Никон Воробйов - Листи про духовне життя

Ігумен Никон (Воробйов)

Ігумен Никон (Воробйов). Листи про духів ної життя

© Видавництво «Благовіст» - текст, оформлення, оригінал-макет, 2015

© Осипов А. І. - складання, 2013

Широке, в даний час, звернення до віри батьків - Православ'ю - не завжди, на жаль, увінчується правильним його розумінням. Дуже часто під Православ'ям на увазі його зовнішню сторону, його «одяг»: богослужіння, таїнства, обряди, церковну дисципліну, правила та інше, які є лише його «іконою», необхідними допоміжними засобами до засвоєння Православ'я, але не для себе самих. Бо виконання всіх цих церковних постанов без розуміння суті Православ'я легко може привести віруючого до придбання не богоподібних властивостей смирення й любові, а прямо богопротивних: зарозумілості, гордині, фарисейства.

Саме це призвело іудеїв, які бачать сутність своєї віри в скрупульозному виконанні зовнішніх приписів старозавітній релігії, до відкидання прийшов Месії-Христа, зробивши їх богоборцями. Не випадково Господь безліч чудес сотворив в суботу, коли за іудейським законом нічого не можна було робити, викриваючи тим самим цих ревнителів «букви» і батьківських переказів. Все це Він робив, щоб показати, що порятунок досягається не обрядовірством, а чистотою серця, бо з серця виходять лихі думки, убивства, перелюби, розпуста, крадіж, неправдиві засвідчення, богозневаги - це опоганює людину; А їсти руками невмитими - не опоганює це людини (Мф. 15, 19-20). Це навчення Спасителя надзвичайно гостро сьогодні для православного віруючого. Бо одним з найбільших для нього спокус є угледіти сутність християнства, щоб виконувати заповіді Христові, а в прихильності до зовнішньо-обрядової життя.

Що ж таке Православ'я?

Відповіді на це питання і присвячена ця книга листів одного з чудових подвижників 20-го століття нашої Церкви ігумена Никона (Воробйова). Якщо спробувати коротко висловити основну її думку, то можна сказати наступне.

Православ'я - це правильне духовне життя (на відміну від безлічі її спотворень), заснована на вірі в Господа Ісуса Христа і Його Євангеліє. Таке життя прихована від сторонніх поглядів, бо вона являє собою боротьбу в серці людини, з якого виходять як добрі, так і злі наміри, думки, бажання. Це життя, перш за все, призводить віруючого до пізнання глибокої пошкодження людської природи, своєї особистої гріховності і, звідси, необхідності Спасителя. І по вірі цього пізнання вона відкриває щиро трудящому християнину і всю красу Царства Божого, прихованого всередині кожного людського серця (Лк. 17, 21).

Але як досягти рятівної пристані і увійти в Царство Боже - це, за висловом батьків, наука з наук і мистецтво з мистецтв. Тому так важлива та особливість Православ'я, що воно, на відміну від всіх інших напрямків сучасного християнства (католицизму, протестантизму, псевдохристиянських сект), які досліджують цю науку на власний розсуд, повністю ґрунтується на святоотеческом вченні і досвіді. Сам особистий досвід окремого віруючого і вчення будь-якої християнської громади (як православної, так і неправославних) оцінюється виключно через призму соборного досвіду батьків - тільки він для Православ'я є єдино достовірним критерієм істинності в оцінці всіх істин віри і явищ духовного життя. Причина такого підходу зрозуміла. Коли святі отці згідно вчать по будь-яким питанням, то це їхня згода свідчить, що вони висловлюють не свою особисту думку, а передають голос того ж Духа Божого, яким написано саме Святе Письмо. Тому їх згідне вчення по будь-якому питанню віри і духовного життя є в Православ'ї гарантом істини, і знання основ цього вчення необхідно для кожного християнина.

Хочеться сподіватися, що пропонований нарис про життя ігумена Никона і його листи дадуть можливість краще зрозуміти шлях духовного життя і тих небезпек, які стоять на ньому, - зрозуміти, що є Православ'я.

«Я щиро завжди прагнув до Бога»


Ігумен Никон (в миру Микола Миколайович Воробйов) народився в 1894 році в селянській родині села Мікшіно, Бежецкого повіту, Тверської губернії. Він був другою дитиною. Всього в родині було шестеро дітей, все - хлопчики [1]. У дитинстві Коля, здається, нічим не відрізнявся від своїх братів, хіба тільки особливою чесністю, слухняністю старшим і дивовижною щирістю, жалістю до всіх. Ці риси він зберіг на все життя.

У зв'язку з цим цікаво відзначити один епізод з його дитячого життя. В їхньому селі часто з'являвся і подовгу жив юродивий на прізвисько Ванька-малий, якого охоче шанували батьки Колі. І ось одного разу, коли діти грали, цей юродивий раптом підійшов до Колі і, вказуючи на нього, кілька разів повторив:

«Це - монах, чернець». Ці слова нічого, крім сміху, ні у кого не викликали. Але через 30 років це дивовижне пророцтво виповнилося - саме Коля став ченцем.

Ванька-малий був дійсно прозорливим. Він також за кілька десятків років передбачив смерть матері Колі в Таганрозі.

Якось, підійшовши до неї і склавши руки трубочкою, став награвати: «Дуру-дара, дуру-дара, в Таганрозі життя помер». У родині тоді ніхто навіть не чув про існування такого міста. У 30-х роках вона дійсно переїхала до Таганрога до сина Василя і там померла. Після початкової школи, яку Коля закінчив блискуче, батько зумів влаштувати його в реальне училище у Вишньому Волочку. І тут він відразу ж звернув на себе увагу своїми винятковими і різнобічними здібностями. Він виявив прекрасні математичні обдарування, був чудовим стилістом. Він не раз говорив, що йому завжди легко було писати твори. Це видно і з його листів, які він писав, як правило, відразу, без чернеток. Співав (тенором) в хорі, грав на альті, виступав в різних програмах на шкільних заходах, прекрасно креслив і малював. Молодші брати розповідали, що його малюнки ще при них висіли в класах в якості зразкових. При переході з класу в клас він незмінно отримував нагороду першого ступеня (похвальний лист і книгу).

Але в яких умовах жив і займався Коля в реальному училищі?

З будинку допомагали лише в початкових класах. Коли ж він вирішив вчитися далі, допомоги йому чекати не було звідки: батьки жили зовсім небагато, та крім нього було ще чотири сини, також потребували освіту. Тому Колі продовжувати вчитися довелося в умовах, які для сучасної людини здадуться неймовірними. Відразу ж після обов'язкових уроків він, ще хлопчина, змушений був, щоб заробити на хліб, йти і допомагати відстаючим забезпеченим товаришам. За це йому трохи платили. Провівши там кілька годин, він вдавався на квартиру (за яку потрібно було платити) і брався за підготовку своїх уроків. Труднощі збільшилися, коли в той же реальне училище поступив його брат Михайло, допомогти яким міг тільки він один.

Нужда, голод і холод були постійними його супутниками у весь час навчання. Взимку він ходив в легкому беззмінному пальто і в «штиблетах» навіть без устілок.

* * *

Сім'я, з якої вийшов батюшка, була православною. Але віра ця, як і у більшості простих людей, носила обрядовий характер, була зовнішньої, традиційної, не мала під собою ні знання християнської віри, ні твердої духовної основи. Подібна віра в кращому випадку виховувала чесних людей, але отримана на побутовому рівні, за традицією, була міцною і легко втрачалися.

Батько Никон говорив, що народ у своїй основній масі тому легко залишив віру після революції, що багато пастирі більш пасли самих себе, ніж паству, замість повчання її істин віри і життя часто були просто механічними требоісправітелямі. Все їх навчення складалося в заклику до виконання того, що «положено»: хрестити, вінчати, відспівувати, ходити у свята в храм, дотримуватися постів, причащатися раз на рік. Народ майже нічого не знав про духовне життя, про боротьбу з пристрастями, його рідко хто вчив цьому. Тому, як тільки йому сказали, що церква - це обман попів, дуже багато хто перестав вірити і в Бога. Бо якщо церква - обман, то і Сам Бог - вигадка. Це і сталося з Миколою. У реальному училищі він втратив віру. Це була людина глибокої натури. На відміну від багатьох, його не захоплювала буденщина цьому житті. Він шукав сенсу життя. І це шукання носило не абстрактний філософський характер, але виходило з самого серця, захоплювало всю його душу. В цьому відношенні він був дуже схожий на Ф.М. Достоєвського, який говорив, що його осанна Христу через велике горнило сумнівів пройшла.

Поступово в реальне училище, він з жагою кинувся в вивчення наук, наївно вважаючи, що в них ховається істина, повіривши атеїстичній пропаганді, яка широко розгорнулася в Росії після маніфестів ( «Про зміцнення почав віротерпимості», «Про вдосконалення державного порядку») 1905 року Миколи II про свободу друку і всіх віросповідань (крім Православної Церкви). Ця сліпа віра в науку легко витіснила у нього настільки ж сліпу в той час віру в Бога. Тільки в старших класах він зрозумів, що емпіричні науки взагалі проблемами пізнання Істини, духовного світу, буття Бога не займаються, питання про сенс життя людини в них не тільки не ставиться, але і не випливає з природи самих цих наук. Побачивши це, він з усім запалом своєї натури зайнявся вивченням історії філософії, в якій досяг таких великих знань, що до нього з якихось питань іноді зверталися навіть його викладачі.

Кінець ознайомчого уривка

СПОДОБАЛАСЯ КНИГА?

Ігумен Никон (Воробйов)   Ігумен Никон (Воробйов)
Ця книга коштує менше ніж чашка кави!
ДІЗНАТИСЬ ЦІНУ

Що ж таке Православ'я?
Але в яких умовах жив і займався Коля в реальному училищі?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация