Навіщо потрібна посада?

  1. | Читайте також:
  2. «Вирішив, нарешті, постити. Як не наламати дров? »- 10 рад священика
стихира (Церковний спів) говорить про піст: «Постимося постом приємним, благоугодним Господу: справжній піст є злоби відчуження, стриманість мови, люті відкладення, похотей відлучення, звинувачень, брехні і клятвопорушення. Цих зубожіння - пост істинний є, і сприятливий ». Піст - не дієта, і утримання від певних видів їжі - не самоціль, а один із засобів духовного зростання, яке пропонує нам Церква. В одному зі своїх послань святий апостол Павло порівнює шлях християнина з тренуванням атлета, який сидить на жорсткій дієті, посилено тренується, дотримується режиму, і все для того, щоб отримати вінок, який потім неминуче зів'яне. Церква закликає нас до духовних зусиль, які приведуть до «вінця нетлінного», тобто не до тимчасової радості спортивної перемоги, а до вічної радості Небес.

Щоб допомогти нам в цих зусиллях, Церква встановлює пости в спогад найважливіших подій історії спасіння. Найбільш важливий пост - Великий, який присвячений пам'яті страждань, смерті і Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. І цей час особливого духовного зосередження.

Всі ми схильні переживати періоди охолодження. Буває так, що початкове горіння в вірі, любов до Бога, ревне прагнення до благочестивого життя остигає. Не можна сказати, що людина втратила віру, але турботи віку цього, омана багатства та різні бажання (Мк 4:19) вже починають заглушати в ньому слово Боже. І тому традиція пропонує людині здійснити паломництво до витоків віри, чітко позначити свою позицію: я християнин і тому в спогад про страждання Спасителя буду якийсь час у чомусь обмежувати сам себе добровільно, хоча б утримуватися від деяких видів їжі. У стародавній Церкві це стриманість мало і благодійне значення - зекономлені за рахунок відмови від дорожчої тваринної їжі засоби християни направляли на допомогу нужденним.

Пост також виступає свідченням духовної природи людини - на відміну від тварини, яка завжди буде є всю їжу, до якої тільки зможе дістатися. Здорова тварина ніколи не буде утримуватися ні від їжі, ні від задоволення ще яких-небудь своїх біологічних імпульсів, і нерідко ми чуємо, що людина - це не більше ніж «вдосконалене тварина». Релігійний пост - найпростіший спосіб показати, що це не так. В нашій біологічній природі - прагнути до задоволення від смачної їжі і давати волю своєму апетиту, але ми можемо вирішити, що духовні цілі важливіше, і поставити свою тваринну природу на місце. Тому піст - найдавніша релігійна практика, широко поширена і в язичницькому світі.

Але у християнського посту є і свої особливості. Для язичницького аскета тіло - темниця душі, щось небажане, від чого він мріє в результаті назавжди позбутися. Для християнина тіло - це, як сказав один подвижник, «брат осел», тобто щось само по собі добру (Бог взагалі не створили нічого в принципі поганого), але вимагає тримати його в підпорядкуванні: ми повинні їздити на віслюку, а не осів на нас.

Пост допомагає нам навчитися підкоряти наші бажання розуму і волі, а розум і волю - Слова Божого. Однак важливо відзначити, що в пості всім, а особливо людям, недавно ввійшли в церковне життя, слід проявляти розсудливість і помірність, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю - душевного і тілесного.

| Читайте також:

Календар Великого посту

«Вирішив, нарешті, постити. Як не наламати дров? »- 10 рад священика

На заставці: Stephen Percival

Як не наламати дров?
Як не наламати дров?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация