Не бійтеся!

Сьогодні «Фома» піднімає дуже важливу тему - значення і причини страху в житті людини взагалі і в релігії зокрема. Страх - одне з основних відчуттів, переживань, станів людини, одна з його базових емоцій, - скаже психолог. Крім того, страх, і про це абсолютно справедливо говориться в редакційній статті, - одна з головних рушійних сил людини в його релігійному пошуку.

Але чи добре це? Спробуємо знайти відповідь на це питання в Біблії. Цікаво, що страх - це перша прямо названа в тексті Біблії емоція людини. Справа відбувається на перших сторінках ще Старого Завіту, коли мова йде про створення Адама і Єви, і в зв'язку з трагічними подіями в Едемському саду, де розігрується драма їхнього гріхопадіння. Текст Біблії побічно вказує на різні позитивні емоційні переживання перших людей (І побачила жінка, що дерево добре для їжі, і принадне для очей, і пожадане дерево ... Побут 3: 6). Але перша прямо названа емоція - страх - вводиться в однозначно негативному контексті: після того, як Єва, а потім Адам, з'їли заборонені плоди від дерева пізнання добра і зла, вони почули голос Господа Бога, що ходить по раю прохолоди дня; І сховався Адам і його жінка від Господа Бога серед дерев раю. І закликав Господь Бог до Адама, і сказав йому: [Адам,] де ти? Він сказав: Почув я Твій голос у раю і злякався, бо я нагий, і сховався (Бут 3: 8-10).

Отже, страх, по Біблії, вперше проявляється у людини так чи інакше в зв'язку з гріхопадінням, тобто в контексті недосконалості людини. Вже одне це не може робити страх ні єдиним, ні ідеальним - скажу сучасною мовою - мотиватором на шляху до Бога.

Про це багато сказано в Новому Завіті. Добре пам'ятаю цитату з батька Андрія Кураєва: «На сторінках Євангелій найчастіше з вуст Спасителя і Божих вісників ми чуємо заклик: Не бійтеся! З цими словами Ангел з'явився Захарії, майбутньому батькові святого Іоанна Предтечі. З цими словами Архангел з'явився Діві Марії в Благовіщення. З цими словами Воскреслий Спаситель явив Себе апостолам ... »

Безумовно, місце страху є в духовному житті людини. Всі ми добре пам'ятаємо слова зі Старого Завіту: початок премудрості - страх Господній (Прип 9:10). І ця думка очевидно вірна. Страх Бога, страх образити Бога, страх знехтувати любов'ю Божої, страх залишитися без Бога, страх гріха, страх покарання - це все мотиви людської поведінки, які можуть і повинні «працювати» на порятунок.

Страх Бога, страх образити Бога, страх знехтувати любов'ю Божої, страх залишитися без Бога, страх гріха, страх покарання - це все мотиви людської поведінки, які можуть і повинні «працювати» на порятунок

Зцілення дочки Яіра.
І. Рєпін. +1872
... приходить ось від старшини синагоги та й каже йому [Яіра]: Дочка твоя вмерла, Не труди Вчителі. Але Ісус, почувши це, сказав до нього: Не бійся, тільки віруй, і врятована буде ...
(Лк 8: 49-50)

Але якщо Бог є любов - то страх уже не може бути єдиною рушійною силою для шукає порятунку людини. Ті слова, які я процитую нижче, знаходяться на останніх сторінках Нового Заповіту, і, може бути, тому так часто забуваються, що рідко прочитуються? ..

Страху немає в любові ... Так-так ... У любові немає страху, але досконала любов проганяє страх, бо страх має муку. Хто ж боїться недосконалий в любові. Це слова Першого Соборного послання апостола Іоанна Богослова (4:18). Бог-любов звів відносини любові на перше місце в ієрархії цінностей, люблячи людини, Він чекає від людини такого ж ставлення до себе: ти вже не раб, але син; а якщо син, то й спадкоємець Божий через Ісуса Христа - це апостол Павло, в своєму посланні до Галатів (4: 7). А це вже сам Христос: Я вже не називаю вас рабами, бо раб не знає, що робить пан його; А вас назвав друзями Я, бо Я вам все, що чув від Отця Мого (Ін, 15:15)

Все-таки зовсім інший тип відносин, і відносин міжлюдських, і, в першу чергу, інший тип відносин людини з Богом проповідує Євангеліє в якості актуальної духовної завдання - не відносини страху, і не відносини рабства ... Ми любимо Його, бо Він перший полюбив нас - ось християнський ідеал, мета, завдання ...

А страх ... Страх, та, з моменту гріхопадіння він неминуче присутній в світі занепалого людства. І головна компонента цього відчуття (напевно, справедливо його зводити до переживання страху) - це глобальна, всеосяжна проблема страху смерті, а точніше - страху небуття. Але говорячи про жах перед небуттям, не можна не говорити про те, що, власне, сенс всього християнства і полягає в тому, що Христос вирішив проблему смерті Своїм воскресінням - і нам запропонував це ж рішення, пообіцявши християнам безсмертя і Царство Небесне. Християнин вже не може відчувати страх перед смертю і перед небуттям. Тому що йому вказано вихід.

Часто саме за цим і приходить людина в релігію, в Церкву. Зіткнувшись з глобальним жахом небуття, людина шукає в християнстві шляхів подолання цього жаху. І тут результат може бути різним. Багато хто отримує в Церкві то, за чим приходять, але багато хто отримує в навантаження, на жаль, і нові проблеми - нові страхи. На мій суб'єктивний погляд, православна культура сьогодні надмірно активно і далеко не завжди обґрунтовано оперує страхами. Православного лякають всім: бісами, сковорідками в пеклі, ІННамі, кінцями світла, хворобою і хворобами дітей ... Педагогіка страху ( «Не гріши, а то корова здохне») - часто єдина зброя малодосвідченого духівника. Зброя як негідну, настільки і неефективне - боїться людина внутрішньо скутий, він сліпий, тому що його внутрішній погляд не здатний бачити нічого, крім предмета свого страху. Його богоданний розум пригнічений, і він не може якісно здійснювати справу свого особистого покаяння, яке є перетворення духу в напрямку любові і радості.

Цікаво, що коли людина приходить в релігію, навіть не нахапавшись помилкових і непотрібних страхів, один новий, але частково обґрунтований страх все ж йому може відкритися. Цей той страх (або навіть жах), про який писали Толстой і Достоєвський - страх самого себе. Дійсно, пізнання Бога, навіть відносне, відкриває людині море власних недосконалостей. І це бачення себе в новому, безсторонньому, світлі, особливо по контрасту з колишньої самозаспокоювати позицією «у мене все добре», може народжувати досить важкі переживання. А незнання методів роботи з недосконалостями цілком може народжувати страх або навіть жах. А також зневіру. Цим станам можна протиставити святоотцівський заклик «Не впадайте у відчай!» І віру в Божу любов, яка приймає і прощає грішної людини, але для цього треба бути зануреним в церковну традицію, що має досвід подолання таких станів.

Небажання або нездатність до перетворення особистості часто тягне за собою букет різних підмін. Емоційна заглибленість в сурогатні переживання, в тому числі захоплення культурою «хоррора», вельми ефективно відволікає людину від внутрішнього хаосу і жаху. І ще від однієї речі може кваліфіковано відвернути фільм жахів - від жаху невлаштованості реальному житті. Справжнім «фільмом жахів» може бути темний двір ввечері в робочому селищі, станиця Кущевська, приймальний покій лікарні швидкої допомоги, казарма строковиків у військовій частині, будинок для людей похилого віку, дитяче онкологічне відділення ... А також камера СІЗО, «мавпятник» в місцевому відділенні міліції, кабінет корумпованого чиновника або депутата, гламурний клуб, який по суті - точка збуту героїну ...

Зіткнення з жахом реальному житті небезпечно: можливо, в якійсь мірі воно зобов'язує людину до участі, що багаторазово підсилює цю небезпеку, і відповідно, страх; або народжує в людині відчуття безпорадності, що теж призводить до нового витка страху. Жах ж хоррора - це цілком безпечний жах, він відбувається на екрані телевізора і не вимагає від нас будь-якого втручання і роботи по поліпшенню реальності. Це гра в жах. Загалом, реальність складна і неприємна, і в черговий раз виштовхує людини у віртуальний світ.
Але це не життя, це підміна.

Опубліковано в журналі ХОМА

Але чи добре це?
І закликав Господь Бог до Адама, і сказав йому: [Адам,] де ти?
Ті слова, які я процитую нижче, знаходяться на останніх сторінках Нового Заповіту, і, може бути, тому так часто забуваються, що рідко прочитуються?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация