Новини світу сьогодні: вибори в Вірменії - результати, Нікол Пашинян, Оглядач

У Вірменії передвиборний блок "Мій крок" виконуючого обов'язки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна переміг на виборах в парламент країни, набравши 70,43% голосів.

За підсумками підрахунку бюлетенів з усіх 2010 виборчих дільниць, п'ятивідсотковий бар'єр для проходження в парламент також подолали партії "Процвітаюча Вірменія" (8,27% голосів) і "Освічена Вірменія" (6,37% голосів).

Колишня правляча Республіканська партія, очолювана екс-президентом Вірменії Сержем Саргсяном, не потрапила до нового парламенту, набравши 4,7% голосів.

Колишня правляча Республіканська партія, очолювана екс-президентом Вірменії Сержем Саргсяном, не потрапила до нового парламенту, набравши 4,7% голосів

Нікола Пашинян

  • Явка на виборах склала 48,63% виборців.

  • Позачергові вибори до парламенту Вірменії були призначені після відставки прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. Він попередньо домовився, щоб депутати не підтримували його кандидатуру на пост прем'єра і не висували своїх кандидатів.

  • Пашинян прийшов до влади в травні 2018 року, після того, як на тлі масових акцій протесту з поста прем'єр-міністра пішов Серж Саргсян (багато років був президентом Вірменії).

Як проходили вибори?

Вперше в історії країни в дострокових парламентських виборах взяли участь два блоки і дев'ять партій. Щоб пройти в парламент, партія повинна була набрати більше 5% голосів, а блок - більше 7%.

"Вороги" Росії

У тому, що політичний блок Пашиняна "Мій крок" на цих виборах набере найбільшу кількість голосів, мало хто сумнівався. Очолив навесні протестний рух лідер "оксамитової революції" залишається популярною фігурою в Вірменії.

За той короткий час, поки він був прем'єром, він встиг заробити собі авторитет "ворога Росії", пояснив експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілля Куса в своєму блозі на OBOZREVATEL .

Так, Пашинян почав розбиратися з колишнім прем'єр-міністром, "людиною" Газпрому "Кареном Карапетяном. Обшуки і арешти в пов'язаної з ним компанії" Норфолк Конслатінг "змусили його виїхати в Росію, а конфлікт всередині партії привів до його відходу з поста першого заступника лідера фракції.

Крім того, він провів обшуки в будинках 30 кримінальних авторитетів і злодіїв в законі, змусивши половину виїхати з країни, переважно в Росію.

Також було розпочато розслідування з приводу ухиляння від сплати податків компанії "Спайка", пов'язаної з сім'єю колишнього президента Роберта Кочаряна. По ньому самому відновили розслідування щодо справи 1. березня 2008 року, коли був розгін демонстрантів в Єревані. Кочарян виїхав в Росію.

Потім Пашинян змусив "Газпром Вірменії" знизити ціну на газ для населення на 20% для малозабезпечених сімей. Пільговий тариф встановили на один рік, як раз під дострокові вибори.

як повідомляв OBOZREVATEL , Цими виборами повинен закінчитися політична криза в країні. Так, в квітні 2018 року в Вірменії було оголошено початок "оксамитової революції".

23 квітня прем'єр-міністр Вірменії Серж Саргсян, проти якого і протестували громадяни, подав у відставку. 26 квітня в Вірменії десятки тисяч людей знову вийшли на вулиці з вимогою проведення дострокових парламентських виборів.

2 травня правляча партія Вірменії відмовилася від влади . Після хвилі протестів в травні прем'єр-міністром обрали Нікола Пашиняна.

Через півроку - 16 жовтень 2018 року Нікол Пашинян пішов у відставку з поста голови уряду. Зробив він це після того, як лідери парламентських партій пообіцяли, що не стануть висувати своїх кандидатів на пост прем'єр-міністра. За Конституцією Вірменії, якщо протягом 14 днів парламент не обере главу уряду, він повинен бути розпущений. Оскільки цього не сталося, так і сталося.

Ми в Telegram ! Підписуйся! Читай тільки краще!

Як проходили вибори?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация