Новини: Дідівщина в армії: призовників вбивають і виймають з їхніх тіл органи для продажу

Роман Суслов не встиг навіть доїхати до місця служби. За офіційною версією, його знайшли повішеним у поїзді. Батьки хочуть знати, як насправді загинув син.

У червні по Росії прокотилася хвиля пікетів проти служби в армії за призовом. Приводом стала загадкова загибель призовника. Новобранець з Омська Роман Суслов навіть не встиг доїхати до місця служби в Бікінскій гарнізон в Хабаровському краї. За офіційною версією, його знайшли повішеним у поїзді Москва-Владивосток. Однак родичі призовника не вірять. Занадто багато дивного в обставинах смерті Романа. Зараз батьки намагаються докопатися до правди і збираються через суд встановити, як насправді загинув їхній син.

Ці фотографії зроблені на пероні Омського вокзалу. Романа Суслова проводжають в армію. Щасливий новобранець не випускає з рук півторарічного синочка Івана і обіцяє повернутися через рік. Ніхто ще не знає - Роман приїде додому вже через 10 днів в цинковій труні.

Роман сильно в армію не рвався, але і не ховався від неї. Тому, коли прийшла повістка, призовник, не роздумуючи, вирішив, що піде служити. Через це довелося навіть перенести весілля. З Оксаною Роман мав поставити свій підпис 26 червня, але замість цього 19 травня новобранця відправили у військову частину в Хабаровському краї.

Оповідань про дідівщину Роман не боявся. Маючи розряди з боксу і греко-римської боротьби, він знав, що завжди зможе дати відсіч кривдникам. Але перші тривожні новини від призовника стали надходити його родичам вже на третій день після його проводів. В цей час Роман ще навіть не доїхав до місця служби.

Оксана Берелюк, цивільна дружина Романа:
22 числа я йому подзвонила на телефон. У мене, каже, неприємності: мене або вб'ють, або заріжуть. У мене забрали воду, їжу.

У мене забрали воду, їжу

Більше Роман на зв'язок не виходив. А на наступний день в будинку Суслових пролунав телефонний дзвінок.

Олег Суслов, батько Романа:
Я чую дзвінок. Таня бере. Чую крик, такий жахливий. Ну і все, я відразу зрозумів, що сталося ... Повідомляють «ваш син повісився». Тобто 20 нормально, 21 нормально, 22 - «мене вб'ють» дзвінок, 23 - повісився ...

За версією військових, Романа знайшли в петлі з армійського ременя в туалеті поїзда. Правда, пояснити, що штовхнуло призовника на самогубство, вони не змогли. При цьому, за словами супроводжуючого новобранців, в дорозі до місця служби Суслов ні з ким не конфліктував: ні з майбутніми колегами, ні з командуванням.

З частини тіло Романа доставили із зазначенням «ховати, не розкриваючи труну». Але батьки заборона військових проігнорували. Те, що вони побачили, шокувало їх в шок. Це зйомки огляду: на тілі Романа - величезний шов від підборіддя до паху. Навіщо його зробили - незрозуміло. Адже якщо вірити судового висновку Далекосхідного військового округу, призовник повісився. А за словами незалежних експертів, у повішених розкривають тільки черепну коробку. Більш того, слідів удушення на шиї Романа виявити так і не вдалося.

Сергій Селіванов, правозахисник:
Висновок, я так зрозумів, повішення - причина смерті. Але немає странгуляційної борозни - характерної ознаки. Це видно і на відео, це підтвердили його родичі. Я думаю, це була насильницька смерть.

Я думаю, це була насильницька смерть

У висновку хабаровської експертизи ще багато упущень: при огляді батьки виявили безліч синців і опіків на обличчі і спині сина. З'явитися у мертвої людини синці не можуть. Значить, призовника били, коли він ще був живий.

Олег Суслов, батько Романа:
Побічно підтверджуються слова Романа, що його не годували. В експертизі написано - шлунок порожній, кишечник тонкий порожній. О третій годині його виявили, так? Пройшов сніданок, пройшов обід. А там 30 мл рідини все лише - це столова ложка соку шлункового. Усе.

Ще на руці у Романа сліди від уколів. Родичі впевнені - їх не було, коли син сідав в поїзд. При цьому у мертвих кров на аналіз не беруть - вона згортається після смерті. Зате беруть у живих, наприклад, перед операцією, щоб упевнитися, що в організмі немає запального процесу. Все це викликає у батьків загиблого призовники підозра. Не виключені, вважають Суслови, Романа вбили, щоб продати його органи.

Сергій Селіванов:
Наводить на підозри, що це налагоджена система. Що людей замовляють за медичними параметрами, так як відомо, що військкомат проводить медичне обстеження: відома група крові, відомо стан органів, тобто будь-які аналізи можуть брати, аж до генетичного дослідження.

Що людей замовляють за медичними параметрами, так як відомо, що військкомат проводить медичне обстеження: відома група крові, відомо стан органів, тобто  будь-які аналізи можуть брати, аж до генетичного дослідження

Цю ж версію підтримує Алма Буртубаева. 7 років тому її син загинув в тому ж гарнізоні, де мав служити Роман Суслов. Він теж, нібито, повісився на солдатському ремені. Його також надіслали матері в цинковій труні з наказом «не розкривати».

Алма Буртубаева, мати Марата, який загинув:
Солдатський ремінь такий м'який, тряпочних. Якщо шию звернути людині, мій син не дрібний був, ще треба і вузол зробити, і за щось ще прив'язати. По довжині ременя - навіть неможливо повіситися на такому ремені!

Незалежна експертиза, яку тоді провела Алма, встановила, у солдата відсутні внутрішні органи. Куди вони поділися, з'ясувати так і не вдалося.

Куди вони поділися, з'ясувати так і не вдалося

Алма Буртубаева:
Я сина гладила в цій області: шов розвалився, і у мене рука пішла по саме плече. Усередині порожньо було ...

Протягом багатьох років Алма Буртубаева намагається домогтися від Міністерства оборони відповіді, чому загинув її син і хто понесе покарання за її смерть. Всі суди вона поки програє, але продовжує боротися. Тепер Алма вважає, що зобов'язана допомогти батькам Романа Суслова. Адже їм військові заборонили навіть провести повторуню експертизу.

Алма Буртубаева:
Довести, що його органи пішли на трансплантацію, справа майбутнього. Справа, яку мені буде коштувати здоров'я. Я все одно не відступлюся.

Маленький Ваня Сулова кожен день запитує, де тато. Але йому поки не говорять, що тато більше не прийде. Дружина і батьки Романа дбайливо збирають всі статті про нього. Коли Ваня підросте, вирізки віддадуть йому. Він повинен знати, як загинув його батько.

На Далекому Сході це не перший випадок загибелі призовників по дорозі до місця служби. До Романа Суслова і Марата Буртубаева схожим чином загинули ще п'ять новобранців з тієї ж самої військової частини. Тіла призовників були надіслані рідним в цинкових трунах із забороною на розтин. Батьки і правозахисники вважають, що хлопці стали жертвами мафії, яка відправляє в Японію і Корею людські органи. Громадяни співробітники Військової прокуратури, дайте відповідь батькам, як насправді загинули їхні діти.

Громадяни співробітники Військової прокуратури, дайте відповідь батькам, як насправді загинули їхні діти

Інші випадки дідівщини в армії:

Побитий солдат залишився без ніг

Солдат отруїли чадним газом, і він втратив пам'ять, мова, здатність ходити

Солдат шукали півроку, весь цей час він висів на дереві біля частини

О третій годині його виявили, так?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация