Молитва про самогубців Льва Оптинського - Церковний канон, як поминати самогубця?

  1. Передмова
  2. Чин молитовного розради родичів живіт свій самовільно скончавшаго
  3. молитва
  4. Молитва преподобного Льва Оптинського для келійного читання

На засіданні Священного Синоду від 27 липня було прийнято рішення схвалити Чин молитовного розради родичів живіт свій самовільно скончавшаго - приватну молитву для родичів самогубців.

джерело: Патриархия.ru

Передмова

Церковні канони забороняють «приношення і молитву» за самогубців (Тимофія 14), як свідомо отторгшіхся себе від спілкування з Богом. Справедливість цього правила підтверджується духовним досвідом подвижників, які, дерзаючи молитися за самогубців, відчували непереборну тяжкість і бісівські спокуси.

Справедливість цього правила підтверджується духовним досвідом подвижників, які, дерзаючи молитися за самогубців, відчували непереборну тяжкість і бісівські спокуси

Джерело: PhotoSight.ru

Зазначене правило святого Тимофія Олександрійського було направлено проти відпали членів Церкви. Однак в даний час велика частина наклали на себе руки це люди хрещені, але не отримали ні церковного виховання, ні церковного опіки. Вони переривають своє життя не внаслідок свідомого протистояння Богу і Церкві, а будучи «поза розуму», хоча це не зафіксовано медичними свідченнями. Священикові, який не знав померлого в його житті, неможливо вирішити, як ставитися до такої смерті, а родичі і близькі самогубці, зустрічаючи відмова священика здійснити відспівування, ще далі відходять від Церкви, не отримуючи втіхи.

У зв'язку з цим Священний Синод Російської Православної Церкви благословляє, з метою духовного окормлення пастви і однаковості пастирської практики пропонує, не здійснюючи відспівування самогубців і «приношення» про них, тобто поминання в храмі, викладати близьким і родичам таких померлих наступні втішні молитви.

Крім здійснення запропонованого чину родичі і близькі можуть взяти на себе, з благословення священика, келійне читання молитви преподобного старця Лева Оптинського. А над усім таким померлим допомагає роздача милостині за них і благочестиве життя їх рідних і близьких.

А над усім таким померлим допомагає роздача милостині за них і благочестиве життя їх рідних і близьких

Чин молитовного розради родичів живіт свій самовільно скончавшаго

Благословен Бог наш:

Трисвяте по Отче наш:

Алилуя, глас 6. Вірш 1: Господи, та не люттю Своєю облічіші мене, / нижче гнівом Твоїм накажеш мене. Вірш 2: Помилуй мене, Господи, / яко немічний єсмь.

Тропарі: Помилуй нас, Господи помилуй нас, всякого бо відповіді недоумеюще, цю Ті молитву яко Владиці, грішні приносимо, помилуй нас.

Слава: Господи, помилуй нас, на Тебе бо уповахом; не розгнівався на нас зело, нижче згадай свого гріха, але зглянься і нині як милосердний, і визволи нас від ворогів наших; Бо Ти Бог наш, і ми людие Твої, вси справи рук Твоїх, і ім'я Твоє призиваємо.

І нині: Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице, які сподіваються на Тебе так на загинемо, але так позбудемося Тобою від бід, бо Ти спасіння роду християнського.

Псалом 50-й.

І зараз антифон, глас 3:

Вірш: Помилуй нас, Господи, помилуй нас, / яко побагато ісполніхомся приниження (Пс. 122: 3).

Отче Небесний, / велелюбного, Чоловіколюбче, / Милостивий, милосердний, милостивий будь нам, / о, вся осяжний / і всіх хто приймає! (Кондак прп. Романа Сладкопевца в Вел. Четв.).

Вірш: Сказав безумний у серці своїм: несть Бог (Пс. 52: 1).

Отче Небесний, / велелюбного, Чоловіколюбче, / Милостивий, милосердний, милостивий будь нам, / о, вся осяжний / і всіх хто приймає!

слава:

Егда, Судіе, сядеш як милосердний, і покажеш страшну Славу Твою, Спасе: о, Який страх тоді, пещи палаючої, всім, хто боїться нестерпімаго судіще Твого! (Вел. Пок. Канон.Чт., П. 8, тр. 4).

І нині:

Чи не маємо іншої допомоги, / Не маємо іния надії, / крім Тебе, Владичице, / Ти нам допоможи, / на Тебе сподіваємося / і Тобою хвалимось, / Твої бо існуємо раби, Не будуть також посоромлені.

Господу помолимось.

Господи помилуй.

молитва

Владико, Господи, Милостивий і Людинолюбний, до Тебе взиваємо: згрішили і беззаконновахом перед Тобою, преступіхом спасітельния Твоя заповіді і любові євангельської зневіреному брату нашому (зневіреної сестрі нашої) НЕ явіхом. Але не люттю Своєю обличи ни, нижче гнівом Твоїм покарай ни, Чоловіколюбче Владико, полегши, зціли серцеву скорботу нашу, так переможе безліч щедрот Твоїх гріхів наших безодню, і Твоєї незліченні доброти безодня нехай покриє гірке сліз наших море.

Їй, Ісусе найсолодший, ще молимось Тобі, подай рабом Твоїм, небіж живіт свій самовільно скончавшаго, в скорботі їх розраду і на милість Твою тверде уповання.

Яко милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем і Пресвятим і Благим і животворящим твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Премудрість.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Чеснішу від херувимів:

Іменем Господнім благослови, отче.

Звичайний (малий) відпуст.

Молитва преподобного Льва Оптинського для келійного читання

Шукай, Господи, загиблу душу раба Твого (ім'я): аще можливо є, помилуй. Неізследіми Твої. Не постав мені в гріх цієї молитви моєї, але нехай буде свята воля Твоя.

Читайте також:

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация