Недільна школа: таємниця сповіді - АТО для душі - Недільна школа - Як правильно підготуватися до таїнства і уберегти себе від помилок

Християнство має на увазі усвідомлений підхід до того, що ми робимо.

Недільна школа: таємниця сповіді - АТО для душі Анастасія Білоусова https://cdn.segodnya.ua/img/article/5506/45_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/5506/45_tn.jpg 2014 -09-10T08: 00: 00 + 03: 00 Недільна школа Як правильно підготуватися до таїнства і уберегти себе від помилок

Приходить пацієнт до хірурга і каже: "Доктор, що таке? Куди не ткну пальцем - скрізь болить! І тут болить, і там болить". "Так у вас, батюшка, палець зламаний!". Так і розмови про душу. Здається, краще взагалі не чіпати, а то ... АТО буде. Особливо якщо душа болить. Але ж болить - значить, поранили ми її сильно, в грязі вимазали, заштовхали всяким мотлохом непотрібним. Про кожного з нас ще апостол Павло говорив: "Що хочу робити добро - того не роблю, що не хочу робити зле - то роблю". Тяжіння зробити погане в нас, на жаль, більше, ніж зробити гарне. Тому що згрішити - цікавіше, комфортніше, приємніше. тільки ось душа-то - чиста і світла. Переповнившись "цікава і комфортна", вона починає хворіти. І зняти цей біль душі можна тільки одним способом - покаянням і сповіддю. Це і є антитерористична операція для збереження душі. І як в будь-який операції - тут потрібна зустріч з лікарем, діагностика, підбір ліків та протипоказання.

ЩО ТАКЕ ПОКАЯННЯ?

Покаяння - Таїнство, в якому віруючий чоловік сповідається: відкриває усно свої гріхи Богу в присутності священика і отримує через священика прощення гріхів від Самого Господа Ісуса Христа. Для отримання прощення (дозволу) гріхів від исповедующегося (кається) потрібно: примирення з усіма ближніми, щире жаль за гріхи і усне сповідання їх, твердий намір виправити своє життя, віра в Господа і надія на Його милосердя. Так сказано в Законі Божому.

ДІАГНОСТИКА ГРІХІВ

"Новачкам, як правило, рекомендують готуватися по книзі Ігнатія Брянчанинова" На допомогу тим, хто кається ", - радить архімандрит Пилип. - Виділіть собі півгодини, щоб сісти вдома, виписати ті гріхи, які відносяться до вас. Нічого страшного не буде, якщо з цим списком ви прийдете на сповідь. Головне, щоб це не перетворилося на формалізм. каяття - коли людина розуміє, що він зробив погане і кається в цьому. А справжнє покаяння - це виправлення, перетворення людини, зміна способу мислення, і передбачає воно не тільки розуміння свого гріха , Але і боротьбу з цим гріхом ".

ПІДБІР ЛІКІВ

"Три дні треба постити - їсти їжу без молочного, м'ясного і навіть рибного, - каже батько Філіп. - Напередодні прийти на вечірню службу, прочитати три канону: канон покаянний Спасителю, канон Божої Матері і канон Ангелу Хранителю. І найголовніше - чергування до святого причастя. Сповідатися можна або на вечірній службі, або на літургії перед причастям. на сповіді потрібно згадати і перерахувати всі свої гріхи. Коли священик прочитає над вами дозвільну молитву, потрібно випросити у нього благословення - чи можна йти до причастя ".

ЗУСТРІЧ З ВРАЧОМ

"Часто люди думають, що приходять на сповідь до священика. Насправді вони приходять на зустріч з Богом, - каже отець Даміан. - Христос, коли відправляв своїх учнів на суспільне служіння, говорив:" Кому відпустите гріхи, тому проститься на Небі, кому зв'яжете на землі, тому зв'яжеться і на Небі ". В особі священика людина обіцяє Богу, що він більше цього робити не буде". Якщо ж людина говорить: "У мене немає гріхів", значить він духовно сліпий. "Якщо ми заглянемо в свою душу духовними очима, то побачимо в ній безліч гріховних вчинків, - пояснює отець Даміан. - Буває і навпаки: людина приходить і каже:" Я всім грішний ". Тоді доводиться уточнювати: ви когось убили? Ні , не вбивав. Ось бачите, не всім грішні ". Або навпаки, говорять: "У мене гріхів немає, я нікому зла не роблю: нікого не вбив, нікого не зрадив". Але гріх ще й в роздратуванні, образи, зневірі, грубих словах, поганих думках про когось. Якщо людина і заперечує навіть такі гріхи - швидше за все, він і каятися не бажає ". Батько Філіп згадує:" На сповіді підійшов пенсіонер, і священик запитав: "У чому каєтеся?". Він відповідає: "Не чую!". Тоді священик тихим голосом у нього запитує: "Як вас звуть?" Пенсіонер називає ім'я. Потім духівник знову голосно питає його: "У чому каєтеся?". Той знову: "Не чую!". Це лукавство, а не сповідь "." Усвідомлення гріха не настільки потрібно священику і Богу, скільки самій людині, - уточнив отець Даміан. - Інакше ми не знаємо, з чим боротися. А духовне життя - це духовна боротьба з самим собою ".

Протипоказання: п'ять міфів, які заважають каятися

МІФ 1: Це сеанс психотерапії

"Сповідь - таїнство, в якому людина усвідомлює і висловлює свою гріховність, а не перекладає провину на інших, - каже отець Даміан. - Не треба тут розповідати про свої проблеми і свого життя. Хоча часто буває так, що називаючи гріхи, людина мимоволі переходить на подробиці : "У мене свекруха така, сказала те, я їй відповів це ...", і починає себе виправдовувати. Так не можна. Исповедь - чесне визнання своїх гріхів і прагнення більше їх не робити ".

МІФ 2: "Соромно, я грешнее всіх"

Часто люди просто соромляться говорити про гріхи, але всі ми люди, всі грішні і немічні, навіть священики, кажуть священики: "Тільки Христос був без гріха. Священика не здивуєш ніяким гріхом. Сором з'являється через гордість, яка йде ще з первородного гріха . Сором - удар по гордості, але він же і допомагає змінити своє життя ".

МІФ 3: "Про моїх гріхах розкажуть іншим"

Якщо священик кому-то что-то розповість, він буде дуже сильно покараний Богом. Зі страху Господнього покарання священики дотримуються таємницю сповіді. Про гріхах повинен знати Бог, священик і особа, яка сповідується. Проговорити відступника забороняється сповідувати.

МІФ 4: "Сповідуватися можна по інтернету"

Будь-яке таїнство має бути при живому участі людини, а не на відстані. Висповідатися по Інтернету просто неприпустимо, хоча б з тієї причини, що не збережеться таємниця сповіді. Є загроза, що вашу переписку виставлять напоказ.

МІФ 5: "Це тільки для дорослих"

"Якщо в дитинстві не будеш з дитиною говорити про Бога, то все подальше життя тобі доведеться розмовляти з Богом про дітей, - згадує отець Даміан чудову єврейську прислів'я. - В традиції православної церкви дитина допускається до таїнства сповіді в сім років. У цьому віці у дітей з'являється абстрактне мислення, і вони вже віддають звіт своїм діям, готові нести за них відповідальність. Звичайно, батькам потрібно пояснити дитині, що таке гріх на прикладі поганих вчинків (наприклад, розповісти, що гріх - посваритися з кимось, агрубіть, обдурити, не послухати вчителів або батьків). І пояснити, чому це погано, і що це віддаляє його від Бога. Коли дитина неправильно надходить, він вже усвідомлює це, - а усвідомлення і розуміння - одна з складових покаяння і сповіді ". Важливо пройти сповідь на початку навчального року або напередодні. Часто від гріхів у нас пам'яті немає. Исповедь все очищає: і душу, і розум, і серце. Тоді і навчання буде краще і легше.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

ЩО ТАКЕ ПОКАЯННЯ?
Тоді доводиться уточнювати: ви когось убили?
Батько Філіп згадує:" На сповіді підійшов пенсіонер, і священик запитав: "У чому каєтеся?
Тоді священик тихим голосом у нього запитує: "Як вас звуть?
Потім духівник знову голосно питає його: "У чому каєтеся?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация