Народжений в День Перемоги: портрет Булата Окуджави - Москва 24, 09.05.2017

  1. Народжений в День Перемоги: портрет Булата Окуджави Булат Окуджава - людина дивовижної долі і неймовірного...
  2. Народжений в День Перемоги: портрет Булата Окуджави

Народжений в День Перемоги: портрет Булата Окуджави

Булат Окуджава - людина дивовижної долі і неймовірного таланту. Належав до того самого покоління 16-річних хлопчаків, які змінювали дати народження в документах, аби взяли на фронт, він залишив нам, мабуть, самі проникливі і точні пісні про війну. 9 травня, в день його народження, на всіх вулицях країни і по всіх радіостанціях звучать його пісні. Оглядач m24.ru Павло Сурков згадує основні віхи життєвого і творчого шляху Булата Окуджави.

ru Павло Сурков згадує основні віхи життєвого і творчого шляху Булата Окуджави

Фотохроніка ТАРС / Володимир Савостьянов

Горде ім'я "Булат" він носив не з народження: цілий місяць, до моменту дитини реєстрації в РАГСі, батьки звали сина Дорианом, в честь Доріана Грея (його мати обожнювала Оскара Уайльда), але в кінці кінців батько, партієць Шалва Окуджава все ж вирішує дати синові горде кавказьке ім'я Булат. Ім'я виявилося пророчим - незважаючи на тендітну зовнішність, непохитність характеру і безкомпромісність творчості, Окуджава зберіг до останнього подиху.

Його одноліток-письменників - Юрія Нагібін, Бориса Васильєва - тих, хто хлопчиськом відправився на фронт - чекала подібна доля: догляд добровольцем, жахи війни, поранення (як у Окуджави) або контузія (як у Нагібін), лікування, відправка в запас або демобілізація . Але війна вже увійшла в них, назавжди залишилася в серці. А потім пролилася кров на папір.

Окуджава все своє життя так чи інакше повертався до військової тематики - і в ранніх піснях, і в пізніх віршах, і в прозі. Найкращим свідченням його недовгою військової кар'єри стала повість "Будь здоров, школяр", яка починається з другого дня на передовій в Моздокской степу, де служить мінометником головний герой (він же - автор). Тут виникають і перші фронтові товариші (деякі проживуть від сили пару сторінок), і перший обстріл, і відчуття непереборне і неминучості. Образ солдата Сашка Золотарьова, який в пам'ять про загиблих робить зарубки на паличці - і на паличці вже не залишається місця, - один з найбільш проникливих і сильних у Окуджави.

Як багато фронтовиків, Окуджава не любив згадувати про війну, вважаючи за краще віршовану або прозову рефлексію. Східна скромність не дозволяла йому взагалі ніяк коментувати своє коротке фронтову біографію - в пізніх інтерв'ю він обмежувався короткими "Моторошно було". Але спогад про хлопчиків, які не повернулися з війни, назавжди залишившись вісімнадцятирічними, - це найбільш точне спогад Окуджави. І найбільш яскраво вона проявилася в архівній кіноповісті "Ах, Арбат, мій Арбат ...", де оживають всі герої його пісень, жителі арбатских дворів, і головний з них - всесильний і прекрасний "король" Льонька Корольов.

Цитата

"Ось як йшов Льонька Корольов: гучних проводів не було. Рано вранці він вийшов у двір, коли все ще спали ... речовий мішок Льонька тримав в руці, як авоську. Він оглянув двір і пішов за ним неквапливо ... Він підняв очі: в іншому кінці двору стояли Зоя, Петька і Женька. Женька помахав йому рукою. Льонька заперечливо похитав долонею.

- Льонька! - крикнув Петька.

- Проводів не буде! - крикнув Льонька ... ".


Льонька Корольов - один з тих безіменних героїв, які не повернулися з фронту, але відстояли свій будинок, тих, хто вижив. І тих, хто дожив, і тих, хто народився через роки після війни.


Відео: YouTUBE / pustinnik50

Фронтове братство - незмінна частина душі Окуджави. Саме це відчуття, до речі, призвело до його серйозної сварки з Галичем - той якось мимохіть повідомив, що був на фронті, і це назавжди розділило двох найяскравіших представників авторської пісні. "Навіщо він говорить, що воював, коли не воював?" - говорив Окуджава, хоча при цьому благородно високо оцінював поетику Галича.

Шляхетне ставлення до війни і фронтовикам надзвичайно зближує Окуджаву з представником більш молодого покоління, Висоцьким. Гітару Висоцький взяв в руки багато в чому тому, що почув, як співає свої пісні Окуджава, і у численних інтерв'ю називав Окуджаву своїм то хрещеним, то духовним батьком. Вони зустрічалися в галасливих московських компаніях, близько не дружили - все-таки далася взнаки 14-річна різниця у віці, але Окуджава надзвичайно цінував поетичний дар Висоцького і відгукнувся на його смерть однієї з найбільш пронизливих своїх пісень.


Відео: YouTUBE / Mushtaid's channel

Ріднить Окуджаву і Висоцького саме їх загальність, близькість - якщо Галич відкрито ділить аудиторію на своїх і чужих, то і Висоцький, і Окуджава належать всім, а значить - кожному.

Саме завдяки цій здатності достукатися до серця кожного, Окуджаву в кінці 1960-х починають запрошувати писати пісні для кінофільмів - починається його довга дружба з кінорежисером Володимиром Мотиль і композитором Ісааком Шварцем. Пісні Окуджави миттєво йдуть в народ - їх співають усі, часом, навіть не знаючи автора. "Ваше благородіє, пані удача" з "Білого сонця пустелі" або "Краплі датського короля" з "Женя, Женечка і" катюша ". До речі, останній цілком могло б і не бути: Мотиль і Окуджава спільно писали сценарій, і Мотиль запропонував, щоб в фільм увійшла пісня, яка могла б супроводжувати як ліричні, так і батальні сцени.

Фільм вже був майже знятий, коли Мотиль зрозумів, що Окуджава нічого не пише, і пішов до нього додому. Засмучений Булат повідомив, що у нього нічого не виходить, писати на замовлення він не може і взагалі - відмовляється працювати далі, після чого демонстративно йде на кухню заварювати чай. Підійшовши до столу Окуджави, режисер побачив написані на якомусь клаптику паперу рядки: "рев гармат, посвист куль, дзенькіт багнетів і шабель розчиняються легко в дзвоні цих крапель ...". Вражений, Мотиль вигукнув: "Булат! Та ти ж уже все написав!". "Ну, підходить, так бери", - незворушно відповів Окуджава.


Відео: YouTUBE / Кир Стомп

"Краплі датського короля", до речі, - одне з дитячих спогадів Окуджави: лакрична мікстура, яку прописували дітям в 1920-і роки, йому смакувала надзвичайно мерзенної, і дітлахам розповідали історію про датському королі Крістіане IV, який, нібито, дуже ці краплі любив (насправді король любив лакричного горілку, яку сам і винайшов).

Пісня "Тут птахи не співають" з фільму "Білоруський вокзал" народилася у Окуджави в куди менших муках: режисер Андрій Смирнов показав Окуджаві вже зняту частину картини, і Окуджава був захоплений. Він згадував: "Мене приваблювала завдання - не просто військову пісню написати, а саме окопну, з тих, що на фронті співали ... Довго намагався, потім прийшли два рядки -" Тут птахи не співають, дерева не ростуть "... І досить швидко написав все, на мелодію, яку серйозно не сприймав - просто, щоб легше писалося ".

Здавати роботу Окуджава прийшов до режисера Смирнову і композитору Альфреду Шнітке. Шнітке не було зазначено в титрах - за задумом Смирнова, у фільмі не повинно звучати до самого фіналу жодної музичної ноти, і тільки пісня, яку в кінці заспівають герої і яка потім перетвориться в військовий марш, повинна стати найважливішим контрапунктом всього дійства. Так що коли Окуджава тихенько сказав, що, мовляв, не композитор і мелодію не треба розглядати всерйоз, а потім тихо зіграв пісню на роялі, Смирнов насупився: "Так, мелодія, здається, дійсно не дуже". Положення врятував Шнітке, воскликнувший: "Ось музика-то якраз дуже! Давайте ще раз". Окуджава зіграв пісню вдруге, вже куди більш впевнено - далі Шнітке зробив оркестровку, і пісня увійшла в фільм.


Відео: YouTUBE / ZhGalinaG

"Білоруський вокзал" довго не випускали на екрани, поки фільм не потрапив на показ до самого Брежнєву - і на фінальній пісні генеральний секретар розридався. У підсумку фільм запустили по всій країні, а пластинку з піснею продавали у всіх музичних магазинах - Шнітке відмовився вказувати своє ім'я і повністю легітимізував Окуджаву в якості музиканта і композитора. Сам Окуджава жартував, що побачивши, як солдати марширують по аеродрому під його пісню, і сам став ставитися до своєї творчості серйозно.

Сам Окуджава жартував, що побачивши, як солдати марширують по аеродрому під його пісню, і сам став ставитися до своєї творчості серйозно

Могила Булата Окуджави. Фото: m24.ru

Окуджава пішов з життя 12 червня 1997 року - народжений в День Перемоги, він помер в День незалежності, ще одна дивна і прекрасна символіка. Його смерть теж стала фатальною випадковістю - під час поїздки по Європі (в останні роки Окуджава активно гастролював, в тому числі і за кордоном - на цей раз удвох з сином, акомпанував батькові на фортепіано) Окуджава відвідав старого товариша Льва Копелева, який ще не оговтався після грипу. Копелев піде з життя через шість днів після Окуджави - обидва друзі розуміли це, і про те, щоб скасувати зустріч, мови не йшло. "Зараз, іншого разу може не бути", - безкомпромісно говорить Копелев, і Окуджава повністю його підтримує.

Вірус виявився фатальним - грип спровокував запалення легенів, від якого Окуджава вже не оговтався. Незадовго до смерті його відвідав Анатолій Гладилин, Окуджава похмуро пожартував, знову згадавши війну: "В окопах - по пояс у воді, і ніяка холера не брала ... А тут, бачиш, дурний грип ...".

Перед самим кінцем Окуджава приймає хрещення - дружина Ольга охрестила його прямо в лікарні. Хрещений Окуджава був ім'ям Іван - ще одна символіка: "Іван Іванович" - саме так часто звуть героя прози Окуджави, його літературне alter ego.

Через півроку після смерті, вдова знайде в кишені піджака Окуджави його останнім двовірш - теж виявилося пророчим: "Передчувати смерть і сміятися - не означає її не боятися".

Проте, страх - це те, з чим Окуджава асоціюється найменше. Так він і зі смертю не асоціюється. Він був чесний і з собою, і з нами, і тому написав кращі речі про війну. І саме в своїх піснях знайшов справжнє безсмертя.

Павло Сурков

сюжет: Персони

Народжений в День Перемоги: портрет Булата Окуджави

Булат Окуджава - людина дивовижної долі і неймовірного таланту. Належав до того самого покоління 16-річних хлопчаків, які змінювали дати народження в документах, аби взяли на фронт, він залишив нам, мабуть, самі проникливі і точні пісні про війну. 9 травня, в день його народження, на всіх вулицях країни і по всіх радіостанціях звучать його пісні. Оглядач m24.ru Павло Сурков згадує основні віхи життєвого і творчого шляху Булата Окуджави.

ru Павло Сурков згадує основні віхи життєвого і творчого шляху Булата Окуджави

Фотохроніка ТАРС / Володимир Савостьянов

Горде ім'я "Булат" він носив не з народження: цілий місяць, до моменту дитини реєстрації в РАГСі, батьки звали сина Дорианом, в честь Доріана Грея (його мати обожнювала Оскара Уайльда), але в кінці кінців батько, партієць Шалва Окуджава все ж вирішує дати синові горде кавказьке ім'я Булат. Ім'я виявилося пророчим - незважаючи на тендітну зовнішність, непохитність характеру і безкомпромісність творчості, Окуджава зберіг до останнього подиху.

Його одноліток-письменників - Юрія Нагібін, Бориса Васильєва - тих, хто хлопчиськом відправився на фронт - чекала подібна доля: догляд добровольцем, жахи війни, поранення (як у Окуджави) або контузія (як у Нагібін), лікування, відправка в запас або демобілізація . Але війна вже увійшла в них, назавжди залишилася в серці. А потім пролилася кров на папір.

Окуджава все своє життя так чи інакше повертався до військової тематики - і в ранніх піснях, і в пізніх віршах, і в прозі. Найкращим свідченням його недовгою військової кар'єри стала повість "Будь здоров, школяр", яка починається з другого дня на передовій в Моздокской степу, де служить мінометником головний герой (він же - автор). Тут виникають і перші фронтові товариші (деякі проживуть від сили пару сторінок), і перший обстріл, і відчуття непереборне і неминучості. Образ солдата Сашка Золотарьова, який в пам'ять про загиблих робить зарубки на паличці - і на паличці вже не залишається місця, - один з найбільш проникливих і сильних у Окуджави.

Як багато фронтовиків, Окуджава не любив згадувати про війну, вважаючи за краще віршовану або прозову рефлексію. Східна скромність не дозволяла йому взагалі ніяк коментувати своє коротке фронтову біографію - в пізніх інтерв'ю він обмежувався короткими "Моторошно було". Але спогад про хлопчиків, які не повернулися з війни, назавжди залишившись вісімнадцятирічними, - це найбільш точне спогад Окуджави. І найбільш яскраво вона проявилася в архівній кіноповісті "Ах, Арбат, мій Арбат ...", де оживають всі герої його пісень, жителі арбатских дворів, і головний з них - всесильний і прекрасний "король" Льонька Корольов.

Цитата

"Ось як йшов Льонька Корольов: гучних проводів не було. Рано вранці він вийшов у двір, коли все ще спали ... речовий мішок Льонька тримав в руці, як авоську. Він оглянув двір і пішов за ним неквапливо ... Він підняв очі: в іншому кінці двору стояли Зоя, Петька і Женька. Женька помахав йому рукою. Льонька заперечливо похитав долонею.

- Льонька! - крикнув Петька.

- Проводів не буде! - крикнув Льонька ... ".


Льонька Корольов - один з тих безіменних героїв, які не повернулися з фронту, але відстояли свій будинок, тих, хто вижив. І тих, хто дожив, і тих, хто народився через роки після війни.


Відео: YouTUBE / pustinnik50

Фронтове братство - незмінна частина душі Окуджави. Саме це відчуття, до речі, призвело до його серйозної сварки з Галичем - той якось мимохіть повідомив, що був на фронті, і це назавжди розділило двох найяскравіших представників авторської пісні. "Навіщо він говорить, що воював, коли не воював?" - говорив Окуджава, хоча при цьому благородно високо оцінював поетику Галича.

Шляхетне ставлення до війни і фронтовикам надзвичайно зближує Окуджаву з представником більш молодого покоління, Висоцьким. Гітару Висоцький взяв в руки багато в чому тому, що почув, як співає свої пісні Окуджава, і у численних інтерв'ю називав Окуджаву своїм то хрещеним, то духовним батьком. Вони зустрічалися в галасливих московських компаніях, близько не дружили - все-таки далася взнаки 14-річна різниця у віці, але Окуджава надзвичайно цінував поетичний дар Висоцького і відгукнувся на його смерть однієї з найбільш пронизливих своїх пісень.


Відео: YouTUBE / Mushtaid's channel

Ріднить Окуджаву і Висоцького саме їх загальність, близькість - якщо Галич відкрито ділить аудиторію на своїх і чужих, то і Висоцький, і Окуджава належать всім, а значить - кожному.

Саме завдяки цій здатності достукатися до серця кожного, Окуджаву в кінці 1960-х починають запрошувати писати пісні для кінофільмів - починається його довга дружба з кінорежисером Володимиром Мотиль і композитором Ісааком Шварцем. Пісні Окуджави миттєво йдуть в народ - їх співають усі, часом, навіть не знаючи автора. "Ваше благородіє, пані удача" з "Білого сонця пустелі" або "Краплі датського короля" з "Женя, Женечка і" катюша ". До речі, останній цілком могло б і не бути: Мотиль і Окуджава спільно писали сценарій, і Мотиль запропонував, щоб в фільм увійшла пісня, яка могла б супроводжувати як ліричні, так і батальні сцени.

Фільм вже був майже знятий, коли Мотиль зрозумів, що Окуджава нічого не пише, і пішов до нього додому. Засмучений Булат повідомив, що у нього нічого не виходить, писати на замовлення він не може і взагалі - відмовляється працювати далі, після чого демонстративно йде на кухню заварювати чай. Підійшовши до столу Окуджави, режисер побачив написані на якомусь клаптику паперу рядки: "рев гармат, посвист куль, дзенькіт багнетів і шабель розчиняються легко в дзвоні цих крапель ...". Вражений, Мотиль вигукнув: "Булат! Та ти ж уже все написав!". "Ну, підходить, так бери", - незворушно відповів Окуджава.


Відео: YouTUBE / Кир Стомп

"Краплі датського короля", до речі, - одне з дитячих спогадів Окуджави: лакрична мікстура, яку прописували дітям в 1920-і роки, йому смакувала надзвичайно мерзенної, і дітлахам розповідали історію про датському королі Крістіане IV, який, нібито, дуже ці краплі любив (насправді король любив лакричного горілку, яку сам і винайшов).

Пісня "Тут птахи не співають" з фільму "Білоруський вокзал" народилася у Окуджави в куди менших муках: режисер Андрій Смирнов показав Окуджаві вже зняту частину картини, і Окуджава був захоплений. Він згадував: "Мене приваблювала завдання - не просто військову пісню написати, а саме окопну, з тих, що на фронті співали ... Довго намагався, потім прийшли два рядки -" Тут птахи не співають, дерева не ростуть "... І досить швидко написав все, на мелодію, яку серйозно не сприймав - просто, щоб легше писалося ".

Здавати роботу Окуджава прийшов до режисера Смирнову і композитору Альфреду Шнітке. Шнітке не було зазначено в титрах - за задумом Смирнова, у фільмі не повинно звучати до самого фіналу жодної музичної ноти, і тільки пісня, яку в кінці заспівають герої і яка потім перетвориться в військовий марш, повинна стати найважливішим контрапунктом всього дійства. Так що коли Окуджава тихенько сказав, що, мовляв, не композитор і мелодію не треба розглядати всерйоз, а потім тихо зіграв пісню на роялі, Смирнов насупився: "Так, мелодія, здається, дійсно не дуже". Положення врятував Шнітке, воскликнувший: "Ось музика-то якраз дуже! Давайте ще раз". Окуджава зіграв пісню вдруге, вже куди більш впевнено - далі Шнітке зробив оркестровку, і пісня увійшла в фільм.


Відео: YouTUBE / ZhGalinaG

"Білоруський вокзал" довго не випускали на екрани, поки фільм не потрапив на показ до самого Брежнєву - і на фінальній пісні генеральний секретар розридався. У підсумку фільм запустили по всій країні, а пластинку з піснею продавали у всіх музичних магазинах - Шнітке відмовився вказувати своє ім'я і повністю легітимізував Окуджаву в якості музиканта і композитора. Сам Окуджава жартував, що побачивши, як солдати марширують по аеродрому під його пісню, і сам став ставитися до своєї творчості серйозно.

Сам Окуджава жартував, що побачивши, як солдати марширують по аеродрому під його пісню, і сам став ставитися до своєї творчості серйозно

Могила Булата Окуджави. Фото: m24.ru

Окуджава пішов з життя 12 червня 1997 року - народжений в День Перемоги, він помер в День незалежності, ще одна дивна і прекрасна символіка. Його смерть теж стала фатальною випадковістю - під час поїздки по Європі (в останні роки Окуджава активно гастролював, в тому числі і за кордоном - на цей раз удвох з сином, акомпанував батькові на фортепіано) Окуджава відвідав старого товариша Льва Копелева, який ще не оговтався після грипу. Копелев піде з життя через шість днів після Окуджави - обидва друзі розуміли це, і про те, щоб скасувати зустріч, мови не йшло. "Зараз, іншого разу може не бути", - безкомпромісно говорить Копелев, і Окуджава повністю його підтримує.

Вірус виявився фатальним - грип спровокував запалення легенів, від якого Окуджава вже не оговтався. Незадовго до смерті його відвідав Анатолій Гладилин, Окуджава похмуро пожартував, знову згадавши війну: "В окопах - по пояс у воді, і ніяка холера не брала ... А тут, бачиш, дурний грип ...".

Перед самим кінцем Окуджава приймає хрещення - дружина Ольга охрестила його прямо в лікарні. Хрещений Окуджава був ім'ям Іван - ще одна символіка: "Іван Іванович" - саме так часто звуть героя прози Окуджави, його літературне alter ego.

Через півроку після смерті, вдова знайде в кишені піджака Окуджави його останнім двовірш - теж виявилося пророчим: "Передчувати смерть і сміятися - не означає її не боятися".

Проте, страх - це те, з чим Окуджава асоціюється найменше. Так він і зі смертю не асоціюється. Він був чесний і з собою, і з нами, і тому написав кращі речі про війну. І саме в своїх піснях знайшов справжнє безсмертя.

Павло Сурков

сюжет: Персони

Народжений в День Перемоги: портрет Булата Окуджави

Булат Окуджава - людина дивовижної долі і неймовірного таланту. Належав до того самого покоління 16-річних хлопчаків, які змінювали дати народження в документах, аби взяли на фронт, він залишив нам, мабуть, самі проникливі і точні пісні про війну. 9 травня, в день його народження, на всіх вулицях країни і по всіх радіостанціях звучать його пісні. Оглядач m24.ru Павло Сурков згадує основні віхи життєвого і творчого шляху Булата Окуджави.

ru Павло Сурков згадує основні віхи життєвого і творчого шляху Булата Окуджави

Фотохроніка ТАРС / Володимир Савостьянов

Горде ім'я "Булат" він носив не з народження: цілий місяць, до моменту дитини реєстрації в РАГСі, батьки звали сина Дорианом, в честь Доріана Грея (його мати обожнювала Оскара Уайльда), але в кінці кінців батько, партієць Шалва Окуджава все ж вирішує дати синові горде кавказьке ім'я Булат. Ім'я виявилося пророчим - незважаючи на тендітну зовнішність, непохитність характеру і безкомпромісність творчості, Окуджава зберіг до останнього подиху.

Його одноліток-письменників - Юрія Нагібін, Бориса Васильєва - тих, хто хлопчиськом відправився на фронт - чекала подібна доля: догляд добровольцем, жахи війни, поранення (як у Окуджави) або контузія (як у Нагібін), лікування, відправка в запас або демобілізація . Але війна вже увійшла в них, назавжди залишилася в серці. А потім пролилася кров на папір.

Окуджава все своє життя так чи інакше повертався до військової тематики - і в ранніх піснях, і в пізніх віршах, і в прозі. Найкращим свідченням його недовгою військової кар'єри стала повість "Будь здоров, школяр", яка починається з другого дня на передовій в Моздокской степу, де служить мінометником головний герой (він же - автор). Тут виникають і перші фронтові товариші (деякі проживуть від сили пару сторінок), і перший обстріл, і відчуття непереборне і неминучості. Образ солдата Сашка Золотарьова, який в пам'ять про загиблих робить зарубки на паличці - і на паличці вже не залишається місця, - один з найбільш проникливих і сильних у Окуджави.

Як багато фронтовиків, Окуджава не любив згадувати про війну, вважаючи за краще віршовану або прозову рефлексію. Східна скромність не дозволяла йому взагалі ніяк коментувати своє коротке фронтову біографію - в пізніх інтерв'ю він обмежувався короткими "Моторошно було". Але спогад про хлопчиків, які не повернулися з війни, назавжди залишившись вісімнадцятирічними, - це найбільш точне спогад Окуджави. І найбільш яскраво вона проявилася в архівній кіноповісті "Ах, Арбат, мій Арбат ...", де оживають всі герої його пісень, жителі арбатских дворів, і головний з них - всесильний і прекрасний "король" Льонька Корольов.

Цитата

"Ось як йшов Льонька Корольов: гучних проводів не було. Рано вранці він вийшов у двір, коли все ще спали ... речовий мішок Льонька тримав в руці, як авоську. Він оглянув двір і пішов за ним неквапливо ... Він підняв очі: в іншому кінці двору стояли Зоя, Петька і Женька. Женька помахав йому рукою. Льонька заперечливо похитав долонею.

- Льонька! - крикнув Петька.

- Проводів не буде! - крикнув Льонька ... ".


Льонька Корольов - один з тих безіменних героїв, які не повернулися з фронту, але відстояли свій будинок, тих, хто вижив. І тих, хто дожив, і тих, хто народився через роки після війни.


Відео: YouTUBE / pustinnik50

Фронтове братство - незмінна частина душі Окуджави. Саме це відчуття, до речі, призвело до його серйозної сварки з Галичем - той якось мимохіть повідомив, що був на фронті, і це назавжди розділило двох найяскравіших представників авторської пісні. "Навіщо він говорить, що воював, коли не воював?" - говорив Окуджава, хоча при цьому благородно високо оцінював поетику Галича.

Шляхетне ставлення до війни і фронтовикам надзвичайно зближує Окуджаву з представником більш молодого покоління, Висоцьким. Гітару Висоцький взяв в руки багато в чому тому, що почув, як співає свої пісні Окуджава, і у численних інтерв'ю називав Окуджаву своїм то хрещеним, то духовним батьком. Вони зустрічалися в галасливих московських компаніях, близько не дружили - все-таки далася взнаки 14-річна різниця у віці, але Окуджава надзвичайно цінував поетичний дар Висоцького і відгукнувся на його смерть однієї з найбільш пронизливих своїх пісень.


Відео: YouTUBE / Mushtaid's channel

Ріднить Окуджаву і Висоцького саме їх загальність, близькість - якщо Галич відкрито ділить аудиторію на своїх і чужих, то і Висоцький, і Окуджава належать всім, а значить - кожному.

Саме завдяки цій здатності достукатися до серця кожного, Окуджаву в кінці 1960-х починають запрошувати писати пісні для кінофільмів - починається його довга дружба з кінорежисером Володимиром Мотиль і композитором Ісааком Шварцем. Пісні Окуджави миттєво йдуть в народ - їх співають усі, часом, навіть не знаючи автора. "Ваше благородіє, пані удача" з "Білого сонця пустелі" або "Краплі датського короля" з "Женя, Женечка і" катюша ". До речі, останній цілком могло б і не бути: Мотиль і Окуджава спільно писали сценарій, і Мотиль запропонував, щоб в фільм увійшла пісня, яка могла б супроводжувати як ліричні, так і батальні сцени.

Фільм вже був майже знятий, коли Мотиль зрозумів, що Окуджава нічого не пише, і пішов до нього додому. Засмучений Булат повідомив, що у нього нічого не виходить, писати на замовлення він не може і взагалі - відмовляється працювати далі, після чого демонстративно йде на кухню заварювати чай. Підійшовши до столу Окуджави, режисер побачив написані на якомусь клаптику паперу рядки: "рев гармат, посвист куль, дзенькіт багнетів і шабель розчиняються легко в дзвоні цих крапель ...". Вражений, Мотиль вигукнув: "Булат! Та ти ж уже все написав!". "Ну, підходить, так бери", - незворушно відповів Окуджава.


Відео: YouTUBE / Кир Стомп

"Краплі датського короля", до речі, - одне з дитячих спогадів Окуджави: лакрична мікстура, яку прописували дітям в 1920-і роки, йому смакувала надзвичайно мерзенної, і дітлахам розповідали історію про датському королі Крістіане IV, який, нібито, дуже ці краплі любив (насправді король любив лакричного горілку, яку сам і винайшов).

Пісня "Тут птахи не співають" з фільму "Білоруський вокзал" народилася у Окуджави в куди менших муках: режисер Андрій Смирнов показав Окуджаві вже зняту частину картини, і Окуджава був захоплений. Він згадував: "Мене приваблювала завдання - не просто військову пісню написати, а саме окопну, з тих, що на фронті співали ... Довго намагався, потім прийшли два рядки -" Тут птахи не співають, дерева не ростуть "... І досить швидко написав все, на мелодію, яку серйозно не сприймав - просто, щоб легше писалося ".

Здавати роботу Окуджава прийшов до режисера Смирнову і композитору Альфреду Шнітке. Шнітке не було зазначено в титрах - за задумом Смирнова, у фільмі не повинно звучати до самого фіналу жодної музичної ноти, і тільки пісня, яку в кінці заспівають герої і яка потім перетвориться в військовий марш, повинна стати найважливішим контрапунктом всього дійства. Так що коли Окуджава тихенько сказав, що, мовляв, не композитор і мелодію не треба розглядати всерйоз, а потім тихо зіграв пісню на роялі, Смирнов насупився: "Так, мелодія, здається, дійсно не дуже". Положення врятував Шнітке, воскликнувший: "Ось музика-то якраз дуже! Давайте ще раз". Окуджава зіграв пісню вдруге, вже куди більш впевнено - далі Шнітке зробив оркестровку, і пісня увійшла в фільм.


Відео: YouTUBE / ZhGalinaG

"Білоруський вокзал" довго не випускали на екрани, поки фільм не потрапив на показ до самого Брежнєву - і на фінальній пісні генеральний секретар розридався. У підсумку фільм запустили по всій країні, а пластинку з піснею продавали у всіх музичних магазинах - Шнітке відмовився вказувати своє ім'я і повністю легітимізував Окуджаву в якості музиканта і композитора. Сам Окуджава жартував, що побачивши, як солдати марширують по аеродрому під його пісню, і сам став ставитися до своєї творчості серйозно.

Сам Окуджава жартував, що побачивши, як солдати марширують по аеродрому під його пісню, і сам став ставитися до своєї творчості серйозно

Могила Булата Окуджави. Фото: m24.ru

Окуджава пішов з життя 12 червня 1997 року - народжений в День Перемоги, він помер в День незалежності, ще одна дивна і прекрасна символіка. Його смерть теж стала фатальною випадковістю - під час поїздки по Європі (в останні роки Окуджава активно гастролював, в тому числі і за кордоном - на цей раз удвох з сином, акомпанував батькові на фортепіано) Окуджава відвідав старого товариша Льва Копелева, який ще не оговтався після грипу. Копелев піде з життя через шість днів після Окуджави - обидва друзі розуміли це, і про те, щоб скасувати зустріч, мови не йшло. "Зараз, іншого разу може не бути", - безкомпромісно говорить Копелев, і Окуджава повністю його підтримує.

Вірус виявився фатальним - грип спровокував запалення легенів, від якого Окуджава вже не оговтався. Незадовго до смерті його відвідав Анатолій Гладилин, Окуджава похмуро пожартував, знову згадавши війну: "В окопах - по пояс у воді, і ніяка холера не брала ... А тут, бачиш, дурний грип ...".

Перед самим кінцем Окуджава приймає хрещення - дружина Ольга охрестила його прямо в лікарні. Хрещений Окуджава був ім'ям Іван - ще одна символіка: "Іван Іванович" - саме так часто звуть героя прози Окуджави, його літературне alter ego.

Через півроку після смерті, вдова знайде в кишені піджака Окуджави його останнім двовірш - теж виявилося пророчим: "Передчувати смерть і сміятися - не означає її не боятися".

Проте, страх - це те, з чим Окуджава асоціюється найменше. Так він і зі смертю не асоціюється. Він був чесний і з собою, і з нами, і тому написав кращі речі про війну. І саме в своїх піснях знайшов справжнє безсмертя.

Павло Сурков

сюжет: Персони

Навіщо він говорить, що воював, коли не воював?
Навіщо він говорить, що воював, коли не воював?
Навіщо він говорить, що воював, коли не воював?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация