього після цього потреба в молитві або виявиться, що його думки і почуття вже вичерпані? Може бути, його думки нечисті і скверни, його духовне життя примітивна і неглибока.

Але коли ми звертаємося до Бога молитвами святих, які пережили високі стану, зрозуміли свою гріховність і нікчемність перед Богом, зрозуміли Його велич і святість, то, звичайно, ми наближаємося в міру своїх немічних сил до їхнього стану. І тоді слова їх молитов стають для нас близькими, і ми можемо молитися, перш за все в церкві, молитвами цих святих.

Тому не потрібно протиставляти молитву своїми словами молитви за молитвослову. Навпаки, вони доповнюють один одного. Якщо ми будемо уважно читати, намагаючись вникнути розумом і серцем в суть цих молитов, то вони стануть нашими власними.

Жан Батист Сімеон Шарден - Молитва перед обідом. 1 744

джерело: Нескучний сад

Чи можна молитися своїми словами?
Так, може бути, краще молитися Богу своїми словами?
Для кожної людини важливим є вибір: ти разом з Церквою або ти одинак?
У чому тут справа?
Зручне це прохання?
Що зміниться?
Куди це годиться ?
Так нам що, за цим принципом жити, чи що ?
Припустимо, людина молиться тільки власними словами, якою буде його молитва?
Чи залишиться у нього після цього потреба в молитві або виявиться, що його думки і почуття вже вичерпані?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация