Несподівані радості для грішного світу

22 грудня Православною церквою святкується не тільки день шанування ікони Пресвятої Богородиці "Несподівана Радість", але і зачаття Пречистої Діви святою Анною, а також пам'ять Анни пророчиці - матері пророка Самуїла. У кожному з цих подій Благодать явила себе по-різному, але одне у них спільне - те, що допомога Всевишнього стала несподіваною радістю людей, майже втратили надію знайти щастя в житті. У материнстві, в зціленні, в упорядкованих. 22 грудня Православною церквою святкується не тільки день шанування ікони Пресвятої Богородиці Несподівана Радість, але і   зачаття   Пречистої Діви святою Анною, а також пам'ять Анни пророчиці - матері пророка Самуїла

У давньослов'янське мовою слово "ненавмисна" має дещо інший відтінок значення, ніж в сучасній російській. Якщо ми зазвичай вживаємо його, маючи на увазі щось випадково вийшло, без жодного наміру, то там воно, те, що відбувається від дієслова "сподіватися" (чекати), значить "те, чого не очікували". Дійсно, люди, навіть святі і праведні, часто не чекають від Бога чудес, і далеко не завжди по маловір'ю.

Читайте також: Богородиця "Знамення": диво перемоги для віри

Просто людина, поступово досягає святості, ясніше бачить свої недоліки і тому називає себе грішним і негідним цілком щиро. Так само, як, скажімо, хворий на алкоголізм одужує лише після усвідомлення себе саме хворим, залежним, а не просто випивають від нудьги. Блаженний грішник, знаходячи духовне бачення, усвідомлює, що його проблеми не випадкові, навіть якщо виникли вони не за гріхами його або його предків. Можливо, Бог таким чином відчуває, може бути, хвороба або проблема захищає людину від чогось ще більш страшного; вірогідні і інші причини. І, покладаючись на Господа, віруючий це розуміє і приймає, вчиться сприймати свою біду як неминуче належне. Це не означає, що він перестає молитися і просити, щоб неприємність минула. Але головне - душа попередньо змирилася, спіткала, що Бог нічого даремно не дає і про свою справедливості ніколи не забуває. І тоді вона несподівано отримує свою Несподівана радість, з лишком компенсує колишні страждання і проблеми.

Так було з благочестивої подружжям Иоакимом і Ганною, беспорочно дотримується Закон Божий, але в очах багатьох навколишніх уявній проклятої. Чому? Справа в тому, що довгий час Всевишній не посилав би їм дітей. А люди завжди схильні оцінювати події суб'єктивно і упереджено: ага, ти не маєш благословення, про яке написано, значить, такий з тебе юдей (християнин, подвижник - потрібне підкреслити). Але не все було так просто, як могло здатися назаретськім кумам-пліткарям і іншим місцевим "праведникам". Насправді Господь просто відчував їх нібито незаслуженим покаранням, що відкриває внутрішній стан людини.

Навіть святі не безгрішні. Напевно, іноді і святого Йоакима виводила з себе необ'єктивність і дурість обговорюють їх з Ганною горе, і його праведна дружина плакала від розпачу - адже кожна нормальна жінка, тим більше благочестива, мріє про материнство. Але вони не впадали у відчай і сподівалися на Бога, а це в такій ситуації найголовніше. Навіть коли якийсь священик Рувим не допустив майбутнього батька Пресвятої Богородиці приносити жертву, бо вважав його через безплідність проклятим і негідним, святий не став за прикладом наших конфліктуючих з духовенством сучасників з ним скандалити . Він пішов і оселився окремо для молитовного подвигу, в той час як його дружина Анна також постилась і молилася вдома, щиро звернувшись до Бога з проханням про дитину. Незабаром з'явився Ангел повідомив обом про те, ким стане їх майбутня дочка, перед образами якої коли-небудь стануть молитися мільйони людей.

Читайте також: Cпасающая від усякої хвороби

І праведна пара знову зустрілася в Єрусалимі, де зачала і народила, без перебільшення, несподівана радість цього світу. Йоакима в той час було вже далеко за 70, Ганні - за 60 ...

Інший приклад щирої молитвеники, що заслужила свою Радість всупереч всім обставинам, - пророчиця Анна, мати Самуїла, судді Ізраїлевого, що жила в 1100 році до Різдва Христового. Їй, напевно, було ще гірше, ніж Ганні з Назарета. Адже праведний Іоаким залишався вірним своїй дружині, розділяючи з нею все скорботи становища, а батько пророка Самуїла привів в будинок іншу жінку, Феннану, здатну народжувати. Його дружина була змушена терпіти образи і приниження не тільки від сторонніх, але ще й у власному будинку - "фортеці" для жінки. Але вона не впала духом, а стала благати про допомогу того, кому підвладні будь-які чудеса. І Бог почув скорботну Анну, пославши їй крім великого сина, Самуїла ще кілька синів і дочок. До речі, саме пісня Анни пророчиці звучить в ірмоси третій пісні православних канонів - в знак перемоги над ворогами, видимими і невидимими.

Правду кажуть, що змінюються історичні декорації, століття, звичаї, а ось людська натура одна і та ж в усі часи. Суворі випробування, пережиті праведними богооотцамі і пророчицею Анною, близькі і зрозумілі багатьом людям різних часів. Кого-то теж засуджують, кого-то зраджують, хтось ніяк не може дочекатися відповіді Бога на своє питання ... Але все потай сподіваються на Несподівана радість, яка одного разу все-таки прийде. І тому не випадково Господь дав земним грішникам ікону своєї Пресвятої Матері, що називається саме так - "Несподівана Радість".

Історія появи образу така. Один чоловік, що мав тілесної пристрастю (як кажуть зараз, з надмірно розвиненим і погано стримуваним лібідо), за звичкою молився перед іконою Богородиці, і раптом з жахом побачив на тілі Богонемовля кровоточать виразки. На питання, хто це зробив, Пречиста відповіла: "Ти та інші грішники гріхами своїми знову розпинаєте сина мого". Він був вражений почутим (мабуть, недооцінюючи раніше значимість своїх вчинків) і став щосили благати Владичицю допомогти йому позбутися від пристрасті блуду. Нарешті, після багатьох сліз та праць, цьому юнакові, якого церковне Передання називає "людина якийсь беззаконний" було даровано прощення гріхів. Та сама, жадана, Несподівана Радість. На згадку про цей чудовий подію і був написаний образ, на якому кається простягає руки до Всецарице з надією на своє виправлення.

Господу небайдужі все - і ображений праведник, і грішник, що зберіг хоча б краплю совісті. За молитовному заступництву своєї матері Він завжди пробачить і захистить. Для цього потрібно дуже небагато - цілком Йому довіритися ...

Чому?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация