Нелюбимий Петрів піст

Чому Петрів піст не любить деякими віруючими християнами? У даній статті «Православ'я і світ» спробує розібратися в причинах цього явища.

Ну ось, у нас з'явилася ще одна можливість постити протягом недовгого часу! 27 червня, в понеділок, почався Апостольський або Петрів піст , Що готує нас до дню Святих Петра і Павла , Який святкується 12 липня.

Що ж це для нас: «радість вранці» або «плач і скрегіт зубів»?

Я помітив, що православні християни дуже рідко противляться (навіть якщо їм дуже хочеться) великому або Різдвяному посту, але не мовчать, коли справа доходить до літніх постів: Петрова і Успенського. Для двох цих постів, особливо для Петрового посту, завжди знаходяться слушним причини немає повідомлень. Ми говоримо: «Я звичайно не пощу в цей пост».

дійсно, Петрів піст - справжня Попелюшка серед православних постів: ми визнаємо, що це наша сестра, але вважали за краще б, щоб її не було.

Забавно, як ми любимо суцільні седмиці, вважаючи, що саме так і повинно бути, і зовсім обділяємо увагою ці «малі пости», як їх називають в деяких книгах.

Якщо ж ми все-таки загострити на них свою увагу, то вони починають здаватися нам чимось, що до нас не відноситься. «Це ж чернечий устав», - говоримо ми. Або: «Ось тобі й маєш! Ти знав, що коли свято Петра і Павла випадає на п'ятницю, це все одно пісний день? ». А потім ми приходимо до помилкового висновку як до чогось само собою зрозуміле: якщо свято не перекриває собою пісний день, то значить і пост, який готує нас до нього, не настільки важливий. «До чого напружуватися? Та й часи такі відпускний ».

Зі свого священичого досвіду можу сказати, що ніякі заперечення і відозви не в силах зупинити це цунамі виправдань. Хтось із нас уже вирішив для себе, що досить постити тільки під час Великого і Різдвяного посту.

Інших також не радує перспектива чергового поста, що приходить іноді, на нашу невігластву, як непроханий гість. Але нам все-таки хочеться дотримуватися святі традиції Церкви та богослужбовий календар. Незважаючи на це ми, як справжні американці, хочемо знати - «навіщо?». «Навіщо, прости Господи (відповідь від кого-небудь меншого нас не задовольнить), потрібен цей Апостольський піст? Для чого?!"

Відповідь, в деякому сенсі, нічим не відрізняється від відповіді щодо будь-якого іншого поста або духовної практики. Це шлях Православ'я. Спочатку ми готуємося, а потім святкуємо. Спочатку ми звільняємо себе, а потім Господь наповнює нас. Класичними засобами християнського духовного життя є молитва, піст і милостиня . Повних зупинок в духовному житті не буває. Іноді ми лише уповільнюємо темп і насолоджуємося такими великими святами, як Великдень, П'ятидесятниця і Різдво. Це наш шлях, і тепер, коли П'ятидесятниця вже позаду і настав так зване «звичайний час», пора рухатися далі.

Це наш шлях, і тепер, коли П'ятидесятниця вже позаду і настав так зване «звичайний час», пора рухатися далі

Шенуда III

Тут нам допоможе патріарх коптської церкви Шенуда III:

«Апостольський піст в Новому Завіті: коли Господа Ісуса Христа запитали, чому Його учні не постять, Він відповів:« Але прийдуть ті дні, коли заберуть молодого від них, тоді й постити будуть »(Мф. 9:15). Апостоли постили разом і не приховували цього, і Господь прийняв їх пост. Ось приклади апостольського посту: «Коли вони служили Господеві й постили, Дух Святий сказав: Відділіть Варнаву і Савла на діло, до якої покликав їх. Тоді вони, звершивши пост і молитву і поклавши на них руки, відпустили їх (Дії 13: 2-3) [ «Спільна молитва і піст», Шенуда III].

Все гранично ясно, чи не так? З одного боку, постити вони почали після Вознесіння Господа в очікуванні великого Дара Духа Божого. З іншого боку, Апостольська церква постилась і після П'ятидесятниці для того, щоб «розбудити» в собі все той же Дух. Сьогодні вся Церква покликана жити справою і життям апостолів: об'єднати весь світ в Господі і вторити піснеспівів П'ятидесятниці. Якщо сам Христос передбачив такий пост і апостоли дотримувалися посту, готуючись вийти на служіння, чому ми не можемо поститися?

Хіба не в цьому, зрештою, полягає сенс часу після П'ятидесятниці? Чи не тому ми опускаємося на коліна під час уклінних молитов на всеношної в духів день , В понеділок після Дня Святої Трійці? Якщо вже на те пішло, то, я думаю, що пояснення вимагає не необхідність поста в ці тижні після Трійці, а небажання постити. Перші християни і церква бачили сенс в пості. Апостольський піст повертає нас назад в колію, до правильного проходження за Христом.

Богослов протестантської євангелічної церкви з Сінгапуру Симон Ченг теж може дещо сказати про християнської місії:

«У чому полягає місія Трійці? Відповідь на це питання: Євхаристія. В кінцевому підсумку, все відновлюється через спілкування з триєдиним Богом. Євхаристія, а не місіонерська діяльність, є кінцевою метою.

Якщо ми будемо дивитися на Євхаристію як на осередок життя в церкві, у нас з'явиться місце і для місіонерської діяльності. Це видно на прикладі давнього богослужіння, яке включало в себе чотири елементи: збори, проповідь Слова, вчинення Євхаристії і вихід в світ. Останній елемент і є місіонерська діяльність ... »

Такий погляд повністю узгоджується з вченням Православної церкви. Тому День всіх святих бере свій початок від витоків Святої П'ятидесятниці. І тому Апостольський піст йде відразу за Днем всіх святих. Місіонерська діяльність починається з спілкування з живим Богом і вимагає повної довіри Богу, яке точно виражається в пості і молитві. Ченг православ'я в своєму розумінні зв'язку між місіонерською діяльністю і спілкуванням зі Святою Трійцею. Це видно з його слів про Православну літургії:

«Якщо ви потрапите на православне богослужіння, вас вразить, як ретельно продумана заключна частина служби. Це не просто відпуст, це повні молитви і єктенії, які готують нас до виходу назад в світ ».

фото rp-c.ru

Можливо, ні ви, ні я реально не розуміємо, що ж ми робимо щонеділі і нам потрібен мудрий п'ятдесятник-богослов, який в буквальному сенсі переорієнтує нас в нашій же східній православній вірі і життя. Разом з Петровим постом ми виходимо в світ, щоб свідчити про єдність з живим Богом, Отцем, Сином і Святим Духом! Цей пост безпосередньо пов'язаний з життям у Дусі в нашій подорожі в світі, де ми цілком і повністю залежимо від Бога, святкуємо, служимо і беремо участь в житті Святої Трійці.

В цьому і полягає сенс Петрова поста. Тож не будемо бурчати і обманювати своїх побратимів, яким, можливо, теж хотілося б не постити. Давайте просто зробимо це, умивши особи і живучи життям у Христі. Зрештою, цей пост, як Попелюшка - мила дівчина, яку не всі розуміють, а деякі навіть зневажають. Однак, якщо пам'ять мені не зраджує, ця казка закінчується дуже добре.

Переклад з англійського Євгенія Кіма спеціально для порталу «Православ'я і світ» .

Читайте також:

Все про Петровому пості:
Все про Петровому пості:

Петрів піст: хто ми один одному?

пост людський

Чому Петрів піст не любить деякими віруючими християнами?
Що ж це для нас: «радість вранці» або «плач і скрегіт зубів»?
Ти знав, що коли свято Петра і Павла випадає на п'ятницю, це все одно пісний день?
«До чого напружуватися?
Незважаючи на це ми, як справжні американці, хочемо знати - «навіщо?
«Навіщо, прости Господи (відповідь від кого-небудь меншого нас не задовольнить), потрібен цей Апостольський піст?
Для чого?
Все гранично ясно, чи не так?
Якщо сам Христос передбачив такий пост і апостоли дотримувалися посту, готуючись вийти на служіння, чому ми не можемо поститися?
Хіба не в цьому, зрештою, полягає сенс часу після П'ятидесятниці?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация