Навіщо нам потрібна віра? (+ Аудіо)

Рубрика Правміра - «Читання на кожен день посту» - це проповіді, слова і глави з книг кращих мислителів, богословів і проповідників. Аудіобесід на 10-20 хвилин, супроводжувані текстом - можна встигнути прослухати навіть побіжно. Ми відбираємо короткі і глибокі фрагменти, щоб у кожного була можливість хоча б 10 хвилин в день подумати про головне. https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2014/12/vera.mp3

Новий Завіт з усіх релігійних книг світу, в тому числі і Старого завіту, зовсім виключно і по-особливому ставиться до віри. «Віра твоя спасла тебе» - часто каже Христос Спаситель. Якщо повіриш, то буде тобі. Віра горами рухає. Якщо не повіриш, то не врятуєшся. «І не міг зробити не одного дива у них, тому що не було у них віри».

Ось такого роду цитати з Нового Завіту показують нам, яке величезне значення надає Христос Спаситель нашої з вами віри.

Чому? Відповіді на це питання не може бути, якщо ми не звернемося до глибокої віри Православної Церкви і особливо в її перших століттях про те, що всі ми створені разом, як єдине ціле, як образ Пресвятої Трійці, до того, що стався гріх, який розсік , за висловом Василя Великого, єство наше на тисячі частин, роздробив прекрасний і чудовий посудину в осколки.

Якщо ми заглибимося тільки в теологумен, будь то в західній Церкви, або тепер у нас в Російській Церкві і на Сході, що ми з вами не брали участь ніяк в гріху Адама свідомо і іпостасно, то ми не отримаємо відповіді на питання про те, чому віра приймає таке сильне розуміння і переконання, і становище в Новому Завіті. У чому тут справа - відповіді у нас не буде. Просто ні. Ми не знаємо.

Рубрика Правміра - «Читання на кожен день посту» - це проповіді, слова і глави з книг кращих мислителів, богословів і проповідників

Єпископ Василь (Родзянко)

Якщо все ось так замкнуто, якщо все так безглуздо, якщо ось так ми чомусь успадкували і в цій спадковості гріха виявилися рабами цього стану людства і всього світу, який наш світ, в якому ми живемо на цій планеті, який весь занурився в боротьбу за існування і взаємне поїдання - чому? Так і немає відповіді. І чому у всьому цьому так потрібна віра? Теж немає відповіді.

Виходить, у нас безвихідне становище, яке і веде людей до втрати цієї самої віри і до атеїзму, до безбожництва, до секуляризму, до агностицизму - називайте як хочете, але у всякому разі виявляється, що віра не потрібна. «На що мені віра? Буду жити ось так, і все. Живу, як живеться. Все одно помру, потім нічого не буде. А чому я тут - не знаю. І чому взагалі планета наша так заселена - теж не знаю. А може бути є інші такі планети, десь у світах, яких ми так багато тепер знаємо, наука нам відкрила так багато? »

І ось ця психологія все більше і більше ось так от захоплює людей. І замість того, як це бувало в минулі століття і навіть ще на початку цього століття, коли віра малася на увазі сама собою і щось пояснювала, тепер ось.

І звідки це прийшло до нас? На схід - із заходу. Ще в ті часи, коли не було ніякого впливу заходу на нас, візьмемо часи перших Романових, тільки-тільки злегка з'явилися якісь контакти із Заходом за часів Олексія Михайловича, але так - мало, і жила Русь тоді своїм власним життям, своїми власними засадами і своїм власним ставленням до віри православної, яка навіть не ставилася під сумнів. Ну, були старовіри, які вмирали за свою стару віру, вірячи дуже міцно в це, і за свої старі обряди. Було це в нашому житті. Але це так відрізнялося від усього західного!

А коли потім, спочатку на Україні - за часів Могилянської академії, а потім при Петрові Великому вже коли він прорубав так зване «вікно в Європу», почалося дуже сильний вплив Заходу, яке принесло нам дуже багато корисного і доброго.

Тому що вся наша наука і культура рушила вперед, і вся наша література виявилася такою, що вийшла на світову літературу, і це не без Заходу, звичайно.

Але з цим разом прийшло ось все те, про що ми тільки що говорили - безвір'я. І ми знаємо, що було в перебігу цих останніх десятиліть в Росії - все це прийшло до нас із Заходу.

Захід приніс нам всього лише тільки сумніви у всьому абсолютно, але це зате змусило нас взятися за розум, і наша країна теж змогла дати зі свого боку таких же світових вчених, як і Захід.

Візьмемо Менделєєва з його дивовижним відкриттям про питому вагу і таблиці елементів. Хімія виявилася однією з головних наук у нас на Русі, яка увійшла в світовий пантеон. Це результат почасти такого підходу до всього зі знаком питання. От не знаю, хочу знати, і не хочу вірити - хочу знати. І вийшло у нас розвиток науки, це вірно. І це непогано.

Але зате відповіді на питання - а чому, власне, віра потрібна, а чому потрібно вірити, а чому таке ставлення до віри у Христа Спасителя - відповіді немає.

Відповідь ми можемо отримати, тільки якщо ми приймемо як факт те, що ми з вами були створені Богом ось так, на самому початку, ще до гріха, до гріхопадіння. І тоді нам стане ясно, що падіння наше, в якому кожен з нас участовал іпостасно, особистісно, ​​свідомо і внутрішньо, - призвело ось до такого стану, в якому всі ми опинилися ось в такому розколотому, розпаду і летить зараз в безодню світі.

І, звичайно, в цих умовах надзвичайно важливо повернутися назад, в той стан, в якому ми всі були, коли вийшли свіжими, тільки-но створеними, чистими і невинними - особливо саме безневинними, це слово підкреслює і символічна книга православної Церкви минулого століття східних православних патріархів, звернена до Заходу - що ми були всі безневинними тоді.

І ось це невинне стан - в нього нам потрібно зараз повернутися. А для того, щоб повернутися в це невинне стан, потрібно зрозуміти суть і сенс того, що було в душі людини, коли він відкрито і безпосередньо в Раю говорив з Богом, Отцем своїм, прямо і безпосередньо, і слухав дієслова Його в райському шумі дерев , у всій красі і пишноті усього світу, яке було створено вельми добре воно.

І потім з огляду на те, що він не повірив Богові, Який сказав йому «Не торкайся до цього дерева, Не торкайся до цього плоду». І людина не повірив. Ми з вами не повірили. У нас припинилося довірливе ставлення до нашого Небесного Отця. Ось джерело нашого падіння, ось джерело нашого гріха.

Довіра є основа єдності та основа вільної, святий, чистої, жертовної, відданого кохання. І ця довіра - єдність в тому сенсі, що ми не відійдемо ні від чого того, що говорить нам Отець Небесний Отець наш, є основа життя райського і вічної, життя в Бозі, з Богом і в єдності один з одним, в абсолютному і скоєному довірі. Первородний гріх був заснований тим, що ми втратили довіру. Ми не повірили Отця нашого Небесного, попередив: «Не торкайся до цього плоду».

А що за плід був? А плід був - я, і тільки я, і я повинен у вкушении цього плоду отримати джерело свого життя, жити зможу тільки, якщо я буду насичуватися цим плодом, якщо я буду ось так от поїдати чуже життя для того, щоб жити самому.

Ось сенс і суть цього іншого світу, світу паразитного, світу, який приніс ворог Божий і ворог роду людського в своєму спокусу: «Будете як боги, якщо самі візьметеся за пожирання всього навколо, щоб вижити самим». Ось сенс і суть. І при цьому ні, не помрете, говорить лукавий, не вірте Богу. І ось сталося це недовіра.

Цілком зрозуміло тепер, що Христос Спаситель говорить «Якщо не повіриш, то не врятуєшся». Чи не повернешся назад в той стан, в якому ти був тоді, коли тебе тільки що Господь створив, коли було повне, досконале і абсолютна довіра між Богом і людиною, між Отцем і сином, Сином людським в повному розумінні цього слова. Звалилося цю довіру, звалилося це єдність, звалилася ця віра, яка була основою любові і існування і вічності життя.

І ось ми опинилися в такому стані, в якому бачимо себе зараз. І абсолютно зрозуміло, що Христос Спаситель говорить: якщо повіриш - спасешся, повернешся назад в той стан, в якому ти був, в якому так ясно, чисто, легко і добре було бути.

Коли люди втрачають ось цього роду віру, коли люди перестають віддаватися повністю і абсолютно Отця свого Небесного, коли перестає існувати ось ця довірливість, яка так зворушлива буває в маленькій дитині, який довірливо тягнеться до своєї матері і з такою впевненістю звертається до неї і до батька своєму.

У нас тут, на землі, не дивлячись на всю цю нашу зіпсутість, але ці дітки - вони є нам чином того, чим ми були, перш за того, чим ми втратили це. Коли ми були в лоні батьківському, там в Раю, на Небі, і прийшли сюди в такому жахливому стані.

Ось що значить віра. Ось чому віра потрібна. Тому що віра - це значить не просто так щось нав'язане нам, а це є джерело самого життя. Довіра, довірливість, повнота любові, до самозабуття. Нічого взагалі особистісно-егоїстично на себе спрямованого немає, як стружка, яка згортається навколо самої себе, а якщо подивишся що ж там усередині, то нічого і немає, порожнеча. Згорнулася навколо порожнечі.

Згорнулася навколо порожнечі

Ось цей символ, досить страшний символ стружки, в результаті того, що рубанок досить добре зрізає дерево, і вона згортається в таку самозверненням навколо самої себе, - є символ нашого стану тут тепер, на цій землі, кожного з нас. Тому що ми втратили відкритість, розкриття, довірливість, віру. Тому тільки вірою ми повертаємося назад.

Господь не дає нам ніякого посвідчення в тому чи іншому, тому що не хоче ніяк позбавляти нас цього дивовижного дару довіри, цього дивовижного дару віри. І тоді віра є джерелом нашої радості, нашого щастя, сенсу життя, і нескінченного життя, життя, яка на віки віків йде в своїй глибині довіри, любові.

І коли ми з'єднуємо це, як апостол Павло - віру, любов і між ними надію, тому що надія є та сила в наших теперішніх умовах нашого розгубленого світу в результаті нашого падіння. Надія є як би тією зв'язком між вірою і любов'ю, яка дає нам вічну, світлу, радісну і дружню життя з Богом.

«Ви - друзі мої», - каже Христос, звертаючись до Своїх учнів, перед тим, як Він іде за них і за всіх нас на хрест. Я не називаю вас ніяк інакше, ви - мої друзі. Будемо ж разом, як єдине ціле в цій довірі, в цій любові, в цій надії, що віра і любов переможуть. Переможуть все зле, переможуть все вбиває, все себелюбне і егоїстичне, все те, що веде до повного знищення, розбитості, роздробленості і нещастя.

Якщо така віра в нас запанує, якщо така віра поверне нас назад в райський стан, якщо ця віра дасть нам можливість бути впевненими в нашому власному житті, що вона ніколи не припиниться, бо і сама смерть переможена цією вірою, цією любов'ю, цією надією, і цим Воскресінням Христовим і воскресінням всіх нас в Ньому, то що ще потрібно? Так, така віра вже врятувала, така віра вже є нашим порятунком.

Ось чому віра завжди була ознакою істинності і достовірності. «За віру православну - говорив російська людина з давніх-давен, - життя свою віддам!». І віддавав. Тому що знав і відчував, і чув серцем своїм, що ця віра дає нам життя.

У цьому відповідь на це питання: чому віра? Тому що віра дає життя, радість і повноту цієї радості на віки віків.

Віра рухає горами. І цей дуже яскравий символ, заснований на більш, ніж символічному визначенні Христа Спасителя, що означає сильна віра, можна взяти дуже багато прикладів з історії різних народів, і різних країн, і різних напрямків, настроїв і навіть релігійних.

Але мені хочеться зараз у вигляді такого яскравого прикладу, як вплинула віра на історичний хід країни і народу, привести випадок, відомий історичний факт з історії Сербської Церкви, сербського народу.

Коли було вирішальне становище в Сербії в 14 столітті, і тоді був на чолі народу сербського відомий цар Лазар, і потрібно було рішуче виступити і опинитися в битві з турками, які захоплювали Сербію, і ось тоді було явище царю Лазарю. «Якщо хочеш, ти можеш вибрати царство земне, і тоді ти переможеш і отримаєш все на землі, але цим втратиш все на небі. Але якщо ти вибереш Царство Небесне, то ти тоді на землі будеш переможений, але переможеш в Царстві Небесному, в Царстві Божому ».

Але якщо ти вибереш Царство Небесне, то ти тоді на землі будеш переможений, але переможеш в Царстві Небесному, в Царстві Божому »

цар Лазар

Цілком очевидно, що для того, щоб зважитися на такий вибір небесний, потрібна була величезна абсолютно колосальна віра. Щоб ось так взяти це на себе і сказати своїм соратникам: «Будемо битися за нашу віру, за наш народ, але обираємо віру в Царство Небесне, і навіть готові загинути заради Царства Божого». І так він вчинив. І його воїни приготувалися, сповідалися, причащалися.

Це дуже нагадує іншу битву - Куликовську. Там теж в цьому роді було, хоча не було так очевидно і так яскраво. І дійсно, цар Лазар загинув, був обезголовлений. Голову його кинули в якийсь колодязь, який до цих пір невідомо, де був. Мощі його збереглися, і до сих пір знаходяться нетлінними. Він великий святий. Завдяки йому і його вибору історично можна прямо сказати - сербський народ не втратив свою православну віру. І вижив, завдяки цій вірі.

Таким чином, вийшло щось дуже цікаве: вибираючи Небо, історично цей народ отримав землю, тобто земне царство своє, і земне існування, і буття. Незважаючи на надзвичайні труднощі і трагічну долю історично, чому ми зараз свідки - що відбувається зараз на Балканах ми самі бачимо - і ті люди, які зберегли віру справжню серед ось цих сербів, вони на правому шляху.

А ті, які втратили цю віру в глибині душі своєї, виявилися на неправом шляху. І ми знаємо цей неправий шлях, ми чули про нього.

Ось вам приклад - що робить віра, і навпаки - що втрачає людина, коли він втрачає віру.

Чому?
І чому у всьому цьому так потрібна віра?
«На що мені віра?
А може бути є інші такі планети, десь у світах, яких ми так багато тепер знаємо, наука нам відкрила так багато?
І звідки це прийшло до нас?
А що за плід був?
У цьому відповідь на це питання: чому віра?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация