Новини науки

  1. Конференція «Економічні, соціально-політичні, етноконфесійні проблеми країн Азії і Африки»

22 березня 2018 року

Конференція «Економічні, соціально-політичні, етноконфесійні проблеми країн Азії і Африки»

22 березня 2018 року   Конференція «Економічні, соціально-політичні, етноконфесійні проблеми країн Азії і Африки»   Конференція «Економічні, соціально-політичні, етноконфесійні проблеми країн Азії і Африки»   19, 21 березня 2018 року в Інституті сходознавства РАН пройшла традиційна щорічна конференція «Економічні, соціально-політичні, етноконфесійні проблеми країн Азії і Африки», організована Центром досліджень загальних проблем сучасного Сходу (ЦІОПСВ) Інституту сходознавства РАН (відповідальні за організацію О

Конференція «Економічні, соціально-політичні, етноконфесійні проблеми країн Азії і Африки»


19, 21 березня 2018 року в Інституті сходознавства РАН пройшла традиційна щорічна конференція «Економічні, соціально-політичні, етноконфесійні проблеми країн Азії і Африки», організована Центром досліджень загальних проблем сучасного Сходу (ЦІОПСВ) Інституту сходознавства РАН (відповідальні за організацію О. П. Бібікова, М.М. Цвєткова).

Всього на конференції виступили з доповідями 46 осіб, в тому числі співробітники ЦІОПСВ, ОЕІ, Центру вивчення країн Близького і Середнього Сходу, ЦЕТІ, Центру Південно-Східної Азії, Відділу по вивченню Ізраїлю ІВ РАН, викладачі, аспіранти та магістранти ІСАА МДУ ім. М.В. Ломоносова, Інституту країн Сходу, Факультету світової політики МДУ ім. М.В. Ломоносова, МДІМВ МЗС РФ, РАНХиГС, РУДН, РДГУ, співробітники ІАфр РАН, серед виступаючих - доповідач з КНР. В обговоренні взяли участь понад 50 осіб. Конференція була присвячена пам'яті видатного вітчизняного сходознавця Лева Ігоровича Рейснера, 90-річчя від дня народження якого відзначається в 2018 р Зі спогадами про Л.І. Рейснер і його працях виступили його дочка Марина Львівна Рейснер, співробітники ІВ РАН, які працювали разом з ним. Був проаналізований внесок Л.І. Рейснера в теорію капіталістичної трансформації та модернізації на Сході.

Робота конференції велася за двома круглих столів. На круглому столі «Економічні та соціально-політичні проблеми афро-азіатських країн» (19 березня) предметом обговорення стали проблеми модернізації в країнах Сходу, суперечливі підсумки модернізації в країнах Сходу і Заходу.

Центральне місце на круглому столі зайняв блок проблем «Нові технології і країни Азії та Африки». Проблеми Індустрії 4.0, цифровий трансформації, нових фінансових технологій привертають до себе все більшу увагу. У доповідях на круглому столі були розглянуті такі питання, як до онцепція нової промислової революції, цифрові технології та розвиток цифрової економіки в країнах Азії і Африки, фінансові інновації та азіатські країни. Аналізувалися проблеми розвитку нових технологій та інноваційні стратегії в окремих країнах і регіонах - стратегія інноваційного розвитку Японії «Connected Industries» (підключені до Інтернету виробництва), про АГАЛЬНІ напрямки розвитку нових технологій в Австралії, р азвитие сучасних засобів комунікацій в арабському регіоні. Були показані роль нових технологій у співпраці Китаю з Африкою, інвестиційний потенціал іранських публічних компаній сектора ІКТ. Обговорювалося новий проект, заснований на використанні інформаційних технологій, - «Рейтинг благонадійності» громадян Китаю.

Серед нових технологій важливе місце займають і технології, використовувані в сфері енергетики. Це, з одного боку, трудосберегающие технології, з іншого боку - альтернативна енергетика. Доповіді були присвячені таким темам, як трудосберегающие технології і продуктивність праці в енергетичному комплексі Китаю і Росії, відновлювальна енергетика в країнах Азії і Африки.

Нові технології отримали розвиток і в сфері транспорту. У виступах учасників, зокрема, говорилося про роль інноваційних технологій в розвитку залізниць Китаю, про нові технології в сфері залізничного транспорту Казахстану.

Чималу увагу було приділено проблемам регіональної економічної інтеграції. Були розглянуті такі питання, як роль з він економічного зростання в інтеграційній взаємодії країн Східної Азії, а зіатскій вектор інтеграційної порядку ЄАЕС.

Предметом обговорення на конференції стали відносини країн Азії з Росією, з іншими партнерами: м іжнародний співпрацю російських регіонів з країнами Азії, особливості відносин Японії з країнами АТР, економічні відносини Японії з Туреччиною, з Євросоюзом. Розглядалася і така форма міжнародних економічних відносин, як допомога, зокрема, такий специфічний питання, як «допомога в інтересах торгівлі» для досягнення цілей сталого розвитку.

Доповіді були присвячені і окремим сферам економіки країн Сходу. Було дано порівняльний аналіз сільського господарства Єгипту і Туреччини на основі концепції двох технологічних способів виробництва. У доповідях розглядалися роль сфери послуг та місце кіноіндустрії в економіці КНР.

На круглому столі обговорювалися і проблеми економічної політики афро-азіатських країн: політика М'янми по залученню іноземних інвестицій, економічна політика Нігерії в період президентства Мухаммаду Бухарі (починаючи з 2015 р). Розглядалися актуальні соціально-політичні проблеми Сирії, зокрема, витоки кризи в Афрін.

На засіданні круглого столу «Етноконфесійні проблеми афро-азіатських країн» (21 березня) аналізувалися проблеми, що виникають між різними конфесіями та етносами в країнах Близького і Середнього Сходу, а також в країнах Південно-Східної Азії та Австралії.

Розглядалася проблема культурно-національної ідентичності в умовах австралійської моделі мультикультуралізму. Ця модель була прийнята після того, як на початку 1970-х рр. лейбористський уряд Є.Г. Уітлема офіційно відмовилося від курсу «Білої Австралії». Однак мультикультуралізм став знаряддям громад при відстоюванні своїх інтересів, які в ряді випадків відверто ворожі інтересам основної маси населення.

Напруженість між індонезійцями і китайської діаспорою зберігається в Індонезії. Присутність китайської діаспори в цій країні завжди супроводжувалося конфліктами з місцевим населенням. Основною причиною залишаються релігійні відмінності і домінування китайців в економіці країни, хоча вони становлять невелику частину населення Індонезії (від 3 до 6%).

Схожа ситуація склалася і в Таїланді. Високі темпи економічного розвитку Таїланду в останній третині ХХ ст. привели до посилення соціальних протиріч між центром і півднем країни, де значну частину жителів складають іноетнічних (малайського походження) і інорелігіозние (мусульмани) групи населення. Ця ситуація загострює проблему збереження етнічної ідентичності та традиційного способу життя, як для тайців, так і для представників інших етнічних груп.

Проблеми міжконфесійного суперництва зберігаються на Близькому Сході. Цей фактор впливає на проблему врегулювання в Сирії, на становище християн Близького Сходу, чисельність яких значно скоротилася в ХХ ст. Спроби подолання суніти-шиїтів розбіжностей неодноразово робилися в рамках загальноарабської заходів під гаслом ісламської солідарності.

Однак зацікавленість західних держав в переформатуванні близькосхідних держав, призвела до того, що суніти-шиїтів протиріччя стали засобом нагнітання напруженості в цьому регіоні. Практично у всіх конфліктних ситуаціях, будь то Сирія, Ірак або Лівія, що протистоять сили намагаються використовувати іслам, а також етнічні або племінні відмінності для досягнення своїх цілей.

Властивий людству негативізм по відношенню до «іншого» в останні роки оформився в ісламофобію, активно виявляється поза арабо-мусульманського світу не тільки по відношенню до емігрантів, що сформували свої діаспори на Заході, але також і до всього, що пов'язано з ісламом в міжнародних відносинах.

За підсумками конференції будуть підготовлені «Короткі версії доповідей» для сайту ІВ РАН і збірник статей.

Матеріали конференції

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация